30ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
 


ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ

ΧΙΟΣ – ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2001


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. κ. ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΛΑΜΠΡΑΚΑΚΗ


Ν.ΛΑΜΠΡΑΚΑΚΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ των Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΚΕ, κύριε Νομάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, κύριε Πρόεδρε του ΤΥΔΚΥ, φίλοι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αγαπητοί καλεσμένοι, αγαπητοί συνάδελφοι.

Κατ' αρχήν θέλω να σας καλωσορίσω όλους εκ μέρους της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε να παρευρεθείτε στην σημερινή έναρξη του 30ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας που πραγματοποιείται σ' αυτό εδώ το ακριτικό νησί, στην Χίο. Στην ωραία και φιλόξενη Χίο.

Παράλληλα θέλω να ευχαριστήσω τον τοπικό σύλλογο καθώς και τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την φιλόξενη υποδοχή αλλά και την κάθε μορφής στήριξη που μας δόθηκε για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Συνεδρίου με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Βρισκόμαστε εδώ στην πόλη της Χίου για να συζητήσουμε πάνω στην μέχρι σήμερα δουλειά μας με πνεύμα κριτικό, αυτοκριτικό και δημιουργικό αλλά και για να διαμορφώσουμε τον νέο προγραμματισμό μας για την επόμενη διετία.

Και όλα αυτά βέβαια σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο για τους εργαζόμενους αλλά και για την προοπτική της χώρας ακόμη. Ολα αυτά σε μια χρονική συγκυρία που έχει τα δικά της χαρακτηριστικά σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο που τα Βαλκάνια, η περιοχή μας, τα χαρακτηρίζει μια αστάθεια όπου η έξαρση του εθνικισμού προβάλλει επικίνδυνα.

Ολα αυτά δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και τους ίδιους εργαζόμενους στο σύνολο τους. Συγχρόνως με όλα αυτά, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα δικά τους ιδιαίτερα προβλήματα που τους έχουν φέρει σε μια αμυντική θέση για να αποτρέψουν τις πολύμορφες επιθέσεις που έχουν δεχτεί τόσο στο εισόδημα τους όσο και στα θεσμικά τους ζητήματα, αλλά ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους ζητήματα.

Αμυντική θέση που όμως πιστεύουμε ότι τελευταία μετατράπηκε σε επιθετική θέση ξεκινώντας από τα ασφαλιστικά ζητήματα.

Για χρόνια, αγαπητοί καλεσμένοι και αγαπητοί φίλοι, τώρα η οικονομική κατάσταση της χώρας και οι προσπάθειες για βελτίωση των δεικτών με στόχο την υπαγωγή μας στην ΟΝΕ χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα την εισοδηματική πολιτική που εφαρμοζόταν να την πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι παρά το γεγονός ότι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν και είναι οι εργαζόμενοι. Οταν μάλιστα οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο και τους ΟΤΑ απέχουν από τις πραγματικές τους ανάγκες και δεν υπήρξαν με ευθύνη των Κυβερνήσεων οι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις στο μισθολόγιο που θα βελτίωνε αυτή την κατάσταση παρά την απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στην ίδια κατεύθυνση δυστυχώς κινήθηκε και η φετινή εισοδηματική πολιτική. Και σαν να μην ήταν αρκετά όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκε στο προσκήνιο, μέσα από τις τελευταίες Κυβερνητικές προτάσεις, το συνταξιοδοτικό ζήτημα. Προτάσεις που αποτελούσαν πρόκληση για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας καθώς η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας και η φαλκίδευση των επικουρικών συντάξεων είναι μέτρα που αποδυναμώνουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και προετοιμάζουν το έδαφος για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν με οργή απέναντι σ' αυτές τις προτάσεις. Αντίδραση που κορυφώθηκε με την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 26 του Απρίλη και την μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και σε όλη την Ελλάδα και που θα συνεχιστεί με την αυριανή 24ωρη πανεργατική απεργία στην οποία καλούμαστε να λάβουμε όλοι μέρος.

Αυτή η άμεση αντίδραση των εργαζομένων, ανάγκασε την Κυβέρνηση να αποσύρει τις προτάσεις της και να αποδεχτεί συζήτηση από μηδενική βάση και χωρίς προαπαιτούμενα.

Ας έρθουμε όμως αγαπητοί φίλοι, τώρα, στον ιδιαίτερα δικό μας χώρο. Τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου αναπτύσσεται ένα ευρύ πρόγραμμα αποκεντρωμένης λειτουργίας του κράτους μέσα από την δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων ΟΤΑ. Για να επιτύχει αυτή η προσπάθεια απαιτείται ανάλογη υλικοτεχνική και έμψυχη υποδομή για να μπορέσει έτσι να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Η παραπέρα αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαιτεί συνδυασμό μέτρων συνεχούς αναβάθμισης όλων όσων εμπλέκονται στην καθημερινή του λειτουργία. Μια παράμετρος αυτής της λειτουργίας αποτελούν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι το έμψυχο δυναμικό που δεν λειτουργεί κάτω από την γνωστή σχέση εργοδότη - εργαζόμενου κ. Δήμαρχε και Πρόεδρε της ΚΕΔΚΕ αλλά που συμμετέχει ουσιαστικά και συμπάσχει θα λέγαμε πολλές φορές και με τους αιρετούς αφού εξυπηρετούν τον ίδιο κοινό στόχο, την αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

Αυτό απαιτεί προσωπικό που να διαθέτει όλα τα εφόδια. Που θα βρίσκεται σε διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση, αυτό που εφαρμόστηκε ως πολιτική προσωπικού στους ΟΤΑ για πολλά χρόνια δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο. Γιατί το γνωστό πελατειακό σύστημα που λειτουργούσε είχε ως αποτέλεσμα πολλές δημοτικές αρχές να προσλαμβάνουν όχι με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες, αλλά με βάση τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

Για τούτο διαπιστώνουμε σήμερα ότι παρά την αλματώδη αύξηση του προσωπικού των ΟΤΑ, το επιστημονικό προσωπικό βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, αδυνατώντας έτσι η Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στις ανάγκες της μετά και την μεταφορά πολλών και σημαντικών αρμοδιοτήτων σ' αυτή.

Και βέβαια αυτό το φαινόμενο επαυξάνεται από την έλλειψη μιας διαρκούς επιμόρφωσης αλλά και από την διαιώνιση του θεσμού των εκτάκτων.

Κυρίες και κύριοι, χωρίς να αρνούμαστε ότι υπήρξαν λύσεις σε ορισμένα από τα προβλήματα του κλάδου ως αποτέλεσμα βέβαια των παρεμβάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν παύει οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, να εξακολουθούν να έχουν τα επιμέρους προβλήματα του χώρου τους.

Δεν έχουν ακόμα, δυστυχώς, ρυθμιστεί τα κλαδικά ζητήματα για τα οποία κ. Υφυπουργέ, από τον Νοέμβριο του 2000 έχει υπογραφεί κείμενο συμφωνίας και τα ζητήματα αυτά είναι όπως : οι καταλογισμοί για το πριμ παραγωγικότητας, η ρύθμιση για το ειδικό επίδομα απασχόλησης και τα έξοδα κίνησης, η αποζημίωση για τους ειδικού δικαίου εργαζόμενους στους ΟΤΑ, το διάταγμα για δημοτική αστυνομία, ο κώδικας υπαλλήλων ΟΤΑ και μια σειρά από άλλα επιμέρους ζητήματα.

Αυτή για ένα περίπου εξάμηνο εκκρεμότητα δείχνει την ασυνέπεια της Κυβέρνησης απέναντι στις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε και βέβαια δημιουργεί στους εργαζόμενους κλίμα αβεβαιότητας και έλλειψη εμπιστοσύνης από την άλλη μεριά. Και αυτό επιτείνεται από το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την μόνη αντιπροσωπευτική οργάνωση του χώρου, την ΠΟΕ - ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κλίμα απαξίωσης κ. Υφυπουργέ.

Και το τονίζω αυτό, γιατί είστε και ο αρμόδιος Υφυπουργός ενός θεσμού που οι εργαζόμενοι μέσα από αγώνες κατέκτησαν. Και βέβαια γι' αυτήν την απαξία μόνο οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται.

Θέλω επίσης να αναφερθώ σε ένα σημαντικό για 'μας ζήτημα. Και όχι για 'μας αλλά και για την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτό των ιδιωτικοποιήσεων και των δημοτικών επιχειρήσεων. Που απαιτεί οριοθέτηση, πιστεύουμε, με την έκφραση του προβλεπόμενου Διατάγματος, για να σταματήσουν οι επιλογές από ορισμένες δημοτικές αρχές που αλλοιώνουν τον ρόλο και τον χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ετσι δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο από την μια μεριά με τον Καποδίστρια να δημιουργούμε λίγους και βιώσιμους δήμους όπως λέμε και από την άλλη μεριά με την πολυδιάσπαση των δημοτικών επιχειρήσεων να έχουμε άλλους 5.000 Οργανισμούς που λειτουργούν μέσα από τις δημοτικές επιχειρήσεις.

Εκρινα αγαπητοί καλεσμένοι, αγαπητοί συνάδελφοι, αναγκαίο να αναφερθώ ενδεικτικά σε ορισμένα από τα προβλήματα μας, για να προκαλέσω τόσο την τοποθέτηση του Υπουργού πάνω σ' αυτά όσο και του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ αλλά και των εκπροσώπων των άλλων των κομμάτων.

Τελειώνοντας αγαπητοί καλεσμένοι και αγαπητοί συνάδελφοι, αφού ευχαριστήσω και πάλι όλους σας, θέλω να πω ότι οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να συμβάλλουν μέσα από την καθημερινή τους λειτουργία στην παραπέρα αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και στην επιτυχημένη λειτουργία ενός αποκεντρωμένου κράτους όπου η άσκηση εξουσίας θα βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να ελπίζει στην καλύτερη ανάπτυξη της περιφέρειας προς όφελος του πολίτη.

Αυτό όμως απαιτεί διαδικασίες συνεχούς διαλόγου και ύπαρξης αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ευχαριστώ πολύ.