30ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.


ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ

ΧΙΟΣ – ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2001


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΑΡΙΝΟΥ


Α.ΒΑΡΙΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κυρία και κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΚΕ, κύριε Νομάρχη, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι σύνεδροι. Σαν Χιώτης Βουλευτής, σας καλωσορίζω στη Χίο και εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας σας, που με απόφασή του επιλέχθηκε η ακριτική μας Χίος για την πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου.

Σαν εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και σε συνεργασία με τον Τομέα Εσωτερικών του Κόμματός μου, αλλά και μια πείρα που έχω σαν Δημοτικός Σύμβουλος υποψήφιος Δήμαρχος, όντας κιόλας Βουλευτής, ήθελα να τονίσω τα εξής.

Το 30ο συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μη αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και των σχέσεων, του Πρώτου και του Δεύτερου Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η μη εφαρμογή του νόμου για το δημοκρατικό προγραμματισμό. Η μη εφαρμογή του νόμου και οι ελλείψεις πόρων και προσωπικού με άλλα λόγια της διοικητικής και της οικονομικής αυτοτέλειας, η απουσία θεσμικών μέτρων για τη διασφάλιση της οικονομικής ευρωστίας των ΟΤΑ, του Πρώτου Βαθμού, χαρακτηρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα σε συντομία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Οι μισοί Δήμοι της χώρας δεν είναι βιώσιμοι. Αδυνατούν να αξιοποιήσουν τα χρήματα που προορίζονται για έργα υποδομής. Το ιδιαίτερα μικρό ποσοστό 3%, του κρατικού προϋπολογισμού που δίνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν της επιτρέπει να εκπληρώσει με αποτελεσματικότητα την αποστολή της. Σε μια χρονική στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Σήμερα, 3 περίπου χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές, η δυσχερής θέση στην οποία βρίσκονται οι Δήμοι που προήλθαν από τις αναγκαστικές συνενώσεις, καταδεικνύουν περίτρανα ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, ενώ το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, παρά το γεγονός ότι πέρασε ο πρώτος χρόνος υλοποίησής του.

Ειδικότερα, το 7, που αποτελούσε για την Κυβέρνηση τη λύση του οικονομικού προβλήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποδείχτηκε στην πράξη ελάχιστο, αλλά και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση δεν έδειξε τη συνέπειά της.

Οι νέοι Δήμοι δεν μπορούν ακόμα, ούτε στοιχειώδεις υπηρεσίες να προσφέρουν στους δημότες, αφού καμιά από τις υποσχημένες ενισχύσεις, για ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των παραγομένων υπηρεσιών, δεν έχει υλοποιηθεί.

Στους Δήμους σήμερα υπηρετεί προσωπικό απαίδευτο στις νέες αρμοδιότητες. Ενώ οι εργαζόμενοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, δεν υπερβαίνουν το 10%, ίσως είναι και λιγότερο.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός έχει διατεθεί με αδιαφάνεια και δεν εξυπηρετεί ουσιαστικές ανάγκες των Δήμων, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις αγνοήθηκαν προκλητικά τα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντί να λύνονται προβλήματα στη λειτουργία τους.

Τα προβλήματα της διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας των νέων Δήμων δεν έχουν αντιμετωπιστεί με άμεσες και αποτελεσματικές ρυθμίσεις. Με συνέπεια σήμερα, να υφίσταται αδυναμία ουσιαστικής λειτουργίας τους. Η δημιουργία δημοτικών επιχειρήσεων, για κάθε μα κάθε δραστηριότητα, θα οδηγήσει στην υπερχρέωση αυτών των επιχειρήσεων.

Η Νέα Δημοκρατία εκτιμά, ότι η εκχώρηση περισσότερης εξουσίας από την κυβέρνηση σε όργανα της περιφέρειας, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών, κάθε περιοχής της χώρας.

Οσο ψηλότερος είναι ο βαθμός της διοικητικής αποκέντρωσης, τόσο αυξάνεται η αποδοτικότητα του κράτους και ενισχύεται η δημοκρατία μας. Ομως αυτή η αποκέντρωση και η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από τους αναγκαίους πόρους, που δε γίνεται σήμερα.

Στις προτάσεις μας περιλαμβάνονται, ο Συνήγορος του Πολίτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μηχανοργάνωση και on-line συνδέσεις όλων των αρμοδίων κατ' αντικείμενο Δ/νσεων, των Αυτοδιοικήσεων Α' και Β' Βαθμού.

Παρατηρητήριο Απασχόλησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξειδικευμένα επιμορφωτικά σεμινάρια, τόσο για τους αιρετούς όσο και για τα στελέχη και το λοιπό διοικητικό προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύσταση Γραφείου Υποστήριξης Μελετών και Προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δημοτική Αστυνομία σε διαδημοτικό επίπεδο. Εξάλειψη του θεσμού των εκτάκτων και ενιαία σχέση εργασίας με προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ.

Επίλυση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων, με ειλικρινή πραγματικά διάλογο και συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων. Ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό προτείνουμε:

• Διατήρηση του δημοσίου, καθολικού και υποχρεωτικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.
• Δεύτερον, όχι άλλη αύξηση των ορίων ηλικίας.
• Καμιά αύξηση των εισφορών.
• Πλήρη εφαρμογή της τριμερούς χρηματοδότησης και καταβολή κάθε μήνα των υποχρεώσεων του κράτους.
• Πέμπτον, μελέτη δυνατότητας επέκτασης της τριμερούς χρηματοδότησης και τους παλιούς ασφαλισμένους.
• Αξιοποίηση των αποθεμάτων των ασφαλιστικών ταμείων.
• Και τέλος, καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και αύξηση της απασχόλησης.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, εμείς στη Νέα Δημοκρατία, εμπιστευόμαστε τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι οποίοι χωρίς πόρους, υποστήριξη από τις νέες τεχνολογίες, επιμόρφωση, χωρίς προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, εργάζονται σκληρά για την Αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση.

Με γνώμονα τις αρχές της εμπιστοσύνης, αυτής που σας περιέγραψα εν συντομία προηγουμένως, της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας, η Νέα Δημοκρατία θα αγωνιστεί για να λάβουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοι, τη θέση που τους αξίζει στον 21ο αιώνα.

Τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του συνεδρίου σας, θα τα λάβουμε υπόψη μας, στην επικαιροποίηση του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σας εύχομαι καλή παραμονή στη Χίο και καλή επιτυχία στο συνέδριό σας. Ευχαριστώ πολύ.