ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ”

ΤΕΥΧΟΣ 36 – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005

1.Κύριε Πρόεδρε πόσο ικανοποιημένη είναι η Ομοσπονδία από το νέο σχέδιο του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα;

Οι τροποποιήσεις στο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα πραγματοποιούνται στην πιο κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν φαίνεται να υπάρχει βούληση όμως για τη λήψη ριζοσπαστικών και καθοριστικών αποφάσεων. Η άμεση συμμετοχή του πολίτη και η θεσμοθέτηση νέων πόρων για την κάλυψη των αρμοδιοτήτων που έχουν μεταφερθεί χωρίς προγραμματισμό δεν προβλέπεται. Δεν υπάρχει επίσης σχέδιο προώθησης του εκδημοκρατισμού των Ο.Τ.Α. Α' Βαθμού και του διοικητικού εκσυγχρονισμού και μέριμνα να γίνει αναλογικότερο το εκλογικό σύστημα και να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου.
Η πολιτική φιλοσοφία του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα εξαντλείται στη δυνατότητα εκχώρησης βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες, είτε μέσω των συμπράξεων Δ.Ι.Τ., είτε μέσω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών σε Νομικά ή Φυσικά Πρόσωπα. Αποτέλεσμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, θα είναι η Τ.Α. να μην ασκεί κοινωνική πολιτική, αλλά τους επιβάλλεται να ασκούν “επιχειρηματική δραστηριότητα”, είτε σε σύμπραξη με το Ιδιωτικό κεφάλαιο, είτε μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Έτσι, οι πολίτες που απολάμβαναν δωρεάν τις υπηρεσίες κράτους μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις επωμίζονται και επιβαρύνεται το κόστος ζωής τους. Σημαντικές θα είναι δε οι επιπτώσεις από την είσοδο των ιδιωτών στην Τ.Α. και για τους εργαζόμενους στις Δημοτικές και Κοινοτικές Επιχειρήσεις που θα βρεθούν απολυμένοι αν δεν προβλεφθεί υποχρεωτική μεταφορά τους στον Ο.Τ.Α.
Το σχέδιο λοιπόν του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα στοχεύει στον περαιτέρω περιορισμό του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και στην απευθείας εκχώρηση των πιο παραγωγικών αρμοδιοτήτων της στους ιδιώτες.

2.Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο αφορά το ασφαλιστικό;

Το κύριο και βασικό πρόβλημα των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. είναι η επέκταση των Β.Α.Ε., αφού το 25% των εργαζομένων ανήκει στις κατηγορίες αυτές και δυστυχώς παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις φαίνεται ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί. Άλλο πρόβλημα αφορά στους εργαζόμενους στα Ν.Π.Δ.Δ., για τους οποίους ζητούμε να υπάγονται συνταξιοδοτικά στο Δημόσιο, καθώς και μετά την συνταξιοδότηση τους να συνεχίζουν να υπάγονται στο Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. και όχι να μεταφέρονται στο Ι.Κ.Α. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν επίσης και για τους εργαζόμενους που μεταφέρθηκαν στους Ο.Τ.Α. με το Νόμο 3106/2003 (Μεταφορά στους Δήμους των κρατήσεων του Ν. 103/1975 κλπ.).

3.Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι ασφαλισμένοι από τις παροχές υγείας του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.;

Οι παροχές του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. στους ασφαλισμένους του Ταμείου κρίνονται ικανοποιητικές. Όμως υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των υπηρεσιών, το οποίο μπορούμε από κοινού με το Ταμείο να το εκμεταλλευτούμε προχωρώντας στην επίλυση ορισμένων προβλημάτων. Αυτά είναι:

•  Βελτίωση του Κανονισμού Παροχών.

•  Μηχανοργάνωση των παραρτημάτων του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.

•  Ίδρυση περιφερειακών γραφείων στην Αττική και στους μεγάλους Νομούς.

•  Δυνατότητα θεώρησης των παρακλινικών εξετάσεων σε δίκτυο ευρύτερο του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων σε απομακρυσμένους Δήμους και στις νησιωτικές περιοχές.

4.Αναφορικά με το θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ο κλάδος σας τι διεκδικεί;

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. δεν επιχειρεί την θεσμοθέτηση κάποιων προνομίων, αλλά την εξάλειψη των αδικιών και ανισοτήτων που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Διεκδικούμε κατ' αρχήν την επέκταση του θεσμού των Β.Α.Ε. στους Ο.Τ.Α. των επαγγελμάτων που με βάση τον κανονισμό του Ι.Κ.Α. υπάγονται στα Β.Α.Ε., σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στον Ιδιωτικό Τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην συνταξιοδότηση των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Για τους εργαζόμενους που υπολείπονται λίγα χρόνια εργασίας έως τη συνταξιοδότηση τους θα πρέπει να προβλεφθεί ειδική διαδικασία, προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή ποσών που θα καθιστούν ολικά απαγορευτική τη χρήση των ρυθμίσεων για τα Β.Α.Ε.
Θεωρούμε αναγκαία επίσης την θεσμοθέτηση μέσω του Κώδικα Υπαλλήλων του εργατικού ατυχήματος και της επαγγελματικής ασθένειας και στο Δημόσιο.

5.Κύριε Πρόεδρε η αύξηση του εφάπαξ για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υλοποιηθεί;

Η δέσμευση της κυβέρνησης, μετά τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις το Δεκέμβριο του 2004 για την αύξηση του εφάπαξ που χορηγεί το Τ.Α.Δ.Κ.Υ. στους ασφαλισμένους του υλοποιήθηκε με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης αναδρομικά από 1-1-2005 και το εφάπαξ βοήθημα υπολογίζεται στα 110 βοηθήματα. Έτσι, σιγά – σιγά ολοκληρώνεται η υλοποίηση του στρατηγικού μας στόχου για εξομοίωση του εφάπαξ με αυτό των υπαλλήλων του Δημοσίου.

6.Το τελευταίο διάστημα τόσο οι Διεθνείς οίκοι όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζουν για νέες ρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα. Συχνά δε γίνεται λόγος για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό να ισχύσει για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Όλες οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται να γίνουν έχουν στόχο την κατάργηση του Δημόσιου – καθολικού και κοινωνικού συστήματος ασφάλισης, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την μείωση των συντάξιμων αποδοχών και την κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης. Η εύκολη λύση της κατάργησης των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων δύσκολα θα εφαρμοστεί στους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α., καθώς τα αντικείμενα εργασίας (καθαριότητα, πράσινο, συνεργεία κ.λ.π.) δεν δικαιολογούν παράταση εργασίας.
Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. με τη δυναμική τους έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν σε νέα κατάργηση δικαιωμάτων μας.

7.Υπάρχει θέμα στον κλάδο σας με τις συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου Εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ασφάλισή τους;

Η ύπαρξη εργαζομένων με διαφορετικές σχέσεις εργασίας και κυρίως ορισμένου χρόνου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κατ' αρχήν στα Ταμεία των ασφαλισμένων των Ο.Τ.Α. (Τ.Α.Δ.Κ.Υ. – Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.), καθώς η μη είσοδος των νέων εργαζόμενων θα επιδεινώσει μελλοντικά το οικονομικό πρόβλημα των Ταμείων, ενώ και στους εργαζόμενους η ασφάλιση σε διαφορετικά Ταμεία με το ισχύον σύστημα Διαδοχικής Ασφάλισης τους μειώνει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Πρόταση της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα είναι η ασφάλιση στο μέλλον όλων των εργαζομένων στην Τ.Α. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Τ.Α.Δ.Κ.Υ. και στο Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.

8.Θα θέλαμε να μας σχολιάσετε τις τελευταίες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των Τραπεζοϋπαλλήλων και το νέο πλαίσιο στον Ο.Τ.Ε.;

Η κυβέρνηση πολύ γρήγορα ξέχασε τις προεκλογικές της υποσχέσεις και ξεκίνησε ολομέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων κατ' αρχήν στον Ιδιωτικό Τομέα.
Η επιλογή της είναι ξεκάθαρη: Κατάργηση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε αυτή την πολιτική ήταν ενταγμένη και η δήθεν ασφαλιστική “μεταρρύθμιση” στους Τραπεζοϋπαλλήλους ικανοποιώντας μονόπλευρα τις απαιτήσεις των Τραπεζών, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη τους αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους.
Η συμφωνία στον Ο.Τ.Ε. είναι ηθικά και συνδικαλιστικά ανέντιμη, καθ' όσον δεν μπορεί να δεσμεύει μια ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος το μέλλον των επόμενων γενεών εργαζομένων στον Ο.Τ.Ε., χωρίς τη συμμετοχή τους, δημιουργώντας δύο ταχυτήτων εργαζομένων με μειωμένα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

9.Πρόσφατα άρχισε να γίνεται λόγος από την κυβέρνηση για αλλαγή του τρόπου πρόσληψης στο στενό Δημόσιο Τομέα. Πιστεύετε ότι είμαστε κοντά στην άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο Τομέα;

Η ολομέτωπη επίθεση στον Ιδιωτικό Τομέα ολοκληρώνεται με την κατάργηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο, άλωση του Κράτους με κομματικές προσλήψεις (συνέντευξη), αύξηση των συμβάσεων μίσθωσης έργου, αλλαγή ωραρίου και στο βάθος η κατάργηση της μονιμότητας στο στενό δημόσιο τομέα.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος επισφραγίζουν μια αντεργατική πορεία. Οι ανακοινώσεις για τη διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο σε οργανικές θέσεις με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, στην ουσία καταργούν την μονιμότητα και στο μέλλον η στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών θα γίνεται αποκλειστικά μόνο με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου.
Αποτέλεσμα των ρυθμίσεων αυτών θα είναι η πλήρης επικράτηση των πελατειακών σχέσεων στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α., αφού οι εργαζόμενοι θα εξαρτούν την εργασία τους από τις επιλογές του εκάστοτε κόμματος ή Δημάρχου. Τραγικές θα είναι οι συνέπειες για τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην κατάρρευση των ασφαλιστικών Ταμείων.