ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΘΕΜΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

 

ΑΘΗΝΑ-ΠΕΜΠΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέματα συζήτησης;
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας και βέβαια από τη μεριά μας τέθηκαν σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένα από αυτά ήταν το θέμα των συμβασιούχων, ήταν τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που υπάρχει μια εκκρεμότητα από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ήταν τα ζητήματα που αφορούν τις Ευρωεκλογές και βέβαια η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά το πιο σημαντικό για μας ήταν αυτό που έχει να κάνει με τα ζητήματα της πολιτικής προσωπικού που θ’ ακολουθηθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσοι είναι οι συμβασιούχοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τι ζητάτε; Δηλαδή αυτόματη μετατροπή συμβάσεων;
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν έχουμε τοποθετηθεί ακόμη επίσημα, αναμένουμε από τη μεριά της Κυβέρνησης και από το Υπουργείο Εσωτερικών να κατατεθεί ή το σχέδιο του Προεδρικό Διατάγματος ή οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση υπάρξει, προκειμένου να τοποθετηθούμε υπεύθυνα γιατί έχουμε θέσεις για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τονίσαμε και στον κ. υπουργό και στον κ. υφυπουργό ότι υπάρχουν σοβαρές ιδιαιτερότητες για τους εργαζόμενους που είναι συμβασιούχοι στους Ο.Τ.Α. και πρέπει στη νομοθετική ρύθμιση που θα γίνει, να ληφθούν υπόψη γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχον περίπου 25 χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι αναμένουν τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, προκειμένου να δουν αν θα καλυφθούν κι αυτοί με οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας αριθμός από αυτούς λήγει τέλος Ιουνίου.
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι έχουμε τα προγράμματα που είναι της Κοινωνικής Μέριμνας που υλοποιούνται μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων, που αντιλαμβάνεστε το «Βοήθεια στο Σπίτι», η «Μέριμνα», τα «¶τομα με ειδικές ανάγκες», οι Σχολικοί φύλακες είναι προγράμματα σημαντικά που προσφέρουν έργο, όχι μόνο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους πολίτες και θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστούν και το προϋπάρχον προσωπικό μπορεί να βοηθήσει στη συνέχιση αυτών των προγραμμάτων.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε μια πρώτη, όχι μόνο ενημερωτική αλλά και ουσιαστική κατά την εκτίμησή μου, συνάντηση με τους εκπροσώπους της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Πρόθεσή μας –όπως το έχω πολλές φορές επισημάνει- είναι με τους φορείς εκείνους που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να υπάρχει όχι μόνο απλώς και μόνο επικοινωνία, αλλά να υπάρχει και ουσιαστική συνεργασία.

Τα μεγάλα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδίως τα προβλήματα που αφορούν το προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λύνονται με συνεννόηση, λύνονται με συνεργασία και κυρίως λύνονται σε διάρκεια χρόνου και δεν πρέπει απλώς να μεταθέτουμε τα προβλήματα αυτά.

Δεσμευτήκαμε με την ευκαιρία ιδίως και του νέου Κώδικα, ο οποίος αφορά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και το προσωπικό, να λύσουμε τα μεγάλα θεσμικά προβλήματα που χρονίζουν, καθώς επίσης και να δώσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την οντότητα θεσμική και οικονομική, την οποία πρέπει να έχει.

Οι συναντήσεις αυτές θα αποτελούν μια πρακτική η οποία θα αποδειχθεί τρέχουσα και επομένως δεν θ’ αποτελούν είδηση. Γι’ αυτό τον λόγο τέτοιου είδους ανακοινώσεις για τα θέματα τα οποία αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν πρόκειται πάντοτε να συνοδεύονται από δηλώσεις. Θα υπάρχουν δηλώσεις μόνο όταν θα πρέπει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέθηκε κ. Υπουργέ το θέμα των συμβασιούχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από ότι μας είπαν. Θα εξαιρεθούν μέσω του Προεδρικού Διατάγματος ή θα ενταχθούν κι αυτοί εκεί; Γιατί είναι λίγο διαφορετική η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα απαντήσω όπως ακριβώς παγίως έχω στο σημείο αυτό απαντήσει: έως ότου ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο του Διατάγματος το οποίο αφορά τους συμβασιούχους, δεν θα υπάρχουν επιμέρους ανακοινώσεις. Έχω πει ότι όταν ολοκληρωθεί το πλαίσιο, αυτό το πλαίσιο θα περιλαμβάνει και το ποιοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ποιες ακριβώς είναι οι κατηγορίες των νομικών προσώπων, τα οποία καλύπτουν.

Αυτό συνάγεται και από το Σύνταγμα και από την Κοινοτική Οδηγία. Επίσης θα υπάρχει ο τρόπος καταγραφής των πάγιων και διαρκών αναγκών. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το πλαίσιο τότε από εκεί και πέρα θα είναι ανακοινώσιμο και το περιεχόμενό του.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ρωτήσαμε αν καλύπτει την Τοπική Αυτοδιοίκηση,
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντώ ότι δεν πρόκειται έως ότου ολοκληρωθεί το θεσμικό αυτό πλαίσιο να δίνονται αποσπασματικές απαντήσεις, για την έκταση εφαρμογής. Γιατί διαφορετικά θα είχαμε επιμέρους ανακοινώσεις για ένα θέμα το οποίο θέλει συνολική μελέτη για να προσαρμοστούμε και στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου και στις επιταγές του Συντάγματος.

Νομίζω ότι η υπεύθυνη στάση απέναντι στην χρόνια αγωνία των συνανθρώπων μας, επιβάλλει –όταν είναι ολοκληρωμένη η μελέτη- να υπάρχουν και ολοκληρωμένες απαντήσεις. Οι αποσπασματικές απαντήσεις στοίχισαν πολλά τα προηγούμενα χρόνια. Δεν σκοπεύω να επαναλάβω τα λάθη των προκατόχων μου.