ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.


ΑΘΗΝΑ – ΠΕΜΠΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2003

Κύριε Πρόεδρε της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α., Κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, θέλω να μεταφέρω τον αγωνιστικό χαιρετισμό των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Τακτικό Συνέδριο της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.

Οι εργαζόμενοι (οι οποίοι το έχουν δείξει στην πράξη), δεν παλεύουν μόνο για την προώθηση των δικών τους αιτημάτων αλλά μάχονται και για την επίλυση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα . Γιατί πιστεύουμε και στηρίζουμε το σημαντικό ρόλο που έχει να προσφέρει ο θεσμός αυτός στις σημερινές διαμορφωμένες κοινωνικές συνθήκες.

Νομίζω, ότι, η σημερινή κατάσταση απαιτεί ένα δυναμικό κίνημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσει να αναδείξει, να προωθήσει και να δώσει λύσεις στα προβλήματά της.

Το τακτικό συνέδριο σας είναι επίκαιρο γιατί καλείται να αντιμετωπίσει, (με την δυναμική που έχει ο θεσμός) τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα της Τ.Α. με βασικότερο το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ.

Πιστεύουμε και το δηλώνουμε κάθε φορά και στα δικά σας συνέδρια, ότι ο κοινωνικός χαρακτήρας είναι αυτός που πρέπει να διασφαλισθεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένα θεσμό βαθιά ΛΑΪΚΟ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ. Γι’ αυτό, φαινόμενα και αντιλήψεις που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, βάζουν ένα ΠΟΛΙΤΙΚΟ και ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ζήτημα για την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, στο οποίο μέχρι ΣΗΜΕΡΑ δεν έχει υπάρξει απάντηση και από τη δική σας μεριά.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο, τις ανάγκες και τις προοπτικές της, πρέπει να ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ τις προϋποθέσεις για ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ και ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ.

ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ, που θα φέρει και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπροστά στις σημαντικές τους ευθύνες για ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ χωρίς ενδοιασμούς ή επιφυλάξεις, ακόμα και στον ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΩΝ Ο.Τ.Α.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή την εποχή οι Ο.Τ.Α. συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν έντονο και οξυμένο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με φαινόμενα που παρατηρούνται για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, μέχρι και οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και για να είμαστε ειλικρινείς, τόσο απέναντι στους εαυτούς μας αλλά και στους πολίτες , πρέπει όλοι να ομολογήσουμε σήμερα , σ’ αυτό το συνέδριο τις ευθύνες και των φορέων της Τ.Α. για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους Ο.Τ.Α.

Κατ’ αρχήν η κυβέρνηση φέρει την πολιτική ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι Ο.Τ.Α. αφού με την πολιτική της τα τελευταία χρόνια έχει στερήσει και παρακρατήσει σημαντικά ποσά που έπρεπε και ήταν υποχρεωμένη να τους καταβάλει .

Τα τελευταία χρόνια, συνεχώς και χωρίς καμία μελέτη και προγραμματισμό μεταβιβάζει αρμοδιότητες και δραστηριότητες , όπως π.χ. Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικά Στάδια, Λιμενικά Ταμεία, Συντήρηση Σχολείων, Βοήθεια στο Σπίτι, Σχολικοί Φύλακες, Κ.Δ.Α.Π., τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, Αλλοδαποί κλπ..

Ενώ, και άλλοι κρατικοί φορείς χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. (Ο.Γ.Α., Ε.Λ.Γ.Α., Π.Σ.Ε.Α., Υπουργείο Γεωργίας κλπ.) ΑΝΕΞΟΔΑ προκειμένου να εφαρμόσουν την πολιτική τους.

Τελευταίο παράδειγμα είναι ο Ν. 3106/2003 για τη μεταφορά Ι.Β.Σ.Α., ΚΕ.Φ.Ο., Π.Ι.Κ.Π.Α. κλπ. χωρίς να ερωτηθεί κανένας.

Την ίδια στιγμή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την πολιτική που ακολούθησε κυρίως στην ολοκλήρωση της αποκεντρωμένης δομής και λειτουργίας του Κράτους, όπου η κεντρική εξουσία θα είχε τις βασικές επιτελικές εξουσίες, ενώ τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μπορούν να ασκούν όλες τις υπόλοιπες αρμοδιότητες, συντέλεσε στην όξυνση των προβλημάτων.

Την ίδια στιγμή έχουμε το φαινόμενο, μετά την εφαρμογή του Νόμου για τον Καποδίστρια πέρα από τους χίλιους Δήμους και Κοινότητες, την ίδρυση και λειτουργία χιλιάδων Δημοτικών Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων με αποτέλεσμα την πολυδιάσπαση της διοικητικής ιεραρχίας στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και τη δημιουργία προβληματικών Δημοτικών Επιχειρήσεων, των οποίων τις ζημιές καλούνται να καλύψουν οι δημότες.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε τις σημαντικές ευθύνες τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα πολιτικής προσωπικού μια και είναι κοινά αποδεκτό, ο κρίσιμος ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως λόγω της γρήγορης εξέλιξης των Ο.Τ.Α. και της ενεργοποίησης τους σε νέες αρμοδιότητες και αντικείμενα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη σημερινή του σύνθεση και τις ανάγκες , ούτε επίσης να υποστηρίξει αποτελεσματικά την γρήγορη εξέλιξη των Ο.Τ.Α. με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις, η εξέλιξη αυτή να βασίζεται σε φορείς εκτός Ο.Τ.Α.

Στο μεταξύ ο αγώνας της Αυτοδιοίκησης για την απόκτηση των νέων αρμοδιοτήτων και λειτουργιών δε συνοδεύτηκε από παράλληλη και αντίστοιχη προσπάθεια στελέχωσης των υπηρεσιών της.

Η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών αποτελεί τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού που εντοπίζεται στον πολύ μικρό αριθμό επιστημονικού προσωπικού και τον πολύ χαμηλό βαθμό

εξειδίκευσης και κατάρτισης των μεσαίων στελεχών Β’ Βάθμιας και Γ’ Βάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα πιο πάνω προβλήματα, είναι συνάρτηση τόσο των υπαρχόντων οργανογραμμάτων των Ο.Τ.Α. όσο και του τρόπου και τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού και επομένως στελέχωσης των υπηρεσιών τους.

Μια τακτική που δυστυχώς συνεχίζεται να ακολουθείται και σήμερα, ενώ το 2003 η απογραφή δείχνει ότι έχουμε 11,16% προσωπικό Π.Ε., 8,54% προσωπικό Τ.Ε., 44,49% προσωπικό Δ.Ε. και 35,81% προσωπικό Υ.Ε.

Από τα στοιχεία αυτά, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο υπαρκτό είναι το πρόβλημα.

Το θεσμικό πλαίσιο, πλέον, ευνοεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσα από την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, που προβλέπονται από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, ακολουθείται η ίδια συνταγή του παρελθόντος με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι με οκτάμηνες συμβάσεις, 10.000 περίπου με συμβάσεις μίσθωσης έργου που όλοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ενώ χίλιες και παραπάνω Δημοτικές Επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν χωρίς αντικείμενο βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας απασχολούν περίπου 22.500 εργαζόμενους με υπαρκτό τον κίνδυνο της απόλυσης τους και της δημιουργίας ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής στα ζητήματα αυτά, με εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του Τομέα Διοίκησης του Προσωπικού των Ο.Τ.Α., επένδυση σε έργο επιμόρφωσης τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους αιρετούς.

Σ΄ αυτό, βοηθάει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών για την ίδρυση ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, με θεσμική εκπροσώπηση τόσο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. όσο και της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ξεφύγει από τη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση πρέπει να καθορίσει αυτή το πλαίσιο που είναι αναγκαίο για την ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ και ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ του θεσμού.


Και αυτό θα γίνει:

- Με την άμεση και πλήρη εφαρμογή του Ν. 1828/89.

- Με την καταβολή των χρημάτων που έχουν υποσχεθεί στην Τ.Α.

- Με το να μην μεταφέρονται αρμοδιότητες χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων και σε αντίθετη περίπτωση να μην αποδέχεται η Τ.Α. την μεταφορά της αρμοδιότητας.
Πιστή τήρηση του άρθρου 102 του Συντάγματος.

- Με την αυξημένη χρηματοδότηση των αρμοδιοτήτων που έχουν μεταφερθεί στην Τ.Α. (Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικά Αθλητικά Κέντρα κλπ.).

- Με την υλοποίηση της δέσμευσης για άμεση ενίσχυση των Καποδιστριακών Δήμων.

- Με την ψήφιση ενός σύγχρονου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα που θα δίνει λύσεις σ’ όλα τα υπαρκτά προβλήματα της Τ.Α. και θα είναι αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους φορείς της Τ.Α.
Όμως, η εντύπωση που μας δίνεται από το σχέδιο του Δ.Κ.Κ. είναι ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι οι υπηρεσίες Δημοσίου και Κοινωνικού Χαρακτήρα της Τ.Α. να ενταχθούν στις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Όπου, καθορίζεται με σαφήνεια, ότι στο μέλλον Βασικός μοχλός λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις γνωρίζοντας όλοι μας τα προβλήματα που υπάρχουν από την ανεξέλεγκτη και χωρίς προγραμματισμό, τα προηγούμενα χρόνια, ίδρυση και λειτουργίας τους.

Ενώ είναι φανερό πως η βασική πολιτική φιλοσοφία του νέου Κώδικα είναι η εκχώρηση των βασικών αρμοδιοτήτων της Τ. Α. σε ιδιώτες , όταν όλοι μας το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαμε επισημάνει το αρνητικό αποτέλεσμα που θα υπάρξει από την μεταφορά των αρμοδιοτήτων αυτών, με μοναδικό σκοπό οι Ο.Τ.Α. να μην ασκούν κοινωνική πολιτική αλλά να τους επιβάλλεται να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα , είτε σε σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο είτε μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων είτε και με τα δύο μαζί με στόχο την ανταποδοτικότητα, επιχειρηματικότητα και εμπορευματοποίηση όλων των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. που το κράτος παρείχε χωρίς κόστος μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους πολίτες.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της πολιτικής, είναι η επιβάρυνση του κόστους ζωής και των υπηρεσιών στους Δημότες.
Σημαντικές θα είναι και οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. από την ψήφιση και εφαρμογή του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα

Στόχος του νέου Κώδικα είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων, ενώ θα συνεχισθεί και θα οξυνθεί περισσότερο η απαράδεκτη κατάσταση των πολλαπλών συμβάσεων εργασίας.


- Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με προγράμματα επιμόρφωσης τόσο των εργαζομένων όσο και των αιρετών.

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσα από τον Ο.Ε.Υ. για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων και των συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας.

- Εξυγίανση και κατάργηση των μη βιώσιμων Δημοτικών Επιχειρήσεων και μη ανεξέλεγκτη ίδρυση και χωρίς μελέτη , αλλά μόνο για συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως άλλωστε προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο (Ν. 1416/84).

- Να απαγορευτεί η ίδρυση Δημοτικών Επιχειρήσεων σε βασικές δραστηριότητες των Ο.Τ.Α. και κυρίως στις υπηρεσίες Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα.

- Άμεση και πλήρη εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος.

- Ψήφιση του πλαισίου δημοσιονομικής λειτουργίας που να είναι απλό και αντιγραφειοκρατικό και όχι να λειτουργούν οι Ο.Τ.Α. ακόμα με εκείνο της δεκαετίας του 1950.

- Υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για τις πρόσθετες εργασίες (Ο.Γ.Α., Ε.Λ.Γ.Α., Υπουργείο Γεωργίας κλπ.) μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., των Ο.Τ.Α. και της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα από μικρή ευτυχώς μερίδα αιρετών διατυπώνεται η άποψη ότι μια από τις αιτίες για την κακή οικονομική κατάσταση των Ο.Τ.Α. είναι και οι οικονομικές παροχές που δίνονται στους εργαζόμενους και κυρίως αναφέρονται στην καταβολή του “ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ” και στην αύξηση κατά 35 € το 2003 του Ειδικού Επιδόματος Απασχόλησης, φτάνοντας μάλιστα να αναφέρουν για αυξήσεις στο εισόδημά μας κατά 15% περίπου, όταν η αύξηση αυτή δεν ξεπερνούσε το 1,5%.

Και όταν ο κοινός μας στόχος είναι η σύγκλιση τόσο της Τ.Α. όσο και των αποδοχών των εργαζομένων με αυτές της Ε.Ε.

Κάποιοι λοιπόν επιδιώκουν συνειδητά να μας έχουν απέναντι, τη στιγμή που όλοι μας αποδεχόμαστε ότι τα προβλήματα της Τ.Α. είναι κοινά και μόνο ΜΑΖΙ μπορούμε να δώσουμε λύσεις.

Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Τ.Α. με υπαλλήλους Β’ κατηγορίας, γι’ αυτό είμαστε αναγκασμένοι να βαδίσουμε μαζί.

Και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την σκοπιμότητα αυτής της αναφοράς ειδικότερα για το “ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ”, που η καταβολή του υπήρξε αντικείμενο εξαντλητικού διαλόγου και συμφωνίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, μια και δεν μπορούσε να είχε δοθεί σε όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους και σ’ ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων στην Τ.Α. και σε άλλους όχι.

Ήδη μετά από συνεχείς παρεμβάσεις μας η Κυβέρνηση ξεκίνησε την χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. βάσει της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε.

Η δεύτερη παρατήρηση μας έχει να κάνει με τη θεσμική συμμετοχή και της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. για την επίλυση Οικονομικών και Θεσμικών αιτημάτων των Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η θέση μας από το συνέδριο της Ρόδου είναι ξεκάθαρη. Ουσιαστική συμμετοχή και της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. στα ζητήματα που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Για να υπάρξουν αυτά πρέπει η Κυβέρνηση να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. την πάγια θέση της για καμία αύξηση πέραν της εισοδηματικής πολιτικής. Γιατί δεν είναι δυνατό να διεκδικούμε η Τ.Α. να είναι στο κέντρο των εξελίξεων της σύγχρονης κοινωνίας και των πολιτικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων και να θέλουνε κάποιοι οι εργαζόμενοι της να είναι β’ κατηγορίας.

Κυρίες και κύριοι,
Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι το μέλλον της Τ.Α. μας αφορά όλους και χωρίς υπεκφυγές πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι στις νέες ανάγκες του θεσμού με μοναδικό στόχο την καθημερινή αναβάθμισή του.
Και αυτό θα το πετύχουμε, το δηλώνω ξανά, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και αν χρειαστεί οι εργαζόμενοι στην Τ.Α. θα είναι μαζί σας σε κάθε δραστηριότητα για την κατάκτηση της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ των Ο.Τ.Α. , για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες και για την υπεράσπιση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ της ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.