ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.

ΣΤΟ 31ο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2002


Κύριε Πρόεδρε, αγαπητά μέλη του Οργανωτικού και Καταστατικού Συνεδρίου, κυρίες σύνεδροι, κύριοι σύνεδροι. Χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου σας που έχει πράγματι ένα πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει μεταφέροντας τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή και χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι κοντά σας αφού θέλω να σας εκφράσω και μια προσωπική αν θέλετε ομολογία.

Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού πριν εκλεγώ ως βουλευτής στη Βουλή των Ελλήνων προερχόμουν και το θεωρώ αυτό ότι είναι κεκτημένο, να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο, από τον χώρο την Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού είχα κατέλθει ως υποψήφια Δήμαρχος στην Δυτική Αθήνα το 1990 και επομένως μπορώ να έχω και προσωπική άποψη για τα θέματα τα οποία αντιμετωπίζετε. Όμως πέρα των προσωπικών εκτιμήσεων θέλω να εκφράσω και μια πολιτική παρατήρηση.

Λυπούμαι βαθύτατα διότι σε ένα τέτοιο Συνέδριο σαν το δικό σας, το οποίο έχετε τιτλοφορήσει - και έτσι είναι - ως Καταστατικό και ως Οργανωτικό, ο καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός ήλθε, είδε, απήλθε και βεβαίως δεν παρέμεινε και μέσα από μια στοιχειώδη ένδειξη σεβασμού προς τους κανόνες της δημοκρατίας να αντιπαραθέσει τα επιχειρήματα του σε όσα θα ακουστούν στη συνέχεια, δείχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο πως έτσι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό και σε επίπεδο πρωτοβάθμιων ΟΤΑ και σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με την έννοια ας μου επιτραπεί η έκφραση του περάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε.

Μπορεί να διαφωνούν κάποιοι, η δημοκρατία όμως είναι ένα πολίτευμα το οποίο δίνει την δυνατότητα και το δικαίωμα στον διάλογο, στον αντίλογο και στο επιχείρημα.

Εκείνο το οποίο εγώ θα ήθελα να πω σε σχέση με τα θέματα που σας απασχολούν είναι το εξής: κατ' αρχήν εμείς ως Νέα Δημοκρατία έχουμε μια διαφορετική αντίληψη σε σχέση με τα ζητήματα που απασχολούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θεωρούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός, ως αυτό που έχει συνηθιστεί να λέγεται αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζεται πυλώνας της δημοκρατίας, δηλαδή μία από τους πυλώνες που στηρίζει το δημοκρατικό μας πολίτευμα αυτή την ώρα και περιθωριοποιημένη είναι και επί της ουσίας έχει αρμοδιότητες χωρίς παραλλήλως να έχει και τους πόρους εκείνους οι οποίοι απαιτούνται για να μπορέσει να παράγει έργο.

Διότι αν μη τι άλλο ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μ' αυτό που λέγαμε παλιότερα την αρχή της επικουρικότητας, δηλαδή οι υπηρεσίες να παρέχονται σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο για να εξυπηρετείται ο πολίτης.

Διότι πρέπει να σας πω ότι εμείς στη Νέα Δημοκρατία θεωρούμε και φαντάζομαι το πιστεύει όλη η ελληνική κοινωνία και δεν νομίζω ότι και σ' αυτή την αίθουσα θα υπάρξει κάποιος ή κάποια που θα αντιλέξει, στο ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα, στο ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν στην έναρξη του 21ου αιώνα με μια Ελλάδα, η οποία είναι ήδη ενταγμένη στην Ε.Ε., με τις προκλήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας, με τα αλματώδη βήματα που έχουν επιχειρηθεί από τις άλλες χώρες ομόλογες μας πια της Ε.Ε. και εμείς ακόμη βαδίζουμε με λογικές, με νοοτροπίες που είναι των περασμένων δεκαετιών.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κατά συνέπεια στην κατεύθυνση του ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα, θα πρέπει και τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα η Κυβέρνηση η οποία υπευθύνως διαχειρίζεται τα του τόπου να παίρνουν θέση και στην συγκεκριμένη περίπτωση η δική μας η θέση είναι η εξής.

Όσον αφορά την Αυτοδιοίκηση, θεωρούμε ότι δύο είναι οι άξονες εκείνοι πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η επίσημη Πολιτεία για να μπορέσει και ο ρόλος της να εκσυγχρονιστεί και να ανασυγκροτηθεί γιατί ζητάται ανασυγκρότηση και βεβαίως να δομηθεί με έναν τέτοιο τρόπο πια σύγχρονο, μοντέρνο, ευέλικτο και λειτουργικό.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να πετύχουμε την περιφερειακή ανάπτυξη και η δεύτερη προϋπόθεση η οποία είναι βραχυπρόθεσμη είναι η αξιοποίηση στο έπακρον και κυριολεκτούμε του Γ΄ ΚΠΣ, το οποίο γνωρίζετε τι προϋποθέσεις βάζει για να μπορέσει η χώρα μας και να απορροφήσει τα κονδύλια και να εναρμονιστεί και με το ΑΕΠ μας.

Κατά συνέπεια όπως αντιλαμβάνεστε, αν λειτουργήσουμε στη λογική του ότι έχουμε Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές και επομένως η Κυβέρνηση αισθάνεται για μια ακόμη φορά την ανάγκη να ποδηγετήσει, να κομματικοποιήσει, να εναγκαλιστεί ασφυκτικά την Αυτοδιοίκηση, τότε θεωρώ ότι συνολικά ως κράτος, διότι τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών αθροιζόμενα συνιστούν την εικόνα της χώρας, συνιστούν την εικόνα της επικράτειας ανά την Ευρώπη και βεβαίως και στο εσωτερικό μας, αν θεωρεί ότι με τέτοιες λογικές - η Κυβέρνηση θέλω να πιστεύω πως θα αλλάξει άποψη, διότι τα 20 τελευταία χρόνια έχουν δώσει δείγματα γραφής - αν συνεχιστεί αυτού του είδους η πολιτική θεωρώ ότι δεν θα βαδίσουμε προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά θα έχουμε μια ανάστροφη κίνηση, μια οπισθοδρόμηση η οποία θα μας γυρίζει πίσω.

Όσον αφορά τα θέματα των εργαζομένων, τα οποία είδα και είναι λογικό και είναι θεμιτό να απασχολούν τους περισσότερους από σας και το Συνδικαλιστικό σας Κίνημα, θεωρώ ότι η επίσημη Πολιτεία όπως κι αν εκφράζεται, δηλαδή όποια κι αν είναι η Κυβέρνηση αυτού του τόπου με την λαϊκή εντολή, θα πρέπει να παίρνει υπόψη της μια βασική παράμετρο.

Υπάρχει το άρθρο του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα της εργασίας, το οποίο είναι ένα αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα και την υποχρέωση της Πολιτείας και άρα του επίσημου κράτους να διασφαλίζει τους όρους και τις συνθήκες εκείνες μέσα στους οποίους θα μπορεί ο κάθε πολίτης, η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, να έχει την αξιοπρεπή πρόσβαση στην εργασία και να μην γίνεται υποκείμενο ο πολίτης, ο άνθρωπος, οποιασδήποτε κομματικής εκμετάλλευσης "θα σε τακτοποιήσω τώρα, σε κάνω συμβασιούχο, θα σε μονιμοποιήσω στη συνέχεια" και αυτή η λογική να συνεχίζεται διαρκώς, αενάως και αδιαλείπτως κρατώντας ομήρους σε μια διαρκή πελατειακή σχέση τους πολίτες προς τα Κόμματα.

Θέλω να σας πω το εξής: ότι στο νομοσχέδιο το οποίο είχε φέρει στο Θερινό Τμήμα Διακοπών της Βουλής η προηγούμενη καθ' ύλη αρμόδια Υπουργός πριν τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης ήταν στην λογική αυτή που όλοι γνωρίζετε. Από κάποιο χρονικό όριο και μετά μονιμοποιούνται οι μεν, δεν μονιμοποιούνται οι άλλοι. Υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις ή εκείνες, οι άλλες, σας είναι γνωστά.

Είχαμε πει τότε με την παρουσία του Προέδρου μας του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή των Ελλήνων ότι δεν είναι δυνατόν πια στην εποχή που βιώνουμε και ζούμε όλοι μας να υπάρχουν τέτοιες λογικές και τέτοιου είδους πρόχειρες σπασμωδικές και αποσπασματικές ρυθμίσεις σε ένα μείζον ζήτημα, στο ζήτημα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Διότι συνιστά και προσβολή της προσωπικότητας του καθενός μας και της καθεμιάς όταν ο πολίτης δεν ξέρει τους όρους εργασίας του, όταν ο πολίτης άγεται και φέρεται όμηρος όπως σας είπα των όποιων κομματικών συμφερόντων και όταν τελικά αυτός εξαπατάται συρόμενος διαρκώς σε μια εκκρεμότητα.

Είπαμε τότε ότι αυτό πρέπει να τελειώνει και η φράση την οποία διατύπωσε τότε και υπάρχει καταγεγραμμένη στα πρακτικά της Βουλής ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν ότι: κυρία Υπουργέ θα πρέπει να λυθεί το θέμα αυτό με μιας και ολοσχερώς. Δηλαδή ή θα μονιμοποιηθούν όλοι όσοι είναι συμβασιούχοι εδώ και τώρα ή δεν μπορείτε να φέρετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή.

Πρέπει να σας πω ότι βεβαίως η Κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία. Η θέση μας ήταν αυτή και εξακολουθεί να είναι αυτή. Μετά προχωρήσαμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος και βεβαίως όπως βλέπετε παρακολουθείτε τις εξελίξεις και τη λογική της Κυβέρνησης.

Αυτό που εμείς θέλουμε να σας πούμε υπεύθυνα και δημόσια είναι ότι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν είναι υποχρέωση της Πολιτείας να τακτοποιηθούν. Και θα πρέπει να αναλάβει και το πολιτικό θάρρος και το πολιτικό κόστος και όχι εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων να έρχεται ο κάθε Υπουργός να λέει αυτά τα οποία λέει, αλλά σε μια βάση πάγια, σταθερή και διαρκή.

Σας λέω ότι το νέο Σύνταγμα της χώρας το αναθεωρημένο δεν επιτρέπει από δω και πέρα τέτοιου είδους μεθοδολογία ή τέτοιου είδους τακτοποιήσεις μέσα ή έξω από εισαγωγικά.

Τώρα όμως, πριν την ισχύ του νέου Συντάγματος, όπου υπάρχουν αδικίες, αφού μαθαίνω ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι - και είναι στη δική μας διάθεση αυτές οι πληροφορίες - οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καλύπτουν οργανικές θέσεις, αυτό το πράγμα οφείλει η Κυβέρνηση να το ξεκαθαρίσει.

Αν το αποφασίσει, αν το πράξει και είναι στη σωστή κατεύθυνση, εμείς θα το στηρίξουμε. Στην περίπτωση όμως που προσπαθήσει να εξαπατήσει για μια ακόμη φορά ή να κρατήσει σε μια διαδικασία εκκρεμότητας τους εργαζομένους προς είσπραξη ή προς εκταμίευση μικροκομματικών ωφελειών ή άλλων σκοπιμοτήτων, θα μας βρει αντιθέτους.

Θέλω να σας πω ότι χαιρετίζω πραγματικά το Συνέδριο σας. Θέλω να ξέρετε ότι εμείς λειτουργούμε στη βάση ότι το κράτος πρέπει να έχει ελεγκτικό και επιτελικό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση και αυτό τελικά το οποίο μας ενδιαφέρει αναφερόμενοι και στο Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι ότι ο πρωταρχικός σκοπός είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, ο κοινωνικός και δημόσιος χαρακτήρας που αναφέρεται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .

Για να πετύχουμε τον κοινωνικό και τον δημόσιο χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν οι εργαζόμενοι - είναι υποχρέωση της Πολιτείας - να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας, να τις βελτιστοποιήσουμε, να τις επικυροποιήσουμε και να δημιουργήσουμε εκείνα τα μέτρα μελετών και τεκμηρίωσης τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα, στις ανάγκες της χώρας, στις προκλήσεις των καιρών, με πρώτο μέλημα μας τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης και της συνολικότερης πολιτικής μας κατεύθυνσης έτσι ώστε όλοι και όλες να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Σας ευχαριστώ θερμά.