Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

32ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 

ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΪΟΥ 2003


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
Στα πλαίσια του 32ου τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν επίσημα αύριο το απόγευμα, πραγματοποιείται αυτή η συνέντευξη Τύπου από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας μας, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι του νομού μας, όλη η Ελλάδα για το συνέδριο αυτό.

Στη συνέντευξη αυτή είχαν κληθεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του νομού, δυστυχώς οι παρουσίες είναι μετρημένες και φυσικά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από τη Θεσσαλονίκη, από τη συμπρωτεύουσα που βρίσκεται πολύ κοντά μας. Δεν έχει έρθει κανείς. Παρ' όλα αυτά η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί.

Θα δώσω αμέσως τον λόγο στο συνάδελφο, στον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας τον Θέμη Μπαλασόπουλο, για να συνεχίσει.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ' αρχήν εμείς και παρά τη μικρή συμμετοχή που υπάρχει από τα Μ.Μ.Ε. είμαστε υποχρεωμένοι, να πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου. Αλλωστε πιστεύω ότι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για να προσκληθούν όλα τα Μ.Μ.Ε. και από τον τοπικό Σύλλογο και από την Ομοσπονδία, όποιος ήθελε ανταποκρίθηκε.

Από εκεί και πέρα εμείς σαν Εκτελεστική Επιτροπή θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Χαλκιδικής για τη βοήθεια που παρείχε στην Ομοσπονδία για να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο, το οποίο πιστεύω ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία και βέβαια τον Πρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Χαλκιδικής και Δήμαρχο Πολύγυρου τον κ. Βασιλάκη για την βοήθεια που επίσης πρόσφερε. Γιατί όπως θα γνωρίζετε το Συνέδριο θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα, οι εργασίες του θα ξεκινήσουν το απόγευμα με την πανηγυρική έναρξη και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή με την εκλογή νέων οργάνων στην Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Θα συμμετέχουν περίπου 760 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα που εκπροσωπούν αυτή τη στιγμή σε πραγματικούς αριθμούς περίπου 45 χιλιάδες εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δηλαδή αν συγκρίνουμε το προηγούμενο συνέδριο με αυτό, υπάρχει μια μεγάλη και σημαντική αύξηση στους συνδικαλιζόμενους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε απάντηση των όσων αναφέρονται το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι οι εργαζόμενοι απαξιώνουν το συνδικαλιστικό Κίνημα, δεν βοηθούν ένα χώρο όπως είναι ο δικός μας.

Θέλω να πω ότι στην πανηγυρική έναρξη θα απευθύνει χαιρετισμό από την πλευρά της Κυβέρνησης ο Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Σκανδαλίδης και βέβαια οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., ο Πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και οι εκπρόσωποι των Κομμάτων ανάλογα με την εκπροσώπηση που έχουν στο Κοινοβούλιο.

Είναι καθαρό ότι το συνέδριο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τους εργαζόμενους και για όλους τους λαούς. Πρόσφατα τελείωσε ο πόλεμος στο Ιράκ, οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου δεν είναι μόνο στο λαό του Ιράκ, αλλά είναι σε όλους τους εργαζόμενους, είναι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και είναι κατανοητό ότι αυτές οι επιπτώσεις οι Κυβερνήσεις αλλά και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσει να τις μεταφέρουν στους εργαζόμενους.

Επίσης, σαν εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε μπροστά μας σοβαρά προβλήματα ν' αντιμετωπίσουμε, να συζητήσουμε, αλλά και να λύσουμε. Τις επόμενες μέρες είναι η απεργιακή κινητοποίηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. η οποία θα αναδειχθεί και θα προβληθεί μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου, είναι τα ζητήματα του νέου μισθολογίου, είναι τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των δημοσίων υπαλλήλων, είναι η επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α., είναι επίσης η απορύθμιση και η ελαστικοποίηση που θέλει να επιβάλλει η Κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις, είναι η διάλυση των υπηρεσιών του Δημοσίου, είναι η προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση αυτών και βέβαια σαν εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε τα δικά μας κλαδικά αιτήματα που έχουν να κάνουν τελικά με τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε, τι θα γίνει με τις Δημοτικές επιχειρήσεις, ποιες αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί και πρέπει τελικά να γυρίσουν πίσω σε οργανωμένες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., είναι η συζήτηση που έχει να γίνει για την αλλαγή του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα.

Βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο της σύνταξης ενός νέου κώδικα δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων και βέβαια είναι τα ζητήματα με τα ασφαλιστικά μας Ταμεία, είναι τα ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική προσωπικού και την κατάσταση που υπάρχει με τις χιλιάδες εκτάκτους και περίπου 25 χιλιάδες εργαζόμενους στις Δημοτικές επιχειρήσεις, είναι η προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση για την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με προγράμματα κοινωνικών υπηρεσιών όταν αυτά πρέπει να αποτελούν αντικείμενο των εσωτερικών υπηρεσιών των Δήμων.

Βέβαια σαν όλους τους εργαζόμενους θέλουμε μέσα από την πολιτική που προωθεί η Κυβέρνηση να υπάρχουν ουσιαστικές αυξήσεις στο εισόδημά μας. Με την ανακοίνωση όμως της εισοδηματικής πολιτικής που ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί το 2,5% είναι ολοφάνερο ότι όχι μόνο αύξηση δεν θα υπάρχει, αλλά και στη μεγαλύτερη κατηγορία των εργαζομένων θα υπάρξει σημαντική μείωση των αποδοχών τους, μετά την εφαρμογή -που κι αυτό δεν έχει εφαρμοστεί γιατί έχουν σοβαρά προβλήματα- του συνταξιοδοτικού νόμου που ψήφισε η Κυβέρνηση τον προηγούμενο χρόνο.

Με όλα αυτά πιστεύουμε ότι από τους συναδέλφους και συνέδρους θα αναπτυχθεί ένας δημιουργικός και εποικοδομητικός διάλογος, θα μπορέσει η Ομοσπονδία να ψηφίσει ένα πρόγραμμα δράσης, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και στην προστασία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είμαστε ένα σημαντικό κομμάτι.

Πιστεύω ότι με τη βοήθεια του Συλλόγου και με τη βοήθεια όλων των συναδέλφων το Συνέδριο θα πάει καλά μέχρι το τέλος, δεν θα έχουμε προβλήματα. Η Χαλκιδική έτσι κι αλλιώς είναι φιλόξενη και θα μπορέσει να φιλοξενήσει το μεγάλο αριθμό συναδέλφων που θα παρευρεθούν στις εργασίες του 32 ου τακτικού συνεδρίου.

Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή με τον Πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου έχουμε κάνει μια συζήτηση, απλά θέλω να πω τι γίνεται όσον αφορά τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για τα στελέχη που μπαίνουν στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. τώρα, αλλά και ποια είναι η κατάσταση όσον αφορά τους εποχιακούς που προσλαμβάνονται έστω με τον Α.Σ.Ε.Π. ή με οποιαδήποτε άλλα κριτήρια. Το λέω αυτό γιατί σε 2 Δήμους είχαμε πρόβλημα. Αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής ότι 21 άτομα να διοριστούν από τη δημοτική επιχείρηση, ορισμένοι προσλαμβάνονται ως εργάτες καθαριότητας και δουλεύουν στα γραφεία ενώ άλλοι πάνε στα φρεάτια και ειδικά γυναίκες.

Το πρώτο ερώτημα που θέσατε με τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης έχει υπάρξει δέσμευση από τη μεριά του Υπουργείου Εσωτερικών και εμείς πιστεύουμε ότι και αύριο ο Υπουργός πρέπει γι' αυτό να τοποθετηθεί, για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτής της δέσμευσης και θα υπάρξει μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης η ίδρυση Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θεσμική εκπροσώπηση και της Ομοσπονδίας μας. Στόχος είναι η επιμόρφωση τόσο των εργαζομένων όσο και των αιρετών.

Το δεύτερο ζήτημα που βάλαμε για την πολιτική προσωπικού είναι ένα από τα σημαντικότερα που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία μας και η θέση της είναι πολύ ξεκάθαρη. Εμείς λέμε ότι πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός των εκτάκτων. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για πρόσληψη προσωπικού για έκτακτες ανάγκες που θα προσδιορίζονται μέσα από τον Οργανισμό και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και λέμε ότι δεν πρέπει να είναι οι 4 μήνες και βέβαια αυτό πρέπει να προβλέπεται μέσα από τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας.

Υπάρχει η δυνατότητα οι Δήμοι να προσλαμβάνουν προσωπικό μόνιμο, αλλά δυστυχώς δεν το κάνουν γιατί θέλουν να κρατάνε το σύνολο των εργαζομένων όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή στο δημόσιο, σε ομηρία.

Γι' αυτό προσπαθούν με διάφορα τερτίπια –που εδώ βοηθά και η πολιτική του Υπουργείου- αντί να προσλαμβάνουν και να καλύπτουν τις κενές οργανικές θέσεις μέσω του Α.Σ.Ε.Π., αλλά και με τις σύντομες διαδικασίες που θα τις προκηρύξει ο Δήμος, βλέπω ότι συνεχώς αυξάνονται οι συμβάσεις έργου που ουσιαστικά υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία και βέβαια οι προσλήψεις που γίνονται πάλι με συμβάσεις έργου μέσα στις Δημοτικές επιχειρήσεις. Γι' αυτό έχουμε ένα μεγάλο αριθμό Δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες ουσιαστικά απασχολούνται σε οργανωμένες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α.

Γι' αυτό λέμε κατάργηση των Δημοτικών επιχειρήσεων αν απασχολούνται σε υπηρεσίες των Δήμων, το προσωπικό αυτό να ενταχθεί στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. εφόσον έχουν πάνω από 5 χρόνια υπηρεσίας και να υπάρχει περιορισμός, δηλαδή αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, στην ίδρυση και λειτουργία των Δημοτικών επιχειρήσεων και να μην ιδρύονται σε υπηρεσίες που υπάρχουν στον Οργανισμό εξωτερικής υπηρεσίας.

Βέβαια είναι πάρα πολλά τα προβλήματα με το προσωπικό που υπάρχει. Έχουμε και προσωπικό ακόμη έκτακτο, το οποίο δεν είχε τακτοποιηθεί με τον Ν. 2839/2000 και αυτό βέβαια έχει δυσκολέψει τα πράγματα καθώς η διάταξη του Συντάγματος λέει ότι δεν μπορεί κανείς να νομιμοποιηθεί ή να μετατραπεί η σύμβασή του.

Όμως εμείς πιστεύουμε ότι με ένα τελευταίο Νόμο που πέρασε το Υπουργείο Εσωτερικών για τα ιδρύματα και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, αυτά όλα ήταν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τα έκανε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Άρα αν εμείς αποφασίσουμε κάτι στο συνέδριό μας, πρέπει να προσανατολιστούμε σε αυτή την κατεύθυνση γιατί πλέον η Κυβέρνηση μέχρι τώρα αρνιόταν ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, βλέπουμε ότι εκεί που ήθελε το έκανε. Είναι και ζήτημα λοιπόν τακτικής του συνδικαλιστικού Κινήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παλέψει μια τέτοια κινητοποίηση των εργαζομένων προκειμένου να ικανοποιηθεί κι αυτό το ζήτημα.

Βασικά εμείς περιμένουμε να τοποθετηθεί επάνω σε σοβαρά ζητήματα. Για όσα σοβαρά ζητήματα έχει να κάνει με την οικονομική πολιτική μια και ουσιαστικά εμείς διαπραγματευόμαστε με την κυβέρνηση και με το Υπουργείο Εσωτερικών, το πρώτο έχει να κάνει με την οικονομική πολιτική, το νέο μισθολόγιο, τα ζητήματα που έχουμε θέσει μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και βέβαια σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική προσωπικού.

Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι με την μερική απασχόληση. Είμαστε θετικοί στην απελευθέρωση των προσλήψεων και του υπόλοιπου προσωπικού του διοικητικού και να μην μπορούν να προσλαμβάνονται οι έκτακτοι οι οποίοι ουσιαστικά μετά παραμένουν και δημιουργούν προβλήματα κοινωνικά. Βέβαια μέσα από την τροποποίηση του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα πρέπει να υλοποιήσει την δέσμεύσή της η κυβέρνηση για το ζήτημα των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Βέβαια υπάρχουν και εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με το πριμ παραγωγικότητας. Δεν έχει δοθεί η επιχορήγηση των πρώτων Ο.Τ.Α. που είναι σημαντικό ποσό και το δεύτερο, η εκκρεμότητα που υπάρχει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και σε ένα κομμάτι του Δήμου Αθηναίων στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπου εκεί οι Επίτροποι έχουν παραπέμψει το ζήτημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ωραία λοιπόν, σε περίπτωση που έχουμε αρνητική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να υλοποιήσει την δέσμευσή της να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να πάρουν και αυτοί οι συνάδελφοι το πριμ παραγωγικότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Όσον αφορά τα Προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι»...

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν πρέπει να ξέρετε ότι το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με διάταξη του Νόμου 3106 καταργήθηκε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεχίζεται όμως με κάποια άλλη....

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με διάταξη που πέρασε πριν λίγες ημέρες, πριν το Πάσχα σε άλλο Νόμο της κυβέρνησης για την ψήφο των ετεροδημοτών συνεχίζεται. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτά τα Προγράμματα είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να συνεχιστούν. Να μην σταματήσει η επιχορήγηση που δίνει η κυβέρνηση και η πρότασή μας είναι ότι πλέον αυτά επειδή είναι αντικείμενα των Κοινωνικών Υπηρεσιών πρέπει να ενταχθούν μέσα στις οργανωμένες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε μέσα από Δημοτικές Επιχειρήσεις, ούτε μέσα από άλλα Προγράμματα.

Πρέπει να ενταχθούν και να αναλάβει η κυβέρνηση τη συνέχιση της χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων. Δεν είναι μόνο το «Βοήθεια στο Σπίτι», είναι οι Σχολικοί Φύλακες που έχουν προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους Δήμους και το κέρδος που υπάρχει από τους Σχολικούς Φύλακες είναι η μείωση των ζημιών που υπάρχουν σε όλα τα Σχολικά Συγκροτήματα. Ευχαριστούμε πολύ.