OΜΙΛΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΟΙΜHΣΗ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ

ΣΤΟ 31ο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2002


Κύριοι του Προεδρείου, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των φορέων, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, συνεργάτες, παριστάμεθα εδώ σήμερα για να μεταφέρουμε το χαιρετισμό του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, στο Οργανωτικό σας Συνέδριο και ταυτόχρονα να πιστοποιήσουμε μ' αυτή μας την παρουσία το ενδιαφέρον για μια διαδικασία η οποία κατά την δική μας εκτίμηση, είναι γεγονός το οποίο αγγίζει τους κανόνες του δημοσίου ενδιαφέροντος.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι η σχέση μας δεν είναι σχέση ευθείας πορείας. Θα την χαρακτήριζα σχέση δημιουργικής αντιπαράθεσης. Γιατί πολλές από τις θέσεις οι οποίες υλοποιούνται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δικές μας πρωτοβουλίες ή δικές σας πρωτοβουλίες, δεν βρίσκουν σύμφωνες τις δυο πλευρές εκάστοτε.

Και ορισμένες φορές η κακοδαιμονία αιτία αυτού του γεγονότος, αυτής της εξέλιξης, είναι η των τρίτων ενεργοποίηση για θέματα που αφορούν καθαρά δικές μας υποθέσεις. Θέλω να πω δηλαδή ότι πρέπει επιτέλους μετά από τόσα χρόνια κοινής διεκδίκησης του δικαιώματος συζήτησης μεταξύ των οιονεί εργοδοτών και εργαζομένων, μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, των ζητημάτων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, των ζητημάτων που αφορούν τους εργαζομένους σ' αυτή.

Υπάρχουν θέματα τα οποία τα γνωρίζουμε και αφορούν ατομικά, συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου εσείς έχετε τις δικές σας απόψεις και εμείς τις δικές μας απόψεις.

Έχομε την εντύπωση όμως αγαπητοί συνεργάτες, ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε να συζητάμε, για μια κατ' ουσία λειτουργική και οργανωτική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιας και στη χώρα μας σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει τις θεσμικές μας ελλείψεις και έχουμε μια θεσμική επάρκεια.

Ασφαλώς ούτε εμείς, ούτε εσείς, είστε ευχαριστημένοι από το επίπεδο των υπηρεσιών που σήμερα παρέχουμε στον πολίτη, γιατί μην ξεχνάμε ότι ο κοινός μας στόχος είναι μια αναβαθμισμένη διοίκηση, και υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο.

Θα ήθελα να πιάσω δυο τρία θέματα, όταν συζητάμε ας πούμε και κάνουμε τις διαπραγματεύσεις για τις αποδοχές. Δεν είναι το επίπεδο των αποδοχών και το καθεστώς των αποδοχών των Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων σήμερα επίκαιρο ή αντάξιο των απαιτήσεων ενός εργαζομένου στη Τοπική Αυτοδιοίκηση με την πολλαπλότητα και την συνθετότητα των ζητημάτων.

Δεν είναι το σύστημα το οποίο διέπει το καταστατικό status των εργαζομένων, επίκαιρο, σύγχρονο, ή αν θέλετε αποτελεσματικό, που μπορεί να εκφράσει τη σημερινή πραγματικότητα. Ένας εργαζόμενος ο οποίος αισθάνεται ότι συνθλίβεται στην εργασία δεν μπορεί να είναι ποτέ παραγωγικός εργαζόμενος.

Και από την άποψη αυτή έχουμε συνειδητοποιήσει έγκαιρα και έχουμε κάνει συστηματικές προτάσεις, για να αναβαθμίσουμε αυτή τη κατάσταση. Εδώ ζητάμε την βοήθειά σας. Και δεν θα μας βρείτε δεκτικούς ή εύκολους, στα αιτήματα τα οποία προβάλλετε κάθε φορά, ανεξαρτήτως αν κατά την δική σας άποψη είναι δίκαια ή άδικα, γιατί και τα δικά μας όρια αντοχής, εννοώ και τα οικονομικά αλλά και τα οργανωτικά, εξαντλούνται στα πλαίσια των ρυθμίσεων που εκάστοτε το Κοινοβούλιο ή η συντεταγμένη πολιτεία, οριοθετεί.

Έχω την αίσθηση ότι μιλάω σε ένα σώμα το οποίο σέβεται την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και έχω την αίσθηση ότι εάν υπάρχει ανάγκη διαλόγου αυτή γίνεται μέσα από τα συγκεκριμένα όργανα. Ως ΚΕΔΚΕ είμαστε διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή, να μιλήσουμε με τον οιονδήποτε εκφράζει θέσεις συλλογικού οργάνου για θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θα παρακαλούσα όμως όπως εγώ ακούω να με ακούσετε, εκφράζω θέσεις ενός οργάνου, και αυτές θα πρέπει να τις ακούσετε. Αγαπητοί συνεργάτες, η επόμενη δεκαετία κατά τη δική μας εκτίμηση, που ξεκινάει, θα ξεκινήσει με την νέα δημοτικοκοινοτική και νομαρχιακή περίοδο, θα πρέπει να θέσει επί τάπητος αυτά τα ζητήματα.

Γιατί σήμερα το επίπεδο υπηρεσιών το οποίο παρέχουμε στον πολίτη κατά την δική μας εκτίμηση, δεν είναι αυτό το οποίο θα θέλαμε. Θα ήθελα όμως να σας μεταφέρω μια εμπειρία, από τη λειτουργία μου οκτώ χρόνια σε θέσεις διοικητικής ευθύνης στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Για να καταρρίψω θα το πω αυτό, ένα μύθο ο οποίος πλανάται στην ελληνική κοινωνία σήμερα. Όσες φορές αναγκαστήκαμε να εκτελέσουμε σύνθετα έργα, που θέλανε ανθρώπους με πολύπλοκες λειτουργικές και οργανωτικές ικανότητες, απευθυνθήκαμε σε ανθρώπους της διοίκησης, της δημόσιας διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι είχαν αποδεδειγμένα αυτές τις ικανότητες και κατά το κοινώς λεγόμενο, μας ξελάσπωσαν.

Γίνανε έργα κατά τα οποία ο ιδιωτικός τομέας και η αγορά, δεν μπορούσε καν να τα συλλάβει. Διαπιστώσαμε όμως ταυτόχρονα, αυτό που προείπα, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι από το status το οποίο διέπει την εργασία τους και τα ατομικά εργατικά τους δικαιώματα.

Και αυτό θεωρούμε κατά την δική μας εκτίμηση, ότι θα πρέπει να είναι το μεγάλο κεφάλαιο που θα πρέπει να ανοίξουμε στην επόμενη δεκαετία. Δεν ξέρω εάν, η ευκολία με την οποία αποδέχεται η εκάστοτε κυβέρνηση αυτές τις ρυθμίσεις, μπορεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο στρατηγικής, αλλά πρέπει να το κάνουμε αυτό.

Και τα επιμέρους ζητήματα τα οποία αφορούν την τοπική επιχειρηματικότητα, αφορούν την θέση του δημόσιου και κοινωνικού τομέα, είναι θέματα τα οποία πρέπει να τα δούμε σε επίπεδο όμως βασικών αρχών που δεν θα τις υπονομεύουμε με ευκαιριακές ρυθμίσεις που ενδεχομένως να εξυπηρετούν ευκαιριακά αιτήματα.

Θα το επαναλάβω, δεν θα πρέπει να τις υπονομεύουμε με ευκαιριακές ρυθμίσεις, που πιθανόν ακυρώνουν βασικές αρχές και αξίες που χρόνια έχουμε παλέψει για να κατοχυρώσουμε. Συνάδελφοι, ο κοινωνικός τομέας για την πατρίδα μας, είναι μια επένδυση και αν θέλετε, είναι μια προσμονή για τη κοινωνία, η οποία βλέπει καχύποπτα σήμερα την πολιτική η οποία αναπτύσσεται.

Και οφείλουμε όλοι μας, τουλάχιστον στο τοπικό επίπεδο, γιατί εκεί εμάς αφορά, να παλέψουμε από κοινού, όχι μόνο να την εδραιώσουμε, αλλά να την διευρύνουμε για το καλό υμών, ημών, κυρίως των πολιτών και της χώρας μας της ίδιας. Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.