ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2003
Αρ. Πρωτ.: 1253

 

 

Προς:
1. Υπουργό Οικονομίας
και Οικονομικών
κ. Νίκο Χριστοδουλάκη
Νίκης 5
101 80 – Αθήνα
2. Υπουργό Εσωτερικών
Δημ. Διοίκ. & Αποκέντρωσης
κ. Κώστα Σκανδαλίδη
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα

Κοινοποίηση:
1. Υφυπουργό Οικονομίας
και Οικονομικών
κ. Νίκο Φαρμάκη
Πανεπιστημίου 37
101 65 – Αθήνα
2. Υφυπουργό Εσωτερικών
Δημ. Διοίκ. & Αποκέντρωσης
κ. Λάμπρο Παπαδήμα
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα
3. Πρόεδρο και μέλη
του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Γενναδίου 8
106 82 – Αθήνα
4. Συλλόγους - Μέλη
της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.


Κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια του με αρ. πρωτ.: 805/19-6-2003 εγγράφου μας σχετικά με το σχέδιο νόμου: “Ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων των εργαζομένων σε βαρειές και ανθυγιεινές εργασίες του Δημοσίου, και άλλες διατάξεις” σας γνωρίζουμε επίσης:

Το Σχέδιο Νόμου που είχε δοθεί τον Ιούνιο του 2003 στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συζήτηση, μια και δεν παρέχει τις αναγκαίες αποσαφηνίσεις, διευκρινήσεις αλλά και δεσμεύσεις που έχουν να κάνουν με τα πιο κάτω σοβαρά ζητήματα:


α. Δεν αναφέρεται στους Ο.Τ.Α.
β. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι αυτών των ρυθμίσεων (Επαγγέλματα – Χώροι).
γ. Ποιες οι προϋποθέσεις ένταξης.
δ. Τα ωφελήματα.

Η εισαγωγή νέων ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα παραπέμπεται σε Επιτροπή που θα συσταθεί, στην οποία η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. διεκδικεί την συμμετοχή της, λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου και του κλάδου μας.

Θέσεις της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. είναι:

- Άμεση εφαρμογή του Κ.Β.Α.Ε. του Ι.Κ.Α. στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α.
- Ο συνολικός χρόνος που διανύθηκε στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. πριν την ένταξη να προσμετρηθεί χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Ενώ τα ωφελήματα από την ένταξη στα Β.Α.Ε. πρέπει να είναι:

• Συνταξιοδοτικά: Πέντε (5) χρόνια λιγότερα για πλήρη σύνταξη σε Άνδρες και Γυναίκες. Αυξημένη Σύνταξη.
• Η εξομοίωση του Δημοσίου – Ι.Κ.Α. στα απαιτούμενα για συνταξιοδότηση συντάξιμα έτη.
• Οικονομικά: Την χορήγηση προωθημένων μισθολογικών κλιμακίων.
• Η προσαύξηση του ποσού της σύνταξης ανάλογα με το χρόνο που έχει διανυθεί στα Β.Α.Ε.
• Αυστηρή Εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια.
• Αναγνώριση και στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. του Εργατικού Ατυχήματος και της Επαγγελματικής Ασθένειας.

Να μην αποτελέσει η πρόταση της κυβέρνησης για τα Β.Α.Ε. εισπρακτικό μηχανισμό από το Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α., για τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν και θα ζητούν την αναδρομική αναγνώριση προϋπηρεσίας, όπως συνέβη με τη διάταξη του άρθρου 2, παρ. 20 του Ν. 2703/1999 (Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Α’ – ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 72/8-4-1999) όπου κανένας εργαζόμενος των Ο.Τ.Α. από τις ειδικότητες που αναφέρονται στην πιο πάνω διάταξη δεν έκανε χρήση μια και το οικονομικό κόστος ήταν δυσβάστακτο.
Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. θεωρεί άμεση αναγκαιότητα τη θεσμική και νομική κατοχύρωση των Β.Α.Ε. στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. (αποτελεί αίτημα δεκαπενταετίας) καθώς λόγοι δικαιοσύνης και ίσης αντιμετώπισης την επιβάλλουν.
Κρίνει απαραίτητη την ανάγκη μιας γενικής ρύθμισης για συνταξιοδότηση με όριο ηλικίας μειωμένο κατά πέντε (5) χρόνια, όπως διατυπώνεται στο κείμενο του “σχεδίου Νόμου”, παράγραφος 1α και ζητεί να απαλειφθεί η ρύθμιση που προβλέπεται στην παράγραφο 10 για το 58ο έτος στις Γυναίκες και το 60ο έτος στους Άνδρες.
Η μη αναφορά σε όριο ηλικίας είναι αναγκαία, προκειμένου να λειτουργεί το κριτήριο προϋπηρεσίας για τη συνταξιοδότηση και μείωση κατά πέντε (5) χρόνια, γιατί στο Δημόσιο τα όρια εξαρτώνται από την ηλικία πρόσληψης.
Σε περίπτωση ύπαρξης προϋποθέσεων πρόωρης συνταξιοδότησης, η μείωση να γίνεται με αναλογικό τρόπο.
Για τους εργαζομένους που εντάχθηκαν στο Δημόσιο με το Ν. 1476/84 και με την προηγούμενη σχέση εργασίας τους ήταν ενταγμένοι στα Β.Α.Ε. και κατέβαλλαν τις ανάλογες εισφορές απαιτείται ειδική πρόβλεψη και ρύθμιση.
Για τους εργαζόμενους που είναι σε τελικό στάδιο για συνταξιοδότηση μετά την έναρξη ισχύος του Νόμου η δυνατότητα αναγνώρισης σημαίνει υψηλά ποσά ως επασφάλιστρο. Είναι προφανές ότι η αποκατάσταση δίκαιης και ίσης (σε σχέση με τον Ιδιωτικό Τομέα) αντιμετώπισης, και με δεδομένο ότι η ευθύνη για το κενό βαρύνει το Δημόσιο πρέπει να προβλεφθεί ειδική διαδικασία προκειμένου να αποφευχθούν ποσά που θα καθιστούν ολικά απαγορευτική τη χρήση των ρυθμίσεων για τα Β.Α.Ε.
Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. με εποικοδομητική διάθεση μπορεί να συνεργαστεί για τη δίκαιη διευθέτηση του συγκεκριμένου προβλήματος κατά τη διαδικασία εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για τα Β.Α.Ε. και στο πλαίσιο εξουσιοδοτικής διάταξης προς τα συναρμόδια Υπουργεία για αυτό ή ανάλογα θέματα.

Κύριοι Υπουργοί,

Σε ότι αφορά τον πίνακα και την ένταξη των κλάδων εκτιμούμε και προτείνουμε στο αρχικό θεσμικό πλαίσιο να υπάρξει πρόβλεψη, ρύθμιση για ΑΜΕΣΗ ένταξη, με βάση τον πίνακα και την αντιστοιχία του Ιδιωτικού Τομέα και στη συνέχεια να εξεταστούν όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις με τη διαδικασία της εμπειρογνωμοσύνης που πρέπει να προσδιοριστεί με το Νομοσχέδιο.
Επιπρόσθετα μέτρα για τους εργαζόμενους στα Β.Α.Ε. που αφορούν άλλες ρυθμίσεις και παροχές πρέπει να εξεταστούν με το νέο μισθολόγιο (σύνδεση με κλιμάκια) αλλά και στη διαδικασία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Θ. Μπαλασόπουλος

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπάμπης Βορτελίνος