32ο TAKTIKO ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α

ΚΗΡΥΞΗ

ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α.ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ,

κ. ΚΩΣΤΑ ΔΑΛΑΜΠΙΡΑ

ΤΡΙΤΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2002

Κ. ΔΑΛΑΜΠΗΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κύριοι Βουλευτές, κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, κύριε Γεν. Γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΚΕ, κ. Νομάρχη, κ. Πρόεδρε της ΤΕΔΚ του νομού μας, κύριοι Δήμαρχοι, κύριε Πρόεδρε της ΑΔΕΔΥ, κύριοι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων από την Ελλάδα και την Κύπρο, κ. Πρόεδρε της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αγαπητοί συνάδελφοι μέλη του Γ.Σ. και φυσικά της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κ. Επίτιμε Πρόεδρε του Συλλόγου μας, αγαπητοί σύνεδροι, αγαπητοί συνάδελφοι.

Εκ μέρους όλων των συναδέλφων όλων των δημοτικών υπαλλήλων του νομού, σας καλωσορίζω στη Χαλκιδική μας. Σας καλωσορίζω στο 32ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η παρουσία σας εδώ σήμερα αποτελεί για μας ιδιαίτερη τιμή αφού στην αίθουσα αυτή, αυτή τη στιγμή, εκπροσωπείται η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας. Εκπροσωπείται ένας θεσμός βαθιά λαϊκός και δημοκρατικός, ένας θεσμός που μέσα από τις μεταρρυθμίσεις κύρια των τελευταίων δέκα χρόνων, έχει κατακτήσει τη σημαντικότερη ίσως θέση στο πολιτικό και διοικητικό σύστημά μας αλλά και στην ίδια τη συγκρότηση της δημοκρατίας μας.

Νιώθω πραγματικά μεγάλη ικανοποίηση και χαρά για την ευτυχή κατάληξη της προσπάθειας που κάναμε για τη διεκδίκηση και τελικά για τη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου στον τόπο μας, στην πατρίδα του Αριστοτέλη. Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω γι αυτό όλα τα μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας μας. Διεκδικήσαμε αυτή την εκδήλωση με κύριο στόχο αυτόν της ανάδειξης των ιδιαίτερων εκείνων προβλημάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ της περιφέρειας, στους μικρούς, καποδιστριακούς όπως συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια να τους λέμε, δήμους, αφού στο νομό μας υπάρχουν 14 τέτοιοι δήμοι που λειτουργούν στα πλαίσια του Ν. 2539/97, αν και κατά την προσωπική τελείως άποψή μου, θα έπρεπε να είναι λιγότεροι.

Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι αγνοούμε το σύνολο των μεγάλων και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας. Καταλαβαίνετε φαντάζομαι τί εννοώ: Εισοδηματική πολιτική λιτότητας, νέο μισθολόγιο, προσπάθεια αλλαγής εργασιακών σχέσεων, καθιέρωση της μερικής απασχόλησης, κοινωνική ασφάλιση, συνταξιοδοτικό κτλ.

Θεωρούμε όμως ότι τα δικά μας ιδιαίτερα προβλήματα μπορούν και πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά τώρα, αφού έχουν άμεση σχέση και με τα προβλήματα λειτουργίας του θεσμού, τα οποία πλέον είναι ορατά μετά και την πρώτη τετραετία της εφαρμογής του θεσμού αυτού. Το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα, θέτει στο ίδιο επίπεδο το δήμο Αθηναίων και κάθε δήμο της χώρας μας. Υποθέτει ότι είναι εξίσου ικανοί να αντιμετωπίσουν την αναγκαιότητα διοίκησης των υποθέσεών τους. Θεωρεί ότι η νομική ισοτιμία σημαίνει και πραγματική ισοτιμία.

Δεν διασφαλίζει τις προϋποθέσεις υλοποίησης των αρμοδιοτήτων που εκχωρούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού αυτές δεν συνοδεύονται ούτε από τους αντίστοιχους πόρους, ούτε και από τη δυνατότητα άμεσης συγκρότησης νέων υπηρεσιών στους Δήμους. Έτσι, διαπιστώνουμε ότι οι Δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες που ξεπερνούν τα όρια των παραδοσιακών τοπικών υποθέσεων, προσπαθούν αλλά αδυνατούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, αξιοποιώντας και απορροφώντας Κοινοτικούς πόρους, ενώ παράλληλα δυσκολεύονται να προετοιμαστούν για την περαιτέρω άσκηση αρμοδιοτήτων, δυνατότητα που προσφέρεται και από το αναθεωρημένο σύνταγμά μας.

Οι μικροί Δήμοι δεν διαθέτουν το μέγεθος, την υποδομή και τους αναγκαίους πόρους να ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα. Δεν διαθέτουν το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό –και αναφέρομαι σε μόνιμους υπαλλήλους- προκειμένου να απαντήσουν στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας μας. Παρατηρούμε ότι παρά τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν υπάρχει διάθεση για την πρόσληψη μόνιμου –και το τονίζω- προσωπικού.

Αντίθετα, συνεχίζονται οι προσλήψεις εκτάκτων και εποχιακών υπαλλήλων αλλά και οι προσλήψεις στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Οι θέσεις μας για την πολιτική προσωπικού που πρέπει ναι εφαρμοστεί, είναι γνωστές και ξεκάθαρες. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων υπαλλήλων, περιορισμός του χρόνου απασχόλησης των εποχιακών υπαλλήλων στους τέσσερις μήνες. Ενίσχυση των Δήμων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες, όπως αυτές περιγράφονται στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας, οι οποίοι Οργανισμοί επιτέλους θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Γνωστές είναι και οι θέσεις μας για όλα τα υπόλοιπα θέματα που μας αφορούν όλους. Κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης και επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού, υπαλλήλων και αιρετών της Αυτοδιοίκησης, μέσα από τη Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρόκειται να ιδρυθεί. Σεβασμός και πλήρης εφαρμογή του συνόλου της εθνικής νομοθεσίας, αλλά και των οδηγιών της Ε.Ε. σε θέματα: Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, προληπτική ιατρική, ωράριο, ώρες εργασίας, άδειες, κανονικές και άλλες, χορήγηση διαφόρων επιπλέον παροχών στους εργαζόμενους.

Υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ των αρμοδίων φορέων και της ΚΕΔΚΕ, των ΟΤΑ και των εργαζομένων για όλες τις πρόσθετες εργασίες που ανατίθενται σε υπαλλήλους των Δήμων και αυτές είναι ενδεικτικά ο ΟΓΑ, ο ΕΛΓΑ, τα ΠΣΕΑ κτλ.

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή αναφορά στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν. Αντίθετα είναι υπηρεσίες που η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να προσφέρει με το μικρότερο δυνατό κόστος και στο μεγαλύτερο βαθμό βελτιωμένες. Είναι υπηρεσίες που πρέπει η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαχειριστεί συνολικά και όχι αποσπασματικά όπως και όλες τις υπόλοιπες τοπικές υποθέσεις προκειμένου να αναδείξει τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι διαφωνούμε στην άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους ΟΤΑ, είναι κάτι που προβλέπεται και από το νόμο εξάλλου, εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα σε τομείς που προσφέρονται για κάτι τέτοιο, με στόχο φυσικά την ουσιαστική συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.

Οι Δήμοι όμως δεν αξιοποίησαν τον θεσμό έτσι όπως θα μπορούσαν να κάνουν. Κατέληξαν στη δημιουργία προβληματικών Δημοτικών Επιχειρήσεων των οποίων τις ζημιές καλούνται να καλύψουν οι προϋπολογισμοί των Δήμων, δηλαδή οι δημότες, οι συνδημότες μας. Κατάργηση επομένως των επιχειρήσεων αυτών και ένταξη του προσωπικού τους στους Δήμους, εφόσον υπηρετεί σε αυτούς πάνω από πέντε χρόνια και καλύπτει ανάγκες υπηρεσιών των Δήμων.

Κυρίες και κύριοι, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζουν μαζί με τους αιρετούς όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στήριξαν πραγματικά και ουσιαστικά με όλες τους τις δυνάμεις τις αλλαγές αυτές. Εργάστηκαν και θα συνεχίσουν να εργάζονται για την αναβάθμιση του θεσμού, μέσα και από μία νέα αναγκαία κατά την άποψή μας, δέσμη θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη αλλά και ένα συνδικαλιστικό κίνημα που θα είναι κινητήριος μοχλός στις αλλαγές της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνίας.

Τελειώνοντας, εκφράζω και πάλι τις θερμές μας ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Γ.Σ. της Ομοσπονδίας μας για την εμπιστοσύνη τους. Εκφράζω τις θερμές μας ευχαριστίες προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Χαλκιδικής, τους Δημάρχους του νομού μας και όλους τους συναδέλφους που μας βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια.

Κυρίες και κύριοι, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του 32ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και καλή διαμονή σε όλους σας. Σας ευχαριστώ.

<< επιστροφή στις ΟΜΙΛΙΕΣ