ΟΜΙΛΙΑ

ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΑ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΣΤΟ 31ο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2002


Είναι πάρα πολύ θετικό, το ότι σ' ένα Συνέδριο Αυτοδιοίκησης υπάρχει και ζωηράδα, ζωντάνια, φωνές. Μας θυμίζει παλιές εποχές, καλές εποχές αγώνων για την αυτοδιοίκηση. Και αυτό τον τελευταίο καιρό από τη θέση του Υφυπουργού Εσωτερικών, πραγματικά τα συνέδρια της αυτοδιοίκησης, ήταν συνέδρια χαμηλών τόνων.

Ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει αυτό, αν ήταν θετικό ή αρνητικό, προσωπικά εκτιμώ ότι είναι θετικό, γιατί πάρα πολλά από τα θέματα της αυτοδιοίκησης, έχουν βρει το σωστό τους δρόμο. Προς Θεού, δεν λέω ότι έχουν λυθεί όλα, θέλει πολλή δουλειά ακόμα η αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να φθάσει εκεί που της αξίζει.

Και γι' αυτό θεωρώ θετικό, να υπάρχουν και αντίθετες φωνές, να υπάρχει κριτική, να υπάρχει πίεση δική μας, για επαναπροσανατολισμό, όταν εσείς εκτιμάτε, ότι δεν είμαστε στο σωστό δρόμο.

Φίλες και φίλοι θέλω να σας μεταφέρω το χαιρετισμό του κ.Υπουργού του κ. Κώστα Σκανδαλίδη, που τα κυβερνητικά του καθήκοντα δεν του επιτρέπουν να είναι σήμερα εδώ, όπως και το χαιρετισμό της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Αγαπητοί συνεργάτες, η τοπική αυτοδιοίκηση, σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου, αποτελούσε και αποτελεί, το βασικό μοχλό της δημόσιας διοίκησης, στον εκτελεστικό τομέα. Εκεί απευθύνεται ο πολίτης για να βρει λύση, στο όποιο μικρό ή μεγάλο πρόβλημά του, εκεί ασκείται η κοινωνική πολιτική, από εκεί, πηγάζουν σχεδόν όλες οι υπηρεσίες που προσφέρονται στον πολίτη.

Ακόμα η αυτοδιοίκηση αποτελεί τον ουσιαστικό καταλύτη της ανάπτυξης, δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές αλλά και τις προϋποθέσεις, για τη συνεργασία του δημόσιου, του κοινωνικού και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Στη χώρα μας -και εσείς βέβαια επειδή το ζείτε, το ξέρετε καλύτερα από τον καθένα- τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η αυτοδιοίκηση βρίσκεται σ' ένα πυρετώδη ρυθμό ανάπτυξης, για να κερδίσει τον πολύ χαμένο χρόνο των προηγούμενων δεκαετιών για να μπορέσει να συμβαδίσει επιτέλους με τις αυτοδιοικήσεις των άλλων χωρών.

Στην δεκαετία του '80 ένα πλούσιο θεσμικό πλαίσιο, αποκέντρωσε εκατοντάδες αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, εξασφάλισε ίδιους αυτοτελείς πόρους για την αυτοδιοίκηση, τους κεντρικούς, αυτοτελείς πόρους, ίδιους πόρους για τα επενδυτικά της προγράμματα, τις ΑΤΑ, εξασφάλισε τη διοικητική της αυτοτέλεια, δημιούργησε θεσμικό πλαίσιο για την επιχειρηματική της δραστηριοποίηση και καθιέρωσε τον δημοκρατικό προγραμματισμό, ώστε να είναι ουσιαστική η συμμετοχή όλων των επιπέδων της διοίκησης, στον προγραμματισμό της ανάπτυξης της χώρας.

Είναι ουσιαστικά η δεκαετία στην οποία η αυτοδιοίκηση, έπαψε να είναι επαίτης του κράτους, να γυρνά και να ζητά λεφτά για να μπορέσει ν' ασκήσει τις στοιχειώδεις αρμοδιότητες που είχε μέχρι τότε, μέχρι το '80. Και μπήκε σ' έναν άλλο δρόμο.

Στην δεκαετία του '90 αυτή η πορεία συνεχίστηκε θα έλεγα ίσως και με πιο δυναμικό τρόπο, με σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις, που καθιέρωσαν στη χώρα μας, το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, που ήταν επιταγή του Συντάγματος και όμως, επί δεκαετίες δεν είχε καθιερωθεί.

Αναβάθμισε τον πρώτο βαθμό με την επιχείρηση "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ", αποκέντρωσε πάρα πολλές νέες αρμοδιότητες κύρια στον πρώτο βαθμό, αλλά βέβαια και από το σύνολο των αρμοδιοτήτων περίπου 3.000 αρμοδιότητες που είχε δώσει στο δεύτερο βαθμό.

Καθιέρωσε την Περιφέρεια για να μπορέσει ακόμα και το κράτος, τις αρμοδιότητες που έτσι κι αλλιώς ασκούσε και θα ασκεί το κράτος, όπως γίνεται σ' όλες τις χώρες του κόσμου, η αυτοδιοίκηση δεν κατάργησε σε καμία χώρα του κόσμου το κράτος, συνυπάρχει με το κράτος. Με την Περιφέρεια λοιπόν, αποκεντρώθηκε και το ίδιο το κράτος σε διοικητικές βαθμίδες, ώστε να βρίσκεται όσο γίνεται κοντύτερα στον πολίτη.

Όλη αυτή η πορεία, ήταν μια πορεία δύσκολη, αλλά σημαντική. Σήμερα βρισκόμαστε πλέον πολύ πιο κοντά, από ποτέ, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αυτοδιοικήσεις. Σε όλη αυτή τη διαδρομή, η δική σας συμβολή ήταν καθοριστική.

Τίποτε απ' όλα αυτά που ανέφερα πιο πριν, δεν θα προχωρούσε, αν δεν στηριζόταν στη δική σας προσφορά, που πολλές φορές -συμφωνώ μαζί σας- δεν είχε το ανάλογο οικονομικό αντίκρισμα.

Φίλες και φίλοι, έχω ζήσει αυτή τη διαδρομή, και σαν Δήμαρχος, και σαν μέλος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Εγώ προσωπικά, σας οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ, για την προσφορά σας, για την στήριξη, της αυτοδιοίκησης και στις δύο -ασφαλώς δεν φθάνει αυτό και το ξέρω- αλλά θα ακούσετε για τα υπόλοιπα και πιστεύω ότι θα ικανοποιηθείτε απ' αυτά που θα ακούσετε.

Έχουμε εμπεδώσει μαζί σας, φίλες και φίλοι, με την Ομοσπονδία σας, επί της συνδικαλιστικής σας έκφρασης, μια άριστη συνεργασία. Εγώ προσωπικά και στις δύο αυτές φάσεις, της πολιτικής μου σταδιοδρομίας, όλη η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, η κάθε ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, μια μόνιμη στενή συνεργασία με την Ομοσπονδία, ώστε να μπορούν να προωθούνται και να λύνονται προβλήματα, τα οποία εσείς βάζετε.

Μια συνεργασία, που βασίζεται στις ειλικρινείς σχέσεις και στην αμοιβαία κατανόηση. Το ίδιο έχουμε κάνει και με τους αιρετούς, με την κεντρική ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και με τις τοπικές ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Και στόχος όλων μας είναι αυτή η τριμερής συνεργασία, να αποτελέσει το εφαλτήριο για την εκτόξευση της αυτοδιοίκησης, στους ευρωπαϊκούς της ορίζοντες.

Μπορώ λοιπόν να πω, περιοριζόμενος στο τελευταίο τετράμηνο που είμαστε στο Υπουργείο Εσωτερικών σαν καινούρια, πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ότι σχεδόν στο σύνολο των αιτημάτων της Ομοσπονδίας, έχουμε ανταποκριθεί. Τα αιτήματα έχουν γίνει δεκτά, και προχωρούν νομοθετικές ρυθμίσεις και δράσεις για την υλοποίησή τους.

Συγκεκριμένα, δεν θα μείνω στην υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, του 2001, όπου πραγματικά όσα είχατε βάλει μέσα σ' αυτή τη συλλογική σύμβαση, περιελήφθησαν, ούτε στις γνωστές για σας αυξήσεις που θα δοθούν με τη καινούρια συλλογική σύμβαση εργασίας.

Αλλά θα μπω στα θέματα που ανέφερε πριν ο Πρόεδρος, σαν αιτήματα, και θα σας ενημερώσω, ότι το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας, της χώρας, και οι άλλες διατάξεις -οι άλλες διατάξεις, είναι διατάξεις που αφορούν κύρια την αυτοδιοίκηση- είναι υπό κατάθεση.

Έχει μαζέψει όλες τις υπογραφές αυτή τη στιγμή είναι στον Υπουργό Οικονομικών, με την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών θα κατατεθεί πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα, και θα ψηφιστεί μέσα στις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες.

Επομένως θα είναι νόμος του κράτους. Τι έχουμε περιλάβει λοιπόν από τα αιτήματά σας σ' αυτό το νομοσχέδιο; Και αυτά τα λέω χωρίς να τα αξιολογήσω, ποιο είναι το σημαντικότερο να το βάλω πρώτο ή τελευταίο. Τη σύσταση της επιτροπής για την σύνταξη του νέου κώδικα, κατάστασης των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων.

Υπάρχει διάταξη λοιπόν που συστήνεται αυτή η επιτροπή. Υπάρχει διάταξη που συστήνεται γενική διεύθυνση και στους Δήμους που έχουν πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους. Ενώ αυξάνουν οι γενικές διευθύνσεις στους Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων -Πειραιά, Πάτρα, Γιάννινα, Ηράκλειο, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Περιστέρι, Καλλιθέα κλπ.- δεν ξέρω αν ξέχασα κάποιον, εκεί λοιπόν, δημιουργούνται δύο γενικές διευθύνσεις, και στο Δήμο Αθηναίων τρεις γενικές διευθύνσεις. Ήταν δικό σας αίτημα, έγινε δεκτό και με τη διάταξη αυτή με την ψήφισή της θα υλοποιηθεί.

Λύσαμε το πρόβλημα που υπήρχε και ήταν αίτημα της Ομοσπονδίας για τη θέση Προϊσταμένου στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπου βέβαια αυτή τη θέση μπορούν να τη διεκδικήσουν και νηπιαγωγοί και βρεφονηπιοκόμοι.

Διπλασιάζουμε με άλλη διάταξη το προβλεπόμενο ανώτατο όριο αποζημίωσης, για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ΟΤΑ, των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, των ιδρυμάτων, των συνδέσμων και των δημοτικών επιχειρήσεων, από 1,5 εκατομμύριο που είναι μέχρι σήμερα, στα 3 εκατομμύρια.

Ρυθμίζουμε το θέμα της καταβολής της αποζημίωσης με τη μορφή εξόδων κίνησης, στους υπαλλήλους των ΟΤΑ που δούλεψαν για την κατάρτιση νέων εκλογικών καταλόγων και είχαμε την ενημέρωση από την Ομοσπονδία σας, ότι κάπου δεν μπορούσαν αυτά να εκταμιευθούν με άλλο τρόπο.

Επεκτείνουμε τη διάταξη του άρθρου 18 του νόμου 2539/1997 για τις προσλήψεις προσωπικού. Εκείνη η διάταξη ρύθμιζε τις προσλήψεις προσωπικού των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα, ώστε να μπορεί ο Δήμος, χωρίς καμία έγκριση της Τριμελούς εξ Υπουργών Επιτροπής, να προκηρύσσει τις κενές, οργανικές θέσεις, και να τις καλύπτει με τις διατάξεις βέβαια του Νόμου 2190, και κάτω από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, το οποίο ήταν και το αρμόδιο για την έγκριση της προκήρυξης αλλά και για την εκδίκαση των ενστάσεων.

Αυτό τώρα το επεκτείνουμε σε όλο το προσωπικό των ΟΤΑ και των νομικών του προσώπων, πλην του προσωπικού εκείνου που χρειάζεται διαγωνισμό. Γιατί εκεί δεν μπορούμε να το κάνουμε. Αυτού που χρειάζεται διαγωνισμό γραπτό, θα γίνονται οι προκηρύξεις μαζί για όλο το δημόσιο τομέα. Θα συγκεντρώνονται τα αιτήματα, και θα προκηρύσσονται θέσεις για όλο το δημόσιο τομέα.

Γι' αυτό ζητήσαμε από τους Δήμους, να μας προγραμματίσουν τις προσλήψεις, του πάσης φύσεως προσωπικού, που θέλουν να κάνουν στην ερχόμενη τριετία ώστε, αυτό το προσωπικό που δεν θα εντάσσεται, μέσα σ' αυτή τη διαδικασία, και το οποίο σας αναφέρω, είναι μόνο οι Π.Ε. Διοικητικού, Π.Ε. Οικονομικού, Τ.Ε. Διοικητικού και Οικονομικού και Δ.Ε. Γραμματέων.

Αυτό το προσωπικό δηλαδή που χρειάζεται διαγωνισμό, και όχι επιλογή. Όλο το άλλο προσωπικό, θα μπορεί ο Δήμος να προκηρύσσει τις θέσεις και με τη διαδικασία που θα είναι παρόμοια με αυτή που ακολουθείται στα ανταποδοτικά τέλη, να το προσλαμβάνει.

Με άλλη διάταξη, ρυθμίζουμε την απόδοση του prim παραγωγικότητας μέσα σε μια περίοδο που δεν θα ξεπερνά τα 4 χρόνια. Ασφαλώς δεν εμποδίζει κανένας τη δημοτική αρχή, αν θέλει να εξοφλήσει από τον πρώτο χρόνο το prim παραγωγικότητας, αλλά σε καμία περίπτωση, η εξόφληση αυτή, δεν θα πάει πάνω από 4 χρόνια.

Και με την ίδια διάταξη, νομιμοποιούμε και τους Δημάρχους, που απέδωσαν το prim παραγωγικότητας, μετά την ισχύ του νόμου 2946/2001. Ακόμα απ' ότι ξέρετε και από εξαγγελίες μας, από την πρώτη στιγμή που ήλθαμε στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, πρόθεσή μας, είναι να ρυθμίσουμε τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και το φάσμα της δραστηριότητάς τους.

Έχουμε λοιπόν αναθέσει μελέτη, αυτή η μελέτη, θα παραδοθεί μέσα στο χρόνο, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μαζί σας, και κριτικής από σας, αυτή η μελέτη, ώστε να φθάσουμε στις τελικές επιλογές μας, για να νομοθετήσουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, που δεν θα διαφέρουμε καθόλου σε θέσεις, από τις θέσεις, που εκφράστηκαν πριν από τον Πρόεδρό σας.

Προχωρούμε στην ολοκλήρωση του μητρώου των εργαζομένων, στους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα. Αυτό το μητρώο, θα μας παραδοθεί μέσα στο χρόνο, νομίζω η καταληκτική ημερομηνία είναι ο ερχόμενος Νοέμβριος.

Προωθήσαμε στο Υπουργείο Οικονομικών και έχει περιληφθεί σε δικό του νομοσχέδιο, που επίσης θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, ρύθμιση για το συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό θέμα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Στο διάστημα αυτό, εγκρίναμε προσλήψεις γιατί υπήρχε μεγάλη ανάγκη στους Δήμους, για περίπου 3.000 στελέχη επιστημονικής κατάρτισης, Π.Ε. και Τ.Ε.

Για τον κανονισμό λειτουργίας, των δημοσίων παιδικών σταθμών. Έχουμε δώσει τον κανονισμό στην ΚΕΔΚΕ, περιμένουμε την έκφραση γνώμης, υπάρχει δέσμευση από την ΚΕΔΚΕ, ότι στο επόμενο συμβούλιο θα μπει το θέμα για συζήτηση, και στη συνέχεια θα το προωθήσουμε για υπογραφή.

Απ' ότι ξέρετε δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημοτική αστυνομία. Έχει συγκροτηθεί μια επιτροπή, Διυπουργική, από το Υπουργείο Εσωτερικών, και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η οποία αυτή τη στιγμή, συντάσσει τον κανονισμό λειτουργίας της δημοτικής αστυνομίας.

Υπάρχει δέσμευση δική μας, μόλις παραδοθεί το κείμενο του κανονισμού να γίνει μια συζήτηση με την Ομοσπονδία, και να ακούσουμε τις παρατηρήσεις τους.

Τέλος, και αυτό το θεωρώ ίσως το σημαντικότερα, απ' όλα όσα είπα, είναι ότι προωθούμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο, φέτος, αν είναι δυνατόν να λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης για πρώτη φορά η σχολή αυτοδιοίκησης της χώρας μας.

Φίλες και φίλοι, η αυτοδιοίκηση της χώρας μας, κλείνει φέτος ένα μεγάλο κύκλο της ιστορίας της, έχοντας απορροφήσει χωρίς -θα έλεγα- σημαντικούς κραδασμούς, τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο διοικητικό σύστημα της χώρας μας, από συστάσεώς της.

Και βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μια νέα αφετηρία. Την αφετηρία που θα την οδηγήσει στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών αυτοδιοικήσεων. Εκεί που αξίζει στη χώρα μας η οποία είναι εκείνη που εφεύρε και τη δημοκρατία και το Δήμο και την αυτοδιοίκηση.

Το άρμα αυτό, της ελληνικής αυτοδιοίκησης, θα το οδηγήσετε εσείς μαζί με τους αιρετούς. Και εμείς θα είμαστε συνεχώς πλάι σας, όχι σαν χειροκροτητές, αλλά σαν ουσιαστικοί συμπαραστάτες και αρωγοί.

Το θέλουμε, το μπορούμε και πιστεύω, ότι όλοι μαζί, μπορούμε να το πετύχουμε. Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω το συνέδριό σας, από το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν, σημαντικότατα συμπεράσματα. Έχετε ακούσει τις θέσεις της κυβέρνησης, εγώ πιστεύω ότι τις ξέρετε.

Πριν από πέντε μέρες, η κυβέρνηση διά στόματος του Υπουργού και διά στόματος του Πρωθυπουργού εξήγγειλε, ποιες είναι οι θέσεις της πάνω σ' αυτό το θέμα. Τα έχετε ακούσει αυτά. Αυτά είναι γνωστά, τα έχετε ακούσει, υπάρχει η δέσμευση από το Σύνταγμα, αυτό είναι δεδομένο.

Υπάρχει η δέσμευση από το Σύνταγμα που τι σημαίνει, αυτή η δέσμευση; Ότι μόνο το θεσμικό πλαίσιο, που υπήρχε πριν απ' το Σύνταγμα, είναι εκείνο, πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει κάποιος, που θεωρεί ότι έχει αδικηθεί και να διεκδικήσει τη νομιμότητα, ή να πατήσει πάνω σ' αυτό με δικαστική προσφυγή που έχει κάνει.