ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΡΡΟΥ

ΑΘΗΝΑ - ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες νομίζουμε ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων που πέρασαν από αυτό το βήμα απέδειξαν και ο εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τόσα χρόνια διακυβέρνησης αλλά και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, απέδειξαν ποιο είναι με τον εργαζόμενο και ποιος είναι απέναντί του.

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες εκ μέρους του Κ.Κ.Ε. για την πρόσκληση και τη δυνατότητα να χαιρετίσουμε το Συνέδριό σας. Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες 10ετίες στο κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση σημειώθηκαν σοβαρές αλλαγές. Η αλλαγή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ο Καποδίστριας 1 και 2, τα φορολογικά νομοσχέδια, η αλλαγή του αμυντικού και στρατηγικού δόγματος, οι σοβαρές αναδιαρθρώσεις στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, των συντάξεων και αλλού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα τα μέτρα και οι αλλαγές πάρθηκαν από τις κυβερνήσεις, στο όνομα ενός πιο φιλικού κράτους, μιας πιο φιλικής προς τους εργαζόμενους Δημόσιας Διοίκησης. Οι δυνάμεις των εργοδοτών τις αντιμετώπισαν με εκδηλώσεις άκρατης επιδοκιμασίας. Γιατί άραγε αν πράγματι είχαν φιλολαϊκό χαρακτήρα;

Η παραπάνω διαπίστωση του Κ.Κ.Ε. δεν σημαίνει πως οι εργοδότες νιώθουν χορτάτοι και ικανοποιημένοι από αυτές τις ρυθμίσεις. Όλα δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, θα προωθηθούν νέα μέτρα και ρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στο κράτος και βεβαίως και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θα πρόκειται για ρυθμίσεις που δεν θα αποτελούν τρέχουσες επιλογές συγκυριακού χαρακτήρα. Και δεν συνδυάζονται βεβαίως αποκλειστικά με ποιο κόμμα από αυτά που εκφράζουν κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα. Γι΄ αυτό και όταν τα κόμματα αυτά εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, δεν καταργεί το ένα τους νόμους και τις ρυθμίσεις του άλλου. Δεν αλλάζει την ουσία τους, τους αποδέχεται και τους επαυξάνει.

Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, σήμερα ακόμα και ο πιο αδαής, μπορεί να απαντήσει αν οι παρεμβάσεις που έγιναν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα έκαναν το κράτος φιλολαϊκότερο και φιλικότερο αν το έκαναν λιγότερο φοροεισπρακτικό και αυταρχικό.

Οι αλλαγές που έγιναν μπορεί να βοήθησαν την ελληνική κοινωνία να αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς, ρυθμούς ανάπτυξης, να ισχυροποιήσει τη θέση της στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Από την ανάπτυξη όμως αυτή που έγινε, ωφελήθηκαν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας.

Αυτοί αύξησαν τα κέρδη τους, ισχυροποίησαν τη θέση τους. Έχασαν όμως, αυτή είναι η γνώμη του Κ.Κ.Ε., η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και βεβαίως μαζί και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μεγάλωσε ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων, καθηλώθηκαν οι μισθοί και τα μεροκάματα. Επεκτάθηκε και βάθυνε η εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας και άλλων τομέων της κοινωνικής ζωής. Ενισχύθηκε η εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, έπαψαν να ισχύουν για εκατοντάδες εργαζόμενους όπως και για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο σταθερός και ημερήσιος χρόνος εργασίας.

Εδώ το ξέρετε πολύ καλά, να σας θυμίσουμε ότι και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προώθησαν και προωθούν, παράδειγμα ας πούμε την μερική απασχόληση. Μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι με τρίωρα και τετράωρα σε λίγο θα κληθούν να μπουν στο χώρο δουλειάς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επί της ουσίας έτσι καταργώντας, αυτό που λέμε σταθερό και ημερήσιο χρόνο εργασίας.

Είναι αλήθεια ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ακούστηκε προηγουμένως και εδώ, ενδιαφέρονται για μια τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και για μια δημόσια διοίκηση συνολικά όπως ακούστηκε πιο αποτελεσματική, λιγότερο γραφειοκρατική.

Αλλά νομίζουμε εμείς, ότι εκ του αποτελέσματος πρέπει κανείς να κρίνει τη στάση αυτών των κομμάτων, πίσω από τους όρους μικρότερο, μεγαλύτερο, ευρύτερο, στενότερο, αποκεντρωμένο, συγκεντρωτικό, αναποτελεσματικό προσπαθούν και τα δύο κόμματα εναγωνίως να κρύψουν τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους τους.

Να αποφύγουν το ερώτημα. Γιατί εδώ αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες μπαίνει το ζήτημα. Κράτος, στην υπηρεσία ποιου; Δημόσια Διοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην υπηρεσία ποιου; Και η γνώμη του Κ.Κ.Ε. είναι ότι σήμερα έχει πάψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι την κατάντησαν, να είναι λαϊκός θεσμός. Εχει γίνει Τοπική Αυτοδιοίκηση ανώνυμη επιχείρηση και νομίζουμε ότι το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, το γνωρίζουμε όλοι, απ΄ όλες τις πλευρές.

Θέλουν λιγότερο κράτος, έτσι λένε και το μειώνουν όπου αυτό προσέφερε και προσφέρει υπηρεσία στον εργαζόμενο. Το θέλουν όμως ισχυρό και διευρυμένο όταν αυτό απαγορεύει τις δια νόμου αυξήσεις, τις καθηλώνει πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων στα όρια του ψεύτικου δικού του πληθωρισμού. Όταν αποφασίζει φοροαπαλλαγές για τους κεφαλαιούχους και όταν επιβάλλει φορομπηχτικά, νέες φορολογίες στους εργαζόμενους.

Τελικά και εδώ αποδεικνύεται και το αποδεικνύουν αυτό και οι εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, επιβεβαιώνουν την αλήθεια που την ξέρουν πολύ καλά και την ξέρουν και οι εργαζόμενοι, ότι θέλουν και την Τοπική Αυτοδιοίκηση το μακρύ τους χέρι μοχλό, για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της κεντρικής εξουσίας.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας με τις πολιτικές τους βεβαίως κατά τη γνώμη μας και ο Συνασπισμός και μέσω των δημάρχων που ελέγχει, πέτυχαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το επαναλαμβάνουμε αυτό, να γίνει ουσιαστικός μοχλός εφαρμογής των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών και ένα μέσο για να περάσουν όλες οι κεντρικές αντεργατικές πολιτικές της κεντρικής εξουσίας.

Χρησιμοποιούν την επικοινωνία που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με το λαό, για να καλλιεργήσουν την αντίληψη ότι πρέπει να αποδεχτεί τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φορολογία, την ανταποδοτικότητα, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την μερική απασχόληση και όλες τις άθλιες μορφές εργασίας όπως είναι οι χιλιάδες συμβασιούχοι.

Και επανερχόμαστε σε αυτό. Ποιος ευθύνεται αγαπητοί συνάδελφοι, για την ομηρία εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων; Κατά τη γνώμη μας, που και σήμερα εξακολουθούν να είναι όμηροι αυτής της πολιτικής, κατά τη γνώμη μας έχει βαριές ευθύνες η προηγούμενη κυβέρνηση άλλο τόσο έχει βαριές ευθύνες και η σημερινή κυβέρνηση και εδώ γίναμε μάρτυρες και με το Προεδρικό Διάταγμα, να εμπαίζουν τους συμβασιούχους.

Για μας σαν Κ.Κ.Ε., η θέση πρέπει να είναι μία. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς τερτίπια, χωρίς όρους, χωρίς καμιά προϋπόθεση.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνάδελφοι υπάρχουν και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατευθύνσεις, που εξειδικεύονται με την εφαρμογή του ανταγωνισμού και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Ο.Τ.Α. δεν είναι επιχειρήσεις που να εκχωρούνται σε μάνατζερ, πρέπει να λειτουργούν, αυτή είναι η γνώμη μας, σε όφελος του λαϊκού συμφέροντος και των εργαζομένων χωρίς δείκτες ανταποδοτικότητας. Να μην παραχωρούνται αρμοδιότητές της σε ιδιώτες είτε απευθείας είτε μέσω των λεγόμενων δημοτικών επιχειρήσεων.

Γενικότερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά τη γνώμη μας, πρέπει να αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση των στρατηγικών τομέων της χώρας, γιατί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλλει σε αυτό.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, το μεγαλύτερο μέρος όλων αυτών των ρυθμίσεων, αποφασίστηκαν και υλοποιήθηκαν, γιατί δεν συνάντησαν τις απαιτούμενες αντιστάσεις από την μεριά των εργαζομένων. Τόσο η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., όσο και η Γ.Σ.Ε.Ε. στον ιδιωτικό τομέα, δεν θέλησαν να οριοθετήσουν μια αποτελεσματική γραμμή άμυνας απέναντι στις αναδιαρθρώσεις αυτές και στο χαρακτήρα που έχουν.

Ο κύριος λόγος γι΄ αυτό, βρίσκεται στο γεγονός ότι οι πλειοψηφίες των οργανώσεων αυτών, έχουν υιοθετήσει την άποψη ότι ο φορέας της ανάπτυξης, πρέπει να είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Έχουν υιοθετήσει σαν αναγκαιότητα τους μονόδρομους του κεφαλαίου, τους μονόδρομους της ΟΝΕ, του Μάαστριχτ και του μεγάλου κεφαλαίου.

Έχουν εγκαταλείψει κατά τη γνώμη μας τη λογική της ταξικής αντιπαράθεσης. Ακούστηκαν και εδώ από τα κόμματα αντίστοιχες τοποθετήσεις, κινούνται στη λογική της ταξικής συνεργασίας. Είναι μια λογική, που οδήγησε το συνδικαλιστικό κίνημα σε ήττα και άλλωστε εμείς παίρνοντάς το υπόψη μας σαν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας συμβάλλαμε και προχωρήσαμε και με τη δική μας πρωτοβουλία στη συγκρότηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, το οποίο ως γνωστό στις 9 του Δεκέμβρη πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα πανελλαδικά συλλαλητήρια.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι ο συνδικαλιστικός αγώνας είναι αναγκαίος, όχι όμως ικανός για να επιφέρει βαθιές ριζοσπαστικές αλλαγές. Εμείς σαν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, εργαζόμαστε σταθερά για τη συγκρότηση ενός ριζοσπαστικού λαϊκού μετώπου, που βασικός υποστηρικτής του θα είναι η εργατική τάξη, ενός μετώπου που θα διεκδικήσει την εξουσία για λογαριασμό του λαού, με στόχο την εφαρμογή ενός προγράμματος λαϊκής οικονομίας, βεβαίως μαζί με τους συμμάχους της εργατικής τάξης, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Θεωρούμε ότι αυτός ο δρόμος, είναι ο πιο αποτελεσματικός δρόμος για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, η οποία κατά τη γνώμη μας αποτελεί και τον μονόδρομο για τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων στη χώρα μας και συνολικότερα των εργαζομένων παγκοσμίως.

Ευχόμαστε στο Συνέδριό σας καλό υπόλοιπο και σας ευχαριστούμε ακόμα μια φορά για την πρόσκλησή σας.

 

<< επιστροφή στις ΟΜΙΛΙΕΣ