32ο TAKTIKO ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.,

κ. ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

ΤΡΙΤΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2002

Σ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων, κ.κ. Δήμαρχοι, αγαπητέ Νομάρχη, αγαπητοί συνάδελφοι, το Συνέδριό σας γίνεται πράγματι σε μία καμπή του συνδικαλιστικού κινήματος. Το συνδικαλιστικό κίνημα και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα στην πατρίδα μας, μετά από πολλά χρόνια όπου είχαν επικρατήσει και κυριαρχήσει οι μύθοι περιθωριοποίησης της συλλογικής δράσης, των συλλογικών αγώνων και πρωτοβουλιών, είναι στο προσκήνιο ανοίγοντας με νέο εύρος και σε νέα πεδία μία νέα, ανοιχτή κινηματική στρατηγική και λογική.

Το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα τα τελευταία δύο χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή του κινήματος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση με την πολυχρωμία και την δυναμική που αναπτύχθηκε ευρύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο και είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ειρήνη ενάντια στον πόλεμο του ίδιου στην ουσία αγώνα στις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που πρεσβεύει η νέα τάξη πραγμάτων, η οποία με την ίδια ευκολία που επεμβαίνει για να επιβάλλει συγκεκριμένα γεωστρατηγικά συμφέροντα, με την ίδια ταχύτητα καταστρέφει δικαιώματα και θέσεις εργασίας αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες σε βάρος των εργαζομένων.

Αυτή την στρατηγική του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος έξω από καταστατικές δομές, κόντρα στις γραφειοκρατικές δικές μας ανελαστικότητες, με ανοιχτή λογική χωρίς διάθεση χειραγώγησης, πρέπει να την πάμε μπροστά. Γιατί πολλοί πίστευαν ότι αυτό το κίνημα θα περιοριστεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στην Ιταλία. Γιατί πίστευαν ότι εκεί τα συνδικάτα ακόμα έχουν δύναμη. Σε αυτό το κίνημα με τη διαδρομή των δύο τελευταίων χρόνων, δώσαμε νέο ορίζοντα, δώσαμε νέα προοπτική και έχουμε σήμερα μία νέα συσπείρωση, όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά των νέων ανθρώπων, της νεολαίας, η οποία για πάρα πολλά χρόνια παρατηρούσε και ήταν ουδέτερη στο όποιο παιχνίδι των όποιων γραφειοκρατιών, για τους ελέγχους μέσα από τους συσχετισμούς ή την έκδοση πιστοποιητικών συνέπειας και ορθοφροσύνης δεξιάς ή αριστερής στα κινήματα και ιδιαίτερα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε αυτή τη βάση βάλαμε τέλος στο μύθο ότι τελείωσαν οι ιδεολογίες, ότι τελείωσαν οι πολιτικές διαφορές, ότι τελείωσαν τα συλλογικά κινήματα. Αλλά βάλαμε και τέλος στην ορθοφροσύνη οποιουδήποτε τύπου από οποιαδήποτε πλευρά. Γιατί τα κινήματα είναι ζωντανά όταν είναι ανοιχτά, μη χειραγωγήσιμα και εξυπηρετούν κάθε φορά με βάση την συνισταμένη των συμφερόντων των εργαζομένων μία στρατηγική με σταθερότητα και δυναμική στα συλλογικά δικαιώματα και αυτή την πορεία πρέπει με βάση το πρώτο σύνθημα που έχετε, να την κατοχυρώσουμε, να τη δυναμώσουμε, να τη συνεχίσουμε.

Είναι κρίσιμο το Συνέδριό σας επίσης γιατί γίνεται σε μία χρονική στιγμή που υπάρχει ανάπτυξη και παίρνει έκταση η συζήτηση για το μοντέλο της δημόσιας διοίκησης, για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Πρόσφατα, ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπηρεσιακού μηχανισμού της κυβέρνησης, μίλησε για το πώς πρέπει να οργανωθεί η διοίκηση. Μίλησε με μία σύγχυση που προκύπτει από την ταύτιση της κυβερνητικής διάρθρωσης και της διοικητικής δομής της χώρας, που ταυτίζει το ζήτημα της πολιτικής δομής της εξουσίας με την δομή της δημόσιας διοίκησης και πέρα από τις σκοπιμότητες μίλησε μέσα από έναν όμιλο, προκαλώντας τους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς.

Εμείς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και ιδιαίτερα εσείς στην Αυτοδιοίκηση, γνωρίζουμε για πάρα πολλά χρόνια ότι έγινε διάλογος, βασανιστικός διάλογος για να προωθηθούν νέοι θεσμοί πιο αποτελεσματικοί και για τις υπηρεσίες και για τον πολίτη. Συμφωνούμε όλοι ότι το κριτήριο είναι η οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών και ιδιαίτερα των κοινωνικών υπηρεσιών, να φέρει τις αποφάσεις, τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών κοντά στον πολίτη.

Είναι όμως κοινή διαπίστωση ότι παρά τις κατά καιρούς επιχειρούμενες παρεμβάσεις για την αύξηση της κοινωνικής αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της διοίκησης, η πρόκληση για ένα σταθερό ολοκληρωμένο σχέδιο μεσομακροπρόθεσμων αλλαγών με σταθερό βηματισμό στη διοίκηση, είναι ανοιχτή.

Θα έλεγα λοιπόν με την ευκαιρία αυτή, ανεξάρτητα από τις τρέχουσες σκοπιμότητες, ανεξάρτητα από εκλογικές, πολιτικές ή άλλες συγκυρίες, ότι για το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα η ανάπτυξη και η συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, αλλαγής της διοίκησης που θα περιλαμβάνει από το μοντέλο της επιτελικής οργάνωσης στο επίπεδο των Υπουργείων, έως τη δημιουργία σοβαρής περιφερειακής διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, η οποία δε νοείται με εξαιρέσεις, δε νοείται χωρίς αρμοδιότητες στην Παιδεία, δε νοείται χωρίς αρμοδιότητες στην Υγεία, δε νοείται χωρίς αρμοδιότητες και ευθύνη για την ανάπτυξη του κοινωνικού δικτύου που να προάγει την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια του πολίτη ευρύτερα στην περιφέρεια, δε νοείται χωρίς αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος έτσι ώστε οι πόροι να τροφοδοτούν αυτό το νέο μοντέλο της περιφερειακής ανάπτυξης και διοίκησης.

Μέχρι την επαναυιοθέτηση όλων εκείνων των αρμοδιοτήτων που αφορούν και φτάνουν από τη Νομαρχιακή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη βάση αυτή και ανεξάρτητα από πολιτικές σκοπιμότητες, να ανοίξει η συζήτηση με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων και η πρόκληση που μετρά και κρίνει τα πράγματα με πήχη το μέλλον, όχι το παρελθόν, αλλά με πήχη την ανάπτυξη και όχι την καθυστέρηση, είναι καθαρά να πάρει ο κάθε φορέας το δικό του μερίδιο για να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας βάσης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης αλλαγών στη διοίκηση, με διασφαλισμένους πόρους και με διαρθρωμένους στο χρόνο μεσομακροπρόθεσμα στόχους.

Αυτή η πρόκληση είναι το δεύτερο σημαντικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να αναδειχτεί από το Συνέδριό σας, γιατί αν δεν κατοχυρώσουμε το σύγχρονο κοινωνικό ρόλο της διοίκησης, δεν μπορούμε να κατοχυρώσουμε το επαγγελματικό μας μέλλον, δε μπορούμε να αναβαθμίσουμε τις εργασιακές μας σχέσεις, δε μπορούμε να διαμορφώσουμε δημοκρατικό πλαίσιο διευθέτησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Σε αυτή την πρόκληση, το Συνέδριο της Ομοσπονδίας σας, όπως και το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Περιφερειακής Διοίκησης που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να δώσουν μία νέα δυνατότητα επεξεργασιών και στόχων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτή την πρόταση, αυτή την πνοή δυναμικής παρέμβασης με ευρύτερο ορίζοντα, περιμένουμε από το Συνέδριό σας ως ΑΔΕΔΥ.

Υπάρχουν τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν διεκδικήσεις του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος, γύρω από τα θέματα αμοιβών και ανεξάρτητα από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, οι οποίες υπήρξαν. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο του διαλόγου και αμέσως μετά μπαίνουμε στη θεσμική διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για το μισθολόγιο. Εγώ θέλω από την πλευρά μου να σας διαβεβαιώσω ότι ανεξάρτητα από την ποσοστιαία εισοδηματική αύξηση που θα είναι σημαντική και αυτό έχει κερδηθεί ήδη με τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, η ΑΔΕΔΥ σε ό,τι αφορά τη θεσμική και τη λειτουργική οργάνωση του μισθολογίου, εάν δεν αποκατασταθεί η πυραμίδα, οι σχέσεις και η αξιοκρατική διάρθρωση και δομή του μισθολογίου, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται στρατηγικά να υπογράψει.

Η κυβέρνηση κινείται με μία δυνατότητα σε ένα πλαίσιο που έχει λύσεις. Έχει λύσεις από το να καθορίσει το ύψος του βασικού μισθού, έχει λύσεις με το να ενσωματώσει τα καθολικά και γενικά επιδόματα, έχει λύσεις να κινηθεί με την αποκατάσταση της πυραμίδας, με την απλή οριοθέτηση των σχέσεων, 1:2, 1:3. Μέχρι σήμερα στον διμερή διάλογο με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, η κυβέρνηση κινείται πάρα πολύ ανελαστικά. Είναι προφανές ότι όταν σε ένα διαλεκτικό, ελαστικό πλαίσιο χωρίς όμως να αμφισβητούνται οι αρχές και η στρατηγική που είναι άμεσα συνδεδεμένη με όλη την προσέγγιση και τον προσανατολισμό που έχουμε για την πορεία της δημόσιας διοίκησης, επιμένει σε μία τέτοια στάση το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, προφανώς δυναμιτίζει τον διάλογο και πριν ακόμα αρχίσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, υπονομεύει την κεντρική κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Γι αυτό λοιπόν, ο διάλογος συνοδεύεται από την κινητοποίηση της ερχόμενης Δευτέρας. Γι αυτό λοιπόν και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, με εισήγηση που θα υπάρξει στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ την ερχόμενη Παρασκευή, θα συνοδευτούν με κλιμάκωση των διεκδικήσεών μας. Γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι το θέμα του μισθολογίου μπορεί να γίνει μία οδύσσεια χωρίς την αξία του ταξιδιού και χωρίς να βλέπουμε στο τέλος την Ιθάκη. Υπολογίζουν στο γεγονός ότι διεκδικούμε με μία λογιστική και χρονική κατάληξη και ανάπτυξη των κινητοποιήσεών μας, το θέμα του μισθολογίου. Εμείς όμως θα επιμείνουμε με σταθερότητα και δυναμική γιατί έχει αξία ο αγώνας για το μισθολόγιο, έχει αξία το ταξίδι και ο δρόμος και είναι βέβαιο ότι στο τέλος στρατηγικά όπως και σε προηγούμενες περιόδους, η ενότητα και η δυναμική των εργαζομένων θα επιβάλλει τις αναγκαίες λύσεις και για τη βελτίωση των αποδοχών και για την κατάργηση της επιδοματικής πολιτικής και για την αξιοκρατική εξέλιξη των αμοιβών μεταξύ των κλάδων και των κατηγοριών.

Θα διαμορφώσει μία υγιή βάση μισθολογίου με ενιαίες αρχές και κανόνες, η οποία θα συνδέεται άμεσα με όλη τη μεγάλη προσπάθεια και τον αγώνα του συνδικαλιστικού κινήματος για αλλαγές, για ανατροπές, για τομές, για ποιότητα, για κοινωνικό προσανατολισμό των δημοσίων υπηρεσιών.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την παρέμβασή μου με ένα τελευταίο και κρίσιμο θέμα: Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετά σενάρια γύρω από τα ζητήματα της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο. Σενάρια τα οποία σαφώς αντανακλούν προσεγγίσεις από διάφορα επίπεδα της κυβέρνησης αλλά θέτουν για μας το ζήτημα πάρα πολύ συγκεκριμένο.

Θέλω με την ευκαιρία και του Υπουργού Δημόσιας Διοίκησης που βρίσκεται στο Συνέδριό σας και δεδομένου ότι ειδικότερα ο χώρος του Α’ βαθμού φέρεται ότι θα είναι ένα πεδίο εφαρμογής αυτών των σεναρίων, μία ξεκάθαρη απάντηση σε δυο-τρία σημεία.

Το πρώτο σημείο: Εάν θα έχουμε ή όχι προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και τη διαμόρφωση άλλης εργασιακής ταχύτητας στο στενό πυρήνα των εργασιακών σχέσεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Το δεύτερο, εάν θα έχουμε μείωση ή διάσπαση των οργανικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να διαμορφώσουμε καταστάσεις οι οποίες θα είναι σε βάρος της δυνατότητας σωστής στελέχωσης για λειτουργική αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών στο Δημόσιο. Αυτό το σενάριο είναι ένα σενάριο που θα βρει αντιμέτωπο σκληρά και δυναμικά το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί άλλη ταχύτητα εργασιακών σχέσεων με αυτά τα χαρακτηριστικά στη δημόσια διοίκηση, είναι αδιαπραγμάτευτη για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Εάν η κυβέρνηση στα άλλα σενάρια που έχουν εμφανιστεί, στο χώρο της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας και των θέσεων κοινωνικής εργασίας που δεν σηματοδοτούν εργοδότη αποκλειστικά το Δημόσιο αλλά αφορούν τις συνεργασίες του Δημοσίου, της Αυτοδιοίκησης, μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων φορέων, έχει επεξεργασμένο σχέδιο, πρέπει άμεσα, για να φύγει η ομίχλη και η σύγχυση γύρω από το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και στην ΑΔΕΔΥ και στην ΚΕΔΚΕ και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, να ανοίξει τα χαρτιά της και να προσδιορίσει μέσα από άλλου τύπου πρωτοβουλίες την συμβολή του κοινωνικού τομέα σε συνεργασία με το δημόσιο τομέα για τις μεταβατικές γέφυρες που θα αντιμετωπίζουν την ανεργία, αλλά δεν θα οδηγούν σε μερική απασχόληση ως οριστικό και μόνιμο στοιχείο, αλλά ως εφαλτήριο για να ενταχθούν οι εργαζόμενοι αυτοί σε θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα.

Συστήματα λοιπόν κοινωνικής εργασίας που δεν συνδέονται με τις εργασιακές σχέσεις, την ενότητα και την οργανικότητα της λειτουργίας των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, είναι ζητήματα τα οποία και η ΓΕΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε προηγούμενες εποχές έχουν θέσει και είναι ώρα να ξεδιαλυθεί το τοπίο ομίχλης, η σύγχυση που καλλιεργείται, έτσι ώστε πάρα πολύ καθαρά να έρθουμε να δούμε ξανά και την ποικιλία όλων αυτών των εργασιακών σχέσεων που σε Δημοτικές ή άλλες Επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν, χωρίς νομικό πολιτισμό στη βάση των κατακτήσεων και των επιδιώξεων του συνδικαλιστικού κινήματος, χωρίς την κατοχύρωση όλων εκείνων των όρων που θέλουμε και διεκδικούμε ως συνδικαλιστικό κίνημα.

Είναι σαφές ότι τα επιχειρήματα για χαμηλό ή υψηλό μισθολογικό κόστος, δε μπορεί στη χώρα μας, η οποία κάνει αγώνα με θυσίες και βαρύ τίμημα των εργαζομένων να είναι στην πρώτη ταχύτητα σύγκλισης, να είναι επιχειρήματα. Γιατί εμείς δεν επιδιώκουμε μία οικονομία στη βάση του χαμηλού μισθολογικού κόστους, γιατί δεν θα διαφέραμε σε τίποτα από τις υπανάπτυκτες οικονομίες που από την άλλη, τις βάζουμε ως κριτήριο για να μετρήσουμε την πρόοδο.

Στη βάση αυτή λοιπόν, πάρα πολύ καθαρά και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και τα μισθολογικά μας δικαιώματα, αλλά και η επαναδιευθέτηση σε αρχές όλης της ποικιλίας των εργασιακών σχέσεων, που έχουν αναπτυχθεί στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, έτσι ώστε να είναι πάρα πολύ σαφές το πλαίσιο όχι τώρα, αλλά και στο μέλλον με υψηλές εγγυήσεις και για την προστασία των εργασιακών σχέσεων και για την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων στους δημόσιους και κοινωνικούς οργανισμούς.

Στη βάση αυτή συναδέλφισσες και συνάδελφοι, έχουμε μπροστά μας δρόμο, με τη συμμετοχή μας στις απεργιακές κινητοποιήσεις για το μισθολόγιο, με τη μεγάλη συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαδήλωση στη Σύνοδο Κορυφής, με την υποστήριξη στη βάση της συμμετοχής και της ενότητας μιας νέας κινηματικής στρατηγικής του συνδικαλιστικού κινήματος και είναι βέβαιο ότι το δικό σας Συνέδριο, το Συνέδριο μιας από τις μεγαλύτερες ομοσπονδίες του Δημοσίου, πρωτοποριακά, δυναμικά και καθαρά θα δώσει νέα πνοή και νέα δυναμική για όλο το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα σε αυτή την κατεύθυνση. Ευχαριστώ.

<< επιστροφή στις ΟΜΙΛΙΕΣ