ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

κ. ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΛΕΙΑΣ

ΑΘΗΝΑ - ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

 

Αγαπητοί φίλοι του Προεδρείου, συνάδελφοι της Εκτελεστικής Επιτροπής, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, συνάδελφοι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι πως βρίσκομαι σε έναν χώρο, που όπως είχαμε πει παλιά και εξακολουθούμε να το λέμε, συνενώνει δύο βαθύτατα δημοκρατικούς θεσμούς, δύο βάθρα της δημοκρατίας. Την αυτοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό.

Μιλάω σε ανθρώπους που τα έχουν υπηρετήσει, τα πιστεύουν και έχουν δώσει αγώνες για το βάθεμα της δημοκρατίας σε αυτούς τους δύο χώρους, σε αυτούς τους δύο θεσμούς και μπορώ να πω ότι είμαι περήφανος, γιατί η παράταξη που εκπροσωπώ σήμερα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει καταθέσει την ιστορική του συμβολή στη θεμελίωση της δημοκρατίας σε αυτούς τους χώρους, στο βάθεμά τους και στο να τους δώσει ένα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι αλήθεια, γιατί τα κόμματα πρέπει να μιλούν καθαρά απέναντι στους εργαζόμενους, ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις βρεθήκαμε μόνοι μας, όχι γιατί δεν είχαμε κοντά μας τους κοινωνικούς συσχετισμούς και το λαϊκό κίνημα αλλά γιατί μεγάλες αλλαγές τις κάναμε με απουσία ενός μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος και χαιρόμαστε που σήμερα η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, έχει αναγνωρίσει ότι γι΄ αυτά που μας κατήγγειλε, για τη διάλυση του κράτους με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή και για τον Καποδίστρια που έλεγε ότι θα τα καταργήσει, αναγνώρισε κάτω από την ίδια τη δυναμική της Αυτοδιοίκησης και των στελεχών της, ότι ήταν χρήσιμες αλλαγές, ότι πήγαν τον τόπο πιο μπροστά αλλά εμείς λέμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε, να τους δώσουμε μεγαλύτερο βάθος.

Γιατί αυτό που και ως σύνθημα επαγγελλόμαστε σαν σοσιαλιστικό κίνημα, η συμμετοχική δημοκρατία σε αυτόν εδώ το χώρο της Αυτοδιοίκησης, μπορεί να βρει ουσιαστικό περιεχόμενο, παρά τα προβλήματα που έχει και θίχτηκαν στις τοποθετήσεις. Αυτός εδώ ο χώρος απόδειξε ότι μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά στον πολίτη, ότι μπορεί να εφαρμόσει και να υλοποιήσει νέους και σύγχρονους τρόπους διοίκησης, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών είναι ένα κλασικό παράδειγμα και ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κάθε περιοχής και στην κινητοποίηση των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων.

Έχει σημασία για την ουσία του διαλόγου, να εντοπίζουμε και τα λάθη μας και τις παραλείψεις μας και να αναζητούμε νέες πολιτικές υπέρβασης. Και χαίρομαι, διότι προηγήθηκαν στο βήμα εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος, που έχουν έναν μεγαλύτερο ορίζοντα στη σκέψη τους και που μας οδηγεί πως θα μετατρέψουμε αυτό το θεσμό της Αυτοδιοίκησης σε χώρο που θα εξυπηρετεί πράγματι τον πολίτη, με διαφάνεια και με αξιοπιστία, ξεπερνώντας σημερινά καταγεγραμμένα προβλήματα.

Φίλες και φίλοι, ο Πρόεδρός σας περιέγραψε με ενάργεια πιστεύω το περιβάλλον στο οποίο κινείται σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα και έχει ιδιαίτερη σημασία και για μας και για σας να ξέρουμε πως μέσα από τη συλλογική δράση, αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της συγκυρίας, που δεν εξαρτάται πάντα από την πολιτική και τα κόμματα που κυβερνούν αλλά εξαρτάται πολλές φορές από την κυριαρχία δυνάμεων που μας υπερβαίνουν.

Αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση και στα νεοφιλελεύθερα πρότυπα που απαιτούν μια στράτευση δυνάμεων, μια ενεργοποίηση του συνόλου των εργαζομένων, γιατί είμαστε σε μια περίοδο ιδιώτευσης και αποστράτευσης και πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα σε αυτήν την περίοδο πρέπει και μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, γιατί τα προβλήματα αντιμετωπίζονται μόνο με τη συλλογική δράση, μόνο με την κινητοποίηση και δεν πειράζει ας είναι και μπροστά από τα πολιτικά κόμματα.

Εμείς μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα από την ανάπτυξη τέτοιων πρωτοβουλιών και από τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος. Γιατί πιστεύουμε βαθύτατα στην αυτονομία του και το θέλουμε να είναι πρωτοπόρο, να συνενώνει και να κινητοποιεί όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα πολιτικών απόψεων, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, πρέπει να υπάρχει ο πλουραλισμός αλλά πρέπει ταυτόχρονα και για να είναι αποτελεσματικό, να έχει και ενότητα στη δράση.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι, ο λαός όπως είναι γνωστό στις πρόσφατες εκλογές μας ένταξε στην αντιπολίτευση. Θεωρούμε ότι μας έκρινε πάρα πολύ αυστηρά αλλά στο παιχνίδι της δημοκρατίας είναι και αυτός ο ρόλος και έχουμε δηλώσει ότι θα τον παίξουμε με σοβαρότητα, με συνέπεια στις θέσεις μας, ότι θα ασκήσουμε δομική αντιπολίτευση, ότι θα υπερασπίσουμε τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού, γιατί ότι δημιουργήσαμε δεν είναι έργο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι αυτό που κατέκτησε ο λαός με τους αγώνες και τις θυσίες του. Και χρειάστηκε πολύς χρόνος, πολύς κόπος αλλά ταυτόχρονα χρειάστηκε και όραμα και σχέδιο.

Βέβαια, την προηγούμενη περίοδο, συγκρινόμαστε εμείς με το έργο μας, που πολλές φορές κριτικαριζόταν πάρα πολύ αυστηρά, γιατί ο λαός έχει απαιτήσεις και σωστά κάνει και τις έχει, που πολλές φορές κυριαρχούσε η ισοπέδωση αλλά τώρα ήρθε η ώρα να συγκριθεί το δικό μας έργο με το έργο μιας καινούριας κυβέρνησης, που έχει δέκα μήνες στην εξουσία. Και ήρθε η ώρα επίσης να συγκριθεί η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία με την προεκλογική Νέα Δημοκρατία.

Μπορεί να είναι λίγος ο χρόνος αλλά βεβαίως μπορούν να βγουν συμπεράσματα σε σχέση με την αξιοπιστία των έργων και των πράξεων. Ζούμε σε ένα χώρο, το χώρο του Δημοσίου και προφανώς απέναντι στην αξιοκρατία που επαγγελόταν η κυβερνώσα παράταξη, μπορούμε να δούμε τις αλλαγές που έκανε σε όποια ζητήματα υπήρξε αξιοκρατία.

Μπορούμε να δούμε με τον φετινό προϋπολογισμό πότε θα υλοποιηθεί η δέσμευση, η πολιτική δέσμευση.

Πιστεύω ότι ο Υπουργός στα μισά απ' όσα θα πω, γιατί τα υπόλοιπα τα έχω πει Υπουργέ μου, θα απαντήσει. Μπορούμε σε αυτό το σύντομο διάστημα να βγάλουμε συμπεράσματα με ποια πολιτική θα υλοποιηθεί η σύγκλιση των μισθών που επαγγελόταν η κυβέρνηση, όταν έχουμε ένα φετινό προϋπολογισμό, που είναι γνωστό ποιες αυξήσεις προβλέπει και όταν προχτές στη Βουλή με το φορολογικό νομοσχέδιο και με τα παραδείγματα που καταθέσαμε από την μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, τα εισοδήματα από 928 ευρώ σε μηνιαία βάση και πάνω, θα έχουν απώλεια.

Μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα αγαπητοί φίλοι, ποια είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στα χρωστούμενα όπως έλεγε, σε σχέση με αυτά που οφείλει η κεντρική εξουσία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και είναι εδώ ο Υπουργός και πιστεύω θα απαντήσει, γιατί φέτος δεν υπάρχει μια δραχμή στον προϋπολογισμό από τα λεγόμενα χρωστούμενα και ποια είναι η πολιτική δέσμευση που αναλαμβάνει. Εκτός και η Νέα Δημοκρατία, επικαλεστεί και εδώ το τέχνασμα της απογραφής, που όπως είναι γνωστό, έχει διασύρει, έχει δυσφημίσει τη χώρα μας και χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην ικανοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Βέβαια, πιστεύουμε να μας απαντήσει τι θα κάνει με τους 250.000 συμβασιούχους, γιατί δεν νομίζω κανείς ότι διεκδίκησε να μονιμοποιήσουν 250.000 συμβασιούχους. Ο Πρωθυπουργός το είπε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά ας μας απαντήσουν τι θα κάνουν με αυτές τις 70, 80.000 που έχουν κάνει αιτήσεις και αν θα χρηματοδοτήσουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να τους πληρώσουν μεθαύριο.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, δυστυχώς είμαστε σε μια περίοδο που δεν κρινόμαστε πια. Εμείς κριθήκαμε με τις πράξεις μας, που κρίνεται και η κυβέρνηση με τις πράξεις της. Και άρα οφείλουμε να θέτουμε αυτά τα ζητήματα και οφείλει να τα θέτει και τα θέτει πολύ σωστά το συνδικαλιστικό κίνημα.

Εμείς, αγαπητοί φίλοι, πρέπει να σας ενημερώσω ότι την προηγούμενη Κυριακή στην ειδική συνδιάσκεψη που κάναμε και μπροστά στο Συνέδριό μας, μας προβλημάτισε πως θα μετεξελίξουμε τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης, δίνοντας μεγαλύτερη εξουσία, περισσότερους πόρους, ενισχύοντας όλο αυτό που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Και έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα τις συζητήσουμε και με την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., θα τις συζητήσουμε και μαζί σας. Που θέλουμε παραπέρα ενίσχυση των Καποδιστριακών δήμων, που θέλουμε αυτοδιοίκηση σε επίπεδο περιφέρειας και θέλουμε αυτή η μεγάλη αλλαγή να συνοδεύεται και από αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και από αλλαγές στη λειτουργία του φορολογικού συστήματος.

Αυτές τις προτάσεις μας θα τις βάλουμε στο δημόσιο διάλογο και πιστεύω και από το Συνέδριό σας και με δεδομένο ότι έχετε μια ιστορική συμβολή στη διαμόρφωση των θέσεων για την Αυτοδιοίκηση, θα έχουμε ένα γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο.

Χαίρομαι που η κυβέρνηση συνεχίζει όταν βρίσκει θετικά δεδομένα από την προηγούμενη πολιτική και άρα ευελπιστώ ότι θα αποδώσουν οι συμβάσεις, η διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων που όλοι μαζί αγωνιστήκαμε για να υπάρξουν συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο, είναι γνωστό αυτό και ελπίζω ότι μέσα και από το σημερινό Συνέδριο και από τις κινητοποιήσεις σας, θα πάρετε συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα, αιτήματα που κάποια στιγμή είχαν ωριμάσει, είναι ώριμα, όπως τα βαριά και ανθυγιεινά και που πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες λύσεις.

Εγώ αγαπητοί φίλοι, με αυτές τις σύντομες σκέψεις, θέλω εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μαζί με τον συνάδελφό μου στη Βουλή τον Νίκο τον Σαλαγιάννη που είναι Γραμματέας του αντίστοιχου τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κινήματός μας και που θα παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου σας. Να σας ευχηθώ αυτός ο διάλογος και ο προβληματισμός να είναι γόνιμος, να καταλήξει σε σωστά συμπεράσματα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα αυτή τη συνεργασία θα τη συνεχίσουμε και θα την ενισχύσουμε και είμαι αισιόδοξος ότι και με τους δικούς σας αγώνες, θα πάνε ένα βήμα πιο μπροστά τα ζητήματα, για τα οποία έχει συγκληθεί σήμερα το σημερινό Συνέδριο. Καλή δουλειά και καλή δύναμη σας εύχομαι.

<< επιστροφή στις ΟΜΙΛΙΕΣ