ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ – ΠΕΜΠΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

Συνάδελφοι,

Η μεγάλη συμμετοχή σας στη σημερινή Ημερίδα για το σχέδιο του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, δείχνει την αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνάδελφοι,

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπο τόσο με την πολιτική των κυβερνήσεων όσο και με τις επιλογές ορισμένων Δημάρχων που προσπαθούν να περάσουν σε ιδιώτες βασικές λειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα (Καθαριότητα, Παιδικοί Σταθμοί, Πολιτισμός, Αθλητισμός κλπ.).

Αυτό επιχειρείται στους Ο.Τ.Α. είτε με τη μορφή της πλήρους ιδιωτικοποίησης είτε μέσω της δημιουργίας Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. είναι σαφώς αντίθετοι και δεν συζητάμε καν την αποδοχή τέτοιων προθέσεων ή αποφάσεων.

Θέση μας είναι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι η συρρίκνωση της. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν «καλές» ιδιωτικοποιήσεις – όταν προέρχονται από τους Δημάρχους – και «κακές» – όταν προέρχονται από την κυβέρνηση, αφού όλες στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγουν. Στο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ.

Θεωρούμε ότι ο θεσμός των Δημοτικών Επιχειρήσεων με όλο το νομικό πλαίσιο του, όπως αυτό διαμορφώθηκε, δίνει τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να παρεμβαίνει σε μια σειρά από άλλους τομείς διευρύνοντας έτσι το σημερινό της ορίζοντα, έξω και πέρα από τις γνωστές και καθιερωμένες αρμοδιότητες της.

Ενώ δίνει τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να βγει επιθετικά προς αυτή την κατεύθυνση, αυτή ουσιαστικά προσπαθεί να κινηθεί γύρω από τον εαυτό της.

Άλλωστε, τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις δείχνουν ότι ο θεσμός δεν είχε θετικά αποτελέσματα, με τις περισσότερες εξ’ αυτών να είναι παθητικές και στα όρια της χρεοκοπίας, ενώ οι προοπτικές της εφαρμογής του θεσμού ήταν να αποφέρουν “έσοδα”.

Επακόλουθο της πολιτικής αυτής των Δημάρχων, για να συντηρηθεί αυτός θεσμός, ήταν να μεταφέρουν βασικές λειτουργίες των Ο.Τ.Α. στις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Έτσι προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ως Δήμαρχοι – Προϊστάμενοι των υπηρεσιών ΑΠΕΤΥΧΑΝ, ενώ ως Πρόεδροι των Δ.Σ. των Δημοτικών Επιχειρήσεων θα πετύχουν.

Λες και θα υπάρξει το μαγικό ραβδί που θα ανατρέψει τα αποτελέσματα από τη λειτουργία τους αυτή.

Συνάδελφοι,

Με τις επιλογές αυτές διαφωνούμε και πολιτικά και ουσιαστικά. Πιστεύουμε ότι μ’ αυτό τον τρόπο βαδίζουμε σε συρρίκνωση των βασικών αρμοδιοτήτων και λειτουργιών των Ο.Τ.Α. υποκαθιστώντας έμμεσα τον θεσμό της Τ.Α. μέσα από λειτουργίες που βρίσκονται μακριά από το Δημότη και χωρίς τη συμμετοχή μετατρέποντας το Δήμαρχο σε ένα απλό μάνατζερ. Η αλλαγή δε των εργασιακών σχέσεων δεν μας βρίσκει σύμφωνους, όταν έτσι, ουσιαστικά, μετατρέπουμε τους εργαζόμενους σε ομήρους των Δημοτικών Αρχών.

Δεν μπορεί να μας βρει σύμφωνους αυτό που ακούγεται από τους Δημάρχους “έτσι έχω το περιθώριο άνετης Οικονομικής και Διοικητικής λειτουργίας”.

Συνάδελφοι,

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει από το 2003 για το νέο θεσμικό πλαίσιο (Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα καθορίσει για πολλά χρόνια τη δυναμική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για να ανταποκριθεί η Αυτοδιοίκηση στη νέα δυναμική της, σημαντικό ρόλο έχει να παίξει όχι μόνο το πλήθος αλλά και η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, αιρετών και εργαζομένων.

Το καθεστώς, αλλά και γενικότερα οι πολιτικές προσωπικού, οι διαδικασίες πρόσληψης, μόρφωσης, κατάρτισης και εξέλιξης των υπαλλήλων πρέπει να προσαρμοστούν σ’ αυτές τις απαιτήσεις.

Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να αναζητηθεί στην πορεία, όταν η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού θα έχει προχωρήσει, η διάκριση των ρόλων στη τρέχουσα διοικητική λειτουργία των Δήμων.

Είναι αυτονόητο ότι η ανάδειξη της δυναμικής των Ο.Τ.Α. και η υλοποίηση των στόχων δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από τους εργαζόμενους και τα προβλήματα τους.

Για τούτο και εμείς ως εργαζόμενοι δεν μπορούμε να βλέπουμε τη λειτουργία μας και τα προβλήματά μας ξεκομμένα από την όλη δυναμική και λειτουργία των Δήμων.

Η συνέχεια του έργου ενός Δήμου μετά και τη συνεχή μάλιστα διεύρυνση των αρμοδιοτήτων μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από μια δομή που θα καλύπτει όλο το φάσμα αυτών των αρμοδιοτήτων, αλλά και που θα έχει προοπτική.

Συνάδελφοι,

Η τροποποίηση του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα γίνεται σε μια εποχή δύσκολη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μια και μπαίνει σε αμφισβήτηση η πορεία της αποκέντρωσης και της ενδυνάμωσης του θεσμού.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ληφθούν αποφάσεις καθοριστικές για τα επόμενα βήματά της.

Να δομήσουμε μία πιο σαφή και ολοκληρωμένη πρόταση για τις αρμοδιότητες, τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θέση της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. μέσα από τις αποφάσεις του 32ου Τακτικού Συνεδρίου της ήταν ότι στην τροποποίηση του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα πρέπει να προσδιοριστούν:

Ο νέος ρόλος της Αυτοδιοίκησης του 21ου αιώνα μέσα από το σύνολο των αρμοδιοτήτων που επιβάλλεται αυτή να ασκήσει.
Η διασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών στα όργανα λήψης των αποφάσεων για τις υποθέσεις που τους αφορούν.
Η κατοχύρωση της διοικητικής αυτοτέλειας και της οικονομικής αυτοδυναμίας των Οργανισμών της Αυτοδιοίκησης.
Οι κανόνες διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης των πόρων.
Οι σύγχρονες δομές και λειτουργίες στο εσωτερικό των Ο.Τ.Α.
Η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών και η ενδυνάμωση των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.
Η ανάπτυξη και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο εποπτικός ρόλος του κράτους στους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης.
Ο ρόλος των Δημοτικών Επιχειρήσεων και η ανάπτυξη τους μόνο σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως αποτυπώνονται από το Ν. 1416/1984.

Άντ’ αυτών, από το σύνολο του κειμένου του σχεδίου του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα που μας έχει δοθεί διαφαίνεται η πρόθεση για την ουσιαστική κατάργηση στην πράξη ενός θεσμού δημοκρατικού, όπως είναι αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προωθείται ακόμα και η υποβάθμιση του ρόλου και του περιεχομένου των Δημοτικών Συμβουλίων, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στα “νέα” όργανα που δημιουργούνται με τις “ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΕΣ” να διοικούνται από τους “ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ” που όχι μόνο θα διοικούν αλλά θα συντονίζουν τους Δημάρχους.

Καθορίζεται πλέον με σαφήνεια δε, ότι στο μέλλον βασικός μοχλός λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, γνωρίζοντας όλοι μας τα προβλήματα που υπάρχουν από την ανεξέλεγκτη και χωρίς προγραμματισμό, τα προηγούμενα χρόνια, ίδρυση και λειτουργίας τους.

Είναι φανερό ότι η βασική πολιτική φιλοσοφία του νέου Κώδικα επικεντρώνεται στην εκχώρηση των βασικών αρμοδιοτήτων της Τ.Α. σε ιδιώτες. Όλοι μας, το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαμε επισημάνει το αρνητικό αποτέλεσμα που θα υπάρξει από την μεταφορά των αρμοδιοτήτων αυτών, με μοναδικό σκοπό τη επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε σε σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο είτε μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων είτε και με τα δύο μαζί με στόχο την ανταποδοτικότητα, και εμπορευματοποίηση όλων των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. που το κράτος παρείχε χωρίς κόστος μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους πολίτες.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της πολιτικής, είναι η επιβάρυνση του κόστους ζωής και των υπηρεσιών στους Δημότες.

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. από τυχόν ψήφιση και εφαρμογή του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.

Στόχος του σχεδίου του νέου Κώδικα είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Δημόσιου και Κοινοτικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων, ενώ θα συνεχισθεί και θα οξυνθεί περισσότερο η απαράδεκτη κατάσταση των πολλαπλών συμβάσεων εργασίας, η πολυδιάσπαση των εργαζομένων φαινόμενα που στο μέλλον θα δημιουργήσουν ισχυρό απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Θεσμοθετείται επίσης η υποχρεωτική μετάταξη των εργαζομένων από τον Ο.Τ.Α. που υπηρετούν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση ή απόλυση.

Την στιγμή που 25.000 και πλέον εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, που βρίσκονται στα όρια της πτώχευσης, αμείβονται και εργάζονται σε καθεστώς μεσαίωνα.

Συνάδελφοι,

Οι θέσεις μας για το σχέδιο του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα έχουν να κάνουν με τις πάγιες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α. και την σθεναρή αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. αλλά και στην παράλληλη ενεργή συμμετοχή μας στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.

Δυστυχώς, ολόκληρο το σχέδιο του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα διέπεται από θέσεις και αρχές που καταργούν το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα του θεσμού, που εμείς ως εργαζόμενοι έχουμε την υποχρέωση να τον υπερασπιστούμε μια και θεωρούμε πρωταρχικό στόχο τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής στους Ο.Τ.Α. προς όφελος των Δημοτών.

Άλλωστε, στις εργασίες του Τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. πριν λίγες ημέρες τόσο οι Δήμαρχοι όσο και η Κυβέρνηση καθόρισαν με σαφήνεια τις προθέσεις τους το οικονομικό πρόβλημα των Ο.Τ.Α. ότι θα λυθεί με προγράμματα αυτοχρηματοδότησης και σε συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα για να αυξήσουν τα έσοδα τους. Δηλαδή, ουσιαστικά ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και νέα βάρη στους Δημότες.

Συνάδελφοι,

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. έχουν ένα μόνο δρόμο. Μια μόνο προϋπόθεση υπάρχει για να αντιπαλέψουν τη λογική κάποιων “αιρετών” και της Κυβέρνησης. Ένα σύνθημα πρέπει να επικρατεί ΕΝΟΤΗΤΑ σε κάθε χώρο δουλείας, για να αποτρέψουμε την περιθωριοποίηση της Αυτοδιοίκησης, περιθωριοποίηση που θα αποτελεί την άμεση απειλή για το δικαίωμα στην εργασία μας.

Και οι θέσεις αυτές απευθύνονται σ’ όλους τους αιρετούς ή πολιτικούς φορείς που θα προσπαθήσουν να συμβάλλουν στη συρρίκνωση βασικών αρμοδιοτήτων και λειτουργιών των Ο.Τ.Α. Η αντίδραση των εργαζομένων σ’ αυτή την επίθεση θα είναι καθολική, ο κλάδος των εργαζομένων των Ο.Τ.Α. έχει δείξει και στο παρελθόν ότι αγωνίζεται για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων χωρίς να υπολογίζει τίποτα και αυτό είναι έτοιμος να κάνει και τώρα.

Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να δηλώσουμε ότι η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ στους Ο.Τ.Α. δεν θα περάσει.