ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΤΟΥ 35 ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΜΑΙΟΥ 2006

 

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, ο Συνασπισμός χαιρετίζει το Συνέδριό σας και σας ευχαριστεί για το βήμα που του δίνετε να εκφράσει τις απόψεις του. Βέβαια ίσως μερικοί πουν ότι, μα τι θέλουμε τώρα τις δικές σας απόψεις όταν πριν από λίγο, τόσο ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας σας, δήλωσε συμπαραστάτης στον αγώνα σας, όσο δε ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης - αν θυμάμαι καλά - δήλωσε συνοδοιπόρος στον αγώνα σας. Όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ανεχτείτε με έστω και για λίγο, καταλαβαίνω ότι είστε κουρασμένοι, αν και η ζωηράδα σας την προηγούμενη ώρα πιστεύω ότι σας έχει προσθέσει δυνάμεις ανοχής.

Το Συνέδριό σας είναι σημαντικό, όχι μόνο γιατί γίνεται μετά από την πολυήμερη απεργία σας, αλλά κυρίως γιατί γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επίθεση στα κεκτημένα των εργαζομένων. Με τις νομοθετικές της παρεμβάσεις ολοκληρώνει ουσιαστικά και υλοποιεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας νέα δυσμενή δεδομένα για τους εργαζόμενους.

Η ανούσια και αποπροσανατολιστική διαμάχη μεταξύ Σουηδικού και Ιρλανδικού μοντέλου, κάτι που θα το δείτε και από αύριο που ξεκινάει το ασφαλιστικό, δεν μπορεί να καλύψει την σαφή επιδίωξη και των δυο κομμάτων, να αντιγράψουν μορφές ακόμα μεγαλύτερης απορύθμισης της εργασίας και παραβίασης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αλλά το ερώτημα φίλες και φίλοι είναι, έχει βγάλει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα τα απαραίτητα συμπεράσματα; Είναι σε θέση να απαντήσει στην πρόκληση που δέχεται;

Εμείς γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Γνωρίζουμε ότι οι συνδικαλιστές και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες λειτούργησαν και λειτουργούν με τη λογική του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Δεν είναι το φαινόμενο σημερινό. Αλλά όμως τα προβλήματα του μαζικού κινήματος δεν είναι, ούτε ήταν ποτέ μόνον οργανωτικά. Ήταν και είναι πολιτικά και ιδεολογικά και στη χώρα μας και διεθνώς.

Γι' αυτό λοιπόν αγαπητέ εκπρόσωπε του ΚΚΕ, η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος είναι απαραίτητη σήμερα, όσο ποτέ. Δυστυχώς όμως αυτό που διαπιστώνουμε και σήμερα είναι ότι, δεν υπάρχει κανένα θέμα που η εργατική τάξη να κατεβαίνει ενωμένη στους δρόμους.

Όμως μπροστά στα πιο θεμελιώδη δικαιώματα της εργατικής τάξης, δεν έχουν θέση άλλες σκοπιμότητες, ή προτεραιότητες. Οι εργαζόμενοι έχουν κοινά προβλήματα και πρέπει να έχουν κοινό βηματισμό. Η επόμενη περίοδος θα είναι αρκετά δύσκολη. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός παρότι θα περιέχει ελιγμούς σαν κι αυτούς που χθες συζητήθηκαν στην Βουλή στη περίπτωση της Νάουσας, λόγω των δημοτικών εκλογών, παρότι θα επιχειρήσει να ανατρέψει την αρνητική εικόνα, εν τούτοις θα συνεχίσει το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων.

Είναι χαρακτηριστικές εξάλλου της συμπεριφοράς της, αυτό που ζήσατε εσείς στην πρόσφατη απεργία σας, που είχατε συλλήψεις συνδικαλιστών στους χώρους εργασίας σας, που είχατε την λειτουργία της χωματερής με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς κατά τη διάρκεια των απεργιών σας.

Και βέβαια δεν είναι φυσικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία θα δώσει τη συνολική απάντηση σ' όλα τα προβλήματά σας. Όμως μπορεί να αποτελέσει το μοχλό πίεσης για την επίλυση των προβλημάτων σας. Σε μια κοινωνία της ανεργίας, σε ένα τοπίο βαθιών ανησυχιών για την απασχόληση και την αγοραστική δύναμη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση για μας δεν είναι και δεν μπορεί, δεν πρέπει να σφυρίζει αδιάφορα.

Οι θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην διεκδίκηση ενός αποκεντρωμένου περιφερειακού προγράμματος που θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και μάλιστα τώρα μετά τις Ολυμπιακές επιπτώσεις, θεωρείται πολύ απαραίτητο να υπάρξουν από την πλευρά της εκείνες οι πρωτοβουλίες, εκείνες οι διεκδικήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, ο Συνασπισμός θέλει την Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο να απαριθμεί τα προβλήματα και να διαχειρίζεται την μίζερη πραγματικότητα, αλλά να παλεύει για την διεκδίκηση εκείνων των πολιτικών που της ανήκουν και βεβαίως μπορούν να συμβάλουν σ' αυτό που σας είπα, στη περιφερειακή ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Όμως αυτές οι δυνατότητες ακυρώνονται, πρώτον, τώρα είχαμε έναν νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα, που βεβαίως προτάσσοντας ελάχιστες βελτιώσεις σε μερικά διαδικαστικά θέματα, επιχειρεί, εισάγει την νεοφιλελεύθερη πολιτική και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένα Κώδικα που στοχεύει στον παραπέρα περιορισμό του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των Υπηρεσιών και των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην επέκταση της ανταποδοτικότητας στις προσφερόμενες υπηρεσίες και στην απευθείας εκχώρηση μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των πιο παραγωγικών και κερδοφόρων αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες.

Δεύτερον, εισάγει το πιο αντιδημοκρατικό σύστημα στην εκλογή των αυτοδιοικητικών οργάνων. Καταγγείλαμε, καταγγέλλουμε και θα καταγγέλλουμε συνεχώς το εκλογικό σύστημα του 42% για την εκλογή των Νομαρχών και των Δημάρχων, ως κατ' εξοχήν αντιδημοκρατικό. Επιχειρείται η εισαγωγή σε ένα χώρο που οι συνεργασίες, οι συνεννοήσεις ήταν κεκτημένο, να εισαχθεί ένα καλπονοθευτικό σύστημα που θα μετατρέπει τις μειοψηφίες και πλειοψηφίες. Και πάνω απ' όλα προσβάλει την δημοκρατική αντίληψη του Έλληνα πολίτη.

Και τρίτον, από την διατήρηση κατ' ουσία της εξάρτησης οικονομικής και πολιτικής και σε σημαντικό βαθμό θεσμικής της Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, παρά την συνταγματική κατοχύρωση για την διοικητική της και οικονομική της αυτοτέλεια.

Αλλά κυρίες και κύριοι Σύνεδροι και να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα, θα παραμένει ο αυτοδιοικητικός χώρος ανολοκλήρωτος και ανάπηρος, όσο ο Γραμματέας της Περιφέρειας, ο διορισμένος εκπρόσωπος, κομματικός εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στη περιφέρεια, δεν παραχωρεί τη θέση του σε περιφερειακά αιρετά όργανα. Και εκεί βεβαίως οφείλω να υπενθυμίσω ότι, η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή, όχι μόνον που καθιέρωσε, αλλά κυρίως που μετέβαλε τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας στο μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας.

Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο. Λίγο θα σταθώ στα ειδικά προβλήματα του κλάδου σας, για τα οποία πιστεύω ότι στο Συνέδριό σας τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος.

Όμως, ο εμπαιγμός για το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και σε άλλους χώρους δεν πάει άλλο. Οφείλει η κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης στο συγκεκριμένο θέμα και να ικανοποιήσει άμεσα ένα αίτημα που έχει και την καθολική αποδοχή και της κοινής γνώμης.

Πρέπει επίσης να επεκταθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους, ειπώθηκαν πολλά από τον Πρόεδρο, συμφωνούμε. Θέλω να πω τελειώνοντας ότι πρόσφατα αγαπητοί σύνεδροι, δώσατε έναν αγώνα. Αντιμετωπίσατε μια κυβέρνηση που χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να σας κάμψει. Κατέλαβε με τα ΜΑΤ τη χωματερή των Ανω Λιοσίων, τη διαχειριζόταν με ιδιώτες αστυνομικούς και απεργοσπάστες. Σας υποδεχόταν στο υπουργείο με ΜΑΤ, δακρυγόνα και χημικά. Ο αγώνας σας αυτός δεν ηττήθηκε, μπορεί να μην έλυσε τα προβλήματά σας, δημιούργησε όμως μια δυναμική που στο επόμενο διάστημα θα σας είναι πολύ χρήσιμη. Είναι κεκτημένο κεφάλαιο και το οποίο δεν πρέπει να χάσετε.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας, ενότητα στη δράση σας, γιατί μόνο τότε μπορείτε να έχετε επιτυχή αποτελέσματα.

Το σύνθημά σας διεκδικήστε ενωτικά, συλλογικά, οργανωτικά, πρέπει να σας εκφράζει. Ο Συνασπισμός θα είναι μαζί σας.

<< επιστροφή στις ΟΜΙΛΙΕΣ