ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
“ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ”.


ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003


Κυρία Υπουργέ, Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και Κύριο
ι,

Θέλουμε κατ’ αρχήν να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές της σημερινές ημερίδας για την πρόσκληση, προκειμένου ν’ ακουστούν σε μια δύσκολη χρονική περίοδο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και οι απόψεις – θέσεις των εργαζομένων.

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων ιδιαίτερα της Αττικής.

Μια και τα αδιέξοδα που προκλήθηκαν τα τελευταία χρόνια με ευθύνη όλων μας, μας αναγκάζουν σήμερα να πάρουμε και να υλοποιήσουμε σημαντικές αποφάσεις σ’ ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες.

Γι’ αυτό δεν υπάρχει χρόνος για άλλη “κουβέντα”, είναι η ώρα της ενέργειας και υλοποίησης των αποφάσεων, για να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί, άλλωστε το προηγούμενο χρονικό διάστημα καταθέσαμε αναλυτικά όλοι τις προτάσεις μας.

Οι λύσεις πλέον είναι:

1. Υλοποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού και των Περιφερειακών σχεδιασμών (σε επίπεδο Νομαρχίας ή Περιφέρειας) για την ολοκληρωμένη διαχείριση των Στερεών αποβλήτων (Δηλαδή Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων των υπολειμμάτων και των υπολοίπων Στερεών Αποβλήτων, Προγράμματα διαλογής στην πηγή, Κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, μονάδων ανακύκλωσης και βιοσταθεροποίησης, Σταθμούς Μεταφόρτωσης και εργοστάσια επεξεργασίας).
Το κράτος να μην προχωρήσει στην περικοπή των έργων που έχουν συμπεριληφθεί στην χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής και αφορούν έργα και δράσεις ανακύκλωσης.
2. Η διαχείριση των εγκαταστάσεων (Χ.Υ.Τ.Α. – Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων – Μονάδες Ανακύκλωσης) να είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα των φορέων της Τ.Α.
Γιατί έχουν την γνώση, την εμπειρία και την τεχνογνωσία.
Σε επίπεδο Νομού Αττικής να υπάρχει Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν. Αττικής, μια και κάθε άλλη πρόταση προβλήματα θα δημιουργήσει αλλά και θα καθυστερήσει σημαντικά την υλοποίηση των όποιων αποφάσεων.
Η είσοδος των ιδιωτών, αν και προβάλει τώρα πιο επικίνδυνη από κάθε άλλη φορά, δεν θα λύσει αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα.
Με βέβαιη την σημαντική αύξηση των ανταποδοτικών τελών, για να θησαυρίζουν οι ιδιώτες, σε ένα ευαίσθητο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον τομέα, όταν όλοι παραδέχονται ότι ο μοναδικός τους σκοπός είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους.
3. Το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών, που δυστυχώς εξακολουθούν να κυριαρχούν.
Και βέβαια μια ανεξέλεγκτη χωματερή σταματάει να ρυπαίνει με καρκινογόνες, τοξικές και άλλες επικίνδυνες ουσίες το περιβάλλον (αέρας, έδαφος, νερό) όχι όταν ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ αλλά όταν ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ.
Οι μη λειτουργούσες αλλά εγκαταλειμμένες ανεξέλεγκτες χωματερές δεν παύουν επί δεκαετίες, μετά το τέλος λειτουργίας τους, να αποτελούν εστίες ρύπανσης.
Και το πρόβλημα λύνεται ΜΟΝΟ με την αποκατάστασή τους.
4. Να εκδοθεί η Κ.Υ.Α. που θα καθορίζει αναλυτικά το θεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση των νοσοκομειακών και εξωνοσοκομειακών μολυσματικών αποβλήτων.
Η σύγχρονη πυρολυτική μονάδα θερμικής καταστροφής του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες σε ετοιμότητα λειτουργίας, αλλά λειτουργεί με περιορισμένα φορτία
Γιατί τα Νοσοκομεία και οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και κέντρα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία και εκμεταλλευόμενοι το νομικό κενό που υπάρχει και προσπαθώντας να επιβάλλουν την μέθοδο της “αποστείρωσης” προτιμούν να πετάνε τα μολυσματικά τους απόβλητα, όπως είναι ημιεπεξεργασμένα μαζί με τα κοινά απορρίμματα, μόνο και μόνο για να αποφύγουν το κόστος της θερμικής καταστροφής.
5. Άμεση χωροθέτηση των εγκαταστάσεων διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων, μια στη Νότια Ελλάδα και μία στη Βόρεια Ελλάδα, μιας και οι εκατοντάδες τόνοι που παράγονται στη χώρα μας, παρ’ ότι έχουν δοθεί δεκάδες άδειες μεταφοράς και προσωρινής αποθήκευσης σε ΙΔΙΩΤΕΣ, ουδείς γνωρίζει που καταλήγουν τα απόβλητα αυτά.
6. Αφήσαμε τελευταίο το οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική μια και η τελευταία νομοθετική παρέμβαση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίλυση του προβλήματος.
Είναι καιρός οι φορείς της Τ.Α. ν’ αναλάβουν τις σημαντικές τους ευθύνες.
Η τελευταία φωτιά στο Χ.Υ.Τ.Α. των Άνω Λιοσίων έδειξε ότι τα όρια αντοχής του έχουν ξεπεραστεί.
Δεν μπορεί κανείς να παίζει με την Υγεία και την Προστασία του Περιβάλλοντος των κατοίκων στην Αττική.

Γι’ αυτό πρέπει ΑΜΕΣΑ να προχωρήσει το πρόγραμμα του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή μας αυτή, θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα, μια και γίνεται συστηματική προσπάθεια το τελευταίο χρονικό διάστημα για την αξιοποίηση “δήθεν” και άλλων σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης των απορριμμάτων και για να μην κρυβόμαστε την ΚΑΥΣΗ.
Όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΚΤΟΝΑ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ απορρίφθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής (2001) ακόμη και για το τυποποιημένο καύσιμο υλικό των απορριμμάτων (RDF) και δεν αντιλαμβανόμαστε την επιμονή κάποιων να μας παραπέμπουν σε εργοστάσια καύσης, μεγάλων Ευρωπαϊκών Πόλεων, που όμως κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, κάτω από το άλλο, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των αποκαλύψεων για τις καταστροφικές επιπτώσεις τους.

Για το θέμα αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει από τη μεριά μας ανάλυση των επιπτώσεων από τη μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων.

Κύριες και Κύριοι,

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είναι κρίσιμη, οι προτάσεις υπάρχουν, το θεσμικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί αυτό που απομένει η υλοποίηση των αποφάσεων.

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. δηλώνει για άλλη μια φορά ότι θα στηρίξει τις αποφάσεις για την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, που όμως δεν θα ακυρώνουν το Δημόσιο και Κοινωνικό Χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τ.Α. με την υλοποίηση και διαχείριση των έργων ή των υπηρεσιών της από Ιδιωτικούς Φορείς.

Σας ευχαριστώ πολύ.