ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΤΟΥ 32ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΤΡΙΤΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2003

Κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, κύριε Πρόεδρε της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., κύριε Νομάρχα, Κύριε Πρόεδρε της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν. Χαλκιδικής, κύριοι Δήμαρχοι, Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνάδελφε Πρόεδρε της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., φίλοι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αγαπητοί καλεσμένοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Θέλω εκ μέρους της Διοίκησης της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε να παρευρεθείτε στην σημερινή έναρξη των εργασιών του 32ου Τακτικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, που πραγματοποιείται στην φιλόξενη Χαλκιδική.

Συγχρόνως, θέλω να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Εργαζομένων των Ο.Τ.Α. του Ν. Χαλκιδικής καθώς και τον Πρόεδρο της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν. Χαλκιδικής και Δήμαρχο Πολύγυρου κ. Νίκο Βασιλάκη για την φιλοξενία αλλά και την βοήθεια που μας παρείχαν στη διοργάνωση του Συνεδρίου μας.

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, που μετά την εισβολή των Μπους και Μπλέρ στο ΙΡΑΚ με στόχο τα πετρέλαια και τα συμφέροντα της παντοκρατορίας τους, οι χιλιάδες νεκροί και ακρωτηριασμένοι, τα άψυχα κορμιά των μικρών παιδιών επισκιάζουν την σημερινή πολιτική κατάσταση.

Προχθές η Γιουγκοσλαβία, χθες το Αφγανιστάν, σήμερα το ΙΡΑΚ και αύριο όπου τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και η νέα τάξη πραγμάτων κρίνει σκόπιμο να χτυπήσει σε βάρος πάντα της ανθρωπότητας.

Απαιτούμε, όπως όλοι οι λαοί:
• Να φύγουν τώρα οι εισβολείς από το ΙΡΑΚ.
• Λέμε ΟΧΙ στον Πόλεμο – ΝΑΙ στην Ειρήνη.
• Λέμε ΟΧΙ στην Νεοφιλελεύθερη Παγκοσμιοποίηση.

Με την πρόσφατη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις δέκα νέες χώρες, γίνεται πιο αναγκαία η επαναχάραξη της πορείας και της οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθώς, η πορεία που ακολουθεί μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τους Λαούς της Ευρώπης.

Με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, την υποβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών, τον περιορισμό του Κοινωνικού Κράτους, την απαξίωση της εργασίας, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τον περιορισμό των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων μας.

Η ίδια πολιτική ακολουθείται και στη χώρα μας. Η κυβέρνηση υπαναχώρησε στο θέμα του μισθολογίου, ενώ με την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε για το 2003, η οποία ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί, συνεχίζεται η πολιτική λιτότητας και οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε νέα μείωση του εισοδήματός τους.

Ενώ ακόμη μεθοδεύεται η αλλαγή στις εργασιακές μας σχέσεις με την επέκταση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και κυρίως στους Ο.Τ.Α.

Το συνδικαλιστικό κίνημα όμως έχει υποχρέωση και καθήκον να αγωνίζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση της Ειρήνης, της πλήρους απασχόλησης των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Έτσι, η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. μαζί με όλο το σ.κ. των εργαζομένων στο Δημόσιο έχει ως στόχο την μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων στην Τ.Α., την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας αλλά και της αξιοκρατικής εξέλιξης.
Την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Και βέβαια, πρωταρχικό καθήκον μας είναι η στήριξη και η αναβάθμιση του θεσμού της Τ.Α.

Για να προχωρήσει όμως η αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία και η αναβάθμιση του ανθρώπινου Δυναμικού για καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

Γι’ αυτό στην επικείμενη τροποποίηση του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι προτάσεις του σ.κ. των εργαζομένων στην Τ.Α. και κυρίως αυτές που αναφέρονται στην ίδρυση και λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Είναι καιρός η πολιτεία να υλοποιήσει τη δέσμευση της για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για να σταματήσει η αλόγιστη και χωρίς διαφάνεια ίδρυση και λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις η ίδρυση της ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ γιατί είναι αναγκαίο μετά και τις τελευταίες αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στους Ο.Τ.Α. η διαρκής ενημέρωση και συνεχής επιμόρφωση όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των αιρετών της Τ.Α.

Συγχρόνως πρέπει να προσελκύσουμε και το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ολοένα αυξανόμενες σημαντικές αρμοδιότητες που μεταφέρονται στην Τ.Α.

Να προχωρήσει σε αλλαγή της πολιτικής της σχετικά με τις προσλήψεις του προσωπικού, να καταργηθεί ο θεσμός των εκτάκτων και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου.

Να δοθεί λύση για την τακτοποίηση του προσωπικού που καλύπτει ΠΑΓΙΕΣ και ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ των Ο.Τ.Α.

Να υλοποιηθεί ΑΜΕΣΑ η δέσμευση της για ένα ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ που η αμοιβή μας θα στηρίζεται στο μισθό και όχι στα επιδόματα.

Στόχος μας η σταδιακή σύγκλιση των μισθών μας με τους μισθούς των Ευρωπαίων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Να εφαρμοσθούν χωρίς άλλες αναβολές η νομοθεσία και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σοβαρά ζητήματα της Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, μιας και ο κλάδος μας αντιμετωπίζει λόγω της ιδιαιτερότητας του σοβαρά προβλήματα.

Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για χρηστή διοίκηση και διαχείριση με ΑΜΕΣΗ εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να βοηθήσουμε στην ολοκλήρωση της σύνταξης ενός σύγχρονου Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις αντιγραφειοκρατικής και αποτελεσματικής λειτουργία των Ο.Τ.Α.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι γνωστό σε όλους ότι μέσα από τις παρεμβάσεις μας το προηγούμενο χρονικό διάστημα δώσαμε λύσεις σε πολλά προβλήματα των εργαζομένων στην Τ.Α.

Όμως σ’ ένα χώρο όπως αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνεχώς αναπτύσσεται είναι αναγκαία και η ανάπτυξη του έμψυχου υλικού που καλείται να ανταποκριθεί σ’ αυτές τις ανάγκες. Αιχμή του δόρατος για το σκοπό αυτό αποτελεί το προσωπικό της Τ.Α. που θα πρέπει να είναι σύγχρονα εξοπλισμένο, με εφόδια και γνώσεις που συνεχώς θα αυξάνονται μέσω της ενημέρωσης και της επιμόρφωσης.

Γι’ αυτό, πρέπει η Κυβέρνηση στα πλαίσια των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Ενώ ένα σοβαρό πρόβλημα που μας ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια και πιστεύαμε ότι λύθηκε είναι το ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ.
1ο: Δεν έχει αρχίσει η κατανομή της επιχορήγησης στους Ο.Τ.Α. με αποτέλεσμα πολλοί Ο.Τ.Α. ν’ αρνούνται την αποπληρωμή του.
2ο: Η εμπλοκή στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τα Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Αθηναίων αλλά και σε Δήμους της Αττικής όπου υπάρχει παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παρότι η Βουλή των Ελλήνων ΟΜΟΦΩΝΑ ζητούσε την εφαρμογή του Νόμου.

Ελπίζουμε πως ο Υπουργός Εσωτερικών που βρίσκεται σήμερα μαζί μας θα τοποθετηθεί επί του θέματος και θα αναλάβει τη δέσμευση για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του κλάδου.

Θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω όλους σας για την σημερινή παρουσία σας εδώ, σημειώνοντας πως αν θέλουμε στη χώρα μας μια ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ με αναβαθμισμένο ρόλο, αν θέλουμε να ζήσουμε στην ΕΛΛΑΔΑ της Αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης, αυτό δεν μπορεί να ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ χωρίς την παράλληλη και διαρκώς αναβάθμιση της θέσης των εργαζομένων μέσα στους θεσμούς.

Το σ.κ. των εργαζομένων στην Τ.Α. με το διεκδικητικό, αγωνιστικό και μαχητικό του ρόλο εκτός από την επίλυση των σοβαρών οικονομικών, θεσμικών και κλαδικών του ζητημάτων θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για ΙΣΧΥΡΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, με ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ, με ΔΗΜΟΣΙΟ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

Σας ευχαριστώ πολύ.