ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2003
Αρ. Πρωτ.:1295

Προς:
1. Υπουργό Εσωτερικών
Δημ. Διοίκ. & Αποκέντρωσης
κ. Κώστα Σκανδαλίδη
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα
2. Πρόεδρο και Μέλη
του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Γενναδίου 8
106 78 – Αθήνα

Κοινοποίηση:
1. Υφυπουργό Εσωτερικών
Δημ. Διοίκ. & Αποκέντρωσης
κ. Λάμπρο Παπαδήμα
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα
2. Γενικό Γραμματέα
Υπουργείου Εσωτερικών
Δημ. Διοίκ. & Αποκέντρωσης
κ. Βασίλη Βαλασόπουλο
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα
3. Συλλόγους - Μέλη
της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.


Κύριε Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε,

Μετά την συνάντηση που είχαμε μαζί σας, παρουσία του Προεδρείου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003, η Εκτελεστική Επιτροπή σε συνεδρίασή της εκτίμησε τα αποτελέσματα των συνομιλιών και των προτάσεων που κατατέθηκαν και αποφάσισε τα κατωτέρω:

1. Βαρέα και Ανθυγιεινά στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α.:
Η δέσμευση για κατάθεση του σχεδίου Νόμου τις επόμενες ημέρες στη Βουλή είναι σε θετική κατεύθυνση.
Όμως, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου Νόμου, καθώς επίσης για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης των εργαζομένων των Ο.Τ.Α. στα Β.Α.Ε.
Οι θέσεις μας σας έχουν κοινοποιηθεί με το με αρ. πρωτ.: 1253/3-11-2003 έγγραφο μας.

2. Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο:
Η νομοθετική ρύθμιση που θα εντάσσει την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ως τρίτο εταίρο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να προωθηθεί άμεσα.
Να προβλέπει δε τυχόν προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν σε περίπτωση που η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ή το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. αρνείται να συναινέσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
Άμεσα, το αργότερο μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2003, πρέπει επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έναρξη των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Συμφωνίας και Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ.: 550/22-4-2003 εξώδικη πρόσκληση μας.

3. Κώδικας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων:
Οι διαφωνίες μας εντοπίζονται στην σύνθεση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Πιστεύουμε ωστόσο, ότι, με ειλικρινή διάλογο μαζί σας θα βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

4. Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας:
Ήδη, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση της τετραμελούς επιτροπής και συζήτησε τις διαφωνίες μας για το σχέδιο του Κώδικα. Αμφισβητείται όμως και η δική σας κατεύθυνση για τις αρμοδιότητες των Δημοτικών Επιχειρήσεων (κοινωφελείς) που έθετε ως προϋπόθεση να μη θιχτούν οι εργασιακές μας σχέσεις.
Για τα δε ζητήματα των Συμπολιτειών, αλλά και της Σύμπραξης Ο.Τ.Α. και Ιδιωτών, η επιτροπή δεν συζητάει τις προτάσεις μας και δεν εξετάζει τις αντιρρήσεις μας. Επακόλουθο της στάσης αυτής, είναι, πιθανό αδιέξοδο στις συνομιλίες.

5. Μηνιαία κατ’ αποκοπή έξοδα κίνησης:
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση της δέσμευση σας για την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με τη μη φορολόγηση των μηνιαίων κατ’ αποκοπή εξόδων κίνησης.
Η ρύθμιση αυτή πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ και να λύνει το πρόβλημα τυχόν καταλογισμών που έχουν πραγματοποιηθεί.
Σχέδιο διάταξης σας καταθέτουμε συνημμένα.

6. Κλαδικές Αυξήσεις:
Η πρόταση για αύξηση κατά 70.00 € του Ειδικού Επιδόματος απασχόλησης των Ο.Τ.Α. δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης του ποσού.
Συμφωνούμε στην αύξηση του ειδικού επιδόματος με προϋπόθεση την κατάργηση της εφ’ άπαξ εκλογικής αποζημίωσης, εξυπακούεται ότι το ποσόν της αύξησης θα είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας.
Προτείνουμε στο μέλλον όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στη διάρκεια των εκλογών να μην τους καταβάλλεται εκλογική αποζημίωση αλλά υπερωριακή αποζημίωση.
Στο ζήτημα αυτό, και εφ’ όσον υπάρξει συμφωνία, η δέσμευση μας θα διατυπώνεται μέσω Ειδικής Συλλογικής Συμφωνίας.

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε,

Πιστεύουμε ότι, από τις αποφάσεις σας στα σημαντικά αυτά θέματα θα επηρεασθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σ΄αυτή. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε πως πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας και τις προτάσεις μας, οι οποίες στηρίχθηκαν στις πραγματικές ανάγκες τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και των εργαζομένων σ΄αυτή.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.