Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

ΑΘΗΝΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ σήμερα. Βέβαια περιμέναμε να ήταν μεγαλύτερη η προσέλευση των συναδέλφων σας, γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, που έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Ομοσπονδία μας τους τελευταίους μήνες, με τις παρεμβάσεις που έχει κάνει με τη χωροθέτηση των νέων χώρων υγειονομικής ταφής, με την ημερίδα που πραγματοποίησε και τις παρεμβάσεις για τα νοσοκομειακά απόβλητα, τα προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη διάθεση της λάσπης από την Ψυτάλλεια και βέβαια πιο προηγούμενα τη συμφωνία που είχε κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση με την Ελληνική Εταιρεία Ανάκτησης και Ανακύκλωσης, προκειμένου να υπάρχει η υλοποίηση των στόχων που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό όμως που συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, πιστεύουμε σαν εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει ξεπεράσει τα όρια της υπομονής μας και έχει να κάνει με το χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων των Άνω Λιοσίων, που το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω του κορεσμού που υπάρχει από την απόθεση των απορριμμάτων και βέβαια οι ποσότητες των απορριμμάτων που απορρίπτονται στο χώρο υγειονομικής ταφής, έχουν υπερβεί κατά πολύ και τις συγκεκριμένες ποσότητες, βλέπουμε τα απορριμματοφόρα να είναι στην ουρά πάνω από 6 ώρες.

Υπάρχουν συνθήκες τέτοιες, είτε είναι από το οδικό δίκτυο, είτε είναι λόγω των συνθηκών που σας είπα προηγούμενα, να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στη χωματερή, αλλά και των πληρωμάτων από τα απορριμματοφόρα και αντιλαμβάνεστε ότι την προηγούμενη φορά και από τη φωτιά και από την κατολίσθηση που είχαμε δε θρηνήσαμε θύματα γιατί ήταν αργία.

Όμως πιστεύουμε ότι αν συνεχιστεί αυτή η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων, πιθανότατα θα έχουμε κάποιο νέο σοβαρό ατύχημα και οι αρμόδιοι βλέπουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, είτε ερίζουν μεταξύ τους είτε διαφωνούν για τους νέους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, αλλά αυτή η προοπτική θα είναι σε 18 μήνες.

Αντιλαμβάνεστε όλοι ότι ο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων των Άνω Λιοσίων, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη δυνατότητα να δεχτεί το 95% των απορριμμάτων της Αττικής, καταλαβαίνετε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη στο να δοθεί λύση στην ολοκληρωμένη διάθεση των απορριμμάτων στην Αττική.

Δεν προχωράνε οι σταθμοί μεταφόρτωσης και βέβαια σοβαρές είναι οι ευθύνες σε αυτά τα ζητήματα και της κυβέρνησης και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είτε με την παραχώρηση της αρμοδιότητας, με την τελευταία προγραμματική σύμβαση που υπογράψανε με την Περιφέρεια Αττικής, είτε βέβαια με ζητήματα που κατά καιρούς έχουμε βάλει εμείς, τα λέω επιγραμματικά, υπάρχουν και στο δελτίο τύπου και στην ανακοίνωση – καταγγελία που βγάλαμε, που ενημερώνουμε τους συναδέλφους.

Κατ' αρχήν έχουμε τη μη ολοκληρωμένη λειτουργία του εργοστάσιου ανακύκλωσης. Το δεύτερο είναι ανεξέλεγκτη η διάθεση των νοσοκομειακών αποβλήτων και βέβαια εμείς βάζουμε και ένα σοβαρό ζήτημα, ότι πρέπει ο Ενιαίος Σύνδεσμος να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη λειτουργία του, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το κόστος και να μην υπάρχει δικαιολογία από τα νοσοκομεία.

Είναι μάλιστα και στην επικαιρότητα, ότι με εισαγγελική παραγγελία, δίνεται η δυνατότητα η λάσπη από την Ψυτάλλεια να πηγαίνει στο χώρο υγειονομικής ταφής, έτσι όπως πηγαίνει και εκεί που την αποθέτουν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά γενικότερα για την υγιεινή και ασφάλεια και των εργαζομένων στο χώρο υγειονομικής ταφής.

Τα ταμπάνια που αδειάζουν τα απορριμματοφόρα κλπ. φορτηγά είναι σε απαράδεκτη κατάσταση, το είπα και προηγούμενα, λόγω του κορεσμού τους, των υπερβάσεων των απορριμμάτων που έχουν δεχθεί και βέβαια τα μέτωπα απόθεσης έχουν περιοριστεί κατά πολύ και υπάρχει μεγάλος φόβος για μια ανατροπή, ήδη έχουν γίνει δύο σε ένα απορριμματοφόρο του Δήμου Πειραιά, αν δεν κάνω λάθος και σε ένα ιδιωτικό φορτηγό και βέβαια σε αυτό βοηθάει και το κακό οδικό δίκτυο.

Και βέβαια, αυτά όλα καθιστούν μη ασφαλή τη διάθεση των απορριμμάτων από τα απορριμματοφόρα. Έχουμε συχνά τοπικές καθιζήσεις και καταπτώσεις πρανών και βέβαια πρέπει να σας πω ότι, το είπα και προηγούμενα, ότι για μας υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, ότι αν ξαναγίνει νέο ατύχημα, θα έχουμε πολλά θύματα ανάμεσα στους εργαζόμενους που απασχολούνται εκεί και στους εργαζόμενους στους Δήμους.

Την ίδια στιγμή τα ρυπογόνα ζουμιά, λόγω όπως είπα των παραπάνω συνθηκών, έχουν σχηματίσει λίμνες και συχνά όταν βρέχει αυτά διαρρέουν επιφανειακά, καταλήγοντας τελικά στον υδροφόρο ορίζοντα.

Εμείς, και κλείνω με αυτό, πρέπει να σας πω ότι είμαστε αναγκασμένοι να παρέμβουμε. Δεν μπορούμε να βάζουμε σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων στο χώρο υγειονομικής ταφής και των υπόλοιπων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για μας είναι σοβαρό ζήτημα η διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Φαίνεται ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αιρετοί δε θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά και θα υπάρξουν τις επόμενες μέρες σοβαρές πρωτοβουλίες.

Και αύριο υπάρχει συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας, για να κινητοποιήσουμε και τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία, για το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για μας κατά κύριο λόγο πρώτος στόχος είναι η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής, όσο μπορεί να αντέξει αυτός. Την εφαρμογή στην πράξη του σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική.

Βέβαια εδώ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν αποκλείουμε και χώρους εκτός Αττικής, όπως είναι οι μελέτες για μια περιοχή στην Ριτσώνα. Την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και την αντιμετώπιση δυναμικά και αυτής της σκέψης της ιδιωτικοποίησης και βέβαια στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και για άλλη μια φορά προβάλλουμε το σοβαρό αίτημα της επέκτασης των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, μέσα από σοβαρές και υπεύθυνες κινήσεις, ο κλάδος μας, με τη δυναμική που έχει, θα προβάλλει, αλλά θα υπερασπίσει και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων, μια και η αδιαφορία όπως είπαμε προηγούμενα των υπεύθυνων συνεχίζεται και πολλές φορές μεταφέρεται η ευθύνη τους και στους εργαζόμενους.

Εγώ από τη μεριά μου αυτά ήθελα, δεν ξέρω ο συνάδελφος Αντιπρόεδρος ο Βασίλης Πολυμερόπουλος είναι το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Νίκος Τράκας και ο συνάδελφος Γιώργος Χάρδας, Πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.

Β. ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας κάνω μία επισήμανση. Θέλω να σας πω ότι το ζήτημα κωλυσιεργεί την επίλυσή του και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Κυβέρνηση εδώ και χρόνια. Έχει φτάσει στο απροχώρητο και σήμερα τη συνάντηση αυτή την κάναμε για ένα ουσιαστικό λόγο, που είναι η κοινοποίηση αυτού του προβλήματος, το χτύπημα στο καμπανάκι ότι έχει φτάσει στο απροχώρητο η όλη κατάσταση και ότι εμείς τουλάχιστον από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι δυνατόν να ευαισθητοποιήσουμε και την κοινωνία και τους φορείς οι οποίοι είναι συναρμόδιοι να επιλύσουν το ζήτημα και να μην βρεθεί κανένας αργότερα να πει ότι εμείς δεν παρεμβήκαμε κατά το μέτρο του δυνατού και δεν επισημάναμε τον κίνδυνο ο οποίος υπάρχει από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις χωματερές.

Εμείς το λέμε, το επαναλαμβάνουμε, επισημαίνουμε τον κίνδυνο και καλό είναι αυτός ο κίνδυνος, εφόσον δεν γίνεται αντιληπτός από τους αρμόδιους φορείς, τουλάχιστον να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία ή να ευαισθητοποιηθούν φορείς οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν ευαισθητοποιηθεί, διότι και θα υπάρξουν θύματα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και είναι επικίνδυνη για την υπερτοπική περιοχή για την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί.

Γι' αυτό σήμερα κάνουμε αυτήν τη συνάντηση για να αναδείξουμε το ζήτημα ακόμη μία φορά και μήπως υπάρξει κάποια ευαισθητοποίηση από οποιονδήποτε φορέα. Μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν υπάρχει ούτε ευαισθητοποίηση, αλλά και λύση στο πρόβλημα της χωματερής εδώ και χρόνια. Σας ευχαριστώ πολύ.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να σας πω, πριν δώσω το λόγο στον συνάδελφο τον Γιώργο Χάρδα, ότι αν γίνει μία κατολίσθηση, δεν υπάρχει χώρος στην Αττική να δεχθεί τα απορρίμματα. Δηλαδή καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση θα βρεθεί η Αττική αν συμβεί –χτυπάμε ξύλο– σήμερα ένα ατύχημα και πώς θα αντιμετωπιστεί. Δεν υπάρχει δηλαδή διαδικασία αντιμετώπισης.

Τη στιγμή που η περιφέρεια και το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι νέοι χώροι υγειονομικής ταφής με τους ρυθμούς που πάνε, θα είναι έτοιμοι, πιστεύουν, σε 18 μήνες. Εμείς πιστεύουμε ούτε σε 24 μήνες, από τη στιγμή που βλέπετε ότι υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από τους φορείς που θα υποδεχθούν τα απορρίμματα στα τρία σημεία που έχει υποδείξει η περιφέρεια.

Ο συνάδελφος ο Γιώργος Χάρδας έχει το λόγο.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Βεβαίως να πω κι εγώ από την πλευρά μου ότι όλα αυτά που ακούστηκαν προηγουμένως από τους συναδέλφους, είναι όντως έτσι. Εμείς ως Σύλλογος των Εργαζομένων στον συγκεκριμένο φορέα τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων, έχουμε επισημάνει για χρόνια τώρα το πρόβλημα. Νομίζω ότι είναι και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης γνωστό.

Μάλιστα πριν γίνουν κάποιες επεκτάσεις του χώρου που σήμερα λειτουργεί στα Άνω Λιόσια, είχαμε δηλώσει ότι θα πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με σκουπίδια.

Υπήρξε μία παρέμβαση, μία μικρή επέκταση. Σήμερα έχουν κορεστεί όλοι οι χώροι κι εδώ θέλω να σας κάνω μία δήλωση η οποία είναι πολύ σημαντική, ότι οι Αθηναίοι, το λεκανοπέδιο σε τέσσερις το πολύ μήνες θα είναι όμηρος των απορριμμάτων.

Δυστυχώς οι χώροι που μέχρι σήμερα υπάρχουν και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εναπόθεση 6.000 τόνων και πλέον ημερησίως απορριμμάτων, έχουν φτάσει σε οριακά σημεία. Σας δίνω το χρόνο ο οποίος είναι οριστικός, διότι καταντήσαμε κι εμείς ως εργαζόμενοι κάποια στιγμή, ο Σύλλογος δηλαδή, να είμαστε γραφικοί όταν μας διαψεύδουν κάθε φορά με μια μικροεπέκταση που θα κρατήσει 5 μήνες ή θα κρατήσει 6 μήνες.

Η λύση των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο με τις ποσότητες που έχει, δεν είναι λύση του 5μηνου, ούτε του 4μηνου. Χρειάζεται λύση μακροχρόνια, λύση που θα αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα του λεκανοπεδίου.

Βεβαίως όλοι γνωρίζετε για το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο και οι οποίες αριθμούνται περίπου σε 25. Γνωρίζετε επίσης ότι πολλοί ιδιώτες σήμερα απορρίπτουν τα απορρίμματά τους σε νταμάρια και κανένας δεν επεμβαίνει, ούτε η πολιτεία, ούτε Εισαγγελείς σε κανέναν, όμως οι Εισαγγελείς και η πολιτεία θα ζητήσουν το λόγο από τον Ενιαίο Σύνδεσμο και από τους εργαζόμενους γιατί κάποια μέρα μπορεί να μην μπορούμε να πάρουμε απορρίμματα.

Αντιλαμβάνεστε δηλαδή ότι κάποια μέρα όταν θα κορεστεί ο χώρος, εμείς όταν θα διαπιστώσουμε ότι εργαζόμενοι κινδυνεύουν, κινδυνεύει η υγεία τους και η ασφάλειά τους, σαφώς και ως Σύλλογος θα πάρουμε την πρωτοβουλία να κλείσουμε το χώρο.

Το επισημαίνουμε γιατί με χιλιάδες έγγραφα, με χιλιάδες συνεντεύξεις τύπου, με χιλιάδες επισημάνσεις μας και στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και στη σημερινή που δεν έχει πλέον το άλλοθι του τρίμηνου, του πεντάμηνου, του εξάμηνου, έχει ένα χρόνο κυβέρνηση, έχει ενημερωθεί από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε.

Από τον Αύγουστο του 2003 υπάρχει έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ που λέει ότι έχουμε περίπου 1,5 χρόνο χώρους για να καλύψουμε με όλες αυτές τις επεκτάσεις, για να καλύψουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες κλπ.

Έχουν ξεπεραστεί όλα αυτά, έχουν ξεπεραστεί όλοι αυτοί οι χρόνοι και όμως το μόνο που κάνουμε μέχρι σήμερα είναι να συζητάμε για προγραμματικές συμβάσεις, να παίρνουμε αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης και να τις μεταφέρουμε στην κεντρική εξουσία, για λόγους ποιους; δεν αντιληφθήκαμε, το καταγγείλαμε, έχουμε κάνει και σχετική παρέμβαση στο θέμα.

Όμως με τέτοιες διαδικασίες το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν λύνεται. Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι σοβαρό, είναι κρίσιμο και είναι ζωτικό για το λεκανοπέδιο. Είναι η μισή Ελλάδα και κανένας δεν έχει αντιληφθεί ότι αν λύσεις το πρόβλημα στο λεκανοπέδιο, λύνεις το πρόβλημα της μισής Ελλάδας.

Βεβαίως να μην πούμε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά θα σας πω ένα πράγμα. Ότι το λεκανοπέδιο επιβαρύνεται και με τα απορρίμματα της υπολοίπου Ελλάδος μέσω των ιδιωτών. Επειδή δεν υπάρχουν ΧΥΤΑ λοιπόν και χώροι σε πολλές περιοχές της υπολοίπου χώρας, μεταφέρονται απορρίμματα 300 χιλιόμετρα μακριά και αυτό το έχουμε διαπιστώσει και το έχουμε βρει μέσα στο χώρο υγειονομικής ταφής, να έρχονται απορρίμματα ανακατεμένα και με νοσοκομειακά κλπ από περιοχές εκτός λεκανοπεδίου, 200-300 χιλιόμετρα μακριά;

Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Καμία κυβέρνηση δεν έσκυψε σοβαρά επάνω στο πρόβλημα, όπως δεν έσκυψε σοβαρά και επάνω στο πρόβλημα της …… λυματολάσπης της ΕΥΔΑΠ και δυστυχώς σήμερα η λυματολάσπη με παρέμβαση εισαγγελική μπαίνει στον ΧΥΤΑ.

Γνωρίζετε δε ότι στις 10 Μαρτίου του 2003 είχαμε την κατακρήμνιση του πρώτου ΧΥΤΑ που είχαμε κάνει εξαιτίας αυτής της λάσπης. Σήμερα αυτή τη λάσπη την βάζουμε σε ένα χώρο που σηκώνουμε αναχώματα τεράστια για να τη δεχθούμε, γιατί υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση. Αν σπάσει ένα τέτοιο ανάχωμα, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και για μας που μπορεί να βρεθούν κάτω εργαζόμενοι απ' αυτή τη λάσπη η οποία κυλάει, είναι νερό δηλαδή, έχει 80% νερό μέσα, αλλά και για ανθρώπους για τους οποίους θα φτάσει μέχρι τη Λεωφόρο…

Αυτή δυστυχώς είναι η αντιμετώπιση των τελευταίων κυβερνήσεων στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και βεβαίως θεωρώ ότι σήμερα πλέον τα πράγματα έχουν φτάσει, είμαστε σε αρνητικούς χρόνους διότι για να γίνει ένας ΧΥΤΑ όπως προείπε και ο Πρόεδρος, ο Πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση λέει 1,5 χρόνο. Οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας είναι ότι θα πάνε δύο.

Οι εκτιμήσεις οι δικές μας που έχουμε την εμπειρία, με τα Συμβούλια Επικρατείας, με τις παρεμβάσεις ιδιοκτησιών, με όλα αυτά που απαιτούνται για να εγκαταστήσεις εργολάβο εντός του χώρου που θα κάνεις έναν ΧΥΤΑ, θα υπερβεί τα 2,5 χρόνια.

Και εδώ λοιπόν λέμε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια το λεκανοπέδιο θα είναι όμηρο των απορριμμάτων του και κανένας δεν κάνει την παραμικρή κίνηση. Μέχρι προχθές μας έλεγαν ότι περιμένουμε τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν τους χρηματοδότησε. Εμείς ζητούσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει, να ανοίξει κωδικό με κρατικά χρήματα να γίνουν οι ΧΥΤΑ διότι είναι επιτακτική ανάγκη και κινδυνεύει η υγεία του λεκανοπεδίου, κινδυνεύουμε να έχουμε σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων αυτού του λεκανοπεδίου και όλοι κωφεύουν. Δεν δίνεται λύση. Και μέχρι σήμερα δεν έχει καν δημοπρατηθεί.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ σημαντικό το πρόβλημα. Μετά από 4 μήνες λοιπόν θα κληθούμε να τα «φάμε» τα σκουπίδια.

Κλείνοντας ήθελα να επισημάνω ότι οι εργαζόμενοι με –αν θέλετε- προσωπικό κόστος και κόστος ζωής καθημερινό, δίνουν έναν αγώνα ο οποίος είναι άνισος γιατί περίπου 60 εργαζόμενοι που δουλεύουν πάνω στο χώρο αυτό, έχουν έναν άνισο αγώνα σε 24 ώρες το 24ωρο, να παλεύουν για να απαλλάσσουν το λεκανοπέδιο απ' τα απορρίμματα.

Και δυστυχώς αυτοί οι εργαζόμενοι παίρνουν τα ίδια χρήματα που παίρνουν οι εργαζόμενοι που εργάζονται στα γραφεία, η δε πολιτεία, δεν έσκυψε ποτέ να τους δώσει ούτε μια ώρα υπερωρία, ούτε μια Κυριακή να δουλέψουν κλπ.

Εδώ υπάρχει ένα φοβερό ζήτημα, πως ένας εργαζόμενος με ένα μισθό 1000 €, μπορεί να ζει και να ζυμώνεται καθημερινά να γίνεται ένα με τα απορρίμματα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε τον συνάδελφο Πρόεδρο απ' τον Ενιαίο Σύνδεσμο. Δεν ξέρω αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θα μπορούσε να είναι η ουσιαστική κινητοποίηση, ούτως ώστε να ακούσουν οι αρμόδιοι τα προβλήματα αυτά; Δηλαδή μιλάμε πάλι για μια επαναλαμβανόμενη απεργιακή κινητοποίηση ή για κάτι άλλο πιο δραστικό;

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν μιλήσαμε αυτή την στιγμή για απεργιακή κινητοποίηση. Αν χρειαστεί βέβαια θα την κάνουμε. Αυτό που εμείς βάζουμε αυτή την στιγμή είναι, ότι και το είπε και ο συνάδελφος Πρόεδρος στον Ενιαίο Σύνδεσμο, ότι ο επόμενος ΧΥΤΑ που θα κατασκευαστεί στην Αττική θα είναι μετά από 18 λέει το κράτος, εμείς λέμε μετά από 24 μήνες.

Η ζωή που έχει ο χώρος της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων είναι 4 μήνες. Εμείς λέμε τι θα γίνει αν συμβεί κάτι. Και βλέπετε ότι κανένας δεν ευαισθητοποιείτε και κατά κύριο λόγο η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Κυβέρνηση.

Άρα, λοιπόν όπως εύκολα αναζητούν ευθύνες απ' τους εργαζόμενους πρέπει και εμείς, γι' αυτό τώρα το βάζουμε το ζήτημα, προτού βρεθούμε προ αδιεξόδου και λέμε ότι πλέον τα όρια της χωματερής επάνω στα Άνω Λιόσια έχουν ολοκληρωθεί, τα ξεπεράσαμε κατά πολύ, πρέπει να γίνουν αυτές οι κινήσεις άμεσα να βρεθούν οι χώροι, να κατασκευαστούν και να λυθεί το πρόβλημα. Βλέπετε ότι δυστυχώς κανένας δεν ενδιαφέρεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά εδώ μιλάμε για άμεση κινητοποίηση όσον αφορά συντήρηση ….

Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σίγουρα. Εάν χρειαστεί, η Ομοσπονδία το επόμενο χρονικό διάστημα θα κάνει και κάποιες κινήσεις ανάδειξης επικοινωνιακά των ζητημάτων, είτε θα είναι μια συμβολική κατάληψη του χώρου υγειονομικής ταφής, είτε ένα κλείσιμο του δρόμου, μια στάση εργασίας των εργαζομένων που έχουν επαφή με τον χώρο υγειονομικής ταφής. Αυτά σας είπα είναι το επόμενο στάδιο αλλά αυτή την στιγμή θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα και ιδιαίτερα μετά το τελευταίο χρονικό διάστημα όταν χρειαζόταν ένα απορριμματοφόρο 6 ώρες για να αδειάσει. Αντιλαμβάνεστε ότι περίμενε στην ουρά 6 ώρες και κανένας δεν έδινε σημασία στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Μπορώ να προσθέσω κάτι Πρόεδρε. Η πολιτεία σήμερα έχει μεταθέσει στην Αυτοδιοίκηση κονδύλια που όφειλε να τα δίνει αυτή. Σας δίνω ένα παράδειγμα. Υπάρχουν κάποιοι στόχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακύκλωση των απορριμμάτων στην Ελλάδα.

Τους στόχους αυτούς καλείται να τους πιάσει ο Ενιαίος Σύνδεσμος. Ο Ενιαίος Σύνδεσμος λοιπόν έχει κάνει το εργοστάσιο ανακύκλωσης, έχουμε τα προβλήματα της κατακρήμνισης κλπ, σήμερα λειτουργεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Αναγκάστηκε για να μην συρθούμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων, να κάνει μια μονάδα καύσης των παθογόνων.

Καλείται ο Ενιαίος Σύνδεσμος λοιπόν σήμερα, να αντιμετωπίσει τις δαπάνες γι' αυτούς τους στόχους που πληρώνουν οι δημότες του λεκανοπεδίου. Αυτά είναι στόχοι που θα έπρεπε να πληρώνονται, οι δαπάνες γι' αυτούς τους στόχους, θα έπρεπε να πληρώνονται απ' την πολιτεία. Δηλαδή αυτή την στιγμή ο Ενιαίος Σύνδεσμος θα μπορούσε με τα χρήματα που παίρνει να κάνει μόνο την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων.

Δεν μπορεί λοιπόν να πιάνει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην χρηματοδοτείται απ' την πολιτεία. Δεν μπορεί να έχει το εργοστάσιο καύσης των παθογόνων και να απαλλάσσει το λεκανοπέδιο με όσα προβλήματα ξέρετε και έχουμε πει κατά καιρούς, από τα νοσοκομειακά απορρίμματα και να καλείται αυτό να τα πληρώσει η Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η υποχρέωση της πολιτείας.

Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κλείνοντας θέλω να τονίσω την σοβαρότητα του προβλήματος. Και πολλοί δηλαδή μόνο όταν δημιουργείται ένα κλείσιμο του χώρου υγειονομικής ταφής, μια απεργία, τότε όλοι θυμόμαστε τα σκουπίδια και τις ευθύνες μας προς το μέλλον. Τις υπόλοιπες μέρες βλέπουμε ότι κωφεύουν, αδιαφορούν και δεν τους ενδιαφέρει το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Εμείς δυστυχώς και αυτή την σοβαρή ευθύνη της ενημέρωσης του κόσμου, θα την πάρουμε επάνω μας, θα μεταφέρουμε τις ευθύνες που υπάρχουν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να είστε σίγουροι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα για μας το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι απ' τα κυρίαρχα που θα απασχολήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας.