ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΠΕΜΠΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

Αγαπητοί φίλοι,

Το συνέδριο σας συγκαλείται σε μια κρίσιμη φάση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχουμε αλλαγή της κυβέρνησης με διαφορετική πολιτική και άποψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και νέα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και η διεύρυνση είναι πλέον πραγματικότητα, και οι ανισότητες μεγάλωσαν περισσότερο με άμεσες επιπτώσεις στην Τοπική και Περιφερειακή ανάπτυξη.

Σήμερα, πέρα των πολιτικών εξελίξεων και της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται, όλοι αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται μια νέα στρατηγική, στόχοι και δράσεις που να απαντούν πιο αποτελεσματικά στα προβλήματα, όχι μόνο των πολιτών αλλά και των θεσμών που όλοι μας εκπροσωπούμε.

Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. δεν παλεύουν μόνο για την προώθηση των δικών τους αιτημάτων αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα τη διατήρηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της.

Τα προηγούμενα χρόνια θεωρητικά έχουμε τοποθετηθεί σ΄ όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τώρα είναι η ώρα της ΔΡΑΣΗΣ και των ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ και πρέπει ΥΠΕΥΘΥΝΑ και με ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το καλό του θεσμού.

Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι συγκεκριμένα και πρέπει να υπάρξει πλέον πολιτική συμφωνία μεταξύ μας για την επίλυσή τους.

Στο πρώτο ζήτημα που πρέπει να συμφωνήσουμε είναι τι ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ θέλουμε:

Να διασφαλίζεται ο νέος ρόλος της Αυτοδιοίκησης του 21ου αιώνα μέσα από το σύνολο των αρμοδιοτήτων που επιβάλλεται αυτή να ασκήσει.
Να υπάρχει η διασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών στα όργανα λήψης των αποφάσεων για τις υποθέσεις που τους αφορούν.
Να κατοχυρώνεται η διοικητική αυτοτέλεια και η οικονομική αυτοδυναμία των Οργανισμών της Αυτοδιοίκησης.
Να υπάρχουν οι κανόνες διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης των πόρων.
Να αναπτυχθούν οι σύγχρονες δομές και λειτουργίες στο εσωτερικό των Ο.Τ.Α.
Η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών και η ενδυνάμωση των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.
Να υπάρχει ανάπτυξη και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Να καθορισθεί ο εποπτικός ρόλος του κράτους στους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης.
Να ξεκαθαριστεί ο ρόλος των Δημοτικών Επιχειρήσεων και η ανάπτυξη τους μόνο σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως αποτυπώνονται από το Ν. 1416/1984.

Εφ΄ όσον συμφωνήσουμε στα βασικά αυτά ζητήματα τότε μπορούμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ξεφύγει από τη σημερινή δύσκολη ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ πρέπει αυτή να καθορίσει το πλαίσιο που είναι αναγκαίο για τη ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ και ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ της.

Οικονομική αυτοδυναμία με το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» δεν μπορεί να υπάρξει, αφού η Τ.Α. θα μπει στο λαβύρινθο της αναξιοκρατίας και τον οικονομικό στραγγαλισμό της, όταν πλέον τα δικά της λεφτά θα διανέμονται από τον κομματικά διορισμένο Περιφερειάρχη χωρίς κανένα κριτήριο.

Ενώ με την επιχειρούμενη μεταφορά και ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών (γραμμές τοπικές κ.λ.π.) στους Δήμους και στη συνέχεια στις Δημοτικές Επιχειρήσεις θα έχουμε φυσικό επακόλουθο την αύξηση δραματικά των κομίστρων, θα πληγεί το λαϊκό εισόδημα, ενώ από την άλλη θα υπάρξουν τεράστια βάρη που θα οδηγήσουν στη λειτουργική τους κατάρρευση. Αν δε, δημιουργηθούν γι΄ αυτό το σκοπό Δημοτικές ή Διαδημοτικές επιχειρήσεις θα προστεθούν και αυτές στο μακρύ κατάλογο των σημερινών προβληματικών και καταχρεωμένων Επιχειρήσεων των Δήμων. Μια τέτοια απόφαση πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει, με όχημα τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των Αστικών Συγκοινωνιών.

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις και κυρίως την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων. Σε αντίθετη περίπτωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να μην αποδέχεται τις νέες αρμοδιότητες.
Θα πρέπει να τηρείται πιστά το άρθρο 102 του Συντάγματος και να ψηφιστεί κατόπιν ουσιαστικού διαλόγου ένας σύγχρονος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας που θα δίνει λύσεις σ΄ όλα τα υπαρκτά προβλήματα της Τ.Α.

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. ήταν και είναι αντίθετη στο σχέδιο που συνέταξε η προηγούμενη κυβέρνηση και αποτελεί τη βάση της πρότασης για συζήτηση και της νέας κυβέρνησης.
Μια και με το σχέδιο του Δ.Κ.Κ. υπάρχει η πρόθεση όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Ο.Τ.Α. να ενταχθούν στις Δημοτικές Επιχειρήσεις ενώ η βασική πολιτική φιλοσοφία είναι η εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων και σε ιδιώτες, με επακόλουθο οι Ο.Τ.Α. να μην ασκούν κοινωνική πολιτική αλλά να ασκούν «επιχειρηματική» δραστηριότητα, είτε σε σύμπραξη με το Ιδιωτικό Κεφάλαιο είτε μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Να συμφωνήσουμε στην πολιτική προσωπικού που πρέπει να ακολουθηθεί για να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να κρατούνται «ΟΜΗΡΟΙ» των επιλογών της κυβέρνησης και των Ο.Τ.Α. χιλιάδες εργαζόμενοι.
Κατ΄ αρχήν πρέπει να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση των πολλαπλών συμβάσεων εργασίας, και αυτό θα γίνει αν ακολουθηθεί ενιαία πολιτική προσωπικού στους Ο.Τ.Α.

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.
- Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων και προσλήψεις μόνο εποχικού προσωπικού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
- Κατάργηση των συμβάσεων μίσθωσης έργου που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας και αποτελούν ουσιαστικά θερμοκήπιο νέας στρατιάς συμβασιούχων.
- Τακτοποίηση των εκτάκτων – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ τους και από τους αιρετούς.
- Ξεκαθάρισμα της λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων που ασκούν αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α. με διάλυση των Επιχειρήσεων αυτών και μεταφορά του προσωπικού αυτού στους Ο.Τ.Α.
- Μη εφαρμογή του Νόμου για τη Μερική Απασχόληση που ουσιαστικά ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων.
- Αναβάθμιση του ρόλου του ανθρώπινου δυναμικού των Ο.Τ.Α. μια και είναι κοινά αποδεκτός ο κρίσιμος ρόλος του, λόγω της σημαντικής εξέλιξης του θεσμού.

Και αυτό θα γίνει με:

- Σύγκλιση των μισθών με αυτόν των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Επιμόρφωση του προσωπικού – Άμεση λειτουργία της Σχολής της Τ.Α. και στελέχωση των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. με επιστημονικό προσωπικό.
- Προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων με αυστηρή εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια.
- Επίλυση του προβλήματος για την επέκταση του Κ.Β.Α.Ε. του Ι.Κ.Α. και στους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α.
- Επίλυση των κλαδικών και θεσμικών αιτημάτων.
- Ψήφιση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Υπαλληλικού Κώδικα.
- Ανάληψη της εκπαίδευσης και λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας μετά την εφαρμογή του Π.Δ. 23/2002 από την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είμαστε αντίθετη στη “στρατιωτικοποίηση” της εκπαίδευσης του ένστολου προσωπικού και στη μετατροπή της σε μηχανισμό καταστολής.
- Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα φορέα (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. – Υπουργείο Εσωτερικών) να καταργήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς..

Ενώ πρέπει να δοθεί λύση του σοβαρού προβλήματος της Διαχείρισης των στερεών αποβλήτων όπου η αδιαφορία της πολιτείας και της Τ.Α. έχει οδηγήσει τη διαχείριση αυτού του προβλήματος σε ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

Οι έχοντες την βασική πολιτική ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί (κράτος) επιχειρούν να επιρρίψουν όλες τις ευθύνες στην Τ.Α. (που έχει και αυτή ευθύνες) και να προωθούν λύση του προβλήματος με την αφαίρεση της αρμοδιότητας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα συνεχώς ακούγονται «φωνές» για τις νέες τεχνολογίες και τη συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ η κυβέρνηση αντί να προωθήσει τις αποφάσεις της Τ.Α. για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων επιδιώκει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την μεταφορά της αρμοδιότητας σε φορείς εκτός Τ.Α.

Η λύση στο πρόβλημα είναι γνωστή αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση για την χωροθέτηση των νέων Χ.Υ.Τ.Α., την κατασκευή των Σ.Μ.Α. που έχουν προγραμματιστεί, την εφαρμογή της ανακύκλωσης στην πηγή από τους φορείς της Τ.Α. και τέλος την εφαρμογή της Κ.Υ.Α. για τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απορρίμματα.

Και όσοι διαφημίζουν τη συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων τους απαντάμε με το παράδειγμα της Ε.Ε.Α.Α., όπου 2 χρόνια που λειτουργεί, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να επιβαρύνει τους καταναλωτές με την μετακύλιση του κόστους της ανακύκλωσης στα προϊόντα. Η περίφημη δε συνεργασία με τους Ο.Τ.Α. είναι στα λόγια μια και το μόνο που προσπαθεί η εταιρία αυτή είναι η οικονομική επιβάρυνση τους.

Αγαπητοί φίλοι,

Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. θεωρούμε θετικό γεγονός την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή και τις Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. αρκεί να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες τους παρελθόντος μια και η απαξίωση του θεσμού αυτού από το κράτος είναι δεδομένη.
Το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορά όλους μας και αιρετούς και εργαζόμενους και τα σοβαρά προβλήματα της θα λυθούν από κοινού και όχι από την περιθωριοποίηση των εργαζομένων. Γι΄ αυτό πρέπει να υπάρξουν βήματα επαναπροσέγγισης, να είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλο και όχι απέναντι όπως κάποιοι μας θέλουν.

Και σ΄ αυτή την προσπάθεια αγαπητοί φίλοι η δική μας παρέμβαση το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι σημαντική, τόσο στις σχέσεις μας όσο και στην αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων με 48ώρη ΑΠΕΡΓΙΑ για την επίλυση τόσο των δικών τους προβλημάτων όσο και της Τ.Α.
Σας ευχαριστούμε πολύ και πάλι για την πρόσκληση που μας κάνατε και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.