ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ

ΝΟΜΑΡΧΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΤΟΥ 35 ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΜΑΙΟΥ 2006

 

Κύριε Γενικέ, κύριοι Βουλευτές, κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΚΕ, αγαπητοί συνάδελφοι στη Αυτοδιοίκηση Α' και Β' Βαθμού, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, αγαπητό Προεδρείο.

Μετά τα τόσο μεστά σε περιεχόμενο πιστεύω λόγια του Δημάρχου Πεταλουδών και εκπροσώπου της ΤΕΔΚ, εγώ θέλω να αποφορτίσω λίγο το κλίμα, να σας πω ότι με χαρά σας υποδεχόμαστε στη Ρόδο, στα Δωδεκάνησα. Θα σας πω ότι ο Νομός μας έχει 18 κατοικημένα νησιά, από το Αγαθονήσι μέχρι το Καστελόριζο, θα σας πω ότι υπάρχουν εκατοντάδες νησίδες και χιλιάδες βραχονησίδες, για να δώσω μια γεωγραφία δηλαδή πού ήρθατε.

Θα σας πούμε ότι πολλά από αυτά τα νησάκια έχουν ονόματα παρμένα από τα ξωκλήσια, από το σχήμα των νησιών, από τα μνημεία που έχουν πάνω τους και βεβαίως να σας πούμε ότι έχουμε περίπου 40 μικροκλίματα σε αυτό το χώρο και 6 μικροκλίματα στο νησί της Ρόδο. Για να καταλάβετε πού ήρθατε, σε έναν παράδεισο, εμείς το θεωρούμε πνεύμονα της πατρίδας μας.

Άρα από τη μια πλευρά θα έχετε τη δυνατότητα όσοι μπορείτε -και πιστεύω ότι μπορείτε οι περισσότεροι- να περιδιαβείτε και τα σοκάκια της πόλης και βεβαίως να δείτε και λίγο το νησί της Ρόδου. Και βέβαια όσοι έχετε τη δυνατότητα μπορείτε να αποδράσετε και στα διπλανά νησιά.

Γιατί κύριε Πρόεδρε έχω την αίσθηση ότι τρεις μέρες θα υπάρξει ο χρόνος για τον αναγκαίο διάλογο, προκειμένου και τα προβλήματα να αναλυθούν με τη δέουσα και την πρέπουσα σοβαρότητα, γιατί όπως προείπατε, ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλέον περιβάλλον, όπου πολλά πράγματα καθημερινά ανατρέπονται.

Και βεβαίως αυτός ο χώρος, ο χώρος της Αυτοδιοίκησης, πιστεύω ότι περνάει μια δύσκολη καμπή, όχι εύκολη, μια και -όπως βλέπετε και εσείς- υπηρεσίες που μέχρι σήμερα η Αυτοδιοίκηση παρείχε, μεταφέρονται σιγά-σιγά στον ιδιωτικό τομέα. Και άρα, χωρίς παρωπίδες, ενδεχομένως θα χρειαστεί να εξεταστούν και αυτά τα ζητήματα, ποιες υπηρεσίες πρέπει να παραμείνουν στην αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης.

Εάν το Συνδικαλιστικό Κίνημα και οι φορείς θεωρούν όλες, γιατί όχι. Φτάνει όμως, επειδή ούτως ή άλλως υπάρχουν κάποιες νόρμες οι οποίες πρέπει να αναλύονται . Είπα προηγουμένως ότι μακάρι να μπορούσε, και είμαι ένας ένθερμος υποστηρικτής της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων στον Α' βαθμό. Μάλιστα είμαι ένας εξ εκείνων ο οποίος πιστεύει ότι οι αρμοδιότητες που ακόμα σήμερα έχει και η Περιφέρεια και η Νομαρχία πρέπει να περιέλθουν στον Α' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προϋπόθεση αναγκαία είναι να εξασφαλιστούν και οι αναγκαίοι πόροι.

Γι' αυτό και πιστεύω ότι με μεγάλη προσοχή θα ακούσουμε τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να απαντάει στα δίκαια -γιατί όχι- αιτήματα τα οποία έχει σήμερα το Συνδικαλιστικό Κίνημα των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να σας πω ότι και εγώ θα μπορούσα να είμαι ένας διεκδικητής αρμοδιοτήτων και πόρων, να σας πω ότι υπηρετώ ένα Νομό όπου ο Οργανισμός της Νομαρχίας προβλέπει 1.200 εργαζόμενους και υπηρετούν 283. Άρα καταλαβαίνετε ότι στον αγώνα το διεκδικητικό εμείς πρωταγωνιστούμε. Σήμερα είχαμε ετοιμαστεί να συναντήσουμε και τον Υπουργό κ. Παυλόπουλο, δυστυχώς δεν ήρθε, το αίτημα όμως επαναλαμβάνεται.

Και να σας πω επίσης ότι λόγω αυτής της ιδιομορφίας εμείς αναγκαστήκαμε -και ευτυχώς μας ενέκριναν- να προσλάβουμε συμβασιούχους, τους οποίους πληρώνουμε από τους ίδιους πόρους, για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε τον τόπο χωρίς να παρέχουμε εκείνες τις υπηρεσίες οι οποίες προβλέπεται να παρέχονται από τον Β' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διεκδικούμε μόνιμο προσωπικό τουλάχιστον σε κάλυψη 50%, για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τα νησιά μας, τα οποία πρέπει να σας πούμε ότι διαφοροποιούνται πλήρως από την ηπειρωτική χώρα.

Δεν διεκδικούμε μόνο βέβαια προσωπικό, ξέρετε ότι υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει και με τις αρμοδιότητες. Διεκδικούμε, εφόσον ο συνταγματικός νομοθέτης προβλέψει -και πρέπει να το κάνει- ότι ο Β' βαθμός που προβλέπεται είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αυτός να κατοχυρωθεί και συνταγματικά.

Μέχρι τότε, τουλάχιστον στο νησιώτικο χώρο, πιστεύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι διαφοροποιημένη, αλλά αυτό το οποίο πιστεύουμε είναι την περαιτέρω ενίσχυση του Α' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όσο πιο κοντά βρίσκεται η εξυπηρέτηση του πολίτη στην κοινωνία, όσο πιο χαμηλά παρέχονται υπηρεσίες, τόσο καλύτερα. Και το χαμηλότερο επίπεδο πιστεύω ότι είναι ο Α' βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άρα και αρμοδιότητες που σήμερα υπάρχουν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το επαναλαμβάνω, πιστεύουμε ότι πρέπει να πάνε στον Α' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο.

Ζούμε βεβαίως το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να υπηρετήσουν τις αρμοδιότητες οι οποίες έχουν εκχωρηθεί σε αυτούς. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους και ελπίζω και πιστεύω ότι κάποια στιγμή η πολιτεία θα δει με διαφορετικό μάτι την Αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες τις οποίες σήμερα εξυπηρετεί.

Δεν θέλω να σας κουράσω, εύχομαι ένα γόνιμο διάλογο στο Συνέδριό σας, εύχομαι τα συμπεράσματα να είναι τέτοια και να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο το Συνδικαλιστικό Κίνημα.

Αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Ένωσης, για 100.000 εργαζόμενους στους ΟΤΑ, μόνιμους ή εν πάση περιπτώσει με εξαρτημένη εργασία στους ΟΤΑ. Φαντάζομαι ότι τη δύναμή σας την ξέρετε, ελπίζω αυτή τη δύναμη να την αφουγκράζεται και η κεντρική εξουσία. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

 

<< επιστροφή στις ΟΜΙΛΙΕΣ