ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΗΣ Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:
"Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. - Τ.Α.Δ.Κ.Υ. : Το παρόν και το μέλλον των Ταμείων μας"


ΑΘΗΝΑ, ΠΕΜΠΤΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

Αγαπητοί φίλοι,


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζει στην ημερίδα που διοργανώνει για το μέλλον των Ταμείων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, (Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. - Τ.Α.Δ.Κ.Υ.).

Η ημερίδα αυτή διοργανώνεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, μια και πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, στην ημερίδα του Ι.Κ.Α., ότι τα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης θα αποτελέσουν ένα από τα αντικείμενα της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζεται.

Και αυτή η "μεταρρύθμιση" θα γίνει όπως δηλώθηκε γιατί τα επικουρικά ταμεία σε δέκα (10) έτη δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν το σημερινό επίπεδο παροχών αν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα.
Βέβαια, μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν γίνεται για λόγους μόνο λογιστικούς, όπως κατά καιρούς ζητάει ο Σ.Ε.Β., αλλά για τη βελτίωση των παροχών προς όφελος των εργαζομένων και κατά συνέπεια της εύρυθμης λειτουργίας των Ταμείων.

Κατ' αρχήν σήμερα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι:
Οι Ο.Τ.Α. σύμφωνα με το Σύνταγμα, απολαμβάνουν Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια, άρα διαφέρουν από το λοιπό Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ.

Έτσι και οι υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. κινούνται σε διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας από τους λοιπούς υπαλλήλους του Δημοσίου (έχουν ξεχωριστό Κώδικα Υπαλλήλων, λειτουργία Υπηρεσιακών Συμβουλίων κλπ.). Για το λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί και ιδιαίτερα ταμεία Επικουρικής και Υγειονομικής Ασφάλισης και σήμερα λειτουργεί το Τ.Α.Δ.Κ.Υ. για την επικουρική ασφάλιση (μηνιαίο βοήθημα - εφάπαξ) και το Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. για την υγειονομική κάλυψη των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α.

Η μακρόχρονη λειτουργία των ταμείων αυτών με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. με πλειοψηφία αυτών στα Διοικητικά τους Συμβούλια, πιλότος για το υπόλοιπο Δημόσιο αλλά και των εργαζομένων που υπηρετούν σ΄ αυτά, έχει αποδείξει ότι λειτουργούν με άριστο τρόπο και υπευθυνότητα απέναντι στους ασφαλισμένους. Πρέπει εδώ να τονίσουμε και τη συμβολή των εργαζόμενων στα Ταμεία, οι οποίοι φροντίζουν τόσο για την καλή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων τους αλλά και για τα οικονομικά αυτών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους.

Η διατήρηση των δύο Ταμείων θα πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο, διότι έχουν ένα μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων. Πόσο μάλλον όταν ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, λόγω των νέων προσλήψεων, αλλά και της ιδιαιτερότητας του τρόπου λειτουργίας των Ο.Τ.Α. που αναμένεται να προκύψει τόσο από τις νέες αρμοδιότητες που τους μεταβιβάσθηκαν όσο και από τις νέες δραστηριότητες που θα κληθούν οι αιρετοί να εφαρμόσουν, όπως η Δημοτική Αστυνομία, τα Κ.Ε.Π., η Κοινωνική Πρόνοια (Βοήθεια στο Σπίτι, Παιδικοί Σταθμοί), το Διπλογραφικό Σύστημα, οι Σχολικοί Φύλακες κ.λ.π.
Από τα ανωτέρω σαφώς προκύπτει ότι τα Ταμεία αυτά θα έχουν αύξηση πόρων και η αναλογία των εν ενεργεία και συνταξιούχων για το Τ.Α.Δ.Κ.Υ. συνέχεια θα μεγαλώνει.

Για το δε Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. οι νέοι εισερχόμενοι, λόγω του νεαρού της ηλικίας των, οι ανάγκες τους για υγειονομική περίθαλψη θα είναι μικρότερη σε σχέση με τους συνταξιούχους.

Η ιδιαιτερότητα (απολαμβάνουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια) των υπαλλήλων στους Ο.Τ.Α., εντάσσεται στο καθεστώς ασφάλισης και συνταξιοδότησης των Δημοσίων υπαλλήλων, και στις ιδιαιτερότητες που οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπήρξε ποτέ φορέας κύριας Ασφάλισης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με αποτέλεσμα πολλά από τα οικονομικά μεγέθη να μην είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα των φορέων κύριας ασφάλισης μισθωτών.
Όμως, πρέπει να διευκρινισθεί απ΄ όλους μας και η μορφή και ο χαρακτήρας που θα έχει το σύστημα Κοινωνικής

Ασφάλισης τις επόμενες δεκαετίες, προκειμένου να επιτευχθεί.
" Η διατήρηση και διεύρυνση του Κοινωνικού και Δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης.
" Η εξασφάλιση της υποχρεωτικότητας και της καθολικότητας της επικουρικής ασφάλισης, δηλαδή του χαρακτήρα που έχει σήμερα.
" Η αποτροπή της εκχώρησης μέρους της Κοινωνικής Ασφάλισης στην ιδιωτική κερδοσκοπική ασφάλιση.
" Η εξάλειψη των αδικιών και η βελτίωση των παροχών, και ειδικότερα του επιπέδου των συντάξεων, εφάπαξ κλπ. αποτελούν βασικές αρχές για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ.

Σημειώνεται πως οι παροχές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και σε κάθε περίπτωση το ύψος τους δεν είναι αυτό που δημιουργεί τα ελλείμματα (κάτι που δεν ισχύει για τα δικά μας ταμεία).
¶λλωστε, το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναλύθηκαν τα προβλήματα και οι ευθύνες της πολιτείας στο να αναπτυχθεί άναρχα η Κοινωνική Ασφάλιση, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και φιλοσοφία. Και κανένα μέτρο ή απόφαση δεν θα έχει αποτέλεσμα ή προοπτική εάν το κράτος δεν αναλάβει τις βασικές του υποχρεώσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Επιστρέφοντας στα δικά μας , αφού αναλύσαμε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και των Ταμείων μας, επισημαίνεται πως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη μιας καλύτερης παροχής υπηρεσιών εν' όψει σημαντικών επικείμενων εξελίξεων. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υπάρξουν:

1. Προσλήψεις Προσωπικού για το Τ.Α.Δ.Κ.Υ. και το Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. (ελεγκτές, ιατροί).

2. Αποκέντρωση υπηρεσιών στο Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. Ίδρυση Περιφερειακών γραφείων στην Αττική και στους υπόλοιπους νομούς της χώρας με ιδιαίτερη βαρύτητα στις ακριτικές περιοχές. Ιδίως στις νησιωτικές.

3. Κατάργηση της γραφειοκρατίας. Μηχανοργάνωση όλων των υπηρεσιών του Τ.Α.Δ.Κ.Υ. και Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. και δημιουργία μηχανογραφημένου μητρώου Ασφαλισμένων.

4. Βελτίωση των Παροχών του Τ.Α.Δ.Κ.Υ., εκτός από την αύξηση από 7‰ δε 8‰ του τρόπου υπολογισμού του μηνιαίου βοηθήματος, το εφάπαξ να υπολογίζεται αντί 105 βοηθήματα σε 120 βοηθήματα.

5. Οι συνταξιούχοι των Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α. να συνεχίζουν να έχουν υγειονομική περίθαλψη από το Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. και όχι να μεταφέρονται μετά τη συνταξιοδότηση στο Ι.Κ.Α., όταν για μια ολόκληρη ζωή είναι ασφαλισμένοι στο Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.

6. Βελτίωση του Κανονισμού Παροχών του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. που περνούν μέσα από το Δ.Σ. του Ταμείου. (ορθοδοντικές εργασίες, αύξηση του ποσού για την χωρίς θεώρηση συνταγές κλπ.) και αύξηση του κρατικού τιμολογίου του Δημοσίου.

7. Δημιουργία Α/θμίων & Β/θμίων Υγειονομικών Επιτροπών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο με ιατρούς του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.

8. Δημιουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο με ιατρούς του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.

9. Απόδοση από το κράτος των οφειλομένων εργοδοτικών εισφορών των Συνταξιούχων ασφαλισμένων στο Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.

¶φησα τελευταίο το πιο σημαντικό ζήτημα της ημερίδας που πραγματοποιούμε σήμερα, το οποίο δεν είναι άλλο από το μέλλον των Ταμείων μας. Θέμα για το οποίο θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στο 32ο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. το Μάιο του 2003.

Από την μελέτη και ανάλυση όλων των στοιχείων οικονομικών κλπ. προκύπτει το συμπέρασμα πως τα Ταμεία μας και ιδιαίτερα το Τ.Α.Δ.Κ.Υ. για αρκετά χρόνια δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα οικονομικά, μια και οι ιδιαιτερότητες του χώρου μας βοηθούν σ΄ αυτό. Μάλιστα για τα επόμενα 35 χρόνια προβλέπεται να έχουμε αυξημένο αποθεματικό σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη.

Αυτό ήρθε να το επιβεβαιώσει πανηγυρικά τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Τ.Α.Δ.Κ.Υ. κ Γ. Καρβούνης με πρόσφατες δηλώσεις του, αλλά και η αναλογιστική μελέτη που συνέταξε για λογαριασμό του Ταμείου το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όπου στα συμπεράσματα αναφέρεται χαρακτηριστικά: "….και επομένως είναι εξασφαλισμένη η οικονομική ισορροπία του Ταμείου σε μακροχρόνια βάση".

Θα πρέπει να γίνει σαφές οτι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Ταμείου όπως πρόσφατα επιχειρήθηκε με το διαχωρισμό των λογαριασμών (Πρόνοιας και Επικουρικής ασφάλισης). ¶λλωστε, σε κάτι τέτοιο το Δ.Σ. του Τ.Α.Δ.Κ.Υ. έχει εκφράσει την αντίθεση του.

Πιο θετικά είναι τα Οικονομικά στοιχεία για το Τ.Υ.Δ.Κ.Υ., όπου το αποθεματικό του, παρά τις δημόσιες αναφορές του Υπουργείου ότι είναι από το πιο "σπάταλα" Ταμεία, κάθε χρόνο αυξάνεται. Κάτι, που του δίνει τα περιθώρια βελτίωσης των παροχών του.

Όμως αναλογιζόμενοι όλοι, Κράτος, Ταμεία, Συνδικάτα τις μεγάλες ευθύνες αλλά και τις υποχρεώσεις μας για την θετική πορεία των Ταμείων. Ενός θεσμού που ολοένα θα διευρύνει τις αρμοδιότητες του.
Είναι στο χέρι όλων μας ν΄ αποδεχθούμε τα στοιχεία των μελετών καθώς και τα διαθέσιμα των ταμείων που σήμερα ανέρχονται για μεν το Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. σε 160 δισ. περίπου δρχ. για δε το Τ.Α.Δ.Κ.Υ. σε 110 δισ. περίπου δρχ. και να κατανοήσουμε πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, διατηρώντας τόσο το Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. όσο και το Τ.Α.Δ.Κ.Υ. την αυτοτέλειά τους, την βελτίωση των παροχών, τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών με κύριο στόχο και γνώμονα τον ασφαλισμένο που είναι και ο τελικός σκοπό ίδρυσης των ταμείων.
Η αρχή έγινε σήμερα, από αυτήν εδώ την ημερίδα και είναι σίγουρο ότι όλοι θα καταθέσουμε τις προτάσεις με ένα και μοναδικό στόχο.
Την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία των Ταμείων μας.