Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

 

ΑΘΗΝΑ – ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002


Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα και ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας για τη συνέντευξη Τύπου που έχει σκοπό να ενημερώσει και τα Μέσα Επικοινωνίας, αλλά κυρίως τους κατοίκους όλης της Ελλάδος για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουμε προγραμματίσει.

Πριν μπω στην απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για τις κινητοποιήσεις αυτές, θα ήθελα να σας πω, ότι το τελευταίο διάστημα τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχολούν και τρία άλλα σοβαρά προβλήματα. Θα έχετε αντιληφθεί κι εσείς, ότι η εικόνα κυρίως στους Δήμους της Αττικής είναι άσχημη. Και αυτή η άσχημη εικόνα έχει να κάνει κυρίως με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη μη σύντομη αποκομιδή των απορριμμάτων από τους Δήμους.

Εδώ θέλω να σας πω, ότι η ευθύνη αυτής της κατάστασης δεν είναι των εργαζομένων, αλλά είναι κυρίως των φορέων που έχουν αναλάβει την υλοποίηση των έργων, αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων και είναι αυτά που λέγαμε σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου το καλοκαίρι, ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα η χωροθέτηση των νέων χώρων του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στα Άνω Λιόσια, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα.

Ήδη με τις τελευταίες βροχοπτώσεις δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα γιατί λειτουργεί μόνο ένα επίπεδο στη χωματερή των Άνω Λιοσίων, το οποίο έχει φτάσει στα 170 μέτρα, οι καιρικές συνθήκες αυτές δημιούργησαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο που υπάρχει προκειμένου τα απορριμματοφόρα, αλλά και τα μεγάλα κοντέινερ όσων Δήμων έχουν σταθμούς μεταφόρτωσης επί 24 ώρες έκλεισε η χωματερή, γινόταν σταδιακή απορρόφηση των απορριμμάτων και βέβαια κατά περίεργο τρόπο υπήρξε και μία φωτιά, η οποία δημιούργησε περισσότερο εκείνες τις μέρες το πρόβλημα.

Αλλά εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η φωτιά είναι περίεργη, γιατί διευκόλυνε παραπέρα τις ενέργειες εκεί της υγειονομικής ταφής, προκειμένου να υπάρξει άμεση απορρόφηση των απορριμμάτων. Και νομίζω, αντιλαμβάνεστε τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο χώρο της υγειονομικής ταφής. Θέλω να γνωρίζετε, ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση που υπάρχει.

Αν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις μας, αλλά και η αγωνία του συνδικαλιστικού κινήματος των ΟΤΑ, ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν κάνει καμία ενέργεια γι' αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν, να είστε σίγουροι ότι εάν τώρα είναι μικρό το πρόβλημα, το 2004 που θα πραγματοποιούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι σημαντικότερο και θα δημιουργήσει μια άσχημη εικόνα για τη χώρα μας.

Το δεύτερο και θα υπάρξει και μια ανακοίνωση φεύγοντας, έχει να κάνει, ότι ενώ στο χώρο στα Άνω Λιόσια λειτουργεί ένα πρότυπο εργοστάσιο που έχει στοιχίσει πολλά χρήματα, πολλά δις στον ελληνικό λαό, που έχει να κάνει με την θερμική πυρόλυση των νοσοκομειακών αποβλήτων, αυτή τη στιγμή εκεί δεν φτάνει ούτε το 10% αυτών των αποβλήτων μια και οι περισσότεροι οργανισμοί, δηλαδή τα νοσοκομεία έχουν έρθει σε συνεννόηση με κάποιους ιδιώτες και προχωράνε σε αποστείρωση δήθεν και μετά αυτά την αποστείρωση πιθανόν να διοχετεύονται με τα υπόλοιπα απορρίμματα και αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα που δημιουργούνται στη δημόσια υγεία.

Και βέβαια είναι και πολλά νοσοκομεία τα οποία αυτά τα νοσοκομειακά απόβλητα τα ρίχνουν μέσα στους κοινούς κάδους των απορριμμάτων και αυτά όλα πηγαίνουν στο χώρο υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, τη στιγμή που το κράτος και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν κάνει ένα τόσο σοβαρό έργο.

Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος μια και με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας δεν έχει υπογραφτεί από το 1995 Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία είναι στα χέρια τους και η οποία επικαιροποιήθηκε το 1998 και σήμερα τέλος 2002, αρχές του 2003, δεν υπάρχει υπογεγραμμένη προκειμένου να υποχρεωθούν τα δημόσια αλλά και τα ιδιωτικά νοσοκομεία να μεταφέρουν στον χώρο των Άνω Λιοσίων προκειμένου να υπάρχει η διαδικασία που προβλέπεται τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά όσο και από τους νόμους.

Το δεύτερο έχει να κάνει και σας είχαμε ενημερώσει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ τελικά προχωράει στη διαχείριση των απορριμμάτων και είναι και ένα ζήτημα της απεργιακής κινητοποίησης για τα υλικά συσκευασίας όπως είχε προαποφασίσει βέβαια τώρα με τη συμμετοχή δήθεν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά την ουσιαστική παρέμβαση σ' αυτά τα ζητήματα θα έχουν οι βιομήχανοι και οι ιδιώτες.

Αυτό είναι ξεκάθαρο ότι όπως το είχαμε δηλώσει και το καλοκαίρι έτσι και τώρα θα αντιμετωπιστεί δυναμικά από τους εργαζόμενους μια και έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η είσοδος των ιδιωτών δεν έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος ή με την παροχή υπηρεσιών σε τομείς που είναι δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα με λιγότερο κόστος, αλλά έχει να κάνει προκειμένου οι ίδιοι να εκμεταλλευτούν τόσο την κατασκευή των έργων όσο και τις εγκαταστάσεις, αλλά κυρίως τον εξοπλισμό και βέβαια τον μελλοντικό τους έλεγχο σ' αυτόν τον χώρο που έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο είναι πολύ σοβαρό, είναι δεκάδες εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι με ευθύνη και της Κυβέρνησης αλλά και της ΚΕΔΚΕ μένουν απλήρωτοι και δεν έχουν όχι μόνο για το δώρο των Χριστουγέννων και τις μέρες αυτές, αλλά είναι τουλάχιστον επί 2 μήνες απλήρωτοι και δεν υπάρχει η δυνατότητα από το Υπουργείο να σταλούν κονδύλια μια και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δηλώσει ότι ό,τι επιχορήγηση ήταν να στείλει εστάλη και δεν υπάρχουν χρήματα.

Βέβαια η Εκτελεστική Επιτροπή έχει κάνει γνωστό ότι στα ζητήματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και κυρίως για την μερική απασχόληση, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και δεν θα επιτρέψουμε και στο Δημόσιο αλλά και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τέτοιες μορφές απασχόλησης που προσπαθεί η Κυβέρνηση να εισάγει τελευταία.

Μένοντας στην ενημέρωση μας για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, θέλουμε να σας πούμε ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει απορρίψει την εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης, που στα χαρτιά και στα λόγια είναι 2,5%, αλλά ουσιαστικά είναι ονομαστική μείωση των αποδοχών μας με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου και την επιβολή των κρατήσεων 6,67%. Σ' ένα ποσό 60.000 που θα θεωρείται συντάξιμο, θα έχουμε ουσιαστικά μείωση των αποδοχών μας.

Και βέβαια ζητάμε την καταβολή διορθωτικού ποσού και την εφαρμογή από 1.1.2003 ενός νέου μισθολογίου, όπου εκεί θα ενσωματώνονται στον βασικό μισθό τα επιδόματα. Και βέβαια δεν ζητάμε κάτι καινούριο, ζητάμε η Κυβέρνηση να υλοποιήσει την δέσμευση που είχε ο Πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όταν είχε πει ότι από 1.1.2003 θα έχουμε ένα νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Βέβαια να πούμε ότι και σαν κλάδος διεκδικούμε ουσιαστική αύξηση στα μέλη μας και κυρίως έχει να κάνει με την επαναδιατύπωση. Και το λέμε επαναδιατύπωση γιατί κι εδώ έχουμε στον κλάδο μας ουσιαστικά σε μια μεγάλη κατηγορία περίπου 200.000 εργαζομένων μείωση των αποδοχών μια και το Υπουργείο Οικονομικών με μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μείωσε το ειδικό επίδομα απασχόλησης σ' αυτή την κατηγορία από 27.500 που ήταν στις 16.500.

Ουσιαστικά δηλαδή έχουμε σχεδόν το μισό των εργαζομένων να έχει μείωση των αποδοχών από τον Μάιο που ισχύει αυτό κατά 10.000. Εμείς ζητάμε επαναδιατύπωση, αύξηση και ενσωμάτωση σ' αυτό το ειδικό επίδομα απασχόλησης των εξόδων κίνησης. Μέσα στο χαρτί που σας έχουμε δώσει αναφέρονται αναλυτικά.

Επίσης η υπερωριακή αποζημίωση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υπολογίζεται στο σύνολο αποδοχών μια και οι Υπηρεσίες μας δουλεύουν σε 24ωρη βάση και έχουμε φτάσει στο σημείο να δουλεύουν Σάββατο και Κυριακή 5 ώρες και να αμείβονται πιο λίγο από την καθημερινή τους εργασία, το οποίο θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο και πρέπει αυτό να υπολογίζεται στο σύνολο των αποδοχών.

Ζητάμε υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για το προσωπικό αορίστου χρόνου σύμφωνα πάλι με τα αιτήματα και του υπόλοιπου προσωπικού. Να υλοποιήσει κι εδώ πάλι τη δέσμευση της η Κυβέρνηση, που έχει να κάνει με την επέκταση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και στο Δημόσιο. Εμείς σαν χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η πλειοψηφία των εργαζομένων ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία, δηλαδή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα αυτό.

Την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας και στους εργαζόμενους σε πρώην κρατικούς παιδικούς σταθμούς και στα αθλητικά κέντρα που μεταφέρθηκαν στους ΟΤΑ και βέβαια τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των απορριμμάτων, την προσπάθεια της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα.

Και βέβαια με ζήτημα αιχμής τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης των υλικών συσκευασίας που είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας μια και το ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρεί ότι θα λειτουργήσει αυτός ο φορέας με την αποκλειστική συμμετοχή μόνο των ιδιωτών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει καθαρά λόγο διεκπεραιωτικό των αποφάσεων των βιομηχάνων. Εμείς σ' αυτό, όπως και στο παρελθόν σας είπα, είμαστε αντίθετοι και στην πράξη αυτό θα το αντιμετωπίσουμε.

Και βέβαια τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πρόσληψη προσωπικού αλλά και του θεσμού των εκτάκτων, εμείς ζητάμε να μην υπάρχει, να καταργηθεί ο θεσμός των εκτάκτων, όπου υπάρχει δυνατότητα να προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό, υπάρχει πλέον αυτή η δυνατότητα εκτός από ορισμένες κατηγορίες που και σε αυτές πρέπει να δοθεί η δυνατότητα, να υπάρχει μόνο έκτακτο προσωπικό σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 4 μηνών, και βέβαια πρέπει να αντιμετωπισθεί και το ζήτημα της αλόγιστης ίδρυσης και λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων αλλά και του προσωπικού που ήδη υπάρχει εκεί που είναι περίπου 25.000 και αντιλαμβάνεστε τα κοινωνικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν με το προσωπικό αυτό όταν και η ίδια η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα εξετάσει το θεσμικό πλαίσιο των δημοτικών επιχειρήσεων.

Και το ουσιαστικό εδώ είναι ότι εμείς ζητάμε ότι να μην επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία δημοτικών επιχειρήσεων σε αρμοδιότητες ή υπηρεσίες των δήμων που αναφέρονται στους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας ή είναι δημόσιου ή κοινωνικού χαρακτήρα.

Επίσης, τα αιτήματα της απεργίας μας, είναι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τα ασφαλιστικά μας ταμεία, το ΤΗΔΚΥ και το ΤΑΔΚΕ μια και οι παροχές αλλά και η έλλειψη προσωπικού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και βέβαια η αύξηση του μηνιαίου βοηθήματος, ο τρόπος υπολογισμού είναι εξειδικευμένα από 7 τοις χιλίοις σε 8 τοις χιλίοις και το εφάπαξ που δίνει το ΤΑΔΚΕ στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ολα αυτά είναι τα αιτήματα του κλάδου. Εχουμε δώσει το περιθώριο στην κυβέρνηση να συζητήσει μαζί μας αυτά τα ζητήματα και να δώσει ουσιαστικά λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Εδώ θέλω να σας πω ότι στην πράξη η κυβέρνηση με την απόφαση της να μεταφέρει την εφαρμογή του νέου μισθολογίου το 2004, απαξίωσε και υποβάθμισε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και στην διαδικασία των δικών μας συλλογικών διαπραγματεύσεων, όταν ξεκινήσαμε στις 5 Νοέμβρη, έχουν δοθεί δύο παρατάσεις δια νόμου, τελικά προσκληθήκαμε για δεύτερη φορά προχθές, αλλά στην πράξη η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λύσεις στα αιτήματα μας και γι' αυτό εμείς όπως σας είπα και πριν έχουμε προχωρήσει στην πραγματοποίηση σε μια στάση εργασίας την Τετάρτη, 11, μέχρι τέλος ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δίνουμε το περιθώριο προκειμένου να μην μας κατηγορήσει κανένας ότι εκβιάζουμε τόσο την κοινωνία όσο και την Κυβέρνηση, εν' όψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, αλλά όμως αν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου δεν έχει δώσει λύσεις και κυρίως στα οικονομικά αιτήματα του κλάδου, όπως τα έχουμε καταθέσει, είναι σίγουρο ότι τότε προχωράμε στην πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας μας που είναι την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου και το Σαββατοκύριακο θα υπάρχει αποχή αλλά και σύγκληση της Συνέλευσης των Προέδρων και την Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου που θα αποφασίσει την παραπέρα κλιμάκωση.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ενημέρωση όλων των Συλλόγων, ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν και περιοδείες και συσκέψεις αλλά και Γενικές Συνελεύσεις, προκειμένου να αναλυθεί το πλαίσιο των διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας και κυρίως μπορώ να σας μεταφέρω από τις μέχρι τώρα πραγματοποιηθείσες συσκέψεις, ότι το κλίμα των εργαζομένων είναι θετικό, όλοι θα συμμετέχουν σ' αυτές τις απεργιακές κινητοποιήσεις, και θέτουν σαν πρώτο στόχο την οικονομική αναβάθμιση των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτά έτσι πολύ περιληπτικά και σύντομα, που έχουν να κάνουν με τις διεκδικήσεις. Πριν φύγετε, πιστεύω θα είναι και έτοιμο το κείμενο που έχει να κάνει αναλυτικά με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα νοσοκομειακά απορρίμματα, προκειμένου να δείτε πόσο η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προστασία της υγείας των κατοίκων αλλά και των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, όταν ανεξέλεγκτα – το λέω και πάλι – χωρίς κανένα έλεγχο οποιοσδήποτε, οπουδήποτε, μπορεί να αποθέσει αυτά τα απορρίμματα.

Δεν ξέρω οι συνάδελφοι, ο Γενικός Γραμματέας και ο Αντιπρόεδρος, αν θέλουν να συμπληρώσουν κάτι.

Γ.ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, όπως και να το κάναμε το ζήτημα και όπως αναλύθηκαν τα ζητήματα μας, αυτής της απεργιακής κινητοποίησης, από τον Πρόεδρο, πάντα υπάρχει από πίσω ένα γιατί. Αυτό το γιατί είναι που απασχολεί τους εργαζόμενους, και κατά συνέπεια τους κάνει να κατεβαίνουν στον δρόμο του αγώνα.

Εχουμε μία όξυνση όλων αυτών των προβλημάτων και αν παρατηρήσετε, αν τα δει κανένας κατά ομάδες αυτά τα αιτήματα, και όπως ακριβώς τα ξεκίνησε και ο Πρόεδρος, που έχουν σχέση με την ιδιωτικοποίηση, έχουν σχέση με την σταθερή, μόνιμη δουλειά, έχουν σχέση με τα ασφαλιστικά, ανεξάρτητα αν είναι ιδιαίτερα ζητήματα, έχουν σχέση με τα οικονομικά, απορρίπτοντας την πολιτική λιτότητας. Αυτό που τα αγγίζει και τα οξύνει είναι μία ενιαία πολιτική που εφαρμόζεται από την μεριά της Κυβέρνησης.

Ετσι βλέποντας το ζήτημα, ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο αύριο να λυθούν τα ζητήματα ή και αν ακόμα δοθούν κάποιες λύσεις δεν θα έχουμε και στο μέλλον ακόμα περισσότερα αιτήματα.

Ετσι λοιπόν, ο κόσμος μας, ο εργατόκοσμος, προσανατολίζεται δηλαδή, είναι έτοιμος για μακρόχρονο αγώνα, γιατί ιδιαίτερες λύσεις να δοθούν σε αυτά τα ζητήματα που βεβαίως αλαφρώνουν λιγάκι το βάρος που δέχονται από την συνολική επίθεση, μπροστά μας θα έχουμε όλη αυτή την επίθεση που ουσιαστικά δεχόμαστε από την Κυβερνητική πολιτική.

Είδατε, βαρέα και ανθυγιεινά, ιδιωτικοποίηση, τονίζονται και πάλι ή το ζήτημα της σταθερής, μόνιμης δουλειάς, μετά από την απόφαση της Κυβερνητικής επιτροπής να προχωρήσει νομοθετικά για την επέκταση της και στο δημόσιο. Απελευθέρωση των αγορών γαρ. Είναι ένα λεπτό και σημαντικό σημείο που το συνδικαλιστικό κίνημα νομίζω ότι έχει υποχρέωση να αναδεικνύει κάθε φορά και μέσα από τους ιδιαίτερους κλαδικούς αγώνες.

Γ.ΧΑΡΙΣΗΣ: Αυτό το οποίο εγώ θέλω να τονίσω, και δεν θα πω τα αιτήματα που έτσι και αλλιώς αναλύθηκαν από τους προηγούμενους συναδέλφους, είναι ότι το κλίμα που υπάρχει στην διοίκηση της Ομοσπονδίας και που εκφράστηκε και στο Γενικό Συμβούλιο αλλά και μέσα από τις περιφερειακές συσκέψεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι η Ομοσπονδία είναι αποφασισμένη εάν – γι' αυτό έδωσε και αυτό το περιθώριο – εάν μέχρι τότε δεν ικανοποιηθούν τα προβλήματα, η διάθεση είναι να προχωρήσουμε από την Δευτέρα σε κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, από την Δευτέρα δηλαδή 20 Ιανουαρίου.

Αυτό το κλίμα επεκράτησε και στο Γενικό Συμβούλιο, γι' αυτό παρά τις αντιθέσεις που είχαμε μεταξύ μας και όσον αφορά τα αιτήματα και όσον αφορά τις μορφές, η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη, ακριβώς για να δώσει αυτό το μήνυμα και προς την Κυβέρνηση και προς τους εργαζόμενους, βέβαια, διότι και οι εργαζόμενοι όταν καταλάβουν ότι η Ομοσπονδία είναι αποφασισμένη να πάει και ενωμένα και με αποφασιστικότητα, εκφράζει την μεγαλύτερη συμμετοχή, διότι πιστεύουν ακριβώς ότι κάτι μπορεί να γίνει μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις.

Και τα αιτήματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Είναι, θα έλεγα εγώ, το μίνιμουμ που θα μπορούσαμε να βάλουμε, δεν είναι κάτι έξω από την πραγματικότητα, μπορούν να λυθούν αυτά τα προβλήματα, γιατί αν δεν αντιμετωπισθούν αυτά, τότε η κατάσταση των εργαζομένων θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο. Είναι κάτι το οποίο, δεν μπορούμε δηλαδή να κάνουμε πίσω από αυτά τα αιτήματα τα οποία έχουμε θέσει.

Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η ουσία ήταν αυτό που είπε ο συνάδελφος Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, και σας το έχουμε δώσει, ότι η απόφαση είναι ομόφωνη. Είναι δηλαδή κατανοητό και πρέπει να γίνει σε όλους και κυρίως στην Κυβέρνηση, ότι αν δεν δώσει λύση στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, έχει αντιμέτωπο του όλο τον κλάδο, όλους τους εργαζόμενους. Και αυτό φάνηκε και μέσα από την συμμετοχή στις περιφερειακές συσκέψεις που έγιναν, όπου οι εργαζόμενοι ήταν και ικανοποιημένοι ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη προκειμένου να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.

Θέλω να σας πω επίσης, και να ακούσω τις ερωτήσεις σας, ότι έχουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με ιδιωτικοποιήσεις – και θα τα αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ημέρες – και στον Δήμο Πειραιά, όπου πλέον προσπαθεί με την δημιουργία μίας δημοτικής επιχείρησης σε δημοτικό συμβούλιο που θα συγκληθεί τις επόμενες ημέρες, να μεταφέρει όλες τις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα εκεί. Και το δεύτερο, όπως γνωρίζετε υπάρχει το παζάρι στον Δήμο Πειραιά, όπου εκεί πολλά έχουν ακουστεί, πολλά έχουν καταγγελθεί, και να μην υπάρχει ο έλεγχος του δημοτικού συμβουλίου και ο κοινωνικός έλεγχος, προχωρούν και εκεί στην ίδρυση και δημιουργία δημοτικής επιχείρησης που θα αναλάβει την εκμετάλλευση του παζαριού.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να συμπληρώσω τίποτα άλλο, και εμείς βρισκόμαστε σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οπουδήποτε κληθούμε ζητήματα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των ΟΤΑ και είμαι στην διάθεση σας για ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν απαξιώνετε όμως στην ουσία τον αγώνα σας κάνοντας αυτό; Δηλαδή κάνετε τώρα κάποια στάση εργασίας και μετά αρχίζετε, δηλαδή παρ' όλα αυτά που είπατε ότι ναι για τον κόσμο, επειδή είναι γιορτές και όλα αυτά, αλλά πάντα, εντάξει υπάρχει μια δικαιολογία και πάντα εσάς κατηγορούν όταν γίνεται κάτι…

Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, σας είπα ότι κάθε φορά που προχωράμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση και οι φορείς που χρησιμοποιούνται εναντίον των εργαζομένων θα βρουν κάποιες δικαιολογίες. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια με την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων τις ημέρες των εορτών, βρίσκανε κάποιοι αφορμή να πουν και να φέρουν απέναντι μας την κοινωνία, εμείς κάνουμε μία προειδοποίηση προκειμένου να σας θυμίσουμε ότι τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, δείχνουμε μια καλή διάθεση απέναντι στην Κυβέρνηση και τους λέμε ότι εμείς δεν απεργούμε μέσα στις γιορτές, αλλά αν δεν λύσετε τα προβλήματα την ευθύνη για την κλιμάκωση σε ένα χρονικό διάστημα το οποίο θα είναι μέσα στον Γενάρη, θα είναι δική τους ευθύνη.

Αρα λοιπόν, προκειμένου να μην έχουμε απέναντι μας, προκειμένου να μην δώσουμε το δικαίωμα κάποιοι να σπεκουλάρουν και να μας δυσφημίσουν αυτή την απεργιακή κινητοποίηση, που σκοπό έχει να λύσει τα δίκαια αιτήματα μας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν παίζει ρόλο ουσιαστικό ο χρόνος αλλά ουσιαστικά η συμμετοχή και η υλοποίηση των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου γι' αυτές τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Για ΄μας δεν παίζει ρόλο, δηλαδή, ο χρόνος.

Γ.ΧΑΡΙΣΗΣ: Να πω κάτι εδώ. Νομίζω ότι η 18 Δεκεμβρίου, επιλέχθηκε για δύο λόγους, ο ένας έχει ένα συμβολισμό, ψηφίζεται η εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης με την οποία διαφωνούμε, και το δεύτερο είναι ότι θέλουμε χωρίς να δημιουργήσουμε ιδιαίτερο πρόβλημα από μία κινητοποίηση στις υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες – διότι καταλαβαίνετε, μία στάση εργασίας δεν δημιουργεί προβλήματα ούτε στην αποκομιδή των απορριμμάτων δημιουργεί προβλήματα, ούτε στις υπηρεσίες, δυσάρεστες προς τους δημότες – όμως, κάνουμε γνωστό στην κοινωνία και στην κυβέρνηση ότι εάν δεν τα αντιμετωπίσει, μετά από ένα μήνα, δεν θα έχουμε εμείς ευθύνη για το τι προβλήματα θα υπάρξουν.

Και όπως καταλαβαίνετε, νομίζω καμία συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων εάν θέλει να σέβεται τον εαυτό τους και τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί, δεν επιλέγει ντε και καλά να κάνει απεργίες. Εμείς θέλουμε, είναι το έσχατο όπλο των εργαζομένων η απεργία, θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές για τους εργαζόμενους, διότι έχουν προβλήματα οικονομικά οι εργαζόμενοι, θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα με το λιγότερο δυνατό κόστος που μπορούμε να έχουμε. Γι' αυτό προειδοποιούμε. Και μακάρι να λυθούν χωρίς να πάμε στην απεργία.

Γ.ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ: Οχι ότι δεν θα βρεθούν καλοθελητές – εντός εισαγωγικών – γι' αυτήν την στάση εργασίας, με τον συμβολισμό που έχει, από την μεριά της ημερομηνίας όπως είπε ο Αντιπρόεδρος, δεν θα βρεθούν και θα πουν πάλι ότι οι εργαζόμενοι μέσα στις γιορτές ή άλλοι φορείς οι οποίοι θα πουν ότι είμαστε παράνομοι. Ποια απεργιακή κινητοποίηση, ποιος αγώνας των εργαζομένων μέχρι σήμερα δεν έχει κηρυχθεί παράνομος και καταχρηστικός; Εμείς το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό, γι' αυτό σας είπα και στην αρχή ότι τελικά αντιμετωπίζουμε μία συνολικότερη επίθεση, γι΄ αυτό το νόημα θα αποφασίσουμε. Μπορεί να έχουμε αυτά τα ιδιαίτερα ζητήματα ως κλάδος ή να μην είναι το σύνολο των αιτημάτων που προβάλλουμε ως εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά οι πλευρές προσεγγίζουν καθαρά τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο δημόσιο, ενάντια στους εργαζόμενους και τα λοιπά.

Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να συμπληρώσω εδώ ότι υπάρχουν, μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών να λέει, και ο κ. Χριστοδουλάκης, ότι οι αυξήσεις είναι 2,5% και δεν υπάρχει τίποτα άλλο, θέλω να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν πολλοί κλάδοι οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και εις βάρος άλλων εργαζομένων οι οποίοι έχουν ήδη πάρει αυξήσεις πάνω από την εισοδηματική πολιτική και έχουν υπογραφεί Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι λεγόμενοι «Ειδικοί Λογαριασμοί» ή κάποια άλλα επιδόματα τα οποία δυστυχώς έρχονται να αυξήσουν την ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα στους κλάδους των δημοσίων υπαλλήλων, μια και όταν είχαμε συμφωνήσει όλοι ότι πάμε σε ένα νέο μισθολόγιο, ε αυτό τον στόχο έχει, προκειμένου ότι επιδόματα υπάρχουν να ενταχθούν μέσα στον βασικό μισθό προκειμένου να μην υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων που παίρνουν περισσότερα χρήματα μέσω των επιδομάτων παρά από τον βασικό τους μισθό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλά μακριά από το μικρόφωνο)

Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόβλημα που υπάρχει στα Ανω Λιόσια δεν απαλύνεται, απλώς διευκολύνονται αυτή την στιγμή τα απορριμματοφόρα και τα μεγάλα φορτηγά, προκειμένου να έχουν εύκολη πρόσβαση. Ηδη όπως σας είπα το κύτταρο αυτό έχει σκάσει στα 170 μέτρα ύψος, έχει κορεσθεί, και αν δεν προχωρήσει άμεσα η χωροθέτηση του χώρου υγειονομικής ταφής, τα προβλήματα θα οξυνθούν.

Γ.ΧΑΡΙΣΗΣ: Οταν κάνει τρεις ώρες το απορριμματοφόρο μέσα για να αδειάσει, πως θα μαζευτούν;

Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος θα μαζέψει τα σκουπίδια; Και έχει να κάνει αυτό που είπαμε, ότι με τις επεμβάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, προσπαθούν να διαφοροποιηθεί ο περιφερειακός και ο νομαρχιακός σχεδιασμός, δήθεν ότι τα έργα αυτά δεν μπορούν να επιχορηγηθούν απ' το Γ' ΚΠΣ τη στιγμή που έχουν ενταχθεί εκεί, έχουν γίνει μελέτες για ΧΥΤΑ και όλα αυτά και λέει ότι είναι αναγκαία η είσοδος των ιδιωτών πού; Σε έργα προστασίας περιβάλλοντος;

Υπάρχει περίπτωση κάποιος ιδιώτης να επενδύσει αν δεν υπάρχει από πίσω το κέρδος; Και που το κέρδος; Στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου εκεί πρέπει να προσφέρουμε φτηνές και σύγχρονες υπηρεσίες;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα αιτήματα σε σχέση με την αύξηση των μισθών.

Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω σας το είπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μπορούμε να πούμε επί % πάνω στο μισθό.

Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρα απ' το πρώτο ζήτημα που είναι και έχει να κάνει με το νέο μισθολόγιο που εκεί λέμε ενσωμάτωση των επιδομάτων και κατώτατο βασικό μισθό, ο οποίος θα είναι περίπου στο ύψος των 320 χιλιάδων και με την αύξηση του ειδικού επιδόματος απασχόληση των ΟΤΑ και της ενσωμάτωσης των εξόδων κίνησης, το ύψος σε ποσοστιαίες μονάδες δεν ξεπερνάει αν δεν κάνω λάθος 8%. 8 με 10% περίπου είναι.

Βέβαια είναι ανάλογα με την κατηγορία και τον χώρο. Όμως ουσιαστικά τα δύο βασικά ζητήματα είναι αυτά, το νέο μισθολόγιο και το ειδικό επίδομα απασχόλησης των ΟΤΑ και κυρίως συζητάμε προκειμένου αυτά μελλοντικά να ενταχθούν στους βασικούς μισθούς όταν πλέον θα ξεκινήσει και η κουβέντα για το νέο μισθολόγιο όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα νοσοκομειακά απόβλητα θα κάνετε κάποια παρέμβαση ιδιαίτερη εσείς ως ΠΟΕ-ΟΤΑ;

Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με την ανακοίνωση σήμερα που θα βγει, θα το αναδείξουμε το ζήτημα, είναι πολύ σοβαρό και επειδή είναι και οι ημέρες των εορτών και των Χριστουγέννων και επειδή πιθανόν να ανέμεναν ότι μπορεί να πάμε σε κάποιες κινητοποιήσεις και θα κατηγορούσαν εμάς, είναι ευκαιρία να κατηγορήσουμε εμείς όλους αυτούς που τα υπόλοιπα χρόνια μας κατηγορούν, ότι δεν νοιάζονται καθόλου για την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως για την υγεία των κατοίκων της Ελλάδος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίως το πρόβλημα με τα νοσοκομειακά απόβλητα δημιουργεί εντάσεις.

Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μόνιμο το πρόβλημα. Αλλά τώρα πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία. Σας είπα, υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις στο χώρο των Άνω Λιοσίων οι οποίες λειτουργούν. Που και εδώ με ευθύνη του κράτους καθυστέρησε η λειτουργία τους και δεν τους έδινε η ΔΕΗ, ένας δημόσιος κρατικός οργανισμός ρεύμα να λειτουργήσει.

Και είναι κατανοητοί οι λόγοι, να μην τους λέμε, γιατί σαμποτάρονται τέτοιες πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όταν πλέον υπάρχει αυτός ο φορέας και βλέπουμε ότι από το σύνολο των νοσοκομειακών απορριμμάτων εκεί οδηγείται ούτε το 12%, αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα που δημιουργούνται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα είναι που πάει το άλλο 90%.

Γ.ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ: Δεν είναι διαχειριστικό το ζήτημα. Οξύνεται γιατί ουσιαστικά από πίσω κρύβονται συμφέροντα ιδιωτικά. Είναι καθαρό. Ο ΕΣΔΚΝΑ, ενός σημαντικού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων που έχει την καλύτερη τεχνογνωσία σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα του λεκανοπεδίου Αττικής.

Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιάννη, εδώ να πούμε ότι το κόστος συντήρησης και λειτουργίας είναι σημαντικό, το οποίο το πληρώνει ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή και βλέπουμε δημόσιους κρατικούς οργανισμούς που είναι τα νοσοκομεία, να μην έρχονται σε συνεννόηση και να κάνουν συμβάσεις με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων, να προχωρούν σε αμφιβόλου αξιοπιστία συμβάσεις με ιδιώτες που μιλούν για αποστείρωση, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς τίποτα.

Και αυτό το νόημα έχει η ανακοίνωση σήμερα αυτών των ζητημάτων, προκειμένου να μην βγει κανένας και μας καταγγείλει ότι εμείς είμαστε αυτοί που ρυπαίνουμε το περιβάλλον.

Γ.ΧΑΡΙΣΗΣ: Ο εισαγγελέας όταν θα κληθεί όταν θα ξεκινήσουμε τις απεργίες, ας πάει τώρα. Να μην έρθει σε εμάς, να πάει να δει τι γίνεται τώρα.

Γ.ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ: Να έχετε ορισμένα στοιχεία στη διάθεσή σας. Κοιτάξτε να δείτε, το ζήτημα της καθαριότητας και από άποψη προσωπικού, απασχολείται γύρω στο 25% του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σ' αυτό τον τομέα, δεύτερον, έχει να κάνει σε σχέση με την άμεση ανταποδοτικότητα. Τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι άμεσα.

Έχουν να κάνουν με την επιχορήγηση της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή που τα παίρνει ο δήμος αμέσως από τους δημότες. Έχει να κάνει δηλαδή με τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Και βεβαίως αυτό το «ζωντανό χρήμα» πως καλύτερα θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο επενδύσεων για το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Αυτό είναι το τρίπτυχο ουσιαστικά δηλαδή που εμείς και μέσα απ' αυτή την κινητοποίηση, γι' αυτό προβάλλεται και το ζήτημα της καθαριότητας. Και μία άλλη πλευρά για τους ίδιους τους εργαζόμενους, πέρα απ' την κινητικότητα του ζητήματος, τα βαρέα και ανθυγιεινά. Να γιατί προβάλλεται ως αιχμή το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων από τη μεριά τη δική μας, το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι ιδιαίτερα ζητήματα.

Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κατηγορία ΔΕ, ΥΕ που έχουν να κάνουν με βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και με την τελευταία απογραφή μιλάμε ότι πλησιάζει περίπου το 50%. Αντιλαμβάνεστε τι πρόβλημα υπάρχει. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι άλλο.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.