ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΗΣ Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗ ΣΥ
ΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΜΕ ΘΕΜΑ:
"Η απάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στις προθέσεις της Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και την καθυστέρηση στην υλοποίηση των σχετικών έργων"

ΑΘΗΝΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002

Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αγαπητοί φίλοι, το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρείται από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. πλήρης ανατροπή όσων με κόπο, ατομική και συλλογική προσπάθεια θεσμοθετήθηκαν και είχαν αρχίσει - επιτέλους - να υλοποιούνται, στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Με μεγάλη καθυστέρηση, για την ακρίβεια 14 χρόνια μετά τη δημοσίευση του Ν. 1650/86 για την Προστασία του Περιβάλλοντος (όπου έμπαιναν με σαφήνεια οι αρχές - πλαίσιο για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων και ο διακριτός ρόλος Κεντρικού Κράτους και Αυτοδιοίκησης), κι άλλα τόσα χρόνια μετά την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 69541/86 ("Μέτρα και όροι για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων") που αντικαταστάθηκε ύστερα από μία δεκαετία με την ομώνυμη ΚΥΑ υπ αρ. 69728/96 εδέησε, επιτέλους, η Κυβέρνηση να εκπονήσει και δημοσιεύσει τον Εθνικό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι, η δημοσίευση του Εθνικού Σχεδιασμού ήταν απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εκπονηθούν στη συνέχεια οι περιφερειακοί (σε επίπεδο, Νομαρχίας ή Περιφέρειας) σχεδιασμοί και να χωροθετηθούν έπειτα, οι εγκαταστάσεις διάθεσης απορριμμάτων και σε πρώτη προτεραιότητα οι χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, οι λεγόμενο Χ.Υ.Τ.Α. Πολλές προσπάθειες που είχαν γίνει προηγούμενα για χωροθετήσεις Χ.Υ.Τ.Α., ώστε να περιοριστεί η αθλιότητα των ανεξέλεγκτων χωματερών (μια φορά για τους κατοίκους και δύο φορές αθλιότητα για τους εργαζόμενους στη διαχείριση των απορριμμάτων), αφού κατέληγαν με πολύ κόπο, αντεγκλήσεις, ακόμη και συγκρούσεις σε συγκεκριμένες θέσεις, ακυρωνόταν στη συνέχεια από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από προσφυγές διαφωνούντων επειδή, ακριβώς δεν υπήρχε Εθνικός και επομένως ούτε Περιφερειακός σχεδιασμός.

Αμέσως όμως, μετά τη δημοσίευση του Εθνικό Σχεδιασμού η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, δραστηριοποιήθηκε άμεσα. Σήμερα, δύο μόλις χρόνια μετά ,όλη σχεδόν η χώρα, με ελάχιστους Νομούς που τώρα ολοκληρώνουν, καλύπτεται με τοπικά πλαίσια σχεδιασμού και πολλοί Νομοί έχουν ολοκληρώσει και το δεύτερο στάδιο τους. Αυτή τη στιγμή δεκάδες Χ.Υ.Τ.Α. βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και πολλοί στη φάση της αποπεράτωσης τους. Και πρέπει να τονίσουμε για καθένα Χ.Υ.Τ.Α. που μπαίνει σε λειτουργία κλείνουν κατά μέσο όρο 35 ανεξέλεγκτες χωματερές, αναμένοντας την αποκατάστασή τους. Είναι λοιπόν ντροπή για την Πολιτεία να ρίχνει στην Τ.Α. όλο το βάρος για το άθλιο φαινόμενο των ανεξέλεγκτων χωματερών, αναδεικνύοντας συστηματικά κάποιες εξαιρέσεις. Το ίδιο ντροπή είναι και για τα όργανα της Τ.Α. που δέχονται αδιαμαρτύρητα, αυτές τις συκοφαντικές σε μεγάλο βαθμό επιθέσεις.

Κι ενώ έτσι είχαν τα πράγματα, ενώ το νερό έμπαινε επιτέλους στ' αυλάκι, ήρθε ξαφνικά η νέα πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ως ταύρος σε υαλοπωλείο και ανέτρεψε όλα τα δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα:
1. Αναγγέλλει αιφνιδιαστικά ότι αναθεωρείται ("επικαιροποίηση" το ονομάζει) ο Εθνικός Σχεδιασμός χωρίς η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και Ε.ΝΑ.Ε.) να γνωρίζει τίποτα. Δηλώνει ταυτόχρονα ότι ανακαλούνται όλες οι προτάσεις της Τ.Α. που είχαν υποβληθεί προς έγκριση στο Γ' Κ.Π.Σ. και κυρίως στο Ταμείο Συνοχής και αφορούσαν έργα και δράσεις ανακύκλωσης παραβιάζοντας ωμά τις κατευθύνσεις και προτεραιότητες που είχε καθορίσει προηγούμενα το ΥΠΕΘΟ για τον τομέα των Στερεών Αποβλήτων.

2. Ξεκαθαρίζει ότι τα χρήματα που διατίθεται από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους για τις εγκαταστάσεις και λοιπές υποδομές διαχείρισης Σ.Α. είναι περιορισμένα, δεν επαρκούν (σε αντίθεση με τις μέχρι πρότινος διαβεβαιώσεις του προκατόχου της) και συνεπώς θα κληθεί το ιδιωτικό κεφάλαιο να μετάσχει στην κατασκευή τους, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτός ίσως είναι και ο βασικός λόγος που το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. θέλει να ενιοποιήσει τους Χ.Υ.Τ.Α. Για να διαμορφώσει μεγάλα έργα που θα προσελκύουν, χάρη στα αυξημένα κέρδη που θα υπόσχονται, μεγάλους επενδυτές και κατασκευαστές.

3. Διακηρύσσει ότι η Τ.Α. είναι ανίκανη να διαχειριστεί τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που κατασκευάζει (Χ.Υ.Τ.Α., Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, Μονάδες Ανακύκλωσης) και γι' αυτό θα θεσμοθετήσει την υποχρεωτική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείρισή τους. Το ίδιο λέει και για τους βιολογικούς καθαρισμούς, παρ' όλο που οι περισσότεροι διαχειρίζονται από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης.

4. Μεθοδεύει με την άκρως περίεργη ανοχή μέχρι τώρα, των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον αποκλεισμό της από την οργάνωση και λειτουργία ενός Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των αποβλήτων των συσκευασιών και προωθεί την πρόταση των πολυεθνικών, στην Ανώνυμη Εταιρία των οποίων δίνει από τα πάνω το δικαίωμα να προγραμματίζει, κατασκευάζει και λειτουργεί εγκαταστάσεις αξιοποίησης δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας (αποτελούν από το 80% του συνόλου των αποβλήτων συσκευασίας) κατά παράβαση όλων των σχετικών με τη διαχείριση των απορριμμάτων νόμων ΚΥΑ ακόμη του πρόσφατου νόμου για την ανακύκλωση (2939/2001).
Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για το Περιβάλλον την Τ.Α. για το λαό μας και ειδικότερα για τους εργαζόμενους στην Τ.Α.

Ας τα δούμε ένα - ένα:

Α. Παγώνουν πρακτικά οι διαδικασίες για την έγκριση και επιχορήγηση από την Ε.Ε. έργων και προγραμμάτων διαχείρισης Σ.Α. ακόμη και αυτών που αφορούν κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α., Σταθμών Μεταφόρτωσης και Αποκατάστασης ανεξέλεγκτων χωματερών. Ο λόγος είναι προφανής. Αφού δημόσια, και από τα πλέον υπεύθυνα χείλη διατυμπανίζεται ότι αλλάζει ο Εθνικός Σχεδιασμός με κατεύθυνση τη δραστική μείωση του αριθμού των Χ.Υ.Τ.Α. και την αντίστοιχη αύξηση του μεγέθους τους, εύλογο είναι ότι θα ανατραπούν και οι υπάρχοντες Νομαρχιακοί σχεδιασμοί και θα αναπροσαρμοστούν σύμφωνα με την νέα κατεύθυνση. Οφείλουμε εδώ να δηλώσουμε ότι από επιστημονικά τεχνική άποψη η κατεύθυνση αυτή είναι ορθή. Θα μπορούσε όμως, η επιβαλλόμενη αναπροσαρμογή να γίνει με μεγαλύτερη προσοχή, υπευθυνότητα και μελέτη, ώστε τα μεγάλα έργα να συνεχίσουν απρόσκοπτα την προώθησή τους και να ανασταλεί η προώθησή των μικρών. Από την άλλη πλευρά εύλογα γεννιέται το ερώτημα: Γιατί ξύπνησε τόσο καθυστερημένα το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.; Τους σχεδιασμούς τους είχε προ πολλού υπόψη και ο κάθε Περιφερειάρχης θα μπορούσε σύμφωνα με τη νομοθεσία να παρέμβει έγκαιρα σε διορθωτική κατεύθυνση. Φανταστείτε τώρα τι θα γίνει στον τάδε Νομό όπου έχουν χωροθετηθεί τρεις Χ.Υ.Τ.Α. (μετά πόνων και δακρύων με την κυριολεκτική έννοια των όρων), όταν ο Δήμος, το Δ.Σ. και οι κάτοικοι του Δήμου στα όρια του οποίου βρίσκεται ο χώρος, πληροφορηθούν ότι θα πάρει τα σκουπίδια όλου του Νομού και όχι μόνο της γύρω περιοχής, χωρίς να υπολογίσουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες για την αλλαγή των Πλαισίων Σχεδιασμού, την εκπόνηση ξανά του 2ου Σταδίου, την επαναπροκήρυξη και εκπόνηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην εκπόνηση νέων οικονομοτεχνικών μελετών και τη σύνταξη και υποβολή προς το Ταμείο Συνοχής νέων φακέλων για την έγκριση της χρηματοδότησης των νέων Χ.Υ.Τ.Α..
Αυτό αγαπητοί φίλοι, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου το λένε "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι"

Β. Ο Ελληνικός Λαός θα βάλει πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψει μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, το επιπλέον κόστος των Χ.Υ.Τ.Α. που θα προκύψει από την οικονομική συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου δηλ. των μεγαλοκατασκευαστών και των Τραπεζών που θα δανείζουν τα επιπλέον απαιτούμενα ποσά.

Γ. Οι ιδιώτες θα μπουν και αυτή τη φορά από την κύρια είσοδο και όχι από το παράθυρο, στη διαχείριση των απορριμμάτων και μάλιστα με τον αέρα του σωτήρα. Η ουσιαστική ευθύνη και ο έλεγχος των Χ.Υ.Τ.Α. θα περάσει στα χέρια τους. Όταν η χώρα στερείται χώρων ασφαλούς διάθεσης τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων, όταν το κόστος εξαγωγής τους σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις του εξωτερικού (Αγγλία, Γαλλία) στοιχίζει πεντακόσιες χιλιάδες και ένα εκατομμύριο τον τόνο, αντιλαμβάνεται κανείς τι έχει να συμβεί στους Χ.Υ.Τ.Α. που αυτοί θα λειτουργούν και θα ελέγχουν. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά γύρω του, εδώ στην Αττική, για να δει πως αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στα στερεά απόβλητα την προσωρινή αποθήκευση, τη μεταφορά και την μεταφόρτωση των απορριμμάτων. Θα απειληθεί επίσης, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των μελών μας, που εργάζονται στο τομέα της καθαριότητας, σχέσεις, που όπως όλοι σας γνωρίζετε, κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες όλου του κλάδου.

Δ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εκτοπισθεί εντελώς από ένα προνομιακό για το ρόλο της Τ.Α. τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, αυτό της ανακύκλωσης. Ένας τομέας που αν στηρίζονταν οικονομικά από το κράτος θα έδινε τη δυνατότητα στην Τ.Α. μέσα από προγράμματα διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης να έρθει σε μια στενότερη και αμφίδρομη επαφή με τον πολίτη και να υπάρξει έτσι, ένα καλύτερο και συνολικότερο θετικό αποτέλεσμα περιβαλλοντικό - κοινωνικό - οικονομικό. Τώρα, μια Ανώνυμη Εταιρία με μέλη γνωστούς πολυεθνικούς κολοσσούς, αφού πρώτα θα εισπράττει τα χρήματα του κόσμου μέσω της μετακύλισης του κόστους ανακύκλωσης στα καναλωτικά προϊόντα, θα τα αξιοποιεί στη συνέχεια σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα και τις δικές της προτεραιότητες, θα επιλέγει αυτοί τους δήμους στους οποίους θα κατασκευάζει μονάδες ανακύκλωσης θα επιλέγει αυτή τις προτεραιότητες για την υλοποίηση των στόχων ανά είδος υλικού θα κατασκευάζει και θα λειτουργεί αυτή τις εγκαταστάσεις κατά τα δικά της συμφέροντα. Οι όποιες συμφωνίες συνεργασίας της πιο πάνω Α.Ε. των πολυεθνικών με τους οικείους δήμους κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, μόνο ως λεόντειες μπορούν να χαρακτηριστούν. Και όλα αυτά επαναλαμβάνουμε κατά παράβαση ρητών διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλη αυτή η επιχειρούμενη, αντικειμενικά ανακοπή από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. μιας θετικής πορείας που επιτέλους είχε αρχίσει να εκδηλώνεται στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, εκδηλώνεται την στιγμή που υπάρχουν ακόμα τεράστια προβλήματα στον τομέα αυτό, πολλά από τα οποία επιδεινώνονται σε βάρος της υγείας του λαού, της Εθνικής Οικονομίας και του Περιβάλλοντος. Προβλήματα τα οποία το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ενώ τα γνωρίζει δείχνει να αδιαφορεί τις παραμονές της Παγκόσμιας Μέρας για το Περιβάλλον. Είναι όχι μόνο χρήσιμο αλλά και επίκαιρο να τα υπενθυμίσουμε:

Ι. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές εξακολουθούν να κυριαρχούν. Στο πρόγραμμα που δημοσιοποίησε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. δείχνει πόσες θα πάψουν να λειτουργούν. Πέρα από το γεγονός ότι ο αριθμός που δίνεται είναι απαράδεκτα υψηλός (π.χ. στην Αττική φαίνεται ότι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. θα επιτύχει αύξηση κατά πέντε των ανεξέλεγκτων χωματερών στις Νομαρχίες Ανατολικής Αττικής και Πειραιά στο διάστημα από 2000 - 2003), το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υπάρχει. Μια ανεξέλεγκτη χωματερή σταματάει να ρυπαίνει με καρκινογόνες, τοξικές και άλλες επικίνδυνες ουσίες το περιβάλλον (Αέρας, έδαφος, νερά) όχι όταν πάψει να λειτουργεί αλλά όταν αποκατασταθεί. Οι μη λειτουργούσες αλλά εγκαταλειμμένες ανεξέλεγκτες χωματερές δεν παύουν επί δεκαετίες, μετά το τέλος λειτουργίας τους, να αποτελούν εστίες ρύπανσης. Το πρόβλημα λύνεται μόνο με την αποκατάσταση τους. Γι' αυτό όμως το βασικό ζήτημα η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. δεν λέει και δεν κάνει τίποτα.

ΙΙ. Η εξωνοσοκομειακή διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τις ποικίλες μονάδες υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθεί να είναι στον αέρα. Η πολυθρύ Κοινή Υπουργική Απόφαση (συνευθύνη του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και του Υπουργείου Υγείας) δεν λέει να δημοσιευθεί. Παρόλο που η σύγχρονη πυρολυτική μονάδα θερμικής καταστροφής του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. βρίσκεται εδώ και μήνες σε ετοιμότητα λειτουργίας, λειτουργεί με περιορισμένα φορτία, επειδή τα νοσοκομεία και οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και κέντρα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία και εκμεταλλευόμενοι το νομικό κενό που υπάρχει, προτιμούν να πετάνε τα μολυσματικά τους απόβλητα, όπως είναι ημιεπεξεργασμένα μαζί με τα κοινά απορρίμματα, μόνο και μόνο για να αποφύγουν το κόστος της θερμικής καταστροφής (!).

ΙΙΙ. Κανένα βήμα δεν έχει κάνει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ούτε στη διάθεση των τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Εκατοντάδες τόνοι παράγονται στη χώρα μας, δεκάδες άδειες μεταφοράς και προσωρινής αποθήκευσης έχουν δοθεί σε ιδιώτες αλλά που καταλήγουν τα απόβλητα αυτά ουδείς γνωρίζει. Η βασική ευθύνη για τη διάθεση τους πάντως την έχει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. το οποίο επανειλημμένα (περίπου εδώ και 8 χρόνια)μας διαβεβαιώνει ότι σύντομα θα χωροθετηθούν δύο εγκαταστάσεις διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων μια στη Νότια Ελλάδα και μία στην Βόρεια.
Κάθε φορά όμως που το θέμα της χωροθέτησης βγαίνει στην επικαιρότητα ή έρχεται με ερώτηση στη Βουλή, η απάντηση είναι στερεότυπη: Το θέμα μελετάται.

ΙV. Αφήσαμε τελευταίο, αγαπητοί φίλοι, το τεράστιο πρόβλημα της οριστικής χωροθέτησης των νέων εγκαταστάσεων διάθεσης απορριμμάτων στην Αττική. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. είχε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων από το 1984, το οποίο επικαιροποιήθηκε δύο φορές, μια το 1992 (σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία του 1986) και μια πρόσφατα το Σεπτέμβρη του 2001, οπότε εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, ύστερα από ομόφωνη ουσιαστικά απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο, (η μειοψηφία του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής ήταν προκαθορισμένη) το Πλαίσιο Σχεδιασμού σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία. Ξέρουμε επίσης, ότι ,το πλαίσιο αυτό τεκμηριώθηκε με βάση μια πολύτομη μελέτη στην οποία η συμμετοχή των υπηρεσιών του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. ήταν καθοριστική. Τι έγινε όμως από εκεί και πέρα; Το θέατρο του παραλόγου. Αντί η Περιφέρεια και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (ως καθ' όλων αρμόδιο εποπτεύων, Υπουργείο) να προχωρήσουν άμεσα στην προκήρυξη της μελέτης του 2ου Σταδίου ή να εξουσιοδοτήσουν τον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. να το κάνει, συσκέπτονται ακόμη και συζητούν μεταξύ τους για τις διαδικασίες!!!

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο Χ.Υ.Τ.Α. ¶νω Λιοσίων, μαζί με την επικείμενη επέκτασή του, αντέχει από πλευράς χωρητικότητας μόλις δύο με δυόμισι χρόνια ακόμη. Ήδη επανειλημμένα έχει προαναγγελθεί στον τύπο: "Ολυμπιακοί Αγώνες με σκουπίδια στους δρόμους;"
Αυτό όμως δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αφού οι απαντήσεις που δίνει στο καίριο αυτό θέμα είναι γενικόλογες και παραπλανητικές. Ίσως μεθοδεύεται και από αυτή την πλευρά η έλευση κάποιου "Μεσσία" ιδιώτη για να λύσει το γόρδιο δεσμό που το ίδιο το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και η Περιφέρεια έχουν δημιουργήσει.

Όλοι ξέρουμε ότι από το 1982, όταν εντοπίστηκαν από το Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. οι νέοι εναλλακτικοί χώροι στην Αττική και επικυρώθηκαν από διυπουργικές επιτροπές, ο ΕΣΔΚΝΑ επί 20 χρόνια, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στην Τ.Α. το Δήμο ¶νω Λιοσίων και τους άλλους Ο.Τ.Α. μέλη του, έδινε λύση στο πρόβλημα της απρόσκοπτης απορρόφησης των στερεών αποβλήτων της Αττικής. Τώρα που ανέλαβαν τη χωροθέτηση η Περιφέρεια και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., τι γίνεται;
Δεν βλέπουμε κανένα φως στον ορίζοντα, παρόλο που το μελετητικό έργο που έχει στη διάθεσή του ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. εκπονημένο από μεγάλα μελετητικά γραφεία είναι σημαντικό.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, είναι κατανοητό απ' όλους ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. δεν θα αποδεχτεί μεθοδεύσεις που ακυρώνουν το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τ.Α. με την υλοποίηση και διαχείριση των έργων ή των υπηρεσιών της από ιδιωτικούς φορείς.

Η απάντηση μας, σε συνεργασία με τους φορείς της Τ.Α. (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., Ε.Ν.Α.Ε., Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. και Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.) θα είναι ΑΜΕΣΗ και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να τροποποιήσει, με τη συμμετοχή ιδιωτών, την διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Στο ζήτημα αυτό πρέπει να πάρει θέση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για τα θέματα αρμοδιότητάς του στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ειδάλλως το καλοκαίρι αλλά και η περίοδος πριν τις Δημοτικές Εκλογές θα είναι θερμή.


Η σημερινή μας συνέντευξη Τύπου έγινε -μπορώ να πω- έτσι ξαφνικά, γιατί προσπαθούμε κι εμείς να προλάβουμε κάποιες διαδικασίες που έχει βάλει μπροστά το ΥΠΕΧΩΔΕ εν αγνοία και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των εργαζομένων.

Και το λέω αυτό, γιατί αύριο το μεσημέρι συνεδριάζει η Επιτροπή που έχει αναλάβει την επιλογή του φορέα των υλικών συσκευασίας και όλη αυτή η διαδικασία που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει ένα στόχο και μοναδικό, να αποκλείσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση απ' αυτό το αντικείμενο.

Και βέβαια δεν είναι τυχαίες και οι ανακοινώσεις που έγιναν το προηγούμενο1 5νθήμερο από τη μεριά της υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. της κας Παπανδρέου που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Προσπαθεί, είναι η δικιά μας εκτίμηση, να επιβάλλει τους ιδιώτες στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Επίσης με όλες αυτές τις δηλώσεις και πιστεύουμε και ενέργειες, ο εθνικός σχεδιασμός, δηλαδή ο περιφερειακός και νομαρχιακός σχεδιασμός που τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται μέσα από υπουργικές αποφάσεις και από το νόμο δεν θα ισχύουν. Προσπαθεί να περιορίσει τους χώρους υγειονομικής ταφής. Και βέβαια όλα αυτά μέσα από την έλευση κάποιων Μεσσίων που είναι οι ιδιώτες.

Το πιο σημαντικό όμως είναι για μας, ότι ειδικά στον φορέα Ανακύκλωσης Υλικών Συσκευασίας, γιατί εδώ πρέπει να πούμε, ότι είναι και όλες οι διαδικασίες αδιαφανείς και περίεργες μεθοδεύσεις από τη μεριά του ΥΠΕΧΩΔΕ στην επιλογή του Φορέα, όταν στην Επιτροπή Παρακολούθησης συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν συντάξει το σχέδιο νόμου, που είναι συμμετέχοντες μέσω εταιρείας και βέβαια η όλη προσπάθεια γίνεται στο να αποκλειστεί από την επιλογή αυτού του Φορέα ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.

Και μάλιστα αυτές οι περίεργες μεθοδεύσεις εντείνονται τώρα τελευταία όταν κατά παράβαση των όρων της διακήρυξης, ζητήθηκε μάλιστα ότι δεν μπορεί να συμμετέχει ο Ενιαίος Σύνδεσμος, αλλά πρέπει να συσταθεί Ανώνυμος Εταιρεία ή επίσης να πούμε, ότι η διακήρυξη μιλάει και χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, εδώ είναι και οι συνάδελφοι από τον Ενιαίο Σύνδεσμο, αλλά και ο συνάδελφος ο Μπάμπης Ζιώγας που τα έχει χειριστεί και θα σας δώσει περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, στην επιλογή αυτού του φορέα, όταν ο Ενιαίος Σύνδεσμος με την προσφορά του καλύπτει πληθυσμό 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο φορέας που συμμετέχει η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και εφτά (7) πολυεθνικές δεν καλύπτουν ότι τα 2 εκατομμύρια και όχι με προσύμφωνα, ενώ ο Ενιαίος Σύνδεσμος έχει συγκεκριμένα προσύμφωνα συνεργασίας είτε είναι με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε είναι με άλλους Συνδέσμους που διαχειρίζονται τα απορρίμματα.

Εδώ βέβαια να πούμε, ότι αυτός ο φορέας θα έχει την ευθύνη στο μέλλον σύμφωνα με το νόμο που έχει ψηφιστεί το Σεπτέμβριο του 2001 να διαχειρίζεται το Ειδικό Τέλος που θα γίνει η μετακύλησή του στους καταναλωτές, δηλαδή μιλάμε για ποσά δισεκατομμυρίων και βέβαια είναι κατανοητό σε όλους μας, ότι στο μέλλον η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα διοικείται και θα καθορίζει τους στόχους της από τους ίδιους θεσμικούς φορείς, αλλά από έναν φορέα ο οποίος θα αποφασίζει που θα γίνουν τα έργα και οι εγκαταστάσεις και θα κατασκευάζονται απ' αυτούς. Και βέβαια σ' εμάς δημιουργούνται και ερωτηματικά, αν στο μέλλον αυτός ο φορέας θα επιχορηγείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή των έργων.

Στη συνέχεια θα υπάρξει και από τη μεριά των συναδέλφων ανάλυση στο ζήτημα αυτό. Και βέβαια με τις τελευταίες ανακοινώσεις που έκανε η υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. διαφαίνεται ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να αλλάξει ο εθνικός και ο περιφερειακός σχεδιασμός. Όταν μιλάει, ότι στους ΧΥΤΑ θα υπάρχει και είσοδος ιδιωτών οι οποίοι θα αναλάβουν την κατασκευή και τον έλεγχο λειτουργίας. Και βέβαια μιλάει και για τις δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Εδώ να πω, ότι μέχρι τώρα η χρηματοδότηση αυτών των έργων γίνεται: 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 25% από εθνικούς πόρους. Η είσοδος των Δημοτικών Επιχειρήσεων οι οποίοι λειτουργούν σαν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου είναι σίγουρο ότι θα επιβαρύνει τους δημότες και βέβαια όλο αυτό το κόστος είναι φανερό ότι με τη διαδικασία των ανταποδοτικών τελών θα επιβαρύνει στο μέλλον τους δημότες και τους κατοίκους της Ελλάδας.

Επίσης πρέπει να πούμε ότι καθυστερούν σημαντικά τα έργα και ο σχεδιασμός που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων και μπορούμε να πούμε εδώ σε επίπεδο Αττικής, ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα η διαχείριση των Νοσοκομειακών Αποβλήτων, υπάρχει έτοιμο το εργοστάσιο, δεν έχει εκδοθεί από τη μεριά του ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και αντιλαμβάνεστε καθημερινά ο όγκος αυτών των απορριμμάτων που είναι πολύ επικίνδυνοι που πηγαίνουν και τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία των κατοίκων.

Και βέβαια εδώ να πούμε, ότι αυτό είναι ευθύνη του Υπουργείου να προχωρήσει, το εργοστάσιο που έχει κατασκευαστεί στα ¶νω Λιόσια είναι έτοιμο και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και βέβαια εδώ κάνω μια παρένθεση και λέω, ότι αυτό το εργοστάσιο, θέση της Ομοσπονδίας μας είναι, ότι πρέπει να λειτουργήσει από το προσωπικό του Ενιαίου Συνδέσμου, η εμπειρία, η τεχνογνωσία και η αποτελεσματικότητα που έχουν δείξει στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, εγγυάται κι αυτό.

Και να πούμε, ότι ειδικά για το χώρο Υγειονομικής Ταφής των απορριμμάτων των ¶νω Λιοσίων, ότι ο χρόνος ζωής λήγει το Σεπτέμβριο. Η επέκταση που πρέπει να γίνει, δεν έχει ολοκληρωθεί. Και βέβαια μ' αυτή την επέκταση ο χρόνος ζωής για το Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι μέχρι το 2004. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά τα ζητήματα όταν το 2004 θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τι έχει να δημιουργηθεί, χωρίς από τη μεριά του που είναι ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Περιφέρειας να προχωράει ο σχεδιασμός όπως έχει καθοριστεί.

Και βέβαια αυτός ο σχεδιασμός δεν είναι μόνο η επέκταση του ΧΥΤΑ, είναι το δεύτερο εργοστάσιο ανακύκλωσης, είναι το Λατομείο του Μουσαμά, είναι η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης των Ελαιώνα, είναι η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ της Ανατολικής Αττικής και βέβαια το κλείσιμο και η αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών.

Γιατί το λέμε και μέσα από το κείμενο, για να μην σας κουράζουμε, δεν είναι μόνο να κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές. Αν κλείσουν, συνεχίζουν να καταστρέφουν το περιβάλλον. Πρέπει να γίνει και η αποκατάστασή τους άμεσα.

Εμείς τα συζητήσαμε αυτά σαν Ομοσπονδία. Ήδη σήμερα είχαμε πάρει και μια πρωτοβουλία το πρωί να καλέσουμε τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί σε ορισμένα ζητήματα υπάρχει και σιωπή, αλλά και ανοχή των καταγγελιών που εκτοξεύει κατά καιρούς το ΥΠΕΧΩΔΕ από τη μεριά των θεσμικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ. Εμείς είχαμε πάρει σήμερα μία πρωτοβουλία το πρωί, η οποία αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ, όπου θα συμμετέχει η ΚΕΔΚΕ, η ΤΕΔΚΝΑ, ο Ενιαίος Σύνδεσμος και η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα.

Εμείς από τη μεριά μας δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και επιχειρηθεί η είσοδος ιδιωτών, η απάντησή μας θα είναι αγωνιστική. Γιατί υπηρεσίες δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να λυθεί το ζήτημα με την είσοδο των ιδιωτών.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεδριάσουν τα Όργανα της Ομοσπονδίας, που είναι το Γενικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει για την περαιτέρω στάση μας σ' αυτά τα ζητήματα.

Θα παρακαλέσω τον συνάδελφο Μπάμπη Ζιώγα να δώσει μερικά χαρακτηριστικά. Περισσότερο για τον φορέα υλικών συσκευασίας γιατί έχει σημασία για μας αυτό το ζήτημα. Το λέω γιατί στο μέλλον Δημάρχους και Νομάρχες δεν θα εκλέγουν οι κάτοικοι, αλλά θα εκλέγουν αυτές οι πολυεθνικές εταιρείες και ο φορέας που θα αναλάβει μια και θα διαχειρίζεται δισεκατομμύρια.

Και βέβαια εδώ είναι και το ερώτημα μου που έβαλα προηγούμενα. Θα επιχορηγείται από την Ε.Ε. αυτός ο φορέας και για την κατασκευή έργων; Και βέβαια μετά να ακούσουμε και τους συναδέλφους από τον Ενιαίο Σύνδεσμο. Ο συνάδελφος Μπάμπης Ζιώγας έχει τον λόγο.

Μ. ΖΙΩΓΑΣ: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η ιδιότητα με την οποία βρίσκομαι εδώ, είναι αυτή του άμισθου συμβούλου της Ομοσπονδίας σε θέματα διαχείρισης των αποβλήτων, μια για μένα τιμητική εκδήλωση, εκτίμηση θα το έλεγα επαγγελματική από την πλευρά των συναδέλφων της Ομοσπονδίας που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια.

Θα σας πω το εξής: ότι το 2001 με τον Ν. 2939 είχε ως υποχρέωση και για τις βιομηχανίες που παράγουν προϊόντα, αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών. Ο νόμος αυτός αποτελεί μια μεταφορά και προσαρμογή των εθνικών νομοθεσιών και της κοινοτικής Οδηγίας του 1994, αλλά κυρίως των εθνικών νομοθεσιών σε διάφορες χώρες και ως υπόδειγμα μάλλον χρησιμοποιήθηκε το παράδειγμα της Γαλλίας.

Αυτός ο νόμος ειδικά για τα δημοτικά απόβλητα συσκευασίας, τα οποία είναι περίπου το 85% του συνόλου των υλικών συσκευασίας, κάνει ειδική αναφορά στο άρθρο 8, όπου σαφώς προκύπτει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε μπορεί να προχωρήσει μόνη της …

Κατ' αρχήν είναι υποχρεωμένη να κάνει εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών, που η ουσία της είναι η ανακύκλωση και σε πολύ - πολύ μικρότερο βαθμό η ενεργειακή αξιοποίηση. Είναι υποχρεωμένη κι αυτό μπορεί να το κάνει είτε μόνη της, είτε σε συνεργασία με αυτές τις βιομηχανίες οι οποίες παράγουν αυτά τα προϊόντα.

Αυτή η συνεργασία τι προβλέπει πάλι με βάση τον νόμο. Προβλέπει ότι σύμφωνα με τα προγράμματα που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν ή αναπροσαρμόζονται χωρίς να αλλάζει τίποτα σε σχέση με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις βιομηχανίες.

Πως; Οι βιομηχανίες να πληρώνουν την εισφορά την οποία είπε ο Πρόεδρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανάλογα με την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας την οποία κάνει κάθε Δήμος.

Αυτό λέγεται συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και αυτή είναι η ουσία. Να χρηματοδοτεί δηλαδή τους Δήμους, τους Δήμους εννοώ και τους φορείς διαχείρισης έτσι όπως προβλέπονται από τους νομαρχιακούς σχεδιασμούς ανάλογα με την ποσότητα των υλικών τα οποία ανακυκλώνουν. Μάλιστα έχουν γίνει και κάποιες ενδεικτικές τιμές.

Αυτά τα ποσά τα πληρώνουν οι βιομηχανίες ανάλογα με τα υλικά συσκευασίας που παράγουν, τα εισπράττει αυτό το συλλογικό σύστημα και τα κατανέμει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι γεγονός ότι παρ' όλο που η πρόταση που έχει υποβάλλει ο Σύνδεσμος γι' αυτό το συλλογικό σύστημα, όχι μόνο ο Σύνδεσμος, είναι ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων εδώ στην Αττική, είναι ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Θεσσαλονίκης και πολλοί ακόμη μεγάλοι Δήμοι, που εκεί είναι φορείς διαχείρισης αυτοί και επίσης και Σύνδεσμοι που καλύπτουν πληθυσμιακά 6,5 περίπου εκατομμύρια.

Το πρόβλημα τώρα ποιο είναι; Ότι ενώ η πρόταση που κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει βέβαια ως μια μειοψηφία μέσα στο όλο πακέτο και τη συνεργασία όπως είπαμε με τους διαχειριστές συσκευασιών μέσα από έναν φορέα όμως ο οποίος με τη διαδικασία των προγραμματικών συμβάσεων θα έχει τον απόλυτο έλεγχο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτή είναι η πρόταση που υποβλήθηκε, η άλλη πλευρά, το άλλο σύστημα που έχει υποβληθεί, αποκλείει οποιαδήποτε συμμετοχή.

Είναι ανώνυμη εταιρεία και δεν υπάρχει ουδεμία συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καμία συμμετοχή. Όταν λέμε καμία, εννοούμε καμία. Τι θα είναι; Πολυεθνικές είναι. Αν δείτε ποιες εταιρείες είναι μέσα, είναι μεγάλες εταιρείες που παράγουν τα προϊόντα. COCA COLA, PEPSI COLA, ΦΑΓΕ, όλες αυτές οι γνωστές εταιρείες.

Ποιο είναι τώρα αυτό το πρωτότυπο που γίνεται στην Ελλάδα; Δεν σταματάνε, έστω αυτή η εταιρεία, η ανώνυμη εταιρεία, δεν σταματάει στην χρηματοδότηση προκειμένου να προωθηθεί η ανακύκλωση στην χρηματοδότηση των Δήμων μέσω των εισφορών των βιομηχανιών όπως είπαμε πριν, αλλά ζητάει να προγραμματίζει, να σχεδιάζει αυτή τα εργοστάσια ανακύκλωσης, να τα κατασκευάζει και να τα λειτουργεί, κάτι που δεν γίνεται στο εξωτερικό, αυτή είναι μια πρωτοτυπία δική μας.

Δηλαδή βγαίνει εντελώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση από ένα τεράστιο κομμάτι. Λέγεται αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων. Και επαναλαμβάνω, δεν μιλάμε για τα απόβλητα που παράγουν οι βιομηχανίες κατά την λειτουργία της, τη διαδικασία τους. Είναι μια εταιρεία, είναι ο ΤΙΤΑΝ ας πούμε, του περισσεύουν 10.000 παλέτες το χρόνο, τι να τις κάνει, να τις κάνει κάτι. Δεν μιλάμε γι' αυτά. Μιλάμε για τα δημοτικά απόβλητα συσκευασίας. Σ' αυτά να έχουμε απόλυτο έλεγχο.

Εγώ εκτιμώ ότι είναι πολύ δικαιολογημένη η ανησυχία της Ομοσπονδίας, διότι πραγματικά εγώ θα πω μια προσωπική μου άποψη, ότι υπάρχει ένα κλίμα που μεταφέρεται στην Επιτροπή που ελέγχει αυτές τις προτάσεις από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, ένα κλίμα τέτοιο το οποίο ουσιαστικά πάει να βρει ερείσματα τέλος πάντων για την πρόταση που έχει κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και το πιο βασικό είναι ότι δεν έχει αρκετά χρήματα, δεν έχει δηλαδή παρουσιάσει συμβάσεις με βιομηχανίες, συμβάσεις χρηματοδότησης αρκετές και τι να παρουσιάσει όταν οι άλλοι είναι συσπειρωμένες πολυεθνικές.

Επομένως υπάρχει ένα πρόβλημα, μια ανησυχία μήπως δεν έχει βιωσιμότητα. Παρ' όλο που από τον φάκελο που έχει κατατεθεί αποδεικνύεται ότι και με αυτές ακόμα τις βιομηχανίες που υπάρχουν οι συμβάσεις υπογεγραμμένες αν προχωρήσει το σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει βιωσιμότητα.

Αυτό περίπου είναι και θέλω τελειώνοντας να σας επισημάνω δύο πράγματα. Όταν λέμε ότι οι βιομηχανίες επιχορηγούν την ανακύκλωση ανάλογα με τα υλικά συσκευασίας τα οποία παράγουν από τα προϊόντα που διοχετεύουν στην αγορά και τα οποία καταλήγουν ως απορρίμματα - το είπε ο Πρόεδρος, να το τονίσω κι εγώ - δεν σημαίνει ότι βγάζουν τίποτα από τα κέρδη τους ή βγάζουν χρήματα. Το μετακυλούν στον χώρο.

Το κουτάκι ας το πούμε έτσι, να μη λέμε ονόματα τώρα, ένα πράγμα αναψυκτικού, θα πάρει αυτή την τιμή από πάνω, 2, 3, 0,5, θα ξεκαθαρίσει τώρα πόσα λεφτά του Ευρώ θα πάει παραπάνω και αμέσως θα τα εισπράξουν και ας γνωρίζουμε μάλιστα ότι τα στρογγυλοποιούν και προς τα πάνω.

¶ρα ο δημότης πληρώνει και αυτά τα υλικά τα εισπράττουν οι βιομηχανίες, τα δίνουν σύμφωνα με τη λογική του ΥΠΕΧΩΔΕ σε ένα συλλογικό σύστημα που έχουν φτιάξει αυτές οι βιομηχανίες, οι οποίες αυτές καθορίζουν που θα γίνουν οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και τα προγράμματα και αυτές θα τα κατασκευάζουν και αυτές θα τα λειτουργούν. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι τρελό.

Αυτό είναι βέβαια η μία πλευρά. Εγώ θα έλεγα Πρόεδρε ότι και τα άλλα που έθεσες ήταν πάρα πολύ σημαντικά. Βγαίνει τώρα η Υπουργός και λέει ότι η συμβολή των ιδιωτών θα είναι καθοριστική και στη λειτουργία των χώρων υγειονομικής ταφής και σε όλα.

Επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που γράφεται κι εδώ μέσα ότι σε ένα σωρό άλλα ζητήματα στα οποία έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες, έχει ολοκληρώσει εγκαταστάσεις όπως είναι οι δυνατότητες που έχει αποδείξει για αποκαταστάσεις ανεξέλεγκτων χωματερών ότι μπορεί να μεταμορφωθεί σε …. αυτά τα πράγματα ουσιαστικά έμειναν στα λόγια. Ειδικά με τον αποτεφρωτήρα.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να συμπληρώσει κάτι ο συνάδελφος ο Γιώργος Χάρδας. Είναι Πρόεδρος των εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο.

Γ. ΧΑΡΔΑΣ: Εγώ θα ήθελα να πω δυο πράγματα. Το κυριότερο είναι ότι φαίνεται μέσα από όλες τις διαδικασίες που ακολουθεί η Υπουργός ότι ακολουθεί την λαϊκή ρήση "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει". Δηλαδή όλα τα τραστ αυτά που έχουμε σήμερα, που βγάζουν υλικά συσκευασίας ανακυκλώσιμα συμμετέχουν σε μια διαδικασία που θα εισπράξουν από τον καταναλωτή, δηλαδή από τον δημότη, χρήματα τα οποία θα έχουν πιστοποιήσει οι ίδιοι μέσα από την παραγωγή τους ότι είναι αυτά.

Δηλαδή μπορεί κάλλιστα να πιστοποιεί ας πούμε η χ βιομηχανία που παράγει τέτοια υλικά και συμμετέχει σ' αυτή τη διαδικασία ότι έβγαλε 1000 κουτιά αλουμινίου. Αυτά τα κουτιά μπορεί να μην είναι 1000 και να είναι 5.000 ή να είναι 10.000. Έλεγχο σ' αυτή τη διαδικασία, αφού αυτοί θα είναι και οι διαχειριστές μιας τέτοιας κατάστασης ανακύκλωσης, δεν υπάρχει.

Διότι την πιστοποίηση θα την κάνουν οι ίδιοι, δηλαδή η εταιρεία που σήμερα παράγει υλικά ανακυκλώσιμα και είναι πρωτοφανές, παγκόσμιο φαινόμενο, οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα πράγματα να συμμετέχουν και δεν καταλαβαίνω με ποια διαδικασία η Υπουργός αποδέχεται τέτοιες αδιαφανείς διαδικασίες να προχωράνε και να έχει βάλει ακόμα και διαδικασίες όπως αυτές του συντάξαντα του νομοσχεδίου, να αξιολογεί και την προσφορά, στην οποία συμμετέχει ο συντάξας.

Δηλαδή συνολικά είναι διάτρητη όλη η διαδικασία και δεν προτιθέμεθα να μπούμε σε καμία τέτοια λογική σαν εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη όλη τη διαδικασία. Δεν μπορεί να πιστοποιεί η δηλαδή η ίδια η εταιρεία ότι έβγαλε τα χ υλικά για ανακύκλωση και η ίδια να εισπράττει από την πιστοποίηση, που θα καθορίζει και πόσα είναι και τι είναι και τι κάνει.

Αυτά θα πρέπει να πιστοποιούνται από φορείς δημοσίως που να έχουν σαφώς και την ευθύνη για το τι φέρνουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Δεν μπορεί επίσης να καθορίζει η ίδια τις τεχνολογίες που θα ακολουθούν στην ανακύκλωση. Δηλαδή αυτό που είπε προηγουμένως ο Πρόεδρος ότι κάποια στιγμή θα εκλέγουν αυτοί και Δημάρχους, δεν είναι καθόλου ψευδές.

Όταν εγώ έχω τη δυνατότητα να καθορίσω και την τεχνολογία που θα πρέπει να ακολουθήσει ένας δήμος προκειμένου να κάνει μία ανακύκλωσης υλικών συσκευασιών, σαφέστατα και θα την υπερκοστολογήσω και θα καθορίσω και ποια τεχνολογία θα ακολουθήσω.

Αυτά σε ότι αφορά τα υλικά συσκευασίας. Και εδώ θεωρώ ότι θα έπρεπε σε όλα αυτά τα ζητήματα και στα τρία ζητήματα που τέθηκαν απ' την πλευρά εδώ της Ομοσπονδίας και που η ανησυχία η δική μας είναι πολύ μεγαλύτερη, διότι εμείς είμαστε οι αποδέκτες όλων αυτών των υλικών και που οι εργαζόμενοι οι δικοί μας διαχειρίζονται όλα αυτά τα υλικά, θα έπρεπε σαφώς να πάρουν θέση και οι Δήμαρχοι που σήμερα υπηρετούν και να απαντήσουν σ' αυτά τα συμπτώματα που υπάρχουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τα σοβαρά συμπτώματα της παθογένειας.

Θα έπρεπε να απαντήσουν και οι Δήμαρχοι, αλλά και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και να πάρουν σαφή θέση. Τουλάχιστον οι Δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων.

Στο δεύτερο θέμα. Σε ότι αναφέρεται στους ΧΥΤΑ. Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων ως αρμόδιος φορέας για το λεκανοπέδιο, έχει κάνει αρκετές μελέτες και αν θυμάστε από το παρελθόν όσοι είχατε παρακολουθήσει το θέμα, υπήρχε ένα πρόβλημα αποδοχής για τους νέους ΧΥΤΑ και που θα πάνε και τα Εργοστάσια Μηχανικής Ανακύκλωσης κλπ. Δηλαδή ο συνολικός σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ.

Υπήρξε μία αντίδραση απ' την Ανατολική Αττική κυρίως, απ' όπου ο Νομάρχης ο κ. Φράγκος δεν αποδέχθηκε τότε και είπε ότι μόνος του θα προχωρήσει στο να κάνει ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική. Όσοι γνωρίζουμε σήμερα μετά από παρέλευση έξι-επτά χρόνων από τότε που γινόντουσαν οι μελέτες και είχε ανοίξει το ζήτημα, ότι συνεχίζει η Ανατολική Αττική να ρίχνει ανεξέλεγκτα τα απορρίμματά της σε χώρους οι οποίοι ρυπαίνουν και το περιβάλλον και το υπέδαφος και το υδροφόρο ορίζοντα.

Το πιο αισχρό σημείο που υπάρχει, είναι ότι κατεβαίνοντας με το αεροπλάνο στο Ελευθέριος Βενιζέλος, το πρώτο πράγμα που αντικρίζει όποιος έρχεται στη χώρα, είναι αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, να καίγονται τα σκουπίδια δίπλα στο αεροδρόμιο.

Η Υπουργός σήμερα ΠΕΧΩΔΕ και πρώην Εσωτερικών, πριν από αρκετά χρόνια όταν ήταν στο Εσωτερικών στην αρχή της θητείας της αυτής της Κυβέρνησης, είχε πει ότι θα στείλει τους εισαγγελείς και θα κλείσει τις χωματερές. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και σήμερα από την άλλη θέση της στο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ψάχνει να βρει ιδιώτες να λύσουν το πρόβλημα.

Είναι σαφώς κυβερνητική η ευθύνη, είναι σαφώς ευθύνη της ιδίας Υπουργού που και τότε σαν αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών, αλλά και σήμερα σαν αρμόδια για χωροθέτηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν έκανε τίποτα. Και εγώ βάζω έναν προβληματισμό εδώ, για να δούμε τελικά γιατί δεν προχωράει, γιατί δεν έκανε κάτι.

Μπορούσε κάλλιστα να κλείσει τις ανεξέλεγκτες χωματερές και υπάρχει ΧΥΤΑ σήμερα στο λεκανοπέδιο που μπορούσε να δεχθεί τα απορρίμματα και της Ανατολικής Αττικής. Είχαμε και τη δυνατότητα να τα μεταφέρουμε εμείς σαν ΕΣΔΚΝΑ, σαν Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων απ' την Ανατολική Αττική χωρίς να δημιουργήσουμε σοβαρά προβλήματα στον εξοπλισμό των δήμων που αυτή τη στιγμή κάνουν αυτή τη δουλειά.

Δεν ξέρω για ποιους λόγους τα κάνει. Όμως, εμείς είμαστε αναγκασμένοι και το έχουμε επισημάνει και στην Ομοσπονδία, εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος των εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ έχω επισημάνει και στα ΜΜΕ και προς κάθε κατεύθυνση, ότι το 2004 θα κάνουμε Ολυμπιακούς με απορρίμματα στους δρόμους.

Δεν θα υπάρχει πλέον ΧΥΤΑ για να πάνε τα απορρίμματα. Ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή αυτών των έργων είναι μεγάλος. Ο χρόνος που απαιτείται για τις διαδικασίες είναι πολύ μεγάλος και ήδη βρισκόμαστε εκτός χρονοδιαγράμματος για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες.

Βεβαίως η Υπουργός ενδεχομένως να σκέφτεται να μας φέρει σωτήρες και σωτήρες όταν λεω εννοώ τους ιδιώτες. Σ' αυτό θα μας βρει απέναντι και θα πάρει απάντηση. Είναι το μόνο σίγουρο. Έτσι το 2004 νομίζω ότι θα πάμε σε Ολυμπιακούς με απορρίμματα και αυτό είναι μεγάλη πολιτική ευθύνη της κυρίας Παπανδρέου.

Κλείνω με τους ΧΥΤΑ και θεωρώ ότι θα πρέπει κάποια στιγμή και η Ομοσπονδία να το παλέψει συνολικά και για όλη την Ελλάδα, γιατί υπήρχαν και τελευταία προβλήματα με ένα δήμο της Πελοποννήσου του Αιγίου, για να δείτε πως εργάζονται οι ιδιώτες, ο οποίος είχε κάνει σύμβαση με ιδιώτη ότι τα απορρίμματά του τα φέρνει στο ΧΥΤΑ στα Λιόσια και τα απορρίμματα χάνονταν στο δρόμο.

Μιλάμε για τόνους απορριμμάτων. Για να δείτε πως δουλεύουν οι ιδιώτες. Ένα δείγμα σας δίνω. Οι ιδιώτες το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος. Οι Οργανισμοί της Αυτοδιοίκησης ενδιαφέρονται να λύσουν και τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ενδιαφέρονται να λύσουν και το ουσιαστικό πρόβλημα που είναι η σωστή υγειονομική ταφή των απορριμμάτων.

Έτσι, έχουμε τους ιδιώτες απ' τη μια πλευρά που θέλουν να μπουν στο παιχνίδι. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ελέγχου αυτών. Δεν υπάρχει πουθενά. Εγώ κατήγγειλα τον Δήμαρχο του Αιγίου μέσα απ' τα ΜΜΕ ότι δεν φέρνει τα απορρίμματά του, ενώ δήλωνε ότι θα τα φέρνει στα Λιόσια, δεν φέρνει τα απορρίμματά του στα Λιόσια.

Και δεν υπήρξε μια παρέμβαση ενός εισαγγελέα να δούμε που πάνε αυτά τα απορρίμματα, σε ποιες ρεματιές, σε ποιες θάλασσες. Και έτσι θα αντιμετωπίσει ελπίζει η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τα προβλήματα του περιβάλλοντος, μ' αυτούς τους ιδιώτες. Ή με τους ιδιώτες που έχουμε εμείς στα Λιόσια και όσοι είχατε την τύχη να πάτε εκεί να δείτε, έχουν γεμίσει όλο το Θριάσιο Πεδίο με απορρίμματα, προκειμένου να γλιτώσουν τα χρήματα να θάψουν τα απορρίμματα στην υγειονομική ταφή.

Και κλείνω με το θέμα της Μονάδας Αποτέφρωσης. Η Μονάδα Αποτέφρωσης είναι μια μονάδα που εμείς τη λειτουργούσαμε επί χρόνια στον Ενιαίο Σύνδεσμο με προσωπικό δικό μας και είχε δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα από την άποψη ότι ξέραμε και τι απορρίμματα μπαίνουν μέσα, ξέραμε και τι καπναέρια έβγαιναν έξω και τι έφευγε από εκεί και πέρα για να πάει θα θαφτεί απ' τα υπολείμματα της καύσης.

Σήμερα αυτή η μονάδα, η δεύτερη μονάδα η οποία είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να δεχθεί απορρίμματα σχεδόν όλης της Ελλάδος, μπορεί να κάψει δηλαδή τα απορρίμματα των νοσοκομείων όλης της Ελλάδος, δεν μπορεί να λειτουργήσει με ευθύνη επίσης του Υπουργείου, διότι δεν έχει προχωρήσει στη διαδικασία αυτή που είπαν και οι συνάδελφοι προηγουμένως, που έχει να κάνει με το πώς θα γίνεται αυτή η διαχείριση.

Βεβαίως υπάρχει ένα θέμα λειτουργίας αυτής της μονάδας, το οποίο το βάζω εδώ και το έχουμε βάλει και στην Ομοσπονδία. Εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι μονάδες δεν μπορούν να λειτουργούν και αυτές με ιδιώτες. Είναι τόσο σοβαρά τα ζητήματα. Μέχρι σήμερα τα απορρίμματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ήταν μολυσματικά κυρίως, καταλήγουν σε χώρους ακατάλληλους για να θαφτούν ή χάνονται στη διαδικασία και αναμειγνύονται με τα δημοτικά απορρίμματα. Και εκεί υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο δεν φαίνεται ότι υπάρχει η πολιτική διάθεση για να λυθεί.

Αυτά σε ότι έχει να κάνει και με το τρίτο θέμα που είναι το εργοστάσιο. Σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν θα ήθελα να ρωτήσω. Κατ' αρχάς είπε ότι θα πάρουν θέση όλοι οι Δήμαρχοι και οι υποψήφιοι ακόμα των μεγάλων πόλεων κλπ. Ήθελα να ρωτήσω λοιπόν. Η ΚΕΔΚΕ τι λέει γι' αυτό; Έχει πάρει θέση;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ΚΕΔΚΕ όχι. Δυστυχώς δεν έχει πάρει θέση. Κατ' αρχήν δεν έχει πάρει θέση, το Υπουργείο Εσωτερικών που βασικά ζητήματα της διαχείρισης και του τρόπου υλοποίησης είναι και ζητήματα αρμοδιότητας δικά του. Εμείς σε συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό αυτά τα ζητήματα τα θέσαμε.

Δυστυχώς δεν έχει πάρει ούτε η ΚΕΔΚΕ και είπα ότι το απόγευμα υπάρχει μια κοινή συνάντηση, προκαλέσαμε εμείς να γινόταν σήμερα το πρωί αλλά η ΚΕΔΚΕ τελικά είπε θα γίνει το απόγευμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΤΕΡΔΝΑ όμως;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ΤΕΡΔΝΑ έχει πάρει και βέβαια ο ενιαίος σύνδεσμος, σαν φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο όχι μόνο έχει πάρει, αλλά εφαρμόζει και τη πολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εδώ να πούμε ότι υπάρχουν Δήμοι, Δήμαρχοι που συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα της ΤΕΡΔΝΑ που είναι με τη μεριά των πολυεθνικών και των ιδιωτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν τοποθετηθεί;
Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και βέβαια το εργοστάσιο που λένε, γιατί χρειάζεται εδώ που τα λέμε το εργοστάσιο που λένε ότι έχουν η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, που λένε είναι στο Μαρούσι, δεν ξεπερνά τα 100 τ.μ. ή κάνω λάθος συνάδελφε; Όχι. Παίζει ρόλο. Οι εγκαταστάσεις δηλαδή, η τεχνογνωσία, η αποτελεσματικότητα.

Και να πούμε ότι εδώ διαλέξαμε και δύο μέρες, πέραν του ότι αύριο συνεδριάζει η επιτροπή έχουμε και στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι οι ιδιώτες… Μισό λεπτό. Κάποιος άλλος θέλει να ρωτήσει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε πριν για διάτρητες διαδικασίες, επειδή ο φορέας που είναι μεταξύ αυτών που πρόκειται να επιλεγούν συμμετείχε και στη σύνταξη του νομοσχεδίου. Ποιος είναι αυτός;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Οι διαδικασίες είναι κατ' αρχήν, ο Καθηγητής που ήταν βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου μετέχει στην επιτροπή επιλογής του φορέα και είναι ο βασικός από τους βασικούς φορείς που συμμετέχει στον φορέα των πολυεθνικών εταιρειών και των ιδιωτών για να πάρουν την ευθύνη διαχείρισης του φορέα αυτού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος είναι αυτός ο καθηγητής;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ο κ.Λέκκας. Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευθύμιος Λέκκας;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Ευθύμιος μου φαίνεται είναι. Όχι; Όχι δεν είναι. Με συγχωρείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει συντάξει νομοσχέδιο; Και για το φορέα και δίπλα ήταν ο Σπύρος..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Είτε είναι Πρόεδρος της Επιτροπής επιλογής. Υπάρχει μια επιτροπή στο ΥΠΕΧΩΔΕ που είναι ο Πρόεδρος ο κ. Καϊσερλής, και μέσα σ' αυτή την επιτροπή συμμετέχει η πλειοψηφία δηλαδή είναι οι πολυεθνικές, ο ΣΕΒ, κλπ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 7 εκπρόσωποι ιδιωτικών φορέων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φορέων, ενώ οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης περιορίζονται σε ένα της ΚΕΔΚΕ και σε έναν της ΕΝΑΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι μηδέν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μηδέν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους εργαζόμενους είπατε, ότι δεν είναι κανένας εκπρόσωπος;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κανένας εκπρόσωπος. Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελληνική Εταιρεία; ΕΝΑΕ;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Και μιλάμε ότι επτά εκπρόσωποι των εταιρειών.

Γ.ΧΑΡΔΑΣ: Θέμη μου επιτρέπεις να πω και εγώ κάτι; Όταν είπε ο κ.Δέρβας ότι υπάρχει κάποια ΧΥΤΑ που μπορεί να δεχτεί όλα τα σκουπίδια της ανατολικής Αττικής…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι στα ¶νω Λιόσια.

Γ.ΧΑΡΔΑΣ: Στα ¶νω Λιόσια;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια με τη διαδικασία απ' ότι κατάλαβα της μεταφόρτωσης.

Γ.ΧΑΡΔΑΣ: Βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να είναι μέλη του ενιαίου συνδέσμου. Υπάρχει και αυτό το θέμα.

Γ.ΧΑΡΔΑΣ: Και για τον φορέα ανακύκλωσης.
Θ.ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι μέλη.

Γ.ΧΑΡΔΑΣ: Ακολουθούν δικές τους διαδικασίες, πηγαίνουν ρίχνουν τα σκουπίδια όπου θέλουν βάζουν και μια φωτιά ας πούμε, βάζουν φωτιά στα δάση, ένα σοβαρό ζήτημα που δεν αντιμετώπισε και σαν Υπουργός Εσωτερικών, ήταν και οι φωτιές που έπαιρναν τα δάση από τις ανεξέλεγκτες χωματερές.

Και βέβαια το φαινόμενο αυτό που σας επισήμανα προηγουμένως που έχει να κάνει με το ότι καίγονται τα σκουπίδια, κι όποιος από σας ταξιδέψει με αεροπλάνο, και ρίξει μια ματιά έξω από το παράθυρο, θα δει ότι κατεβαίνοντας υπάρχει μια τεράστια χωματερή που καίει έξω από το αεροδρόμιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι ο συνάδελφος ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας.
κ.ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ: Από ότι καταλάβατε και με τα λεπτομερειακά σε ένα βαθμό στοιχεία που τέθηκαν εισηγητικά αλλά και από τον συνάδελφο τον Μπάμπη, ανακύπτει ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα για την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση μια και βρισκόμαστε μπροστά σε Δημοτικές Εκλογές και γι' αυτό άλλωστε εμείς καλούμε και τους αιρετούς να πάρουν θέση.

Τελικά υπάρχει μια κυβερνητική πολιτική για την ιδιωτικοποίηση. Δηλαδή εκχώρηση όλων των αρμοδιοτήτων και ξεκινούν εκεί από το σκουπίδι -το σκουπίδι έχει χρήμα να το πω έτσι- ώστε μέσα απ' αυτό. Αυτό καθορίζεται από τα ανταποδοτικά τέλη ας πούμε και από τη διαχείριση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βγαίνει εύκολα αυτό.
Γ.ΧΑΡΔΑΣ: Τέλος πάντων. Που προτρέπεται το ιδιωτικό κεφάλαιο οι ιδιώτες να μπουν στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης να κατασκευάσουν και να διαχειριστούν ώστε να αποκομίσουν κέρδη.

Και καλά θα έλεγε κανένας. Ένας ιδιώτης να επενδύσει και να αποκομίσει κέρδη. Μα εδώ, ούτε καν από τα δικά τους, κεφάλαια επενδύουν. Παίρνουν τα χρήματα, του κόσμου, είτε μέσα από την ανταποδοτικότητα, είτε μέσα από το τέλος, αυτό που επιβάλλεται, και μετακυλίεται όπως σας είπαμε προηγούμενα στην κατανάλωση, και με αυτό, έχουν την απαίτηση και να καθορίζουν τους σχεδιασμούς, επικαιροποίηση, το λέει η κα Υπουργός, κάτω από την δυσκολία που έχουμε και την καθυστέρηση που έχει προκύψει αλλά με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας κάθε φορά και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων με λίγα λόγια να εισχωρήσουν καθαρά οι ιδιώτες.

Θα μου πείτε τώρα. Κι εσάς, ως εργαζόμενοι τι σας απασχολεί το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης; Η πλευρά είναι μόνο αν θα υπάρχουν οι διαφανείς διαδικασίες; Εγώ λέω μπορεί να γίνει κι ένας διαγωνισμός ο οποίος θα είναι καθ' όλα διαφανής, και να αναλάβει ο τάδε ή η άλλη εταιρεία αυτή τη διαχείριση.

Μα εμείς διαφωνούμε, με το γεγονός, ότι οι ίδιοι οι ιδιώτες, θα πρέπει να μπουν και να επενδύσουν και να αποκομίσουν κέρδη από ένα σημαντικό τομέα που λέγεται διαχείριση απορριμμάτων. Και ξεκινά αυτό και μέσα από την ανακύκλωση και από το ζήτημα της κατασκευής των μονάδων αυτών για τα μολυσματικά απόβλητα και πολύ περισσότερο για τις ΧΥΤΑ.

Τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση για τους εργαζόμενους; Και πως θα αποκομίσει κέρδος ο ιδιώτης; Πρώτα και κύρια εφαρμόζοντας όλη την πολιτική την αντεργατική που λέμε εμείς γύρω από τις εργασιακές σχέσεις. Δεν θα υπάρχει σταθερή δουλειά θα είναι οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα υπάρχουν οι ατομικές συμφωνίες δεν θα υπάρχουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όλα αυτά …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ωράριο θα γίνει λάστιχο..
κ.ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ: Βεβαίως. Τα ελαστικά ωράρια κλπ. καταλαβαίνετε επίσης και ένα επιπλέον στοιχείο. Ο ενιαίος σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, έχει πάρει τα εύσημα θα έλεγα εγώ και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, γύρω από τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και μολυσματικών αποβλήτων.

Έχει μια τέτοια λειτουργία, τέτοια τεχνογνωσία, πραγματικά, που δίνει και σε άλλες χώρες. Η κυβέρνηση λοιπόν με την πολιτική της αυτή, κι όπως εκφράστηκε μέσα από τη συνέντευξη τύπου, που έδωσε πριν από 20 μέρες, περίπου, η κα Υπουργός, μιλά καθαρά και απαξιώνει αυτό το δημόσιο χαρακτήρα που έχει ο ΕΦΘΛΑ και κάθε δημόσιος φορέας, που θα μπορούσε να ασχοληθεί κατά τα πρότυπα του ΕΦΘΛΑ τον βγάζει στην άκρη και θέλει να βάλει τις ιδιωτικές εταιρείες.

Και το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από εμάς ως εργαζόμενοι που υπηρετούμε την τοπική αυτοδιοίκηση, γύρω από την αλλαγή όπως σας είπα των εργασιακών σχέσεων αλλά και ο κόσμος είναι ποιος πληρώνει το μάρμαρο της υπόθεσης αυτής; Είναι φανερό ότι και τα ανταποδοτικά θα αυξηθούν, διότι θα απαιτούν ολοένα και περισσότερα χρήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να λειτουργήσουν αυτοί οι σταθμοί και βεβαίως τότε θα έχει πραγματική έκφραση αυτό που είπε και ο Πρόεδρος στην αρχή, ότι τελικά, δεν θα έχουμε εκλογές δημοτικών αρχών αλλά θα έχουμε τις ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα βγάζουν τους Δημάρχους και οι Δήμαρχοι θα είναι απλώς οι managers, οι management των ιδιωτικών ουσιαστικά συμφερόντων.

Εμείς με λίγα λόγια και να κλείσω με τούτο, έχουμε συγκεκριμένη πρόταση πέρα από το ότι θα αντισταθούμε σε περίπτωση που υλοποιηθούν αυτές οι κατευθύνσεις. Έχουμε μια πρόταση συγκεκριμένη. Κατά τα πρότυπα του ΕΣΘΛΑ όλο το φάσμα της διαχείρισης των στερεών, μολυσματικών και άλλων αποβλήτων, να γίνεται από δημόσιους φορείς, είτε από συνδέσμους είτε από την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς να υπεισέλθουν σ' αυτό, οι ιδιώτες, και χωρίς να αλλάξει και η νομική μορφή των φορέων αυτών που θα κληθούν να λειτουργήσουν τους ΧΥΤΑ, τα εργοστάσια, κλπ.

Γιατί έχουμε και το παράπλευρο ζήτημα της δημιουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων, της αλλαγής δηλαδή του νομικού καθεστώτος, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις από την εμπειρία που έχουμε να μεταφέρουμε την αρμοδιότητα ας πούμε υπεργολαβικά σε ιδιώτες. Νομικά πρόσωπα λοιπόν δημοσίου δικαίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλος; Αν δεν υπάρχει άλλος;
Μ.ΖΙΩΓΑΣ: Υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχαμε καιρό να βρεθούμε κιόλας.
Μ.ΖΙΩΓΑΣ: Το συνέδριο που έγινε με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου, και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε αποτελέσματα μετρήσεων διοξινών, γύρω από το Κορωπί τότε, τα οποία ήταν, δηλαδή όταν έξω έγιναν οι αναλύσεις τρόμαξαν.

Είναι βέβαιο. Εγώ το λέω αυτό με την εμπειρία 25 χρόνων που έχω στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Ότι αν γίνουν μετρήσεις, γύρω από τη χωματερή του Κορωπίου η οποία επειδή πηγαίνω τακτικά και πηγαινοέρχομαι από τη Νέα Μάκρη, όταν ήλθα πάνω στην Πεντέλη οι καπνοί από αυτή τη χωματερή που είναι μέσα κάπου χωμένη στον Υμηττό από την πλευρά των Μεσογείων μέσα βέβαια συνέχεια. Είναι βέβαιο ότι αν γίνουν μετρήσεις, σε μια ευρύτατη ακτίνα γύρω από τη χωματερή αυτή αλλά και από τις άλλες λέω γι' αυτή ειδικά, επειδή αυτή πάντα καπνίζει. Πάντα καπνίζει. Ενώ οι άλλες του Κορωπίου όχι πάντα. Ναι. Στο αεροδρόμιο είναι και του Μαρκόπουλου, είναι και της Παιανίας. Ενώ αυτή καίει μόνιμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή καίει όμως. Ναι.
Μ.ΖΙΩΓΑΣ: Αυτή καίει μόνιμα ενώ οι άλλες καίνε περιοδικά. Δηλαδή εκπέμπουν καπνούς περιοδικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι έχει 3-4 χωματερές. Δεν έχει;
Μ.ΖΙΩΓΑΣ: Ναι έχει. Αλλά ξέρεις καμιά φορά τους επικαλύπτουν και μέχρι να κατακαθίσουν και να ξαναρχίσουν να βρουν διέξοδο οι καπνοί δεν καπνίζουν. Ενώ άλλες φορές… αν γίνουν λοιπόν μετρήσεις εκεί πραγματικά δεν υπάρχει περίπτωση να μη τρελαθούμε. Αλλά δεν γίνονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πω ότι στο δελτίο τύπου μπήκε ο καινούριος μήνας γράφει Μάιο είναι 3 Ιουνίου τώρα να μην παρεξηγηθούμε.

Και κλείνοντας θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε και βέβαια το ζήτημα αυτό μένει ανοιχτό γιατί δημιουργούνται πολλά προβλήματα κυρίως από την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Εγώ σας βάζω έναν άλλον προβληματισμό, που θα μας δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον να το συζητήσουμε.

Μιλάει ότι και τη διαχείριση των βιολογικών καθαρισμών προσπαθεί να επιβάλλει ιδιώτες, τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο ότι την ευθύνη αυτή την έχουν οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Οι μοναδικές που είναι κερδοφόρες κι έχουν να παρουσιάσουν ένα σημαντικό έργο τόσο στην ύδρευση όσο και στην αποχέτευση. Και βέβαια δεν τους ενδιαφέρει μόνο η διαχείριση και ιδίως είναι η κατασκευή των έργων και η εκμετάλλευση αυτών των έργων.