ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ: “ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ”
ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ΚΑΙ Η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.

ΑΘΗΝΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006

 

 

Αγαπητοί φίλοι,

Στη σημερινή μορφή λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλοι συμφωνούμε, για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το Ανθρώπινο Δυναμικό. Και αυτό γιατί, 1. Το “προϊόν” των Ο.Τ.Α. στο μεγαλύτερο βαθμό είναι υπηρεσίες που παρέχονται από τα στελέχη, και 2. Γιατί πάνω στο ανθρώπινο δυναμικό μπορούν να οικοδομηθούν νέες αρμοδιότητες και να αποτελέσει ο “πυλώνας” στήριξης μελλοντικών στόχων αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Μέσα σ' ένα εξαιρετικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται:

- Να ανταποκρίνεται διαρκώς με προσαρμογές σε πιο σύνθετους και απαιτητικούς ρόλους.
- Να προάγει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο μέσα από τη συμβολή της στην αναβάθμιση των επιτελικών, ρυθμιστικών και ελεγκτικών λειτουργιών του κράτους.
- Να παρέχει πλήρη εξυπηρέτηση στον πολίτη που οι νέες συνθήκες τον καθιστούν όλο και πιο ενημερωμένο και πιο απαιτητικό.
- Να ενσωματώνει δημιουργικά και αποτελεσματικά τις νέες διαμορφωμένες πραγματικότητες που προκύπτουν από την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Όπως όμως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων σύστασης του Μητρώου Εργαζομένων, το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και λειτουργιών που έχουν δημιουργηθεί από τις αυξανόμενες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αποτέλεσμα αυτού είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις οι Ο.Τ.Α. να εξαρτώνται από φορείς εκτός Τ.Α.

Η μη επάρκεια προσωπικού στην Τ.Α. οφείλεται στην έλλειψη σωστού σχεδιασμού και συντονισμού, έτσι ώστε, την απόκτηση νέων αρμοδιοτήτων και λειτουργιών να συνοδεύει η απαιτούμενη στελέχωση των υπηρεσιών της.

Η συνεχής έλλειψη του αναγκαίου εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. μόνο το 12% του προσωπικού είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (το προσωπικό ειδικών θέσεων Π.Ε. σε όλους τους Ο.Τ.Α. της χώρας δεν ξεπερνούν τους 300) και μόλις το 10% Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Την πλειοψηφία αποτελούν οι κατηγορίες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 43% και της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με 35%.

Για την εικόνα αυτή οι ευθύνες βαραίνουν τόσο την Κεντρική Διοίκηση όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι είχαν σιωπηλά αποδεχθεί διαδικασίες πρόσληψης χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια καθαρά υποκειμενικά και πελατειακών σχέσεων.

Η κατάσταση αυτή όμως επιβάλλεται να αντιστραφεί για να μπορέσει η Τ.Α. να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Γι' αυτό χρειάζονται ορισμένες προϋποθέσεις όπως, πολιτική βούληση, εκσυγχρονισμός του Θεσμικού Πλαισίου του Τομέα Διοίκησης του προσωπικού των Ο.Τ.Α., επένδυση σε έργο επιμόρφωσης, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους αιρετούς.

Ειδικά για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι αρμόδιοι και υποχρεωμένοι να προσαρμοστούν και να σχεδιάσουν με υπευθυνότητα την αναπτυξιακή πορεία των Ο.Τ.Α. χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρίες όμως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

Ο βασικός στόχος όλων μας για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ρόλου και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτεί μια νέα πολιτική κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Η προσπάθεια που ξεκινά από το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. είναι σημαντική και αποσκοπεί στην παροχή των αναγκαίων γνώσεων στους αιρετούς της Τ.Α. ώστε και αυτοί να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Τα αποτελέσματα από την πρωτοβουλία αυτή, σε συνδυασμό με την έναρξη από τη Δευτέρα της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση του ρόλου του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης για την παροχή διαρκούς εκπαίδευσης και την ανάληψη εκ μέρους των Ο.Τ.Α. της υποχρέωσης της εφαρμογής της εισαγωγικής εκπαίδευσης στους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους, θα είναι άμεσα ορατά.

Γιατί όλοι μας αγωνιζόμαστε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση αφιερωμένη στην εξυπηρέτηση του πολίτη με κύρια χαρακτηριστικά την αυτοτέλεια, τη λειτουργική ανεξαρτησία, την ποιότητα των υπηρεσιών, την αντικειμενικότητα και αξιοκρατία στη διαδικασία υπηρεσιακής εξέλιξης και στελέχωσης, την έμφαση στη γνώση και στην προβολή του κοινωνικού και αναπτυξιακού της ρόλου.

Συνειδητοποιώντας τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, τις εξελικτικές δυνατότητες που παρέχουν αλλά και τις δραματικές αλλαγές που επιφέρουν στους θεσμούς, την αγορά εργασίας, στα μέσα παραγωγής, τις εργασιακές σχέσεις και την ποιότητα ζωής, διαμορφώνουμε τα αιτήματά μας και το διεκδικητικό μας αγώνα.

Στόχος είναι η προστασία και αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., η αύξηση των πόρων για τη λειτουργία τους, η ουσιαστική αποκέντρωση, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και αδιαφάνειας, ο περιορισμός της πολυνομίας, η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, η εφαρμογή νέου μισθολογίου, η μόνιμη και ενιαία σχέση εργασίας.

Με αυτές τις πρώτες σκέψεις χαιρετίζω τη διημερίδα σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της.