32ο TAKTIKO ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.,

κ. ΠΑΡΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΡΙΤΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2002

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μιμηθώ τον Νομάρχη, πρέπει κι εγώ ως Μακεδόνας να καλωσορίσω πρώτα απ’ όλα τον αγαπητό Υπουργό εδώ στη γη της Μακεδονίας, τους εκλεκτούς εκπροσώπους των Κομμάτων. Ως Μακεδόνας κι εγώ θέλω να σας καλωσορίσω εδώ. Δεν θέλω να ευχαριστήσω εδώ την Τοπική Ένωση γιατί αισθάνομαι Χαλκιδικιώτης κι εγώ. Εξάλλου όλοι οι Βορειοελλαδίτες από του Αγίου Πνεύματος - μη κοιτάτε φέτος που ήρθε νωρίς το καλοκαίρι - μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο η έξοδος μας και η διέξοδος μας βρίσκεται στους ατραπούς της Χαλκιδικής.

Θέλω λοιπόν όλους να σας καλωσορίσω και τον αγαπητό Πρόεδρο και όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, του Γενικού Συμβουλίου και τον αγαπητό Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ. Να σας καλωσορίσω λοιπόν όλους και εγώ, όσους ήρθατε από άλλους τόπους εδώ στη γη της Μακεδονίας και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική.

Φίλες και φίλοι εργαζόμενοι, εκ μέρους του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, απευθύνω θερμό και αγωνιστικό και συναδελφικό χαιρετισμό στο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ και νομίζω πως η ΚΕΔΚΕ, αφού τυχαίνει να έχω την τιμή να την εκπροσωπώ για δεύτερη συνεχόμενη δημοτική περίοδο και στα Συνέδρια της ΠΟΕ-ΟΤΑ, νομίζω πως δικαιούται - και όχι εγώ προσωπικά, η ΚΕΔΚΕ συνολικά, οι αιρετοί όπως λογικά και συνολικά εκφραζόμαστε στο συλλογικό μας Όργανο – νομίζω πως μπορούμε να εκφραζόμαστε συναδελφικά, συναγωνιστικά και να σας κοιτούμε κυριολεκτικά στα μάτια.

Γιατί, για να ξεκινήσω από αυτά που είπαν οι προλαλήσαντες για να έχουμε μια συνέχεια και να μην περιοριζόμαστε σε ατέλειωτους μονόλογους εδώ από το βήμα, νομίζω πως η ιστορία του πριμ παραγωγικότητας αν κάπου έχει ακόμα κάποιες εκκρεμότητες, αυτές έχουν σχέση με το ότι δεν έγινε από την αρχή δεκτή συνολικά η συγκεκριμένη πρόταση την οποία είχα εκθέσει στη Χίο.

Αν γινόταν η συγκεκριμένη συνολική και πολύ καθαρή θέση για την πλήρη νομοθέτηση, όπως ακριβώς το είχαμε πει, το πριμ, προς άρση όλων των παρεξηγήσεων και εμποδίων, σήμερα δεν θα είχαμε το παραμικρότερο εμπόδιο.

Θυμάστε τότε που σας έλεγα πως δεν πρέπει να βιάζουμε και να εκβιάζουμε κανέναν να το καταβάλει πριν τη νομοθετική ρύθμιση και ότι η νομοθετική ρύθμιση δεν πρέπει να έχει ελαστικό και δυνητικό χαρακτήρα.

Δυστυχώς η ρύθμιση δεν είχε τον χαρακτήρα επακριβώς που εμείς θέλαμε. Μας έθεσε όλους σε μια δοκιμασία. ¶λλοι το έδωσαν ολόκληρο, άλλοι μέρος. Ό,τι είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ ισχύει επακριβώς, δεν θέλω να τον επαναλάβω και θέλω να πω ότι είμαστε αλληλέγγυοι για λόγους εντελώς προφανείς.

Ότι αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να διαχωρίζει σε κατηγορίες τους εργαζομένους. Ούτε τους εργαζομένους της Αυτοδιοίκησης έναντι εργαζομένων σε άλλους τομείς, ούτε στο εσωτερικό της Αυτοδιοίκησης να δημιουργεί ταχύτητες και κατηγορίες ανάλογα με το φιλεργατικό ή όχι πρόσωπο του Δημάρχου. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι σταθερά η θέση μας, όπως αυτή ήταν, είναι και θα είναι σταθερά η θέση μας σε ό,τι αφορά όλα τα εργασιακά ζητήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Φίλοι και φίλες εργαζόμενοι, το νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, τολμώ να πω μολονότι δεν έχουμε πραγματοποιήσει σ’ αυτή την δημοτική περίοδο - λογικό είναι, 1-1,5 μήνα έχει που έχει εκλεγεί το νέο Δ.Σ. – δεν έχουμε πραγματοποιήσει ακόμα κάποιο Συνέδριο, αν μπορώ όμως να μεταφέρω ένα συγκεκριμένο κλίμα στα πρώτα τρία Διοικητικά Συμβούλια που έχουμε συνλειτουργήσει και οι 31 χωρίς να λείπει ούτε ένας από τους συναδέλφους, νομίζω πως τον κεντρικό στόχο που διαμορφώσαμε στο τελευταίο τακτικό μας Συνέδριο πριν από 1,5 χρόνο στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 2001, τον κεντρικό στόχο που τότε τον διαμορφώσαμε κατά πλειοψηφία, φαίνεται πως τείνουμε και προσεγγίζουμε σ’ έναν ιδιαίτερα επιθυμητό στόχο να τον στηρίξουμε με πολύ καθαρή πλειοψηφία στα όρια σχεδόν της ομοφωνίας.

Ο στόχος μας, όπως είχα την ευκαιρία και στη Χίο να σας πω, είναι ένας και μοναδικός και σ’ αυτόν περικλείονται και περιλαμβάνονται όλα και οι θέσεις μας σε ότι αφορά τις σχέσεις των εργαζομένων με τις Δημοτικές Αρχές, το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στόχος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης, φίλοι εργαζόμενοι, δεν μπορεί να είναι άλλος από τη σύγκλιση μας με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Ο στόχος της σύγκλισης είναι μονόδρομος για τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις πλευρές της ζωής, από την εισοδηματική πολιτική ξεκινώντας στις υπηρεσίες προς τον πολίτη πηγαίνοντας, από τη μορφή, τη λειτουργία και την δυνατότητα, τη δύναμη αν θέλετε των θεσμών αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης, μέχρι οτιδήποτε κανείς μπορεί να φανταστεί, προκειμένου γρήγορα και με ένα συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα η χώρα μας να γίνει μια ώρα αρχύτερα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όχι μόνο σε ότι αφορά τη σύγκλιση που ήταν ιστορική επιτυχία που πετύχαμε σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη, αλλά θα πρέπει να συγκλίνουμε με την Ευρώπη παντού και σε όλα τα επίπεδα.

Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, η σύγκλιση μας με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, που σημαίνει πολύ απλά, όπως είπε και ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΕ νωρίτερα, μια Ελλάδα αποκεντρωμένη με πανίσχυρους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Μια Ελλάδα, όπως είπε νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Χαλκιδικής και Δήμαρχος Πολυγύρου και ο Νομάρχης, όπου σχεδόν το σύνολο των υποθέσεων που απασχολούν τον πολίτη θα λύνονται στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο.

Είναι ένας δρόμος ιδιαίτερα δύσκολος και μακρύς γιατί είναι μεγάλη απόσταση η ένωση μας από την Ευρώπη, ένας δρόμος ιδιαίτερα δύσκολος, όμως είμαστε ικανοί για τα δύσκολα εμείς στην Ελλάδα και νομίζω και δεν είμαι ο μόνος που το νομίζω αυτό ότι μπορούμε -ας μου επιτραπεί να πω- να κόψουμε δρόμο και να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα στον επιθυμητό στόχο όπως έλεγα νωρίτερα, όπως ακριβώς κάναμε και σε δεκάδες άλλα δύσκολα πράγματα.

Για να μην ανατρέξω παλιότερα θα πω στην πρόσθετη μεταπολιτευτική περίοδο και θυμίζω την εντελώς πρόσφατη επιτυχία της χώρας σε ότι αφορά την Κύπρο και την ένταξη της στην Ε.Ε. Μπορούμε στα δύσκολα. Γιατί να μη βάλουμε λοιπόν ψηλά τον πήχη και σε ότι αφορά την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση. Θα τα πει στη συνέχεια ο Υπουργός.

Εμείς είμαστε σε μια θέση διαλόγου και συνεργασίας με το Υπουργείο, έτσι ώστε οι μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, νέος κώδικας, οριστική μορφή β΄ βαθμού, φορολογική μεταρρύθμιση και όλα αυτά που έχουν μπει πάνω στο τραπέζι του διαλόγου με την Αυτοδιοίκηση να πάρουν σάρκα και οστά και να μην μείνουν κυριολεκτικά στα χαρτιά και έγνοια μας, μόνο μέλημα μας και κυρίως πυξίδα μας και κατεύθυνση μας δηλαδή σ’ αυτόν τον διάλογο, η βασική αρχή με την οποία προσερχόμαστε, είναι αυτή που σας είπα με τρία λόγια. Σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Δεν θέλουμε να αντιγράψουμε μια συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα, όμως ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο τελικός στόχος στον οποίο θέλουμε να φτάσουμε. Και νομίζω πως είναι στόχος τον οποίον τον έχει ανάγκη η ίδια η χώρα και η ελληνική κοινωνία προκειμένου να γίνει μια χώρα σύγχρονη και αποτελεσματική.

Αυτόν τον ιδιαίτερα δύσκολο στόχο, φίλοι εργαζόμενοι, είναι προφανές - για να ξεκινήσω από κει που τέλειωσε ο κ. Μπαλασόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ – είναι προφανές ότι είμαστε καταδικασμένοι να τον βαδίσουμε μαζί. Δεν είναι δυνατόν αλλού να κοιτάνε οι αιρετοί και αλλού να κοιτάνε οι εργαζόμενοι και να φιλοδοξούμε κατά τα άλλα ότι θα μπορέσει τα αμέσως επόμενα χρόνια ο θεσμός να κάνει τα απαραίτητα για τον θεσμό και για την ίδια την χώρα άλματα. Ή θα τα κάνουμε μαζί, ή πολύ απλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε.

Σε ότι με αφορά προσωπικά και δεν είμαι μόνος μου σ’ αυτή την άποψη και την αντίληψη, αυτό το πιστεύω απόλυτα και ακράδαντα μέχρι την ακροτελεύτια συνέπεια του και συγνώμη γιατί θα το επαναλάβω σκόπιμα δεύτερη φορά, αυτόν τον απαραίτητο δρόμο της σύγκλισης με την Ευρώπη ή θα τον κάνουμε μαζί ή δεν θα τον κάνουμε καθόλου.

Εάν πιστεύεις ότι ο κάτοικος της Καλλιθέας που μας φιλοξενεί σήμερα πρέπει να κατεβαίνει στην Αθήνα για την παραμικρή υπόθεση και ότι η χώρα πρέπει να κρατήσει αυτό το απαρχαιωμένο μοντέλο επειδή η λέξη Ευρώπη σε ενοχλεί, κάθεσαι εκεί που είσαι. Ασε όμως εμάς τους υπόλοιπους που είμαστε συντριπτικά περισσότεροι να πάμε εκεί που πρέπει.

Αυτό, αγαπητοί φίλοι εργαζόμενοι, σημαίνει πάρα πολύ απλά και το έχουμε στα χέρια μας, ήδη δηλαδή βλέπετε να είναι σε εξέλιξη ακόμα και στους μικρότερους Καποδιστριακούς δήμους ανά πρόγραμμα, νέο δομών, κυρίως προνοιακών που δημιουργούνται στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η πορεία αυτή προς τη σύγκλισή μας με την Ευρώπη συνοδεύεται από πολύ περισσότερες αρμοδιότητες που καλούμαστε να ασκήσουμε τα επόμενα χρόνια και να το πω έτσι πάρα πολύ απλά, σχεδόν απλοϊκά, ότι αν σήμερα δουλεύουν 50, 60 χιλιάδες μόνιμοι και αορίστου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε 5 χρόνια με τις νέες αρμοδιότητες και τις νέες δομές που δημιουργούνται, αναμένεται και δεν είναι απόλυτα ρεαλιστική η πρόβλεψη που θα κάνω εδώ ενώπιόν σας, και θα με θυμηθείτε ακριβώς σε μία 5ετία, σε 5 χρόνια ξαναεπαναλαμβάνω από σήμερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα απασχολούνται τουλάχιστον διπλάσιοι εργαζόμενοι απ’ ότι σήμερα.

Πρώτα απ’ όλα το αντικειμενικό μεγάλωμα του αριθμού των εργαζομένων με μορφή μόνιμης σχέσης εργασίας και σχέσης αορίστου χρόνου, τουλάχιστον ξέρετε ποιος είναι στο Βήμα και γιατί απευθύνεστε σε μένα έτσι; Τα τελευταία 3 χρόνια μετά τον 2508 στο Δήμο μου έχω κάνει 3 διαγωνισμούς μονίμων για την καθαριότητα. Γιατί απευθύνεστε έτσι σε μένα;

Να απευθυνθείτε στους δημάρχους, στο Βύρωνα και αλλού, εκεί που παραδώσαν την καθαριότητα σε δημοτική επιχείρηση και τον τελευταίο 1,5 χρόνο δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους.

Και αντί να βάζετε τις φωνές σε μένα και σε άλλους να προλάβω και τον Υπουργό και να σας πω στο νέο κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων η ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο, ομόφωνα η ΚΕΔΚΕ, εμείς δεν έχουμε πολλές φωνές στα ζητήματα που είναι κοινής λογικής, η ΚΕΔΚΕ με μία φωνή και το Υπουργείο με μία φωνή το πρόβλημα των επιχειρήσεων που έχουν καταδικάσει εργαζομένους, όπως για παράδειγμα η Δημοτική Επιχείρηση στο Βύρωνα που ασκεί παρανόμως και παρατύπως την καθαριότητα, γιατί ασκήθηκαν φεουδαρχικού τύπου πολιτικές με το προσωπικό εκεί πέρα πριν από χρόνια, αυτό το πρόβλημα επιλύεται στα πλαίσια του νέου κώδικα και αλλάζει ολότελα η μορφή και η σχέση των δήμων με τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα για να μην κουβαλάμε και στο μέλλον προβλήματα που αναδείχθηκαν στο παρελθόν, ότι είναι βαρίδια για την εξέλιξη του θεσμού.

Θέλω να κάνω 3 συγκεκριμένες προτάσεις στο Συνέδριό μας. Είναι συνέδριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορά την ψυχή και την καρδιά που είναι οι εργαζόμενοι. Είναι συνέδριό μας λοιπόν αφήστε με σας παρακαλώ να κάνω εντελώς μονολεκτικά 3 συγκεκριμένες προτάσεις, θα τις καταλάβετε πάρα πολύ καλά δεν χρειάζονται ανάλυση γιατί είναι θέματα τα οποία σας απασχολούν χρόνια, θέλω να τα ακούσετε με προσοχή δεν πρόκειται να τα θέσω σε ψηφοφορία, εσείς θα κάνετε ό,τι θέλετε, νομίζω όμως, ταπεινή μου γνώμη ότι καλό θα είναι να σας απασχολήσουν.

Σας είναι γνωστό, αγαπητοί φίλοι εργαζόμενοι, ότι τα τελευταία χρόνια επιμόνως και το ζητώ εδώ ενώπιόν σας και ενώπιον του Υπουργού των Εσωτερικών, ζητάμε να συμμετέχουμε ως ισότιμα μέλη που συνυπογράφουμε εκπροσωπώντας την εργοδοσία σε ένα βαθμό, να το πω έτσι πολύ απλά, την ειδική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και όχι να είμαστε απλοί παρατηρητές. Σας είναι γνωστή αυτή η θέση.

Επ’ αυτού έτσι ούτε εκλιπαρώ, ούτε απαιτώ, ούτε τίποτα. Εγώ ζητάω και το θέτω στο συνέδριό σας, ζητάω την απόφαση του συνεδρίου και τη συμπαράστασή σας νομίζω ότι έχει αντικειμενικό συμφέρον ο θεσμός κύριοι εργαζόμενοι να βρίσκεται η ΚΕΔΚΕ στο τραπέζι του διαλόγου.

Και νομίζω ότι είναι και ζήτημα κοινής λογικής γιατί σας πληροφορώ ότι ακούγονται τερατώδεις απόψεις, ακούστηκε μέσα στην ΚΕΔΚΕ από 2, 3 συναδέλφους, ευτυχώς όλου του φάσματος, το έλεγα νωρίτερα στον Υπουργό, ότι 35 ευρώ για το επίδομα ειδικής απασχόλησης ότι λέει, αύξησαν τους μισθούς κατά 15%. Μερικοί δεν ξέρουν καν ούτε αριθμητική.

Και πατώντας πάνω στο ότι εμείς απουσιάζουμε διατυπώνουμε ένα συγκεκριμένο λόγο, φτηνιάρικο, δήθεν συνδικαλιστικό στο εσωτερικό της Αυτοδιοίκησης και μας πηγαίνουν πίσω αντί για μπροστά. Και επειδή όπως σας είπα έκανα και συνδικαλιστής ασπάζομαι απόλυτα αυτό και πρέπει να το πετύχουμε αυτό το πράγμα. Να πηγαίνουμε στο βασικό και όχι στα επιδόματα. Μακάρι. Γιατί η επιδοματική πολιτική είναι βασική παράμετρος που έχει να κάνει με τις ισορροπίες των εργαζομένων στο σύγχρονο αστικό κράτος.

Μακάρι κάποτε να αλλάξει αυτή η λογική και να φύγει από την επιδοματική. Σας είπα, όμως, ένα παράδειγμα για να καταλάβετε. Πιστεύω λοιπόν φίλοι εργαζόμενοι ότι θα πρέπει στις συλλογικές μας συμβάσεις, εγώ θα σας πω και τις τρεις θέσεις που υποσχέθηκα που δίνουν ένα τόνο και ένα μέτρο, ποια πράγματα θέλουμε εμείς να υποστηρίξουμε που ενδεχομένως τα βάζει και εσείς δεν τα βάζετε, δεν ξέρω, στο τραπέζι του διαλόγου για τα επόμενα έτη για τις συλλογικές συμβάσεις.

Πρώτον λοιπόν πιστεύω ότι θα πρέπει να βάλουμε ζητήματα ποιότητας σε σχέση με την εργασία. Δεν παρακάμπτω το ζήτημα του μισθού. Πρέπει όμως να βάλουμε πέρα των μισθολογικών απαιτήσεων να βάλουμε και ζητήματα ποιότητας. Δηλαδή, ασφάλεια και υγιεινή. Γιατρός εργασίας, να τελειώσουμε πλέον αυτή τη γελοιότητα με τη ρούχα, να λειτουργούμε με ένα ενιαίο τρόπο και να μην γίνει κερκόπορτα αδιαφάνειας για μερικούς δήμους στην Ελλάδα και ξέρετε πολύ καλά τι γίνεται.

Και σε κατηγορίες εργαζομένων, όπως η καθαριότητα να δώσουμε όλα τα εφόδια που κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν τα προβλέπει ακόμη η συλλογική σύμβαση εργασίας. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δικαιούνται άλλου τύπου εξοπλισμό κατά τη δική μου γνώμη, τον οποίο δεν τον προβλέπει η συλλογική σύμβαση.

Πρέπει για ειδικές κατηγορίες να πάμε σε εξοπλισμό ειδικών απαιτήσεων. Πρέπει λοιπόν να βάλουμε τα ζητήματα ποιότητας και συνθηκών εργασίας σε ίση μοίρα κατά τη δική μας γνώμη με τα μισθολογικά επί των οποίων σε γενικές γραμμές είμαστε συναινετικοί, μην ακούτε φωνές παράφωνες που είναι μειοψηφικές στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Ως ΚΕΔΚΕ με τίποτα δεν θέλουμε εργαζόμενους βήτα κατηγορίας στους δήμους. Δεν είναι δυνατόν να διεκδικούμε η Αυτοδιοίκηση να μπει στο κέντρο των εξελίξεων, των πολιτικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, να το διεκδικούμε και να το απαιτούμε και να θέλουμε βήτα κατηγορίες εργαζομένους. Νομίζω είναι ζήτημα κοινής λογικής.

Φυσικά και δεν θέλουμε δεύτερης κατηγορίας και δεύτερης ταχύτητας εργαζόμενους. Όπως σας θέλουμε και δίπλα φυσικά, δεν διαφωνούμε και στις διεκδικήσεις τις δικές μας από την πολιτεία για περισσότερες χρηματοδοτήσεις.

Εμείς τον τόνο αγαπητοί φίλοι εργαζόμενοι και συνάδελφοι τον έχουμε δώσει με την έρευνα που κάναμε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένα συγκεκριμένο μέρος της οποίας έγινε με εσάς, όπως ξέρετε, όπου απάντησαν μόνο εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση και βγήκαν φοβερά ενδιαφέροντα συμπεράσματα που δεν είναι της παρούσης βέβαια, που δείχνουν ότι ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης θέλει εκτός από το πρόβλημά του το μισθολογικό βάζει και ζητήματα ηθικών κινήτρων, ζητήματα συνθηκών και μάλιστα αγαπητοί φίλοι τα βάζουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε ίση μοίρα.

Απουσιάζει και αυτό είναι ευθύνη δικιά μας, διαχρονικά των δημάρχων, απουσιάζει έντονα το στοιχείο του ηθικού κινήτρου στον εργαζόμενο. Δεν λέμε να γεμίζουμε το στόμα και την τσέπη και το στομάχι του εργαζομένου με ηθικά κίνητρα, όχι. Πρέπει όμως να ακούσουμε και τη φωνή των εργαζομένων, όπως βγαίνει μέσα από έρευνες επιστημονικές που δεν τις επηρέασε κανένας.

Τέλος, νομίζω ότι στις συλλογικές μας συμβάσεις και παίρνω την ευκαιρία που είναι εδώ ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και με αυτό τελειώνω, εγώ θα πω κάτι που ως συνδικαλιστής στη ΔΕΗ το είπα το ’86 και κινδύνεψε η σωματική μου ακεραιότητα και κυριολεκτικά η ζωή μου πριν από 17 χρόνια, όταν είχα πει στα ευαγή ιδρύματα που είναι τα ασφαλιστικά, ήταν τότε της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ότι πρέπει να προσχωρήσουμε στο ΙΚΑ.

Αγαπητοί φίλοι εργαζόμενοι μην σας παρασύρει η κατάσταση του ΤΥΔΚΥ και του ΤΑΔΚΥ, ο χώρος της Αυτοδιοίκησης, άρα και οι αντίστοιχες εισφορές όλων μας, επειδή έχουμε έναν εκτατικό χαρακτήρα ως χώρο εργασίας, σήμερα το ταμείο είναι μία χαρά δεν είναι μείον.

Θα πρέπει να πάρουμε μέτρα για το ασφαλιστικό μας από τώρα και όχι να υιοθετήσουμε λογικές τέτοιες που είχαν οι ΔΕΗτζήδες και οι ΟΤΕτζήδες, να φτάσουμε το εφάπαξ την προηγούμενη δεκαετία στα 10, 12 και 15 εκατομμύρια και σήμερα να εκλιπαρούν όλοι αυτοί οι συνάδελφοί μας, οι εργαζόμενοι, και να βάζουν ζητήματα κράτους και το ένα και το άλλο, φυσικά αφού ο ένας εργάζεται και 3 ασφαλίζονται και 5 συνταξιοδοτούνται, πού να βγει το ταμείο.

Εγώ αγαπητοί φίλοι σας είπα ότι τα επόμενα χρόνια έχουμε υπερδιπλασιασμό προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση. Εσείς μου λέτε άλλα. Εμένα θα με έχετε στο πλευρό σας. Ξεκινάει σε λίγους μήνες, θα τα πει ο Υπουργός, η δημοτική αστυνομία στην πλήρη ανάπτυξη έχει 12 χιλιάδες, σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά, εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ και όχι ως Πάρι Κουκουλόπουλο, έχετε τη δέσμευσή μου ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε ότι κατά κεραία, θα επιτρέψουμε δυνατότητες να λειτουργήσουν ως διακριτό Σώμα.

Ξέρετε πολύ καλά τη θέση της ΚΕΔΚΕ και τη δικιά μου ότι θα πρέπει να εντάξουμε στην Ομοσπονδία που λέγεται ΠΟΕ-ΟΤΑ και τους εργαζομένους και τα σωματεία όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων και η καλύτερη ευκαιρία είναι ο κώδικας.

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνέχεια με διακόπτεται και φωνάζετε. Η θέση η δικιά μας είναι ισχυροποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ να γίνει μία και μοναδική φωνή των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και η ΚΕΔΚΕ στο τραπέζι των συλλογικών διαπραγματεύσεων για να ανοίξουμε μαζί το δρόμο, για μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Ευχαριστώ.

<< επιστροφή στις ΟΜΙΛΙΕΣ