ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Κ.Κ.Ε.

ΣΤΟ 31ο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2002


Αγαπητές φίλες και φίλοι εκ μέρους του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ευχαριστούμε για την πρόσκληση στο 31ο Συνέδριό σας. Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι το Συνέδριό αυτό γίνεται σε μία εποχή κρίσιμη, σε μία εποχή που δεχόμαστε μία συνολική επίθεση όλοι οι εργαζόμενοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχονται μία συνολική, ολομέτωπη επίθεση από την πλευρά του μετώπου, κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό το μέτωπο έχει βάλει μία προμετωπίδα που λέει ανταγωνιστικότητα. Στο όραμα της ανταγωνιστικότητας αυτής που εννοούν ανταγωνιστικότητα των κερδών του κεφαλαίου, του ευρωπαϊκού και του ελληνικού σε σχέση με το κεφάλαιο το γιαπωνέζικο, σε σχέση με το αμερικάνικο κεφάλαιο.

Στη βάση αυτή, στο όνομα αυτής της ανταγωνιστικότητας υποτάσσονται τα πάντα. Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί τομείς, εργαζόμενοι, μάλιστα συγκεκριμένα αναφέρουν ότι πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος έτσι ονομάζουν την εργασία, τη δημιουργία, κόστος, γι' αυτό μειώνουν τους μισθούς, αλλά λένε να μειωθεί και το μη μισθολογικό κόστος, που εννοούν τις κοινωνικές δαπάνες, ότι παρέχει κάποιες υπηρεσίες κοινωνικές και επομένως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στους πολίτες, στους εργαζόμενους.

Αυτή είναι λοιπόν η γενική γραμμή και βεβαίως εξειδικεύεται αυτή η γραμμή σε όλους τους τομείς. Κοιτάξτε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση που ήτανε ένας λαογέννητος θεσμός, υπάρχει και εμπειρία και το κόμμα μας έχει δώσει πολλά σε αυτό τον τομέα, αυτός λοιπόν ο θεσμός ο λαογέννητος καταντάει μακρύ χέρι της κυβέρνησης, των επιλογών του κεφαλαίου με πολλούς τρόπους.

Πάμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που εκχωρεί υπηρεσίες στους ιδιώτες, ιδιωτικοποιήσεις. Οι επιχειρήσεις, οι δημοτικές επιχειρήσεις, πάμε σε Τοπική Αυτοδιοίκηση που λειτουργεί στη βάση της ανταποδοτικότητας δηλαδή αυτό το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα που λέτε, αυτός πάει περίπατο.

Θα πληρώσει ξανά και ξανά ο εργαζόμενος ως πολίτης της τοπικής κοινωνίας. Ποια λοιπόν Τοπική Αυτοδιοίκηση, για ποιον Τοπική Αυτοδιοίκηση; Γίνονται συνολικές αναδιαρθρώσεις και βεβαίως αυτές οι αναδιαρθρώσεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπηρετούν αυτό το γενικό στόχο, τη γενική γραμμή.

Καποδίστριας 1, 2 Καποδίστριας, πάμε σε περιφερειακή αυτοδιοίκηση όπως τη γνωρίζουμε και όπως αναδιαρθρώνεται, πάμε στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που ξέρουμε πάλι και εκεί πώς λειτουργούν τα πράγματα και βεβαίως η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτά συνάδελφοι είναι σημαντικά ζητήματα γιατί αφορούνε σε όλους τους πολίτες και συνεπώς κατά κύριο λόγο εσείς έχετε να παίξετε ένα σημαντικό ρόλο και παίζεται σε ένα βαθμό σημαντικό ρόλο σε αυτό τον τομέα. Από αυτή την άποψη λοιπόν πραγματικά είσαστε σε ένα κρίκο κρίσιμο ως εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που βεβαίως προσβλέπουν η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι προσβλέπουν πολύ σε εσάς.

Εμείς όταν λέμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση εννοούμε πραγματικά να είναι θεσμός τέτοιος που θα υπηρετεί το λαό, τους εργαζόμενους, την εργατική τάξη και βεβαίως στεκόμαστε στο προσανατολισμό αλλά στεκόμαστε και στα δικαιώματα του βασικού παράγοντα που θα λειτουργήσει αυτή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, του εργαζόμενου, ο οποίος συνθλίβεται στις συμπληγάδες πέτρες των επιλογών της κυβέρνησης, του κεφαλαίου.

Τι θέλουν, τι δημοτικό υπάλληλο θέλουν με βάση αυτή τη λογική που είπαμε προηγούμενα; Θέλουνε δημοτικό υπάλληλο χειραγωγούμενο, δημοτικό υπάλληλο που θα υποτάσσεται, που θα υποκύπτει, που θα προχωρεί, θα προωθεί συνολικά αυτή τη γενικότερη λογική. Ε, όχι. Γι' αυτό κιόλας εδώ έχουμε τις νέες εργασιακές σχέσεις, έχουμε τους συμβασιούχους που ειπώθηκε προηγούμενα και πραγματικά αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό από τη μεριά του Υπουργού και της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας να μιλάνε και να ποντάρουνε πάνω σε αυτό το ζήτημα όταν και τα δύο αυτά τα κόμματα τι βάλανε στην Αναθεώρηση του Συντάγματος;

Ότι, ναι μεν θα υπάρχουν συμβασιούχοι, οι οποίοι ποτέ δεν θα μονιμοποιούνται, δηλαδή εσαεί πολιτικοί όμηροι. Αυτό λοιπόν δεν είναι πρόκληση και εμπαιγμός; Δεν είναι δημαγωγία να λέμε από αυτό το βήμα διάφορα για να χαϊδεύουμε αυτιά;

Και βέβαια εμείς λέμε ότι σήμερα μπορεί και πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα των συμβασιούχων. Απαξ και καλύπτουν πάγιες ανάγκες βεβαίως πρέπει να έχουν το δικαίωμα της εργασίας, της μόνιμης εργασίας, δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η πολιτική ομηρία με ότι αυτό συνεπάγεται, με τις σκοπιμότητες και ότι αυτό συνεπάγεται.

Θέλουν τη συνέχιση της πολιτικής ομηρίας και ο υπουργός και τα υπόλοιπα κόμματα βολεύονται με τις πελατειακές σχέσεις έχουν μάθει στις πελατειακές σχέσεις γι' αυτό το θέλουν. Μπορεί όμως αν υπάρχει βούληση και βεβαίως υπάρχει και παράθυρο αν θέλετε και στο Σύνταγμα, ένα παράθυρο στη παράγραφο 7 του άρθρου 118 που λύνει αυτό το ζήτημα και πρέπει να λυθεί.

Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το ζήτημα. Συνάδελφοι όπως και γενικότερα στο Δημόσιο και στη Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΕΙΑ", των γενικών αναδιαρθρώσεων. Που σημαίνει δηλαδή ότι πρέπει όπως λέει και το πρόγραμμα να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, των υπηρεσιών που παρέχουν κάποιο έργο.

Γι' αυτό κιόλας έχουμε αυτή την κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δηλαδή να μην έχει καμία χρηματοδότηση και βεβαίως να σπρώχνεται στη γραμμή της πίεσης προς τους πολίτες.

Αγαπητοί συνάδελφοι θα πρέπει να δούμε ακόμα, επειδή είναι το Συνέδριό σας και είναι και καταστατικό και οργανωτικό, θα πρέπει να δούμε ποιο κίνημα χρειάζεται σήμερα, ποιο κίνημα έχουμε ανάγκη σήμερα, ποιο κίνημα συνδικαλιστικό έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποιο συνδικαλιστικό κίνημα έχει ανάγκη;

Λέτε ταξικό κίνημα. Βεβαίως ταξικό αλλά να το εννοούμε ταξικό κίνημα; Τι πάει να πει αυτό; Πάει να πει ότι το κίνημα θα πρέπει να έχει μία συνολική άλλη λογική, άλλη πολιτική, άλλη γραμμή. Δεν μπορεί να μένει στο συντεχνιασμό, στο επιμέρους πρόβλημα, σε ζητήματα δηλαδή που ενσωματώνουν τους εργαζόμενους στη λογική, αυτή τη γενικότερη λογική του κεφαλαίου της κυβέρνησης, απλώς μονάχα να δούμε κάποια μπαλώματα.

Ε, όχι. Διότι θα καταντήσουμε να φτάσουμε σε καταστάσεις άσχημες. Καταστάσεις φθοράς και διαφθοράς συνειδήσεων μέσα από πνευματικές πολιτικές, μέσα από πλασματικές υπερωρίες, μέσα από τέτοιες διόδους οι οποίες είναι αδιέξοδοι και οι οποίες μας οδηγούν στο διαίρει και βασίλευε.

Χρειάζεται να δούμε το αληθινό πρόβλημα. Βεβαίως να το δούμε, να το παλέψουμε. Χρειάζεται να δούμε το γενικότερο πρόβλημα, να το παλέψουμε. Εμείς έτσι θεωρούμε ότι πρέπει να τα βλέπουμε τα ζητήματα, αλλά όμως σαν ζητήματα στα τμήματα αυτά τα προβλήματα του γενικότερου προβλήματος, τις γενικότερες γραμμές του κεφαλαίου, αυτά που είπαμε προηγούμενα, γι' αυτό κιόλας χρειάζεται κατά κύριο λόγο να βρούμε τον προσανατολισμό και αυτό τονίζουμε.

Βεβαίως η δομή του κινήματος μπορεί να βοηθήσει ή μπορεί να μην βοηθήσει σε ένα βαθμό αλλά δεν είναι το κυρίαρχο ζήτημα. Στην κατεύθυνση του ταξικού κινήματος θα πρέπει να βλέπουμε η δομή να ενοποιεί τις συνειδήσεις, να μην είμαστε σε μία δομή η οποία διασπά τις συνειδήσεις, ότι ο καθένας στο μαγαζί του, γιατί η πολιτική επίθεση είναι συνολική, επομένως δεν μπορεί κανείς να σωθεί.

Και αν λύσει και ένα επιμέρους ζήτημα κάποια στιγμή, το επιμέρους ζήτημα αυτό εάν δεν το συνδέσεις με γενικότερες αλλαγές αυτό είναι επισφαλές, ανά πάσα στιγμή αναιρείται και έχουμε τέτοια παραδείγματα πολλά. Γι' αυτό λοιπόν εμείς νομίζουμε ότι σε αυτή τη γενική κατεύθυνση θα πρέπει να βλέπουμε ένα ενιαίο συνδικάτο και μέσα στο συνδικάτο αυτό όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτου εργασιακής μορφής, γιατί τώρα έχουμε και τις ευέλικτες μορφές εργασίας, αυτές τις μεσαιωνικές μορφές εργασίας, όλοι οι εργαζόμενοι με ίσα δικαιώματα να παλεύουν μέσα από αυτό το ενιαίο ταξικό συνδικάτο.

Ένα συνδικάτο που θα αντιτίθεται συνολικά, θα αντιπαρατίθεται συνολικά στη γραμμή αυτή της κυβέρνησης, του κεφαλαίου. Θα παλεύει για το επιμέρους, θα το εντάσσει στο γενικότερο, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλίσει και το επιμέρους, μόνο έτσι μπορεί να παλέψει πιο αποτελεσματικά και για το επιμέρους.

Η γνώμη μας λοιπόν συνάδελφοι, ότι μπορούμε να πάμε σε ένα τέτοιο συνδικάτο και υπάρχει εδώ η δυνατότητα σε εσάς, είναι ότι μπορούμε και σήμερα και εσείς θα πάρετε τις αποφάσεις σας, μπορείτε να βαδίσετε σε αυτή την κατεύθυνση.

Για να μην σας παίρνω άλλο χρόνο, ευχαριστούμε και πάλι για την πρόσκληση, ευχόμαστε καλή επιτυχία στο συνέδριό σας και βεβαίως πάνω απ' όλα καλή επιτυχία στους αγώνες γιατί σήμερα χρειάζεται μέτωπο αγώνων, έχουμε σε εξέλιξη επίθεση συνολική, το ασφαλιστικό έρχεται, έχουμε επίσης εργασιακά, συνεπώς νομίζουμε ότι χρειάζεται ένα συνολικό μέτωπο που θα αντιπαρατεθούμε συνολικά σε αυτή την αντιλαϊκή, αντιεργατική πολιτική. Ευχαριστώ.