ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΘΕΡΟΣ
Κατά τη διάρκεια του θέρους και ιδιαίτερα σε περίοδο που δημιουργούνται συνθήκες καύσωνα, η θερμική καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζομένων και προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία.
 
Κατά τη διάρκεια του θέρους και ιδιαίτερα σε περίοδο που δημιουργούνται συνθήκες καύσωνα, η θερμική καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζομένων και προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία.
  •    Το σχέδιο συντάσσεται με τη συνεργασία του εργοδότη, του Τεχνικού Ασφαλείας, του Ειδικού Ιατρού Εργασίας και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.
  •   Στο σχέδιο αυτό εξειδικεύονται τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα που παίρνει η επιχείρηση με στόχο τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  •   Επισημαίνεται ότι κατά τη σύνταξη του πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τις ομάδες εργαζομένων με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας (ομάδες υψηλού κινδύνου). Οι ομάδες αυτές χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και συνιστάται η αποχή τους από την εργασία για το χρονικό διάστημα της επικράτησης των συνθηκών καύσ
Το σχέδιο ενδεικτικά πρέπει να περιλαμβάνει:
Ομάδες υψηλού κινδύνου:
Οργανωτικά μέτρα
Τεχνικά μέτρα
  1. Καρδιοπαθείς: με στεφανιαία νόσο, βαλβιδοπάθειες, μυοκαρδιοπάθειες.
  2. Πνευμονοπαθείς: με αναπνευστική ανεπάρκεια, πνευμονικό εμφύσημα, άσθμα.
  3. Εργαζόμενοι με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας, του θυρεοειδούς και της αρτηριακής πίεσης, αναιμία, ψυχικά νοσήματα, δερματοπάθειες, παχυσαρκία.
  4. Εργαζόμενοι που παίρνουν φάρμακα: διουρητικά, αναστολείς ιόντων ασβεστίου, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, αντιεπιληπτικά, αντιδιαβητικά, ορμόνες.
  5. Εγκυμονούσες
  • Διαλείμματα
  • Κατάλληλοι κλιματισμένοι χώροι για την ανάπαυση των εργαζομένων
  • Διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου νερού (10ο - 15ο C).
  • Προγραμματισμός των εργασιών που κατάπονούν θερμικά, εκτός θερμοκρασιακών αιχμών
  1. Επαρκής γενικός εξαερισμός με ανανέωση του αέρα.
  2. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα.
  3. Κλιματισμός των χώρων εργασίας. Θερμομόνωση, βάψιμο με λευκό χρώμα, βρέξιμο της πλάκας ή στέγης.
  4. Κατασκευή σκιάστρων.
  5. Μόνωση των πηγών θερμότητας.

Με την εξαγγελία επικράτησης συνθηκών καύσωνα, πρέπει να παρθούν άμεσα τα ακόλουθα μέτρα:

  • Μείωση της απασχόλησης σε υπαίθριες εργασίες από τις 12:00 έως τις 15:00.
  • Μείωση της απασχόλησης σε ιδιαίτερα επιβαρημένους θερμικά χώρους, όπως μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργίες κεραμοποιίες, ναυπηγικές εργασίες κλπ, από τις 12:00 έως τις 15:00.
  • Μείωση των ιδιαίτερα βαρέων εργασιών
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στο τηλ.: 01 - 8200100 ή επισκεφθείτε τη διεύθυνση στο INTERNET (http://www.elinyae.gr)
Πηγή: Περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, (Τεύχος 3ο: ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2000)