Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα. Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και του Δ.Σ. του Συλλόγου των Εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής, για την παρουσία σας στη σημερινή συνέντευξη τύπου.

Πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν εξελίξεις που μας ανάγκασαν να σας καλέσουμε εκτάκτως, αλλά να προχωρήσουμε και σε απεργιακές κινητοποιήσεις για σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του Ενιαίου Συνδέσμου, δηλαδή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Αττική.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί μέσα στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής των Άνω Λιοσίων ένα σύγχρονο εργοστάσιο αποτέφρωσης των επικίνδυνων μολυσματικών αποβλήτων. Αυτό το εργοστάσιο στοίχισε περίπου 15 εκατ. € στον Ελληνικό Λαό και ήταν μια παρέμβαση που είχε γίνει και απ' τους εργαζόμενους στον Ενιαίο Σύνδεσμο και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτού του εργοστασίου, ήταν η προστασία της υγείας των εργαζομένων που απασχολούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων και της υγείας των εργαζομένων στα νοσοκομεία, αλλά και βέβαια η προστασία του περιβάλλοντος, γιατί μιλάμε για τα πιο επικίνδυνα απορρίμματα, τα οποία μέχρι πολύ πρόσφατα και τώρα βέβαια που δεν αξιοποιείται καταλλήλως το εργοστάσιο, πηγαίνανε στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής μαζί με τα κοινά απορρίμματα.

Η τότε διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου, επειδή ήταν μια νέα αρμοδιότητα αποφάσισε για πειραματικούς λόγους να αναθέσει τη λειτουργία αυτού του εργοστασίου μέσω προγραμματικής σύμβασης στη Δημοτική Επιχείρηση των Άνω Λιοσίων, η οποία Δημοτική Επιχείρηση αμέσως μετά εκχώρησε τη λειτουργία του εργοστασίου αυτού στην εταιρεία ΤΟΜΗ.

Πρέπει να σας πω ότι τόσο η κατασκευή του εργοστασίου όσο και η προσπάθεια για τον έλεγχο του εργοστασίου γίνεται απο την εταιρεία που ανήκει στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο.

Η εταιρεία έχει αναλάβει το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου μόνο όσον αφορά την αποτέφρωση, ενώ η περισυλλογή των νοσοκομειακών απορριμμάτων γινόταν με ευθύνη και με οικονομικό κόστος του Ενιαίου Συνδέσμου.

Η πίεση και η δική μας της Ομοσπονδίας, αλλά και των εργαζόμενων στον Ενιαίο Σύνδεσμο ήταν ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα, θα πρέπει να είναι ευθύνη αποκλειστική του Συνδέσμου η λειτουργία του εργοστασίου, γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που είναι η δημόσια υγεία και δεν μπορεί αυτό να ανατίθεται σε ιδιώτες χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος.

Τότε, η σημερινή διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και στην Ομοσπονδία αλλά και στο Δ.Σ. των εργαζομένων ανακοίνωσε ότι εμείς προτιθέμεθα να το λειτουργήσουμε με ευθύνη του Συνδέσμου, αλλά καλό θα είναι να κάνουμε και ένα διαγωνισμό να δούμε ποιες είναι οι τιμές στην αγορά, προκειμένου, μπορεί και να μας συμφέρει να το λειτουργεί κάποιος ιδιώτης και να μην ανακατευτούμε εμείς να αναλάβουμε το κόστος.

Έτσι προχώρησε σε αυτό το διαγωνισμό, ο οποίος μετά από πολλά χρόνια ενστάσεων και παρεμβάσεων από τις 6 συμμετέχουσες εταιρείες οι 4 αποκλείστηκαν για τυπικούς λόγους και παρέμειναν οι 2. Η μία είναι «ΗΛΕΚΤΩΡ», ο οποίος απ' ότι φαίνεται και απ' τα στοιχεία που σας δώσαμε είναι ο μειοδότης και άλλη μία είναι η οποία κατά πληροφορίες είναι των ίδιων οικονομικών συμφερόντων. Δηλαδή και οι δύο εταιρείες πιθανότατα να ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο.

Πρέπει να σας πω ότι το σημερινό κόστος είναι περίπου 4,5 εκατ. € το χρόνο για αυτά που έχουν συμβασιοποιηθεί, δηλαδή που υπάρχουν συμβάσεις. Όσο αυξάνονται οι συμβάσεις αλλάζει και το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου. Αυτή τη στιγμή καθημερινά πηγαίνουν κατά μέσο όρο στο εργοστάσιο περίπου 8 τόνοι, το ετήσιο κόστος είναι περίπου 4,5 εκατ. €, όπου συμπεριλαμβάνεται και το κόστος του Συνδέσμου για τη συλλογή.

Η σύμβαση που προωθεί η Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Συνδέσμου, η οποία θα είναι για 7 χρόνια, προβλέπει ότι το κόστος αυτό θα είναι στα 10 εκατ. €, όταν η μελέτη που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Σύνδεσμο, προβλέπει ότι με 60 εργαζόμενους, που ξέρετε πολύ καλά ότι το κόστος αμοιβής των εργαζομένων στο δημόσιο είναι πολύ μεγαλύτερο απ' τον ιδιώτη, και με ευθύνη λειτουργίας του Ενιαίου Συνδέσμου το κόστος δεν θα ξεπερνάει τα 3 εκατ. €.

Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε μια μεγάλη δαπάνη, την οποία δεν θα την πληρώσει καμία Εκτελεστική Επιτροπή, κανένας Δήμαρχος, θα την πληρώσει ο Ελληνικός Λαός, ο λαός της Αττικής, χωρίς βέβαια να φταίει σε τίποτα.

Πρόκειται λοιπόν για μια προσπάθεια εκχώρησης βασικής αρμοδιότητας του Συνδέσμου, γιατί εδώ πρέπει να πούμε ότι συστηματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα το Δ.Σ. του Ενιαίου Συνδέσμου απαξιώνει τη λειτουργία του. Αυτό το είδαμε πολύ καλά με την εκχώρηση της αρμοδιότητάς του και την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για να κατασκευάσει το 2 ο ΧΥΤΑ της Φυλής, με την τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού όπου πλέον δεν θα είναι ο αποκλειστικός φορέας που θα έχει τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό Αττικής. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια πολυδιάσπαση και ουσιαστικά απαξίωση του ρόλου του Συνδέσμου.

Πιστεύουμε ότι και αυτή η απόφαση που πάει να πάρει η Εκτελεστική Επιτροπή είναι ενταγμένη στο σχέδιο διάλυσης του Ενιαίου Συνδέσμου με τη μεταφορά όλων αυτών των αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και κυρίως σε μεγάλα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αρχίσει και εμπλέκονται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Εμείς σε συνεργασία με το Σύλλογο Εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο, αποφασίσαμε ότι από σήμερα το βράδυ 12 η ώρα θα κλείσει για 24 ώρες προειδοποιητικά η χωματερή, συμμετέχοντας όλοι οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Σύνδεσμο σε μια 24ωρη απεργία. Σε περίπτωση που αύριο το μεσημέρι που απ' ότι ξέρουμε συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή, δεν πάρει απόφαση για ακύρωση του διαγωνισμού, να κηρυχθεί άγονος και συγχρόνως ότι θα αναλάβει τη λειτουργία το ίδιος ο Σύνδεσμος, θα προχωρήσουμε σε απεργία διαρκείας για τον Ενιαίο Σύνδεσμο.

Πιστεύω ότι η Εκτελεστική Επιτροπή θα αναλάβει τις ευθύνες που έχει απέναντι στους κατοίκους της Αττικής, απέναντι στους υπόλοιπους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης οι οποίοι δεν έχουν καμία ενημέρωση και δε νομίζω να συμφωνεί κανένας ότι μπορεί να αναλάβει ο κάτοικος της Αττικής ένα τόσο μεγάλο κόστος, θα αναλογιστεί τις ευθύνες της και θα ανακαλέσει άμεσα κάθε απόφαση που θα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και γενικότερα στη λειτουργία του Συνδέσμου.

Εγώ με αυτά τα λίγα θα δώσω τον λόγο και στο συνάδελφο τον Πρόεδρο του Συλλόγου στον Ενιαίο Σύνδεσμο να σας πει και ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και οικονομικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν την αλήθεια των καταγγελιών μας.

Εμείς το μεσημέρι έχουμε και μία συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών όπου θα τον ενημερώσουμε για τις εξελίξεις που υπάρχουν, γιατί εδώ δημιουργείται και σοβαρό πολιτικό ζήτημα, γιατί πρέπει να σας πω ότι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για να προχωρήσουν σε αυτή την ανάθεση είναι ομόφωνη.

Όπως βέβαια σας είπα στην αρχή και ομόφωνη είναι και η δική μας απόφαση να αντιδράσουμε έτσι δυναμικά. Είχε σχεδιάσει η Εκτελεστική Επιτροπή την προηγούμενη βδομάδα να προχωρήσει στην ανάθεση. Κατόπιν των παρεμβάσεων των συναδέλφων στον Ενιαίο Σύνδεσμο ζητήσανε μια παράταση απ' την Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις, δηλαδή τα 10 εκατ. να τα κάνουν 9,5 εκατ., δηλαδή να κοροϊδέψουν και τους ίδιους τους εαυτούς τους, αλλά και εμάς τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έτσι πιθανολογείται ότι θα γίνει αύριο η συνεδρίαση. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια άλλη εξέλιξη μετά την κοινοποίηση και της απόφασής μας.

Είναι και ευκαιρία να σας πούμε ότι πέρα απ' τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων, υπάρχει και μια προγραμματισμένη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας για τις 5 και 6 Απριλίου, γιατί η κυβέρνηση αποφεύγει και δεν δίνει λύση στα σοβαρά προβλήματα που κατά επανάληψη έχουμε θέσει και είναι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αυξήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο και στους ΟΤΑ, είναι η επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, είναι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το νέο δημοτικό κοινοτικό κώδικα που ζητάμε απάλειψη διατάξεων που ουσιαστικά καταργούν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και βέβαια είναι η επέκταση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ομοσπονδίας και στο προσωπικό των δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων, γιατί όπως ξέρετε μετά την τροποποίηση και του καταστατικού της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας μας, πλέον καλύπτονται συνδικαλιστικά απ' την Ομοσπονδία και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν οι εργαζόμενοι αυτοί να αμείβονται με αμοιβές που είναι πολύ κάτω και απ' τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν κατάλαβα όσον αφορά το θέμα. Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί το εργοστάσιο..

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τρία χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρία χρόνια γενικά για τα σκουπίδια;

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για την αποτέφρωση των παθογόνων. Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια, η λειτουργία του άρχισε πριν από τρία χρόνια, συγχρόνως υπήρξε από τη μεριά της Ομοσπονδίας μια σημαντική παρέμβαση, γιατί ούτε το Υπουργείο Υγείας ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρούσαν στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που έβαζε το πλαίσιο λειτουργίας.

Πριν από τρία χρόνια ο Σύνδεσμος είπε τότε ότι δεν είχε την τεχνογνωσία, είναι μια καινούρια αρμοδιότητα, είναι ένα εργοστάσιο πολύ σύγχρονο από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Κι είπε δοκιμαστικά, προκειμένου να εκπαιδευτεί και το προσωπικό του Ενιαίου Συνδέσμου, κάνει μία προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Άνω Λιοσίων και τη Δημοτική Επιχείρηση, να λειτουργεί αυτό το εργοστάσιο.

Η Δημοτική Επιχείρηση ανέθεσε τη λειτουργία στην Τομή, στην Ηλέκτωρ που είναι σήμερα, η οποία και λειτουργούσε το εργοστάσιο. Και αντί ο Σύνδεσμος να προχωρήσει στην ανάλυση της λειτουργίας με δικό του προσωπικό, γιατί πλέον πέρασαν τρία χρόνια, όσο και να είμαστε ας πούμε πολύ πίσω στην τεχνογνωσία θα είχαμε τη δυνατότητα να μάθουμε. Αντί να προχωρήσει στην ανάληψη της λειτουργίας του εργοστασίου, προχωράει σε μια δημοπρασία, στην οποίαν θέλει να αναθέσει για εφτά χρόνια...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, εσάς πως σας ξέφυγε; Δηλαδή γιατί τρία χρόνια περιμένατε; Μέχρι και σεμινάρια να ήτανε ας το πούμε έτσι να το ονομάσουμε είναι πάρα πολλά τα τρία χρόνια.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και στην αρχή ότι ο Ενιαίος Σύνδεσμος ζήτησε να κάνει μία δημοπρασία, στην οποία να δει τις τιμές της αγοράς, προκειμένου να δει αν συμφέρει ή όχι. Κι έτσι ξεκίνησε αυτή η διαδικασία για να δει τις τιμές στην αγορά, παρά ότι εμείς ήμαστε αντίθετοι και πιστεύαμε ότι δε θα προχωρήσει στην παραπέρα ανάθεση αυτής της λειτουργίας του εργοστασίου σε ιδιώτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και λέτε τώρα ότι το κόστος είναι 4,5 εκατομμύρια το χρόνο λειτουργώντας με την Ηλέκτωρ, έτσι;

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι 4,5 εκατομμύρια το κόστος που εισπράττει η ιδιωτική εταιρεία μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης και το κόστος που έχει ο Ενιαίος Σύνδεσμος που κάνει τη συλλογή. Τη συλλογή αυτή τη στιγμή από τα νοσοκομεία, την κάνει ο Ενιαίος Σύνδεσμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα 4,5 τι είναι;

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Και για τις δύο δραστηριότητες. Είναι το συνολικό κόστος αυτή τη στιγμή. Άμα δείτε τους πίνακες που σας έχουμε δώσει, είναι αναλυτικά πόσο είναι ανά κιλό και τα λοιπά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 4,5 εκατομμύρια και ξαφνικά πέφτετε στα 3;

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: 3 εκατομμύρια είναι η πρόταση των υπηρεσιών ότι αν λειτουργεί με ευθύνη του Ενιαίου Συνδέσμου. Η δημοπρασία τη δίνει στα 10 τη λειτουργία, τα ίδια συμβασιοποιημένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε τα τρία χρόνια που λειτουργεί αυτό το εργοστάσιο, ωστόσο όμως έχουμε και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σε όλες τις κοινοποιήσεις των εργαζομένων στον Τύπο γενικά, το έχω δει και με τα μάτια μου δηλαδή, τα απορριμματοφόρα με τα νοσοκομειακά απόβλητα δεν τα πήγαιναν σε κάποιο εργοστάσιο, τα πέταγαν χύμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο εργοστάσιο επεξεργάζονται τα μισά περίπου.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε τα μισά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε τα μισά. Που σημαίνει αυτομάτως αν πρόκειται να πηγαίνουν όλα το πρώτο είναι αυτό που θα πρέπει να δούμε.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν ξέρω αν είχατε παρακολουθήσει και προηγούμενες παρεμβάσεις τους προηγούμενους μήνες, είμαστε οι μόνοι που φωνάζαμε να εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση.

Αν θυμάστε είχαμε κάνει και συγκεκριμένη ημερίδα με την Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν., το Τεχνικό Επιμελητήριο και τον Ενιαίο Σύνδεσμο που λέγαμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και των νοσοκομείων, που βέβαια αυτοί είχαν άλλη λογική, θέλανε να τα πάνε σε ιδιώτες που κάνανε την περίφημη "αδρανοποίηση", που αυτό είναι μια ορολογία η οποία χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μεταφερθούν ασφαλώς στο εργοστάσιο πυρόλυσης, δεν ισχύει πουθενά, μόνο στην Ελλάδα την ανακαλύψανε.

Τότε λέγαμε ότι πράγματι μπορεί να είναι μεγάλο το κόστος, αλλά όταν έχεις ένα εργοστάσιο που έχει δυνατότητα καθημερινά να κάνει αποτέφρωση τριάντα τόνους και στην Αττική μόνο παράγονται δεκαοχτώ τόνοι νοσοκομειακά απόβλητα και πηγαίνουνε μόνο οχτώ τόνοι, αντιλαμβάνεστε τι μεγάλη απόκλιση έχουμε και που πηγαίνουν οι υπόλοιποι.

Άρα αν δοθεί δυνατότητα πλήρους λειτουργίας του εργοστασίου, είναι πολύ κατανοητό σε όλους μας και λειτουργεί με ευθύνη του Συνδέσμου ότι το κόστος λειτουργίας θα είναι πολύ μικρότερο και μπορεί να φτάσει και στο 50%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι μικρότερο ή πολύ μεγαλύτερο;

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ μικρότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ μεγαλύτερο από τα τρία εκατομμύρια; Θα είναι όμως μεγαλύτερο με τα περισσότερα κιλά.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι, θα είναι το κόστος λειτουργίας το ίδιο, εκεί που θα έχουμε αύξηση ανάλογα με τα περισσότερα κιλά είναι στην τέφρα που εκεί είναι ένα μεγάλο κόστος.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Αν αυξηθεί το τονάζ, σύμφωνα με τους πίνακες που έχετε μπροστά σας, οι οποίοι επισημαίνω εδώ ότι δεν εμπεριέχουν το ΦΠΑ που θα επιβαρυνθεί ο Σύνδεσμος, δηλαδή το 19%.

Αν φτάσετε στο μάξιμουμ που είναι στην τελευταία σελίδα και δείχνει την προσφορά της Κοινοπραξίας ότι θα αποτεφρώνει σύμφωνα με το capacity δηλαδή τη δυναμικότητα της μονάδας, έχουμε 23 εκατομμύρια το χρόνο, τουτέστιν για τα εφτά χρόνια 160 εκατομμύρια. Τι σημαίνουν τα 160 εκατομμύρια για να έχετε μια έτσι εικόνα; 50 τόσα δις δραχμές που θα αρμέγονται από τα νοσοκομεία μας και από τα Ταμεία Υγείας μας. Ένα αυτό. Δεύτερο. Τα 160 εκατομμύρια ευρώ, για να έχετε και επίσης μια εικόνα, είναι τα χρήματα που παίρνουμε από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του λεκανοπεδίου. Για να κάνουμε χωματερές, σταθμούς μεταφόρτωσης, μονάδες ανακύκλωσης και τα λοιπά. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μία τέτοια μονάδα δεν μπορεί να απορροφά αυτά τα χρήματα και δεν μπορούμε επειδή βρήκαμε μια αγελάδα που δεν μιλάει, τα νοσοκομεία, να την αρμέγουμε. Γιατί πια δε βγάζουμε γάλα, πάμε να φάμε και το συκώτι της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή λειτουργεί το εργοστάσιο και δεν πάνε είπατε ούτε τα μισά νοσοκομεία σε αυτό.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από αυτά που παράγονται στην Αττική είναι 18 τόνοι δεν είναι Γιώργο;

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Περίπου;

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάνε τα οχτώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνε τα οχτώ! Γιατί το εργοστάσιο εννοείτε ότι λειτουργεί σε πειραματικό στάδιο;

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή αυτά δεν τα πηγαίνουν..

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τα πηγαίνουν οι Διοικητές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να μην πληρώνουν;

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μην πληρώνουν.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Έχουμε καταγγείλει κατά καιρούς εδώ και σε συνεντεύξεις που έχουμε κάνει αλλά και στην ημερίδα και τα λοιπά, ακόμα και τον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, δεν μεταφέρει τα νοσοκομειακά του τα παθογόνα του απορρίμματα στη μονάδα αποτέφρωσης.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ έχω εδώ μπροστά μου το δελτίο τύπου, που καταγγείλαμε ότι από το ΚΑΤ απορριμματοφόρο του Δήμου Κηφισιάς είχε μέσα τέσσερις τόνους νοσοκομειακά απόβλητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα υπάρχει το νομικό πλαίσιο που χρειάζεται;

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση η οποία καθορίζει πως πρέπει να γίνεται. Δηλαδή και αυτοί που εννοείται ότι κάνουν την περίφημη αδρανοποίηση ή αποστείρωση, έχουν υποχρέωση να πηγαίνουν και να παραδίδουν την τέφρα με ειδική διαδικασία και απόδειξη παραλαβής πάνω στο εργοστάσιο αποτέφρωσης και δε γίνεται τέτοιο πράγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αυτή τη στιγμή παρανομούν αυτοί;

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι παρανομούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλοι οι Διοικητές των νοσοκομείων;

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι οι Διοικητές των νοσοκομείων παρανομούν. Εμείς σήμερα στη συνέντευξη τύπου είπαμε κάτι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Δημοτικές Αρχές που τα μαζεύουνε..

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορούν να ξέρουν τώρα εννοείται.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Εμείς φέραμε το Αστυνομικό Τμήμα των Άνω Λιοσίων. Όσα αυτοκίνητα έχουν έρθει και υπάρχουν στα συμβάντα καταγεγραμμένα, όσα αυτοκίνητα έχουμε καταφέρει να βρούμε όταν εργαζόμαστε πάνω στο Χ.Υ.Τ.Α., τα έχουμε καταγγείλει κι έχει έρθει το Αστυνομικό Τμήμα και τα έχει καταγράψει. Όμως το φαινόμενο αυτό είναι λιγότερο συχνό από τότε που λειτούργησε ο αποτεφρωτήρας και από τότε που υπήρξε και η πίεση από την πλευρά και της Ομοσπονδίας και του Ενιαίου Συνδέσμου, προκειμένου να αυξηθούν αυτές οι ποσότητες και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την υγεία των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δηλαδή με βάση και το ότι λειτουργούν σχεδόν τριάντα παράνομες χωματερές στην υπόλοιπη Αττική..

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Μπορεί να πηγαίνουν αλλού, βεβαίως.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, στην κοινή υπουργική απόφαση το εργοστάσιο αποτέφρωσης είναι ο τερματισμός των δραστηριοτήτων που πρέπει να κάνει ένα νοσοκομείο.

Σημαίνει ότι πρέπει το νοσοκομείο να έχει ψηφίσει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας διαχείρισης αυτών των επικίνδυνων απορριμμάτων, δηλαδή υπάρχει ξεχωριστή διαδικασία που συλλέγει τα επικίνδυνα μολυσματικά, τα αμιγώς μολυσματικά, τα λέει όλα αυτά η υπουργική απόφαση να μην τα λέω, που δεν το έχει κάνει. Και σε αυτό και η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. έχει κάνει η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Ούτε έχει εκπαιδεύσει προσωπικό, γιατί έχει και κόστος αυτό το πράγμα.

Δηλαδή ο Ευαγγελισμός αν πάτε να δείτε που έχει σακούλες έγχρωμες και αν τις ανοίξετε φυσικά δεν έχει κάνει διαχωρισμό, το κάνει μόνο μήπως πάει κάποιος και το ελέγξει. Δηλαδή δεν το κάνουν γιατί έχει και κόστος και βέβαια δεν τους ενδιαφέρει η εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Ευαγγελισμός δεν έχει φέρει ποτέ σε σας;

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Ευαγγελισμός έχει κάνει σύμβαση με μια ιδιωτική εταιρεία που λέει ότι κάνει αποστείρωση, αλλά δεν είναι αποστείρωση. Σε έλεγχο που έχει γίνει ουσιαστικά είναι μια αδρανοποίηση, η οποία θα έπρεπε να συνεχίζεται με την καύση.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Σας θυμίζω εδώ τις καταγγελίες που έχουν γίνει από το Σύλλογο των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, για τον τρόπο που αποστειρώνονται. Μπορείτε να το πληροφορηθείτε δηλαδή και από το Σύλλογο των Εργαζομένων, αλλά και από τις διαμαρτυρίες των περιοίκων όταν το βράδυ πηγαίνει η μονάδα αποστείρωσης για να αποστειρώσει τα συγκεκριμένα απορρίμματα τη δυσοσμία και το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή ελάχιστα μέτρα από το Σύνταγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω μία άλλη ερώτηση; Εάν η δική σας πρόταση των εργαζομένων εάν μιλάμε γι αυτή την κατάσταση, δηλαδή αν φέρνουν 18 τόνους την ημέρα...

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Υπολογίστε ότι θα έχει μία επιβάρυνση περίπου το 50% από αυτό που είπαμε, δηλαδή περίπου 4,5 εκατομμύρια.

Διότι κοιτάξτε, να σας πω κι εγώ δυο πράγματα που έχουν να κάνουν με τα τεχνικά δεδομένα της μονάδας. Η μονάδα έχει δύο γραμμές παραγωγής. Στην κάθε γραμμή μπορούν να πηγαίνουν δεκαπέντε τόνοι. Άρα δεκαπέντε και δεκαπέντε τριάντα. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί η μία γραμμή παραγωγής και η άλλη δεν λειτουργεί και είναι σε εφεδρεία. Εφόσον έχουμε λοιπόν οχτώ τόνους είναι εύλογο να έχεις μία μονάδα σε εφεδρεία.

Αν πας στο σύνολο, να φτάσεις δηλαδή τους τριάντα τόνους, με αυτό που έχετε μπροστά σας, θα διαπιστώσετε, με το πρακτικό δηλαδή της αξιολόγησης και την προσφορά της εταιρείας που πρόκειται να συμβασιοποιήσει ο Ενιαίος Σύνδεσμος, θα πρέπει να πληρώνουν τα νοσοκομεία, γιατί ο Σύνδεσμος δεν μπορεί να δώσει χρήματα εκεί, 23 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος.

Όταν η μονάδα αυτή, η κατασκευή της ήτανε της τάξεως των 9,5 εκατομμυρίων, δεν είναι δυνατόν η λειτουργία της να κοστίζει δύο φορές και πλέον επάνω. Το καταλαβαίνετε. Δεν μπορεί να κατασκευάζεις μια μονάδα και η λειτουργία αυτής της μονάδας να είναι δυο φορές πιο ακριβή από ότι την κατασκεύασες.

Ένα άλλο στοιχείο, νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα τεράστιο θέμα που έχει να κάνει με το πως διαχειριζόμαστε τη δημόσια περιουσία. Εδώ είναι μια επένδυση που έγινε κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 25% από το Ελληνικό Δημόσιο.

Αυτή η επένδυση λοιπόν χωρίς καν ο συγκεκριμένος εργολάβος να επενδύσει έστω και μία δραχμή, αλλά αντίθετα από αυτή την κατασκευή της μονάδας κέρδισε γιατί είναι ο κατασκευαστής, έρχεται και ζητάει τόσα χρήματα κάθε χρόνο για να τη λειτουργήσει, που με το ήδη συμβασιοποιημένο απόρριμμα, αυτό δηλαδή που εμείς συλλέγουμε σήμερα από τα νοσοκομεία κι είναι συμβασιοποιημένο, έχουμε κάνει συμβάσεις με τα νοσοκομεία και έρχονται για καύση, φ τάνει τα 10 εκατ. €. Η τιμή της δηλαδή ανά κιλό υπερβαίνει τα 2 €. Τα χρήματα αυτά τα επιβαρυνόταν μέχρι τώρα ο Σύνδεσμος, γιατί ο Σύνδεσμος έπαιρνε μόνο 2 € απ' τα νοσοκομεία, το οποίο είναι και ακριβό ως τίμημα. Και θα σας φέρω ένα παράδειγμα.

Σήμερα απ' την Ελλάδα για να εξαγάγουμε, διότι δεν έχουμε μονάδες επεξεργασίας τοξικών απορριμμάτων, για να βγάλουμε τοξικά απορρίμματα στην Ελλάδα, όποιος πάρει τα τοξικά αυτά για να τα πάει για επεξεργασία στην Ευρώπη, πληρώνει περίπου 2,5 € το κιλό. Εδώ σήμερα στο συμβασιοποιημένο απόρριμμα ο εργολάβος ζητάει 4,2 €.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί παίρνει μόνο αυτό το ποσοστό απ' τα νοσοκομεία;

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν έχουν κάνει τα άλλα νοσοκομεία συμβάσεις.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Να πάρει περισσότερα γιατί; Ο ρόλος ο κοινωνικός που πρέπει να έχει μια τέτοια μονάδα και ο ρόλος που έχει ένας φορέας του δημοσίου, δεν είναι να κερδίζει εις βάρος των νοσοκομείων ή των ασφαλιστικών μας ταμείων. Ο κοινωνικός του ρόλος επιβάλει να μην έχει καν κέρδη. Έτσι δεν είναι; Αυτός είναι ο κοινωνικός ρόλος ενός φορέα δημοσίου χαρακτήρα.

Και είναι πρωτοφανές, σας θυμίζω, να εκχωρείται μία τέτοια μονάδα την οποία έχουμε πληρώσει ως Έλληνες φορολογούμενοι, χωρίς να υπάρχει μια αποζημίωση στο φορέα. Αλλά αντίθετα ο φορέας να πληρώνει, το αντιλαμβάνεστε. Ξεπουλάμε σήμερα τη δημόσια περιουσία με τον α' ή τον β' τρόπο. Υπάρχει ένα τίμημα κύριοι. Σε αυτό δεν υπάρχει τίμημα. Δεν παίρνεις τίποτα δηλαδή σαν φορέας. Απλά έρχεσαι και πληρώνεις επιπρόσθετα.

Έτσι γίνομαι και εγώ βιομήχανος και ο καθένας από εσάς, επιχειρηματίας δηλαδή. Ο καθένας μας μπορεί να είναι ένας επιχειρηματίας που θα του δώσουμε μια βιομηχανία, θα τον πληρώνουμε – να μου επιτρέψετε τη λέξη – με το «νταβατζιλίκι» - αν την χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός, να τη χρησιμοποιήσουμε και εμείς ως συνδικαλιστές.

Εδώ υπάρχει ένα μπέρδεμα. Προσέξτε γιατί θα υπάρξουν και άλλες διεργασίες. Είναι τρεις εταιρείες, η ΗΛΕΚΤΩΡ, ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ, «ΑΡΣΙ». Δημοσιογράφοι είστε, ερευνήστε το να δείτε ποιων συμφερόντων είναι και οι τρεις.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια κοινοπραξία. Η άλλη ήταν Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος, κοινοπραξία και αυτή. Άμα δείτε το πρακτικό αξιολόγησης, υπάρχει η εταιρεία.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Όπως σας είπε και ο Πρόεδρος υπήρχαν έξι εταιρείες οι οποίες κατέθεσαν δικαιολογητικά στο διαγωνισμό και προσφορές. Απ' τις 6 έμειναν 2. Οι 4 για τυπικούς λόγους βγήκαν εκτός. Εδώ αποδεικνύεται ότι δεν υπήρξε καν ανταγωνισμός. Είναι σαφέστατο αυτό. Και όταν σήμερα η εταιρεία που διαχειριζόταν μέσω της προγραμματικής σύμβασης της «ΔΕΤΕΑΛΑ» εμείς καταγγείλαμε αυτή τη διαδικασία όταν έγινε, έχουμε διαπιστώσει με τα δικά μας οικονομικά στοιχεία και με απολογιστικά στοιχεία του Συνδέσμου, ότι κέρδιζε με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον 2,5 εκατ. €.

Δεν το έκαναν για την ψυχή της μάνας τους δηλαδή. Η αλήθεια είναι ότι κέρδιζε. Τώρα όμως έρχεται και λέει δεν μου φτάνουν αυτά. Εγώ στα 4,5 που ήταν θέλω να τα κάνω 10, που σημαίνει ότι εδώ υπάρχει κλοπή πλέον του δημοσίου χρήματος.

Και να καταγγείλω και κάτι μιας και είστε και γράψτε το. Στην γενική κινητοποίηση, στην πανελλαδική κινητοποίηση, η συγκεκριμένη εταιρεία η οποία πληρώνεται με δημόσιο χρήμα, με το χρήμα των εργαζομένων και των φορολογουμένων, οδήγησε στα δικαστήρια το σωματείο γιατί θα συμμετείχε στην πανελλαδική κινητοποίηση. Για να τους βγάλει παράνομη και καταχρηστική την κινητοποίηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα λέγατε ότι οι επιχειρήσεις Μπόμπολα είναι ο καλύτερος πελάτης του Ενιαίου Συνδέσμου ή το αντίθετο;

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Με ποια έννοια το λέτε, για να καταλάβω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ πέρα καταλαβαίνω εγώ ότι υπάρχει μια αγαστή συνεργασία του Ενιαίου Συνδέσμου και του κ. Μπόμπολα.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Βεβαίως. Εμείς αυτό το καταγγέλλουμε, καταγγέλλουμε ότι δεν είναι μόνο... Αν ψάξετε στις εταιρείες που σας είπαμε και τις οποίες έχετε μπροστά σας, θα δείτε ότι δεν είναι μόνο ο κ. Μπόμπολας, υπάρχουν και άνθρωποι άλλων συμφερόντων. Ψάξτε το.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω μια άλλη ερώτηση γιατί έχω μπερδευτεί λίγο με τα οικονομικά, γιατί πληρώνουν τα νοσοκομεία και έχουμε και μία σύμβαση 9,5 εκατ., 10, πόσο θα βγει, αν κατοχυρωθεί τελικά. Γι' αυτή τη σύμβαση θα πληρώνουμε εμείς μέσα απ' τα δημοτικά τέλη ή θα πληρώνουν τα νοσοκομεία;

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Τα νοσοκομεία. Και θα πληρώνουν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το επιπλέον κόστος που είχε μέχρι σήμερα που πλήρωνε ο Ενιαίος Σύνδεσμος, γιατί είχε ένα επιπλέον κόστος, έτσι δεν είναι Γιώργο, ο Ενιαίος Σύνδεσμος;

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Ναι-ναι.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το πληρώνουν οι δημότες μέσα απ' τα δημοτικά τέλη. Εμείς θα τα πληρώσουμε.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Εμείς θα τα πληρώσουμε. Ο δημότης τα πληρώνει. Βεβαίως.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και να σας πω και κάτι που δεν το είπε ο συνάδελφος ο Πρόεδρος. Δεν είχε καμία θεσμική υποχρέωση ο Ενιαίος Σύνδεσμος να κάνει εργοστάσιο αποτέφρωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είτε απ' τη μια πόρτα, είτε απ' την άλλη, πάλι πληρώναμε.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Μιλάμε για τη διαφορά αυτών που πληρώναμε μέχρι σήμερα με αυτά που μας ζητάνε να πληρώσουμε αύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πληρώναμε λίγα γιατί είχε τη δυνατότητα αποτέφρωσης μόνο 8 τόνων.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Όχι-όχι, δεν είναι γι' αυτό. Δεν το καταλάβατε. Οι 8 τόνοι είναι το συμβασιοποιημένο νοσοκομειακό απόρριμμα που έχουμε σήμερα. Είναι έτσι; Αυτό περίπου έκανε απόσβεση των δαπανών του Ενιαίου Συνδέσμου με την ανάθεση που είχε γίνει μέσα από προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Άνω Λιοσίων, που είχε αναθέσει ο Δήμος Άνω Λιοσίων στον εργολάβο να το λειτουργεί. Εντάξει; Είναι κατανοητό;

Ο εργολάβος έρχεται σήμερα με την προσφορά του, ο ίδιος ο εργολάβος με την προσφορά του και ζητάει 10 εκατ., δηλαδή 4,2 € το κιλό από 2. Μιλάμε για την ίδια ποσότητα την συμβασιοποιημένη τους 8 τόνους, αντί για 2 € 4,2 € το κιλό. Και τη συλλογή. Δεν θα τρέξει κάπου, δεν θα κάνει κάπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα πάρει παραπάνω απορρίμματα.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Όχι βέβαια. Γι' αυτά που πάνε καθημερινά. Ποιος κίνδυνος υπάρχει εδώ αν πάμε σε μια τέτοια σύμβαση. Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι αν πάμε στα 4 €, τα νοσοκομεία δεν αντέχουν να πληρώνουν τόσα λεφτά. Ένα νοσοκομείο που πληρώνει 3.000 € το μήνα για τα παθογόνα απορρίμματα που καίμε, δεν μπορεί να πληρώνει 4,5 αύριο. Απλά θα δημιουργήσουμε τεράστιο πρόβλημα στη δημόσια υγεία και στους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση και στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, διότι πολλά απ' τα νοσοκομειακά αυτά απορρίμματα θα βρίσκονται στα κοινά απορρίμματα.

Δηλαδή θα ακυρώσουμε στην ουσία αυτό που πετύχαμε μέχρι σήμερα, να πιέσουμε τα νοσοκομεία να πιέσουμε να πάρουμε τα νοσοκομειακά απορρίμματα μέσα απ' τα οικιακά απορρίμματα. Και να μην κυκλοφορούν μέσα στους δρόμους, εκεί που παίζουν τα παιδιά μας και να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί το εργοστάσιο δεν έχει δυνατότητα να πάρει περισσότερους τόνους;

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Το εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα να πάρει 30 τόνους την ημέρα. Αλλά δεν έρχονται τα νοσοκομεία να κάνουν συμβάσεις.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και φανταστείτε τώρα δεν έρχονται με τα 2 €. Φανταστείτε με τα 4,5 € που θα πάει. Θα φύγουν και τα υπόλοιπα. Μάλιστα και ένας λόγος στις παρεμβάσεις που κάναμε, που έλεγε το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρώνει τα 2 €.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Εμείς λέμε να μειωθεί και η δαπάνη των νοσοκομείων. Δηλαδή αν το δουλέψει ο Ενιαίος Σύνδεσμος με δικό του προσωπικό, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη δαπάνη ανά κιλό περίπου στο 1,5 €. Και να έχει και κέρδος για να εκσυγχρονίσει τη μονάδα του, για να κάνει κάτι άλλο κλπ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: 23 εκατ. € όταν θα λειτουργήσει πλήρως η μονάδα, που είναι 30 τόνοι την ημέρα. Αυτό προκύπτει απ' το πρακτικό αξιολόγησης που έχετε στα χέρια σας.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η συλλογή γίνεται απ' τον Ενιαίο Σύνδεσμο. Λέμε για τη συλλογή στα νοσοκομεία που έχει σύμβαση με τον Ενιαίο Σύνδεσμο. Εκεί πάει το ειδικό μηχάνημα του Ενιαίου Συνδέσμου, υπάρχει ειδικό ψυγείο που πάει και τα παίρνει. Δεν μιλάμε για την αποκομιδή. Αυτή τη στιγμή το Κ.Α.Τ. έχει σύμβαση. Εκεί θα πάει ειδικό αυτοκίνητο του Ενιαίου Συνδέσμου με ψυγείο, γι' αυτό είπα προολίγου πρέπει να εφαρμοστεί Κ.Υ.Α., όπου θα έχει γίνει προεργασία, θα έχουν διαχωριστεί τα απορρίμματα μέσα σε ξεχωριστές σακούλες και θα πάει το αυτοκίνητο να πάρει αυτά που είναι να τα πάει στην αποτέφρωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί η πραγματικότητα δείχνει άλλο πράγμα. Αυτοί οι 10 τόνοι οι οποίοι πέφτουν σήμερα στο ΧΥΤΑ, δείχνουν άλλη κατάσταση.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Εδώ μιλάμε για το εργοστάσιο τώρα. Μιλάμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συμβάσεις, πηγαίνουν κάθε μέρα 8 τόνοι. Και βέβαια θα πρέπει να γίνει προσπάθεια στο μέλλον να αναπτυχθεί η λειτουργία του εργοστασίου και να μπορεί να καλύπτει και τους 18 τόνους και υπάρχει δυνατότητα να καλύπτει και τους γειτονικούς νομούς.

Δηλαδή Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Κορινθία, όλοι αυτοί μπορούν, έχουν τη δυνατότητα αν υπάρχει εξέλιξη της μονάδας με την προμήθεια και άλλων αυτοκινήτων ψυγείων, να καλύψουν και τους γειτονικούς νομούς. Και αντιλαμβάνεστε, εδώ στην Αθήνα που γίνεται αυτή η κατάσταση, φανταστείτε στη Βόρειο Ελλάδα που δεν υπάρχει εργοστάσιο αποτέφρωσης τι γίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν κάνατε απεργία για το γεγονός ότι όλα τα νοσοκομεία δεν έχουν κάνει σύμβαση;

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και παρεμβάσεις έχουμε κάνει και στάση εργασίας έχουμε κάνει και έχουμε προβάλει το ζήτημα. Και μάλιστα από δημοσιεύματα δικά σας των ΜΜΕ, έχει επεμβεί και ο εισαγγελέας. Αλλά αυτό δεν είναι μια καθαρά δραστηριότητα της Ομοσπονδίας και των εργαζομένων. Αφορά όλους τους φορείς που εμπλέκονται.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Να σας πω μια τελευταία εξέλιξη. Με πήραν πριν από λίγο, στις 14.30 η ώρα εκτάκτως συνεδριάζει η Ε.Ε. του Συνδέσμου προκειμένου να αποφασίσει για το θέμα. Αντί για αύριο θα αποφασίσει σήμερα. Και κάλεσε το σωματείο να παρευρίσκεται στην Ε.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είστε και εσείς;

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Θα είμαστε εκεί όλο το σωματείο.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Χάρδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εγκαταστάσεις αρκετά μεγάλες και πρωτοποριακές στην Ευρώπη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα στο χώρο των Άνω Λιοσίων, το Εργοστάσιο Ανακύκλωσης και ο Αποτεφρωτήρας και τα δύο λειτουργούν πολύ κάτω απ' τις δαπάνες τους και τα δύο έχουν προβλήματα και τα δύο τελικά δεν ανταποκρίνονται όχι απλώς πλήρως, δηλαδή υπολείπονται κατά πολύ των αρχικών προβλέψεων. Αυτό δεν σας προβληματίζει; Είναι δυνατόν η διοίκηση ή ένας συγκεκριμένος οργανισμός, να παίρνει δημόσιο χρήμα.

Ως πότε θα συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση και στις δύο περιπτώσεις. Μιλάμε για μία ολόκληρη τριετία που εμείς έχουμε πληρώσει και δεν ξέρω αν θα κληθούμε να δώσουμε χρήματα πίσω, γιατί ακόμη απ' ότι κατάλαβα δεν έχουν κλείσει όλα τα γραφειοκρατικά με το «ΕΜΑΚ» και φαντάζομαι ότι δεν έχουν κλείσει και τα γραφειοκρατικά με τον αποτεφρωτήρα.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Με τον αποτεφρωτήρα τα γραφειοκρατικά έχουν κλείσει. Υπάρχει οριστική παραλαβή του έργου, έχει κλείσει το κομμάτι που πλήρωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το κομμάτι που πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο. Σε ότι να έχει με την παραγωγικότητα της Μονάδας της Αποτέφρωσης, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι δεν πάει καλά.

Αντίθετα, την περίοδο που παρελήφθη μαζεύτηκαν το σύνολο των απορριμμάτων που απαιτούνταν για να λειτουργήσουν και οι δύο γραμμές στα ψυγεία, γιατί υπάρχουν τεράστια ψυγεία στη μονάδα μέσα και πήγε η Επιτροπή Παραλαβής και είδε τη μονάδα να λειτουργεί σε πλήρες capacity . Εκεί δεν μπαίνει θέμα.

Με το εργοστάσιο της Μηχανικής Ανακύκλωσης όντως υπάρχει ένα πρόβλημα. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει να κάνει και με τη λυματολάσπη. Σας θυμίζω τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν με τη λυματολάσπη. Έχει να κάνει με την απόδοση της μονάδας και βέβαια με την αιμορραγία που υπάρχει στον Ενιαίο Σύνδεσμο απ' τις λειτουργίες αυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως εσάς σας προβληματίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με οποιαδήποτε αποδεκτά οικονομικά κριτήρια αυτή τη στιγμή καμία απ' τις δύο αυτές μονάδες. Δηλαδή απ' ότι καταλαβαίνω εγώ, απ' τα λίγα που καταλαβαίνω.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά ποια κριτήρια βάζετε σαν βάση εσείς, γιατί τα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος δεν σημαίνει ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι κάτι που αφορά την παραγωγή.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα την προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούμε να τη βάζουμε πάντοτε σε μονάδες το πόσο θα στοιχίσει, γιατί τελικά δεν θα έχουμε προστασία του περιβάλλοντος. Μη ξεχνάτε ότι υπήρχε και η απαξίωση του εργοστασίου ανακύκλωσης. Κατά πρώτον, η προηγούμενη Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ η κα Παπανδρέου δεν έδινε επί έξι μήνες τη δυνατότητα να ηλεκτροδοτηθεί.

Το δεύτερο, δεν πλήρωνε τις συμβατικές υποχρεώσεις. Το τρίτο, το ατύχημα που έγινε και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής. Και το τέταρτο, όταν οι φορείς και μέσα είναι και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναθέσανε στην Ελληνική Εταιρεία Ανάκτησης και Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης την ανακύκλωση του χαρτιού, να θυμηθείτε ότι ενώ ο περιφερειακός μίλαγε για αξιοποίηση του εργοστασίου ανακύκλωσης των Άνω Λιοσίων, προβλέπανε ένα νέο εργοστάσιο στο Μενίδι.

Άρα βλέπετε ότι κάποιοι, ουσιαστικά θέλουν να οδηγήσουν σε απαξίωση και σε διάλυση τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που απασχολούνται με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Εκεί θα πρέπει να πάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλά φαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι βρίσκονται στην καρδιά των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και μέσα και απέξω. Υπάρχει αγαστή συνεργασία.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Να τελειώσουμε με τη θέση μας η οποία θα ήθελα να γίνει σαφής και νομίζω ότι θα πρέπει να την προβάλλετε. Λειτουργία της μονάδας από τον Ενιαίο Σύνδεσμο, με προσωπικό του Ενιαίου Συνδέσμου και μείωση της τιμής αποτέφρωσης των νοσοκομειακών μολυσματικών απορριμμάτων, τόσο όσο ο Ενιαίος Σύνδεσμος σαν φορέας που διαχειρίζεται, που έχει κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα, να μπορεί να λειτουργεί αυτή τη μονάδα.

Δεν υπάρχουν οφέλη και δεν θεωρούμε ότι μπορεί κάποιος φορέας να κερδίζει απ' αυτή την ιστορία.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπε είναι ξεκάθαρο, γι' αυτό και η κινητοποίηση είναι με απόφαση της Ομοσπονδίας. Δηλαδή πιθανότατα να θεωρεί σήμερα η Ε.Ε. του Ενιαίου Συνδέσμου ότι αν ακυρώσει το διαγωνισμό και πιθανότατα να συνεχίσει με τη σύμβαση την αμαρτωλή την άλλη μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης θα λυθεί το πρόβλημα. Όχι.

Θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός και θα αποφασίσει τη λειτουργία με προσωπικό του Ενιαίου Συνδέσμου. Είναι δύο τα σκέλη. Είμαστε αντίθετοι και με τη συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης.