ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π . Ο . Ε . – Ο . Τ . Α . 

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΟ 35ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΡΟΔΟΣ – ΠΕΜΠΤΗ 11 ΜΑΙΟΥ 2006

 

Α΄ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ:

Παρουσιάζουμε στο 35 ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας την λειτουργία, για την χρονική περίοδο, από το συνέδριο της Χαλκιδικής το Μάιο του 2003 μέχρι σήμερα.

Η τριετής διαδρομή μας από το 32 ο στο 35 ο Τακτικό Συνέδριο αποτελεί μια σύντομη αλλά κρίσιμη περίοδο στη μακρά και επίμονη πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μέσα από τον απολογισμό δράσης, τις επιλογές, τις αποφάσεις, τις συγκρούσεις, τις κινητοποιήσεις, τις παρεμβάσεις των τριών τελευταίων ετών, υπάρχει η ματιά και η κρίση της ιστορίας των αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όλες οι παρεμβάσεις και αποφάσεις μας ήταν αποτέλεσμα της σύγκλισης των απόψεων για την προώθηση των αποφάσεων τόσο του 32 ου Τακτικού όσον και του 34 ου Ενδιάμεσου με βασικό στόχο την προστασία και ενίσχυση του εισοδήματός μας, την προστασία και διεύρυνση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων καθώς και την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου μας και την παρουσίαση του απολογισμού δράσης πρέπει να αναπτυχθεί ένας δημιουργικός διάλογος, που δεν θα χαρακτηρίζεται από υπερβολή και δεν θα έχει στόχο μικροπαραταξιακά οφέλη. Έτσι θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το παρελθόν, να εκτιμήσουμε το παρόν και να διαμορφώσουμε με υπευθυνότητα τους στόχους μας για το μέλλον.

Η θητεία μας διανύθηκε σε μια δύσκολη χρονική περίοδο, οι πολιτικές που ασκήθηκαν και ασκούνται στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη χώρα μας έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και την υποβάθμιση της θέσης των εργαζομένων.

Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε και διεκδικούμε δεν έχει καμιά σχέση με την Ευρωπαϊκή ενοποίηση που βιώνουμε, του αυταρχισμού, των απελάσεων, της καταπίεσης, του ρατσισμού και των άθλιων του Παρισιού, που δικαιολογημένα αγωνίστηκαν για μια θέση στον ήλιο.

Η Ευρώπη που αγωνιζόμαστε δεν είναι η Ευρώπη της αγοράς των υπερκερδών των επιχειρήσεων του Μπολκεστάιν και του Σαρκοζί, του Αλμούνια και του συμφώνου σταθερότητας και του συμβολαίου πρώτης εργασίας.

Η αγωνιστική παρέμβαση των γαλλικών συνδικάτων και της νεολαίας οδήγησαν τον πρωθυπουργό Ντε Βιλπέν στην απόσυρση του Συμβολαίου Πρώτης Πρόσληψης και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την απασχόληση, την προσωρινότητα, την κατάρτιση και το μέλλον των νέων.

Ο αγώνας αυτός αφορούσε όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης ενάντια στην κοινωνική ανασφάλεια και την υποταγή στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Έδειξε ότι η οργανωμένη αντίσταση φέρνει αποτελέσματα και αμφισβητεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που καταργούν δικαιώματα, περιορίζουν ελευθερίες, επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα.

Οι προτάσεις της γαλλικής κυβέρνησης που επιβάλλουν την απελευθέρωση των απολύσεων των νέων εργαζομένων χωρίς αποζημιώσεις είναι μια πλευρά μόνο των αντεργατικών πολιτικών που προωθούνται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Η πολιτική που ασκείται στη χώρα μας στο όνομα και με πρόσχημα και πάλι τα ελλείμματα έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων, την παραπέρα υποβάθμισή μας.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα συνεχίζουμε να είμαστε και πάλι τα θύματα ταξικών κυβερνητικών επιλογών με στόχο την αύξηση των κερδών των οικονομικά ισχυρών.

Το σκηνικό επαναλαμβάνεται: Χθες θυσίες και υποσχέσεις για την ένταξη στην Ο.Ν.Ε. Σήμερα θυσίες και υποσχέσεις για τη διατήρηση της θέσης της χώρας μας.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις για προστασία και αναβάθμιση των αποδοχών μας, η κυβέρνηση με την εισοδηματική πολιτική που ακολουθεί και για το 2006 μειώνει για άλλη μια φορά το εισόδημά μας, αφού οι «αυξήσεις» που δόθηκαν δεν καλύπτουν ούτε το ήμισυ της απώλειας από τον επίσημο τιμάριθμο. Αν ληφθούν υπόψη οι ανατιμήσεις, η ακρίβεια, η άνοδος των τιμών των καυσίμων, το άδικο φορολογικό σύστημα διαπιστώνουμε μια πρωτόγνωρη επίθεση στο εισόδημά μας και το βιοτικό μας επίπεδο.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2006 προδιαγράφει τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της υποβάθμισης και διάλυσης των δημοσίων υπηρεσιών, της όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων.

Συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες, η αναξιοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις στις επιλογές προϊσταμένων και τη στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών.

Η προεκλογική υπόσχεση για ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ μεταφέρεται από χρόνο σε χρόνο και χρησιμοποιείται για να ωραιοποιήσει την πολιτική λιτότητας.

Οι εργαζόμενοι στα Β.Α.Ε. και τους Ο.Τ.Α. συνεχίζουν να εμπαίζονται.

Χρησιμοποιείται για μια ακόμη φορά ο περίφημος κοινωνικός διάλογος για να νομιμοποιηθούν προειλημμένες αποφάσεις σε βάρος των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων.

Ο θεσμός των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. παραμένει γράμμα κενό.

Η επέκταση της προσωρινής μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. αποτελεί νέο πλήγμα στις εργασιακές μας σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση.

Η υποβάθμιση των Δημόσιων Υπηρεσιών και οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται.

Η σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα αποτελεί το νέο κυβερνητικό μοντέλο για την ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Υπηρεσιών και την κατάργηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συνεχίζεται η υποβάθμιση των υπηρεσιών της Υγείας και Παιδείας και εμπορευματοποιούνται βασικά κοινωνικά αγαθά.

Μέσα από αυτή τη διαμορφούμενη πολιτική κατάσταση την αντιμετωπίσαμε κλιμακώνοντας έντονα και σταθερά το λόγο, τις πρωτοβουλίες και το σύνολο της δράσης μας σε εθνικό επίπεδο ενάντια στις κυρίαρχες επιλογές που επεδίωκαν την ήττα των εργαζομένων και την αμφισβήτηση του κοινωνικού στοιχείου της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Με τις κινητοποιήσεις και τη δράση μας διαμηνύσαμε σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν συμβιβαζόμαστε και δεν θα υποταχθούμε αποδεχόμενοι τη λογική των «κερδισμένων» μιας κοινωνίας γεμάτη από ανισότητες και αδικίες.

 

Συνάδελφοι,

Το 32 ο συνέδριο μας είχε καθορίσει με σαφήνεια, το πλαίσιο στο οποίο έπρεπε να κινηθεί στην τριετία η απερχόμενη διοίκηση.

Και αυτή η διοίκηση το χρονικό διάστημα που χειρίστηκε τα ζητήματα των εργαζομένων όλα τα όργανά της (Γενικό Συμβούλιο, Εκτελεστική Επιτροπή) αλλά και Περιφερειακές, Νομαρχιακές συσκέψεις καθώς και οι Πανελλαδικές συσκέψεις προχώρησαν με υπευθυνότητα σε ανάλυση, ιεράρχηση και υλοποίηση τόσο του διεκδικητικού πλαισίου όσο και των αποφάσεων των οργάνων της Ομοσπονδίας, με ένα και μοναδικό στόχο την προώθηση και επίλυση όλων των προβλημάτων που απασχόλησαν και απασχολούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της.

Στις παρεμβάσεις μας αυτές χρησιμοποιήσαμε κάθε πρόσφορο μέσο, όπως απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, πορείες και παραστάσεις.

Δημοσιοποιήσαμε με κάθε τρόπο τα αιτήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνοντας συνεντεύξεις τύπου, εκδίδοντας ανακοινώσεις, δελτία τύπου και γενικά χρησιμοποιώντας κάθε τρόπο με σκοπό να κοινοποιηθούν τα προβλήματά μας και να ασκηθεί κάθε πίεση για την επίλυσή τους από την κεντρική πολιτική εξουσία.

Η μεγαλειώδης απεργιακή κινητοποίηση τον Απρίλιο του 2006 ήταν ένας αγώνας όσων θέλουν να αντιστέκονται. Η Ομοσπονδία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και εξέφρασε το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κυβέρνηση αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα επέλεξε την αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό.

Όμως αντέξαμε και βάλαμε τις βάσεις για την λύση των προβλημάτων όπως την Επέκταση του Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, τις κλαδικές αυξήσεις καθώς και την υλοποίηση του βασικού μας στόχου, της επέκτασης της Σ.Σ.Ε. της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. και στους εργαζόμενους στις Αμιγείς Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση παρά την αδιαλλαξία και την επίδειξη πυγμής αναγκάσθηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς μας όρους.

Το 35 ο τακτικό μας συνέδριο αξιολογώντας την τριετή αυτή διαδρομή οφείλει να αναδείξει και να αναλύσει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες που παρατηρήθηκαν όχι από τα παραδοσιακά παραταξιακά σχήματα αλλά από τη συνάντηση διαφορετικών ρευμάτων σκέψης και ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές αναφορές.

Το συνέδριό μας οφείλει να αναδείξει τα πλεονεκτήματα μιας ευρύτερης συμφωνίας σ' ένα πλαίσιο, που θα έχει αφετηρία και κριτήριο τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Που θα θεμελιώνει τη δυναμική της νέας τριετίας στη στήριξη και προβολή κοινών διεκδικήσεων. Που θα αναζωογονεί την ελπίδα του κοινού μας αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο.

 

Β΄ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α:

Οι προσδοκίες και των εργαζομένων των Ο.Τ.Α. για νέο μισθολόγιο και σύγκλιση των μισθών με αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδείχθηκαν όνειρο απατηλό.

Η παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης με την ψήφιση του Ν. 3205/2003 ουσιαστικά δεν άλλαξε τίποτα μιας και συνεχίστηκαν οι ανισότητες και οι αδικίες στην μισθολογική πολιτική της.

Ο στόχος ενός νέου μισθολογίου με ενιαίες αρχές και κριτήρια με συνεχή ανοιχτό διάλογο και την ανάδειξη ενιαίου λόγου στη διαμόρφωση της πρότασής μας παραμένει επίκαιρη.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η σημερινή δομή του μισθολογίου των Δημοσίων Υπαλλήλων σε συσχετισμό με το χαμηλό επίπεδο των αποδοχών μας είναι (εκτός των άλλων) μια βασική αιτία των σοβαρών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που εμφανίζει η Δημόσια Διοίκηση.

Η παρατεταμένη πολιτική λιτότητας και ο περιορισμός των αναγκαίων δαπανών για την βελτίωση του συστήματος έχουν επιτείνει τις αδυναμίες, τις ανισότητες, τις αδικίες, τη στρεβλή – ισοπεδωτική δομή του κι έχουν διευρύνει την αρνητική απόκλιση από το μέσο όρο των αποδοχών των Δημοσίων Υπαλλήλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ο βασικός μισθός σε πολλές περιπτώσεις να είναι περίπου το 60% του συνόλου των αποδοχών με αποτέλεσμα τον περιορισμό της έκτασης της εισοδηματικής πολιτικής και τη μείωση του ύψους των συντάξιμων αποδοχών.

Η παράλληλη ανάπτυξη της επιδοματικής πολιτικής (μέσω των επιδομάτων ή των ειδικών λογαριασμών) που εφαρμόστηκε ως συμπλήρωμα μιας περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής μπορεί να ικανοποιούσε πρόσκαιρα κλαδικά αιτήματα, αλλά ουσιαστικά μεγάλωσε το πρόβλημα της μισθολογικής αναρχίας, των ανισοτήτων και των αδικιών, καθήλωσε όσα επιδόματα είχαν πράγματι κοινωνική και αιτιολογική βάση.

Η πρότασή μας για τη δομή ενός νέου μισθολογίου πρέπει να διατηρήσει ως βασική αρχή την αποσύνδεση του βαθμού από το μισθό και την ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη μέχρι τον καταληκτικό βαθμό με παράλληλη διατήρηση των επιδομάτων ευθύνης για τους προϊσταμένους των διαφόρων επιπέδων.

Η πρόταση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για εισαγωγικό μισθό της Υ.Ε. κατηγορίας στα 1.200 ευρώ με άμεση ενσωμάτωση στο βασικό μισθό του επιδόματος απόδοσης (προοπτική σταδιακής ενσωμάτωσης στους βασικούς μισθούς και των υπολοίπων καθολικών επιδομάτων και των ειδικών λογαριασμών) με εσωτερική κάθετη σχέση ½ και εξωτερική 1/3, επιχειρεί να καλύψει τις αδυναμίες – αδικίες – ανισότητες που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν αρρυθμίες στο σύστημα.

Μια πρόταση που την έχει αποδεχτεί και η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. και έχει βασικό στόχο:

•  Την πραγματική αύξηση των εισοδημάτων.

•  Την αύξηση των κοινωνικών παροχών.

•  Την αλλαγή της δομής.

•  Και την ανατροπή της επιδοματικής πολιτικής.

Δυστυχώς και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και προσωπικά του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή αναιρέθηκαν πολύ γρήγορα και ουσιαστικά συνεχίζεται πολιτική σκληρής λιτότητας.

Επακόλουθο αυτής της πολιτικής ήταν και ο δικός μας κλάδος να οδηγηθεί στην αύξηση των αποδοχών μας μέσω της επιδοματικής πολιτικής.

Για το 2003 αυξήσαμε το ειδικό επίδομα απασχόλησης κατά 35,00 ευρώ και επαναδιατυπώθηκε η διάταξη για τους δικαιούχους κάθε κατηγορίας, εντάσσοντας και νέες ομάδες εργαζομένων στη Β' κατηγορία.

Αντιμετωπίσαμε επίσης την πράξη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που μείωνε το ειδικό επίδομα απασχόλησης σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων. Η διάταξη ίσχυε αναδρομικά από 1-1-2003.

(Άρθρο 6, παρ. 1 του Ν. 3013/2003).

Το 2004 αυξήσαμε κατά 30,00 ευρώ τα μηνιαία κατ' αποκοπή έξοδα κίνησης τα οποία από 176,00 διαμορφώθηκαν στα 206,00 ευρώ.

(Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Β' – ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 225/6-2-2004).

Ολοκληρώθηκε με συνέπεια από το Υπουργείο Εσωτερικών η καταβολή των δόσεων για την συμμετοχή του στην αποπληρωμή του ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Με νομοθετική ρύθμιση επιλύθηκε οριστικά το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί από την πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη διαδικασία καταβολής του ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ στο Δήμο Θεσσαλονίκης και σε άλλους Δήμους που υπήρχαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

(Άρθρο 25 του Ν. 3156/2003).

Πετύχαμε την καταβολή εκλογικής αποζημίωσης σ' όλους τους εργαζομένους στους Ο.Τ.Α. για τις Εθνικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές ποσού 460,00 ευρώ για κάθε εκλογική διαδικασία.

Η προηγούμενη κυβέρνηση αθέτησε τη συμφωνία για την κατάργηση της εκλογικής αποζημίωσης και ενσωμάτωσής της στα μηνιαία κατ' αποκοπή έξοδα κίνησης.

Το 2005 υλοποιήσαμε την πρότασή μας για κατάργηση της εκλογικής αποζημίωσης και ενσωμάτωσή της στα μηνιαία κατ' αποκοπή έξοδα.

(Άρθρο 9, παρ. 4 του Ν. 3345/2005).

Τα μηνιαία κατ' αποκοπή έξοδα κίνησης μετά την ένταξη της εκλογικής αποζημίωσης αυξήθηκαν από 1-1-2005 σε 238,00 ευρώ και από 1-7-2005 σε 270,00 ευρώ.

(Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Β' – ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 1018/19-7-2005).

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε για την ίδια χρονική περίοδο και το ζήτημα των αυξήσεων των εργαζομένων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, κινούμενη πάντοτε στη λογική της ενιαίας διαμόρφωσης των αποδοχών των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, με την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

Το 2003 πετύχαμε αυξήσεις που ξεπερνούσαν το 5,5%.

Το 2004 οι αυξήσεις έφθασαν το 7% κατά μέσο όρο περίπου.

Το 2005 οι αυξήσεις κατά μέσο όρο ήταν 6%.

Κωδικοποιήσαμε μέσω της Σ.Σ.Ε. τις διατάξεις για την χορήγηση των συνδικαλιστικών αδειών.

Το επίδομα τέκνων πλέον καταβάλλεται μέσω της Σ.Σ.Ε. από το Δήμο και όχι από τον Ο.Α.Ε.Δ. τριπλασιάζοντας το ποσό.

Πετύχαμε να υπάρχει η δυνατότητα αποστολής των παιδιών των συναδέλφων Αορίστου Χρόνου σε κατασκηνώσεις με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους ασφαλισμένους του Τ.Υ. Δ.Κ.Υ.

Ο εργαζόμενος συμμετέχει στο 50% της δαπάνης.

Αναγνωρίζεται για μισθολογική εξέλιξη και η προϋπηρεσία στο Δημόσιο και στα Ν.Π.Δ.Δ.

Συνεχίστηκε η κωδικοποίηση των κειμένων των Σ.Σ.Ε.

 

Γ΄ ΘΕΣΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ:

Συνεχίστηκε η προσπάθειά μας για την ανάδειξη και διεκδίκηση μιας σειράς θεσμικών ζητημάτων που στόχο έχουν την βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας.

Ουσιαστικά την τελευταία τριετία είχαμε απαξίωση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο που ξεκίνησε με το Ν. 3205/2003 και συνεχίστηκε με την άρνηση της κυβέρνησης τα τελευταία δυο χρόνια να συζητήσει με ειλικρίνεια τα προβλήματα και αιτήματα των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει επί της ουσίας ότι σέβεται το θεσμό και μέσα από διάλογο να δώσει λύσεις.

Θα πρέπει να προτάξουμε το επόμενο χρονικό διάστημα την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσης (περιεχόμενο, επίπεδα, σώμα μεσολαβητών κλπ.), ώστε να κατοχυρωθεί και για τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. ουσιαστική διαδικασία διαπραγμάτευσης και υπογραφής Σ.Σ.Ε. με βάση και τη νέα συνταγματική πραγματικότητα.

Οι ευθύνες για την απαξίωση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι κοινές για όλους τους εμπλεκομένους φορείς (Υπουργεία, Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.) γι' αυτό θα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες για την ουσιαστική αναβάθμιση του.

Την ίδια χρονική περίοδο συνεχίστηκε η ανάπτυξη διαφορετικών σχέσεων εργασίας στους Ο.Τ.Α. με αποτέλεσμα την πολυδιάσπαση της λειτουργίας των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ομηρία χιλιάδων εργαζομένων.

Παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις μας αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των συμβασιούχων, παρ' ότι πλέον δεν υπάρχει περιορισμός στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μετά την νομοθετική ρύθμιση ότι και για το Διοικητικό – Οικονομικό Προσωπικό δεν χρειάζεται έγκριση από την τριμελή Επιτροπή των Υπουργών.

Η προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αναιρέθηκε στην πράξη με την ψήφιση και εφαρμογή του Π.Δ. 164/2004.

Χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να απασχολούνται όμηροι των αποφάσεων της κυβέρνησης ενώ άλλοι έχασαν τη δουλειά τους.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εφαρμόζοντας το Νόμο για τη μερική απασχόληση, που τον προσάρμοσε στις πολιτικές επιλογές της αυξάνει καθημερινά τους εργαζόμενους αυτούς δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στη λειτουργία των υπηρεσιών όσο και στα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υπολοίπων εργαζομένων.

Η αύξηση του αριθμού των συμβάσεων μίσθωσης έργου (εργολάβοι) σε συνδυασμό με την λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων σε αρμοδιότητες Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα διαμόρφωσαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα.

Σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη συνταγματική αναθεώρηση και την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο είναι φανερό ότι επιδιώκεται η ύπαρξη εργαζομένων δυο ταχυτήτων με όλα τα επακόλουθα στη λειτουργία τους.

Επειδή το πρόβλημα των διαφορετικών σχέσεων εργασίας συνεχώς οξύνεται είναι αναγκαία η δυναμική μας παρέμβαση στο μέλλον για ενιαία σχέση εργασίας στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α. κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων και των συμβάσεων μίσθωσης έργου που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Αγωνιστήκαμε:

•  Για την ενίσχυση της μόνιμης και σταθερής απασχόλησης.

•  Για την κατάργηση των ελαστικοποιημένων μορφών εργασίας.

Διεκδικήσαμε:

•  Την κατάργηση των Νόμων για τη μερική απασχόληση.

•  Την μονιμοποίηση των εκτάκτων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κατάργηση του θεσμού.

•  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη πάγιων αναγκών.

•  35ωρο, 7ωρο, 5νθήμερο χωρίς μείωση αποδοχών.

•  Αντικειμενικές, διαφανείς και αξιοκρατικές προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω του Α.Σ.Ε.Π.

Σημαντική βοήθεια στις παρεμβάσεις μας αυτές αποτέλεσε και η ανάλυση των στοιχείων του Μητρώου των εργαζομένων που αποδεικνύει καθημερινά το μέγεθος του προβλήματος.

Συγχρόνως σημαντική ήταν και η παρέμβασή μας τόσο στον Υπουργό Εσωτερικών όσο και στους αιρετούς για την άμεση εφαρμογή των διατάξεων για τον Προληπτικό Έλεγχο στους Ο.Τ.Α.

Ζητήσαμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών από το Α.Σ.Ε.Π. για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Απαιτήσαμε, χωρίς να γίνει δεκτό, από το Υπουργείο Εσωτερικών τη συμμετοχή εκπροσώπου μας στην επιτροπή που συστήθηκε με το Ν. 3448/2006 (άρθρο 29) για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του Προληπτικού Ελέγχου.

 

Δ΄ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ:

Η πάγια και διαρκής μας θέση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα θεσμό βαθιά δημοκρατικό, λαϊκό και συμμετοχικό δέχεται συνεχείς αμφισβητήσεις από την ασκούμενη πολιτική, τόσο των αιρετών όσο και της κεντρικής διοίκησης.

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπο τόσο με την πολιτική των κυβερνήσεων, όσο και με τις επιλογές ορισμένων Δημάρχων που προσπαθούν να περάσουν σε ιδιώτες βασικές λειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα (Καθαριότητα, Παιδικοί Σταθμοί, Πολιτισμός, Αθλητισμός κλπ.).

Αυτό επιχειρήθηκε στους Ο.Τ.Α. είτε με τη μορφή της πλήρους ιδιωτικοποίησης είτε μέσω της δημιουργίας Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Σημαντική είναι η ευθύνη για την κατάσταση αυτή και στους εργαζόμενους που πολλές φορές η παθητική τους στάση απέναντι σε τέτοιες επιλογές διευκόλυνε τις αποφάσεις για ιδιωτικοποιήσεις.

Όπου υπήρχε σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων και ενημέρωση της Ομοσπονδίας οι προσπάθειες αυτές αποτράπηκαν με αφετηρία την πολυήμερη απεργία του Οκτωβρίου του 2003.

Ο αγώνας μας την τελευταία τριετία ήταν για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι για την συρρίκνωσή της.

Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν «καλές» ιδιωτικοποιήσεις – όταν προέρχονται από τους Δημάρχους – και «κακές» – όταν προέρχονται από την κυβέρνηση, αφού όλες στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγουν. Στο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ.

Επιμείναμε στην πάγια θέση μας ότι ο θεσμός των Δημοτικών Επιχειρήσεων με όλο το νομικό του πλαίσιο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, δίνει τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να παρεμβαίνει σε μια σειρά από άλλους τομείς διευρύνοντας έτσι το σημερινό της ορίζοντα, έξω και πέρα από τις γνωστές και καθιερωμένες αρμοδιότητές της.

Ενώ δίνει τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να βγει επιθετικά προς αυτή την κατεύθυνση, αυτή ουσιαστικά προσπαθεί να κινηθεί γύρω από τον εαυτό της.

Η τροποποίηση του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα γίνεται σε μια εποχή δύσκολη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μιας και μπαίνει σε αμφισβήτηση η πορεία της αποκέντρωσης και της ενδυνάμωσης του θεσμού.

Από το σχέδιο του κειμένου του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα διαφαίνεται και η πρόθεση και αυτής της κυβέρνησης για την ουσιαστική κατάργηση στην πράξη ενός θεσμού δημοκρατικού.

Στοχεύει στον παραπέρα περιορισμό του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., στην επέκταση της ανταποδοτικότητας στις προσφερόμενες υπηρεσίες και στην απ' ευθείας εκχώρηση, των πιο παραγωγικών και κερδοφόρων, αρμοδιοτήτων της στους ιδιώτες.

Εφαρμόζει, για την εκτέλεση έργων και την παροχή υπηρεσιών, το Νόμο για τις Σ.Δ.Ι.Τ. στους Ο.Τ.Α. Έτσι στο όνομα των οικονομικών δυσκολιών των Ο.Τ.Α. θα ανατίθεται στους ιδιώτες όχι μόνο η εκτέλεση των έργων, αλλά και η προσφορά και εκμετάλλευση των υπηρεσιών, σε βάρος των δημοτών και των εργαζομένων στους Δήμους μιας και για τις υπηρεσίες αυτές το προσωπικό θα προσλαμβάνεται από τους ιδιώτες.

Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Δημιουργούνται δυο ειδών Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι Κοινωφελείς και οι Ανώνυμες Εταιρείες. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης με τον περιορισμό στις αρμοδιότητες που θα μεταφέρονται στις Δημοτικές Επιχειρήσεις (Καθαριότητα, πράσινο, κοιμητήρια κλπ.) δεν έχει να κάνει με την ενίσχυση των υπηρεσιών Δημοσίου και Κοινωνικού αλλά με την ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη να μεταφερθούν όλες αυτές οι αρμοδιότητες μέσω των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Έτσι στοχεύει στην απευθείας ανάθεση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και όχι τόσο σε Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Απόφαση αντίθετη από τις θέσεις και προτάσεις της Ομοσπονδίας μας δηλ. την κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων που ενεργοποιούνται στις βασικές αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α. (Κοινωνική πολιτική, Πρόνοια, Αθλητισμός, Πολιτισμός, Παιδεία κλπ) και την ενίσχυση των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. με υποχρεωτική μεταφορά του προσωπικού στους Ο.Τ.Α, με γενναία αύξηση των δαπανών των Ο.Τ.Α., με αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος και ανακατανομή των πόρων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Ε΄ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ:

Η παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος το 2001 και η ανατροπή του «σχεδίου Γιαννίτση» που οδηγούσε στην συνολική αφαίρεση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την προστασία, υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει τις προσπάθειες αποδόμησης του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Βιώνουμε έντονα μια ασφαλιστική τρομοκρατία.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική θέλει να «μεταρρυθμίσει» το σύστημα και ουσιαστικά να το διαλύσει σε όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών συμφερόντων.

Το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος υποχωρεί, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί μεγεθύνονται, παιδεία, υγεία, εργασία, ασφάλιση γίνονται αντικείμενα κοινωνικά ουδέτερα και υποτάσσονται μπροστά στο κέρδος και τον χωρίς όρια ανταγωνισμό, μια εξέλιξη που επιφέρει βαθιές αλλαγές στο κοινωνικό πεδίο, με καταλυτικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και σε αυτή την έννοια της κοινωνίας όπως τη γνώρισαν τα Ευρωπαϊκά κράτη.

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι και το σ.κ. αργά ή γρήγορα θα τεθούν αντιμέτωποι με αυτές τις πολιτικές.

Το ασφαλιστικό έχει ταξική διάσταση και η θέση του σ.κ. πρέπει να έχει σαφώς ιδεολογικό προσανατολισμό ως ζήτημα διανομής του εισοδήματος και του πλούτου μεταξύ της εργασίας και του κεφαλαίου.

Είναι θέμα αλληλεγγύης των γενεών, κοινωνικής συνοχής και κοινωνικών δικαιωμάτων, πέραν της αναπτυξιακής διάστασης.

Η βιωσιμότητά του δεν κρίνεται μόνο βάσει δημοσιονομικών δεδομένων γιατί η κοινωνική ασφάλιση είναι η καρδιά της κοινωνικής πολιτικής.

Το Ελληνικό σύστημα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τις δικές του δυναμικές αλλά και τα δικά του μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης και αποτελεσματικότερης διαχείρισης των πόρων της κινητής και ακίνητης περιουσίας του και χρηματοδότησης συνολικά του συστήματος.

Το σ.κ. έχει θέσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες και τη βούληση να επέμβει όπου υπάρχουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις. Δεν μπορεί να αποδεχθεί όμως σε καμιά περίπτωση παρέκκλιση από το δημόσιο, κοινωνικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του.

Βασικοί πυλώνες είναι και πρέπει να παραμείνουν η κύρια και επικουρική ασφάλιση, με ουσιαστική κρατική συμμετοχή.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας, η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των εισφορών είναι λύσεις προκλητικές και απαράδεκτες όταν γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες συντάξεις, τις υψηλότερες εισφορές και από τα πιο υψηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Είναι επομένως αναγκαίο το συνδικαλιστικό κίνημα, χτες, σήμερα, αύριο να συνδέει με στρατηγικό τρόπο την υπεράσπιση, τη διεκδίκηση, τον αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση.

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. με αυτές τις θέσεις, την αντίληψη και τη στρατηγική σκέψη, στάθηκε, συγκρούστηκε, πορεύτηκε την 3ετία που διανύσαμε.

Κυρίαρχο αίτημα ήταν, μαζί με τα γενικότερα που διεκδικήσαμε, μαζί με όλους τους εργαζόμενους η επέκταση των κάθε φορά ισχυουσών διατάξεων για τις προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας στις ειδικότητες που αναφέρονται στον Κ.Β.Α.Ε. τους Ι.Κ.Α. και στους μόνιμους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. των αντιστοίχων ειδικοτήτων.

Οι συνεχείς αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις που κυριάρχησαν την τελευταία τριετία ανάδειξαν την ωριμότητα επίλυσης του αιτήματος. Δυστυχώς όμως ο εμπαιγμός των κυβερνήσεων συνεχίστηκε.

Πλέον η επίλυση του αιτήματος αυτού είναι ζήτημα ηθικής τάξης και για την Ομοσπονδία αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

Είναι φανερό ότι με τις προτάσεις μας δεν επιχειρούμε τη θεσμοθέτηση κάποιων προνομίων αλλά την εξάλειψη των αδικιών και ανισοτήτων που υπάρχουν σήμερα.

Συγχρόνως μαζί με όλο το Δημοσιοϋπαλληλικό Κίνημα αγωνιστήκαμε για:

α. Δημόσιο – καθολικό και κοινωνικό σύστημα ασφάλισης .

β. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

γ. Αύξηση των συντάξιμων αποδοχών.

δ. Αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

ε. Επέκταση της Διαδοχικής Ασφάλισης.

ζ . Κατοχύρωση και διεύρυνση της Επικουρικής Ασφάλισης.

στ. Δίκαιες ρυθμίσεις για τη γυναίκα και τη μητέρα.

Αγωνιστήκαμε επίσης για την εφαρμογή των διατάξεων (συνταξιοδοτικών – ασφαλιστικών) που ισχύουν για το μόνιμο προσωπικό των Ο.Τ.Α. και σ΄ αυτό των Ν.Π.Δ.Δ.

 

Ζ. ΚΛΑΔΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ:

Από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της Ομοσπονδίας είναι και η προσπάθεια επίλυσης μεγάλων και μικρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις περισσότερες παρεμβάσεις μας με συντονισμένη προσπάθεια καταφέραμε και δώσαμε λύση στα πιο κάτω αιτήματα ή προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

•  Αυξήθηκε η αποζημίωση του άρθρου 300 του Ν. 1188/1981 από 7.500 σε 15.000 ευρώ.
(Αρθρο 21, παρ. 13 του Ν. 3144/2003).

•  Επιλύθηκε το χρόνιο αίτημα για το ποιοι δικαιούνται την αποζημίωση του άρθρου 300 του Ν. 1188/1981.

Με τη νέα ρύθμιση του άρθρου 6 του Ν. 3146/2003 η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται πλέον σε όλες τις ειδικότητες του προσωπικού που υπηρετεί με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και σε όλους τους κλάδους του μόνιμου προσωπικού που έχει επιλέξει ως ασφαλιστικό φορέα το Ι.Κ.Α.

(Αρθρο 6 του Ν. 3146/2003).

Ενώ με άλλη διάταξη αντικαταστάθηκε το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 300 του Ν. 1188/1981. Με τη νέα αυτή ρύθμιση προβλέπεται ότι για την χορήγηση της προβλεπόμενης αποζημίωσης δεν απαιτείται η απονομή πλήρους σύνταξης γήρατος αλλά μόνο να συμπληρώνει ο εργαζόμενους τις προϋποθέσεις για λήψη σύνταξης. Η διάταξη αυτή έχει ισχύ από 1-1-2004

(Άρθρο 6, του Ν. 3320/2005).

•  Συνεχίστηκε η αναπροσαρμογή (αύξηση) των ωρών για τους εργαζόμενους που τηρούν τα πρακτικά των Συνεδριάσεων των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων κλπ.

Τα όρια της υπερωριακής αποζημίωσης κατά μήνα το 2004 αυξήθηκαν κατά πέντε (5) ώρες για κάθε κατηγορία.

Το 2005 επίσης η κάθε κατηγορία αυξήθηκε κατά πέντε (5) ώρες.

Το 2006 παρέμεινε στο ίδιο ύψος με το 2005.

Αντιμετωπίσαμε θετικά το πρόβλημα που έθεταν οι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αν οι ώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται στις ώρες αποζημίωσης της υπερωριακής εργασίας του άρθρου 16 του Ν. 3205/2003.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκαθάρισε με έγγραφό του ότι οι ώρες αυτές δεν εμπίπτουν στον περιορισμό του άρθρου 16 του Ν. 3205/2003.

•  Αυξήθηκε και πάλι η αμοιβή των Προέδρων, Μελών και Γραμματέων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού. Για τον Πρόεδρο και τον αναπληρωτή του από 35,00 σε 40,00 ευρώ κατά συνεδρίαση. Για τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη και για τον Γραμματέα από 28,00 σε 35,00 ευρώ κατά συνεδρίαση.

(Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Β΄ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 1806/22-12-2005).

•  Ψηφίστηκε διάταξη (άρθρο 6, παρ. 2 του Ν. 3146/2003) για την καταβολή του επιδόματος διαχειριστικών λαθών. Με τη ρύθμιση αυτή διασαφηνίζεται ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος αυτού.

(Αρθρο 6, παρ. 2 του Ν. 3146/2003).

Δυστυχώς όμως τα προβλήματα παρά την ψήφιση της σχετικής διάταξης συνεχίζονται και με πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αδύνατη η καταβολή του.

Η Ομοσπονδία με πρότασή της έχει ζητήσει την επαναδιατύπωση της διάταξης.

•  Ψηφίστηκαν μετά από συνεχείς παρεμβάσεις μας, οι διατάξεις που αφορούσαν τη διατήρηση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού καθεστώτος των εργαζομένων που μεταφέρθηκαν στους Ο.Τ.Α.

Αναλυτική ρύθμιση αφορούσε:

•  Οσους μεταφέρθηκαν από τον Ε.Ο.Τ. και τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.

•  Οσους μεταφέρθηκαν με το Ν. 3106/2003 Π.Ι.Κ.Π.Α., Ε.Ο.Φ., Ι.Β.Σ.Α. κλπ).

(Αρθρο 3, παρ. 3 και 7 του Ν. 3234/2004).

•  Δόθηκε η δυνατότητα διατήρησης του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού καθεστώτος για όσους εργαζόμενους είχαν μεταταχθεί με τις διατάξεις της παρ. 22 του άρθρου 8 του Ν. 2307/1995 όπως αυτές είχαν αντικατασταθεί με τις διατάξεις της παρ. 4, του άρθρου 12 του Ν. 2503/1997.

Με τη ρύθμιση αυτή το προσωπικό που είχε μεταταχθεί ή μετατάσσεται από Δήμο σε Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α. ή αντίστροφα, με μεταφορά της θέσης του, διατηρεί το συνταξιοδοτικό καθεστώς που είχε πριν την μετάταξή του. Με τη ρύθμιση αυτή καλύφτηκε και το προσωπικό που ήδη είχε μεταταχθεί με τις ανωτέρω διατάξεις.

(Αρθρο 3, παρ. 16 του Ν. 3234/2004).

•  Ζητήσαμε και πετύχαμε την αντικατάσταση της παρ. 3 του άρθρου 16 του Ν. 3205/2003 που προέβλεπε τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. των αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού για την καθιέρωση υπερωριών, νυκτερινών και εξαιρέσιμων ημερών για τους υπαλλήλους. Πλέον η δημοσίευση, σύμφωνα με την νέα νομοθετική ρύθμιση, των αποφάσεων αυτών γίνεται με ανάρτηση στο κατάστημα του οικείου Ο.Τ.Α.

(Αρθρο 22, παρ. 11 του Ν. 3274/2004).

•  Επιλύσαμε οριστικά με νομοθετική ρύθμιση, το θέμα της φορολόγησης των μηνιαίων κατ' αποκοπή εξόδων κίνησης και έτσι ρητά πλέον δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος.

Με την ίδια ρύθμιση τυχόν καταλογισμοί που συντελέστηκαν δεν εκτελούνται και τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε σε βάρος αιρετών, είτε σε βάρος εργαζομένων διαγράφονται. Εκκρεμείς διαδικασίες καταλογισμού καταργήθηκαν. Η διάταξη αυτή έχει ισχύ από 1-4-1998 ημερομηνία που άρχισε η καταβολή των μηνιαίων κατ' αποκοπή εξόδων κίνησης.

(Αρθρο 30, παρ. 1 του Ν. 3274/2004).

•  Ρυθμίστηκε το πρόβλημα σχετικά με τη διαδικασία της πρόσληψης του καλλιτεχνικού προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (αρχιμουσικοί, μουσικοί κλπ.). Πλέον το προσωπικό αυτό θα προσλαμβάνεται σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται από το Π.Δ. 524/1980.

Η ίδια διαδικασία θα τηρείται και την πρόσληψη αντίστοιχων ειδικοτήτων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Για το εκπαιδευτικό προσωπικό που προσλαμβάνεται σε μόνιμες θέσεις (καθηγητές Γυμναστικής, Νηπιαγωγοί κλπ.) θα τηρείται η διαδικασία του άρθρου 18 του Ν. 2190/1994 όπως ισχύει.

(Αρθρο 30, παρ. 2 του Ν. 3274/2004).

•  Αντιδράσαμε και πετύχαμε την κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε ότι για την πλήρωση θέσεων ή για τη μετάταξη στον κλάδο Δ.Ε. απαιτείται η γνώση χειρισμού Η/Υ.

Η διάταξη πλέον ισχύει μόνο για τον κλάδο Δ.Ε. Διοικητικών Γραμματέων.

(Αρθρο 30, παρ. 4 του Ν. 3274/2004).

•  Πετύχαμε μετά από επίμονη προσπάθεια να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι για την πρόσληψη μόνιμου διοικητικού προσωπικού (Π.Ε. Διοικητικού, Λογιστικού, Τ.Ε. 17, Τ.Ε. 22 και Δ.Ε.) δεν απαιτείται έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και όλη η διαδικασία πλέον θα γίνεται από τον οικείο Ο.Τ.Α. όπως γινόταν για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες και για τους κλάδους των τεχνικών.

(Αρθρο 30, παρ. 3 του Ν. 3274/2004).

•  Ρυθμίστηκε νομοθετικά το χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδίας για επέκταση της διάταξης της παρ. 22, του άρθρου 7 του Ν. 2557/1997 για την ένταξη στην κατηγορία Τ.Ε. χωρίς πτυχίο ή δίπλωμα Τ.Ε.Ι. των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί πριν το 1996 και υπηρετούσαν στον κλάδο Δ.Ε. Εργοδηγών/Σχεδιαστών με απολυτήριο εξατάξιου Γυμνασίου ή Λυκείου και Πτυχίου Σχολών Εργοδηγών, οι οποίες καταργήθηκαν με το Ν. 576/1977.

(Αρθρο 16, παρ. 8 του Ν. 3345/2005).

•  Με το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό Νόμο 3408/2005 ρυθμίστηκε οριστικά πλέον το συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων οι οποίοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται υποχρεωτικά σε θέσεις υπηρεσιών ή φορέων που διέπονται από διαφορετικό ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς από αυτό στο οποίο υπάγονται μέχρι την μετάταξη ή μεταφορά τους.

(Αρθρο 4, παρ. 2 του Ν. 3408/2005).

•  Αυξήθηκε η αποζημίωση του Προέδρου, των Μελών και του Γραμματέα των φορολογικών επιτροπών των Ο.Τ.Α.

(Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Β΄ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 471/17-4-2006).

 

ΣΤ΄ Τ.Α.Δ.Κ.Υ. – Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.:

Συνεχίσαμε την μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων ετών για την ουσιαστική βελτίωση των παροχών των Ταμείων μας (Τ.Α.Δ.Κ.Υ. – Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.).

•  Διαφυλάξαμε την πάγια απόφασή μας για την αυτόνομη λειτουργία τους.

•  Αντιδράσαμε δυναμικά στην προσπάθεια του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης να ψηφίσει διάταξη που προέβλεπε το διαχωρισμό των κλάδων επικουρικής και πρόνοιας του Τ.Α.Δ.Κ.Υ. που ουσιαστικά οδηγούσε το Ταμείο σε οικονομική κατάρρευση.

•  Πετύχαμε την αύξηση από 7‰ σε 8‰ του τρόπου υπολογισμού του μηνιαίου βοηθήματος του Τ.Α.Δ.Κ.Υ.

(Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Β΄ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 852/27-6-2003).

•  Αλλάξαμε τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος από 105 σε 110 μηνιαία βοηθήματα.

(Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Β΄ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 616/10-5-2005).

•  Συνεχίσαμε μαζί με τους εκπροσώπους μας την προσπάθεια διασφάλισης της οικονομικής αυτοδυναμίας των Ταμείων μας.

•  Διπλασιάστηκαν σχεδόν τα ποσά που καταβάλλει το Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. για τις ορθοδοντικές εργασίες.

(Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Β΄ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 1546/17-10-2003).

•  Υλοποιήθηκε η δέσμευση των αρμοδίων Υπουργείων για την αύξηση των επισκέψεων στο ιατρείο ή κατ' οίκον των συμβεβλημένων ιατρών στο Ταμείο μας.

(Π.Δ. 127/2005 – Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Α΄ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 182/22-7-2005).

•  Συνεχίστηκε η προσπάθεια για την ολοκλήρωση της πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού για την καλή λειτουργία του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. (Διοικητικό Προσωπικό, Ελεγκτές Ιατροί).

•  Ξεκίνησε με δειλά βήματα και αναμένουμε την ολοκλήρωση της απόφασης του Δ.Σ. του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. για την ίδρυση Περιφερειακών Γραφείων τόσο στην Αττική όσο και στους μεγάλους Νομούς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

•  Βρισκόμαστε σε κοινή κατεύθυνση με το Δ.Σ. του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. για να υποχρεώσουμε το Κράτος (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) να καταβάλει στο Ταμείο τις εργοδοτικές εισφορές των συνταξιούχων ασφαλισμένων.

•  Αναμένουμε από τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας την υλοποίηση της δέσμευσης για νομοθετική ρύθμιση του αιτήματός μας για την παραμονή στην υγειονομική περίθαλψη του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. των εργαζομένων των Ν.Π.Δ.Δ. που μετά τη συνταξιοδότησή τους μεταφέρονται στο Ι.Κ.Α.

 

Η. ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ:

Τα δύο τελευταία χρόνια τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας σε συνδυασμό με τη θεσμική κατοχύρωση των Β.Α.Ε. και στους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. αποτέλεσαν βασική προτεραιότητα της Ομοσπονδίας.

Θα πρέπει να αξιοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα τα συμπεράσματα της προγραμματικής σύμβασης της Ε.Ε.Τ.Α.Α. για την αυστηρή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Οι πρώτες παρεμβάσεις μας για αναστροφή των αρνητικών αριθμών για την ύπαρξη ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ και ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ καθώς και την πρόσληψη ΙΑΤΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ έχουν κατ' αρχήν θετικά αποτελέσματα.

Το 2005 ανακηρύχθηκε ΕΤΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ με μοναδικό στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τα ζητήματα αυτά.

Διαπιστώθηκε και η ευθύνη όλων μας στην υλοποίηση των αποφάσεών μας επιδεικνύοντας σοβαρή αδιαφορία και αδράνεια στα ζητήματα αυτά. Είναι αναγκαία η ενεργοποίηση όλων μας καθώς και η ιεράρχηση της παρέμβασής μας.

Ξεκίνησε η υλοποίηση της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου για την αποτίμηση σε χρήμα των παροχών σε είδος και του τρόπου χορήγησης των αναγκαίων παροχών για την προστασία του προσωπικού που απασχολείται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες. Χορήγηση σε καθημερινή βάση φρέσκου γάλατος.

Η αποδοχή από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. και των Συλλόγων μας επιφορτίζει περισσότερες ευθύνες για την υλοποίηση της απόφασης αυτής μετά από διάλογο με την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τροποποιήθηκε η Κ.Υ.Α. για τις παροχές σε είδος μετά από πρότασή μας, για να υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης και γάλατος τύπου ΕΒΑΠΟΡΕ.

(Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Β΄ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 1892/19-12-2003).

Συμπληρώθηκε εκ νέου η Κ.Υ.Α. για τις παροχές σε είδος με πρότασή μας, ώστε δικαιούχοι να είναι και οι επιστάτες καθαριότητας και επόπτες καθαριότητας καθώς επίσης οι δασοφύλακες κλπ.

(Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Β΄ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 20/14-1-2005).

Η Ομοσπονδία θα επιδιώξει το επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και το Υπουργείο Εσωτερικών να υλοποιηθεί το πρόγραμμα για τα ζητήματα ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

Ξεκίνησε με θετικά βήματα η λειτουργία της ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ με την ενημέρωση των συλλόγων – μελών της Ομοσπονδίας για τον τρόπο εκλογής και λειτουργίας των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας.

 

Θ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ:

Διοργανώσαμε, υλοποιώντας την απόφαση του 32 ου Τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας την πραγματοποίηση του 33 ου Οργανωτικού – Καταστατικού Συνεδρίου.

Με απόφαση του 33 ου Καταστατικού – Οργανωτικού συνεδρίου η Ομοσπονδία μας από τον Μάιο του 2006 θα καλύπτει συνδικαλιστικά και τους εργαζόμενους Αορίστου Χρόνου στις Αμιγείς Δημοτικές και Κοινοτικές Επιχειρήσεις.

Ήδη ξεκίνησε ο διάλογος για την επέκταση της Σ.Σ.Ε. της Ομοσπονδίας και για τους εργαζόμενους αυτούς.

Ίδια τροποποίηση αποφάσισε και το Συνέδριο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μετά από παρέμβασή μας. Σημαντική ήταν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο τακτικό Συνέδριο η επαναδραστηριοποίηση πολλών αδρανοποιημένων Συλλόγων αλλά και η ίδρυση νέων, αυξάνοντας σε μεγάλο αριθμό των συνδικαλισμένων εργαζομένων στην Τ.Α. όταν σε άλλους κλάδους η μείωση είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Δύο σύλλογοι που ανήκαν στη δύναμη της ΟΜ.Ε. – Ο.Τ.Α. στο Νομό Λάρισας και Ευρυτανίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας για ενότητα των εργαζομένων στη βάση.

Θα πρέπει η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα της πολυδιάσπασης των συλλόγων καθώς και να υπάρξει πολιτική συμφωνία μεταξύ των παρατάξεων για την οργανωτική ανασυγκρότηση του σ.κ. στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Επίσης θα πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την ανάπτυξη κλαδικών συλλογικών εκφράσεων που μελλοντικά θα οδηγήσουν τον κλάδο σε πολυδιάσπαση (Λογιστές, Δημοτική Αστυνομία, Παιδικοί Σταθμοί, Σχολικοί Φύλακες, Κ.Ε.Π. κλπ.)

 

Ι΄ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Συνεχίστηκε με καλύτερες συνθήκες η άμεση και καθημερινή πλήρης ενημέρωση όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βασικό όπλο στην καλύτερη ενημέρωση αποτέλεσε η συνέχιση της έκδοσης της μηνιαίας εφημερίδας με πλούσια και ενημερωμένη ύλη.

Αναβαθμίσαμε με καθημερινή ενημέρωση την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας αποσπώντας από όλους όσους την επισκέπτονται θετικές κρίσεις.

Φιλοξενούνται πλέον στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας και οι παρατάξεις, όπου έχουν το δικό τους βήμα στην παρουσίαση των θέσεων τους.

Στόχος μας στο μέλλον θα είναι η ηλεκτρονική αλληλογραφία της Ομοσπονδίας με όλους τους συλλόγους - μέλη της.

Εμπλουτίσαμε τις ενημερωτικές μας εκδόσεις για εξειδικευμένα ζητήματα που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, Σ.Σ.Ε. εισοδηματική πολιτική, κανονισμός παροχών του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. καταστατικό, κωδικοποίηση προσοντολογίου κλπ.

Φιλοδοξούμε και με τις δικές σας προτάσεις αλλά και τη βοήθεια σας να αναβαθμίσουμε και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας αυτές.

Είχαμε άμεση και πλήρη συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Σ. – Ο.Τ.Α.) για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προσωρινά η Ομοσπονδία στεγάζεται στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας.

 

Κ΄ ΗΜΕΡΙΔΕΣ :

Πραγματοποιήσαμε σειρά ημερίδων που στόχο είχαν να προβάλουν τις θέσεις της Ομοσπονδίας αλλά και να αναπτυχθεί δημοκρατικός διάλογος για σοβαρά ζητήματα που απασχολούσαν τους εργαζόμενους και το σ.κ. των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

Πραγματοποιήσαμε στις 29-9-2004 με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Τ.Α.Δ.Κ.Υ. του Υπουργείου Απασχόλησης και του Προέδρου της Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π. ημερίδα για τη ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.

Δημοσιοποιήσαμε τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το σχέδιο του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, πραγματοποιώντας ημερίδα στις 4-11-2004.

Συνεργαστήκαμε με το Τ.Ε.Ε., τον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και την Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων. Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 10-2-2005 ήρθε να δώσει την απάντηση όλων των φορέων για την άμεση εφαρμογή της Κ.Υ.Α. για τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

 

Λ΄ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ:

Συνεχής ήταν οι παρεμβάσεις μας στην προσπάθεια απαξίωσης του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών διαχείρισης των απορριμμάτων.

Πιέσαμε και πετύχαμε μετά από πολλές προσπάθειες την έκδοση της Κ.Υ.Α. για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων.

Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας για την εφαρμογή της Κ.Υ.Α. για τα νοσοκομειακά απόβλητα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη εφαρμογή της στη δημόσια υγεία, το περιβάλλον στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και την καθαριότητα.

Πραγματοποιήσαμε 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. για να αποτρέψουμε την προσπάθεια εκχώρησης της λειτουργίας του εργοστασίου αποτέφρωσης των νοσοκομειακών απορριμμάτων σε ιδιώτες και να αναλάβει ο Σύνδεσμος τη λειτουργία του με δικό του προσωπικό.

Με ανοιχτή επιστολή μας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και την πολιτεία αναδείξαμε τα σοβαρά προβλήματα στην μη εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού στην Αττική καθώς και την προσπάθεια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για την εφαρμογή της μεθόδου της καύσης και της ανάθεσης της ανακύκλωσης σε ιδιώτες.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να έχει φτάσει η ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ στη διαχείριση των απορριμμάτων και με κίνδυνο η ΑΤΤΙΚΗ να μην έχει τους επόμενους μήνες χώρους για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αγωνιστήκαμε μαζί με τους εργαζόμενους στον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. για:

•  Την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. Άνω Λιοσίων, όσο αυτός θα αντέχει ακόμη τις καθ' υπέρβαση ποσότητες απορριμμάτων που μεταφέρονται σ' αυτόν.

•  Την εφαρμογή στην πράξη του σχεδιασμού διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στην Αττική, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι εκτός Αττικής περιοχές.

•  Την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. – Αντιμετώπιση αγωνιστικά κάθε σκέψης για ιδιωτικοποίηση.

•  Την αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων για την προστασία της Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

•  Την επέκταση του Κ.Β.Α.Ε. του Ι.Κ.Α. και στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντιδράσαμε στην απόφαση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. να εκχωρήσει τις αρμοδιότητές του στην Περιφέρεια Αττικής και από εκεί σε ιδιώτες «συμβούλους» μέσα από μια διάτρητη προγραμματική σύμβαση.

Δεν επιτρέψαμε μαζί με τους εργαζόμενους στον ΕΣ.Δ.Κ.Ν.Α. την ανεξέλεγκτη διάθεση χιλιάδων τόνων λυματολάσπης βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία των εργαζομένων στο Χ.Υ.Τ.Α. αλλά και την καθημερινή εργασία τους.

 

Μ΄ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ – ΚΩΔΙΚΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ:

Επανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή για τη σύνταξη του νέου κώδικα κατάστασης των υπαλλήλων του Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού όπου συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας μας.

(Αρθρο 20 του Ν. 3320/2005)

Υλοποιήθηκε η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης στην Ομοσπονδία μας για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου και την ίδρυση ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ με την μετονομασία πλέον σε ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

Με τον ίδιο Νόμο προβλέπεται και η θεσμική εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. εκπροσώπου της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Η εκπροσώπησή μας αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων στην ουσιαστική αναβάθμιση του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και ιδιαίτερα του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.

 

Ν΄ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ:

Ξεκίνησαν με γοργούς ρυθμούς οι διεθνείς δημόσιες σχέσεις της Ομοσπονδίας μας.

Η επίσκεψη αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας στην Κύπρο (ΣΗΔΗΚΕΚ – Π.Ε.Ο.) στο Παρίσι ( F . O . C . G . T . και CGSP ) και στις Βρυξέλλες ήταν μόνο το πρώτο βήμα στην ενημέρωση αλλά και στην ανταλλαγή απόψεων για τα τεκταινόμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στο συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η συνέχιση αυτής της προσπάθειας και η συμμετοχή εκπροσώπου της Ομοσπονδίας μας μέσω της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη μόνιμη επιτροπή των Περιφερειών στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη των Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας.

 

Ξ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ:

•  Ψηφίστηκε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στο προσωπικό κλάδου Δ.Ε. 23 να μετατάσσεται σε αντίστοιχους κλάδους Τ.Ε. 23 ή Π.Ε. 23 εφόσον κατέχει τα τυπικά προσόντα. Για τη διαδικασία μετάταξης σε ανώτερο κλάδο εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 135 του Ν. 1188/1981.

(Αρθρο 6, παρ. 4 του Ν. 3146/2003).

•  Παρεμβήκαμε δυναμικά και αποτρέψαμε τη ψήφιση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ που πρότεινε το Υπουργείο και ουσιαστικά μετέτρεπε σε σώμα καταστολής τη Δημοτική Αστυνομία.

•  Πραγματοποιήσαμε τρεις (3) επισκέψεις στις σχολές εκπαίδευσης της Δημοτικής Αστυνομίας (ΚΟΝΙΤΣΑ, ΤΣΟΤΥΛΙ) και ενημερώσαμε τους νεοπροσληφθέντες συναδέλφους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Καταγγείλαμε την προσπάθεια στρατιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Εκδόσαμε ενημερωτικό έντυπο υλικό που ενημέρωνε αναλυτικά τους συναδέλφους.

•  Στην τροποποίηση της Κ.Υ.Α. για τις παροχές σε είδος εντάξαμε και το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας στο οποίο χορηγούνται όλες οι παροχές πλην των ειδών ένδυσης και υπόδησης καθώς και η πραγματοποίηση των εξετάσεων προληπτικής ιατρικής.

•  Πραγματοποιήσαμε σύσκεψη του ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στον τρόπο εκπαίδευσης του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας που είχε προσληφθεί πριν την εφαρμογή του Π.Δ. 23/2002.

•  Συμμετέχουμε στην Ο.Δ.Ε. για τη Δημοτική Αστυνομία που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για την τροποποίηση του Π.Δ. 23/2002.

•  Εγινε αποδεκτή η πρόταση της Ομοσπονδίας μας ώστε η εκπαίδευση του ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας που είχε προσληφθεί πριν την εφαρμογή του Π.Δ. 23/2002 να μπορεί να γίνεται και στις κατά τόπο σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας.

(Αρθρο 30, παρ. 5 του Ν. 3274/2004).

•  Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την αλλαγή του τρόπου πραγματοποίησης της εκπαίδευσης του ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας με απεμπλοκή από την Ελληνική Αστυνομία και την πραγματοποίηση της μέσου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

•  Αναδείξαμε και με παρέμβασή μας σταματήσαμε την μεταφορά της αρμοδιότητας της Δημοτικής Αστυνομίας σε Δημοτικές Επιχειρήσεις ή σε προσωπικό που δεν ανήκε στο ειδικό ένστολο προσωπικό, (Μαρούσι, Χανιά, Ρέθυμνο κλπ.). Με έγγραφό του το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας δεν μπορούν να ασκούνται ούτε από ιδιώτες ή Δημοτικές Επιχειρήσεις ούτε από άλλο προσωπικό των Ο.Τ.Α.

•  Εντάξαμε το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας στη β΄ κατηγορία του ειδικού επιδόματος απασχόλησης από τη γ' αυξάνοντας το ποσό που τους καταβαλλόταν από 84.00 σε 116.00 ευρώ.

•  Διεκδικήσαμε και πετύχαμε με νομοθετική ρύθμιση την κατάργηση της ποσόστωσης στις προσλήψεις της Δημοτικής Αστυνομίας και να προσληφθούν και αυτοί που με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν και να επαναπροσληφθούν ως υπεράριθμοι το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας που βρέθηκε εκτός πινάκων λόγω δικαστικών αποφάσεων.

(Αρθρο 30, παρ. 1 και 4 του Ν. 3448/2006).

 

Ο΄ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ:

•  Πετύχαμε την έκδοση γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (81/2004), που έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών ότι δεν μπορεί να τροποποιηθεί ο Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών και να καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων (άδειες, ωράριο κλπ.)

•  Αντιδράσαμε δυναμικά και αγωνιστικά και στις δύο προσπάθειες του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. για τροποποίηση του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας και την κατάργηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αποκορύφωμα των παρεμβάσεών μας ήταν η μεγαλειώδης συμμετοχή των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς στην 24ΩΡΗ απεργία στις 21 Οκτωβρίου 2005 που ανάγκασε και το Υπουργείο και την Κ.ΕΔ.Κ.Ε. να αποσύρει το αντιδραστικό σχέδιο του Κανονισμού Λειτουργίας.

Συγχρόνως αγωνιστήκαμε με όλους τους εργαζόμενους για:

•  Την υπεράσπιση του Δημόσιου και Παιδαγωγικού Χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

•  Πλήρη κατάργηση των τροφείων.

•  Αναβάθμιση του Παιδαγωγικού ρόλου των Παιδικών Σταθμών – Ενιαία προσχολική αγωγή.

•  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν – Επιμόρφωση του υπηρετούντος προσωπικού.

•  Πλήρη οικονομική ενίσχυση των Νομικών Προσώπων για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.

•  Αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας (υλικοτεχνικός εξοπλισμός – σύγχρονα κτίρια κλπ.).

•  Καταβολή του πριμ παραγωγικότητας και στους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών.

•  Ενταξη του κλάδου Τ.Ε. Βρεφονηπιοκομίας στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

•  Ενοποίηση των ομοειδών Νομικών Προσώπων για ενιαία άσκηση κοινωνικής πολιτικής και με χαμηλότερο κόστος.

•  Με νέα ρύθμιση (γενική ) πετύχαμε σε συνταξιοδοτικό Νόμο να ρυθμιστεί οριστικά πλέον το συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων, οι οποίοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται υποχρεωτικά σε θέσεις υπηρεσιών ή φορέων που διέπονται από διαφορετικό ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς από αυτό το οποίο υπάγονταν μέχρι τη μετάταξη ή μεταφορά τους.

(Αρθρο 4, παρ. 2 του Ν. 3408/2005).

•  Υιοθετήθηκε η πρόταση της Ομοσπονδίας στο Υπουργείο Απασχόλησης και Υγείας για την επίλυση των σοβαρών ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών προβλημάτων των εργαζομένων που μεταφέρθηκαν στους Ο.Τ.Α. με το Ν. 3106/2003. Σε σχέδιο Νόμου που είναι προς κατάθεση στη Βουλή συμπεριλαμβάνονται:

α. Η μεταφορά των κρατήσεων του Ν. 103/1975 του προσωπικού των Παιδικών Σταθμών του Π.Ι.Κ.Π.Α. στους Ο.Τ.Α. που ήδη υπηρετούν.

β. Η επίλυση για το υπόλοιπο προσωπικό σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

•  Παρεμβαίναμε συνεχώς στο Υπουργείο Εσωτερικών για την άμεση και σωστή χρηματοδότηση των Παιδικών Σταθμών για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών (μισθοδοσία κλπ.). Με πρότασή μας το Υπουργείο Εσωτερικών χορήγησε το Δεκέμβριο του 2003 έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους Παιδικούς Σταθμούς 27.000.000 ευρώ για την κάλυψη αποκλειστικά των αναγκών της μισθοδοσίας του προσωπικού.

 

Π΄ Ο.Γ.Α. – ΕΛ.Γ.Α.:

Διεκδικήσαμε και πετύχαμε σημαντικές αυξήσεις στους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. που είναι ανταποκριτές στον Ο.Γ.Α. και ΕΛ.Γ.Α. Οι αυξήσεις στις αμοιβές των ανταποκριτών του Ο.Γ.Α. αλλά και του ΕΛ.Γ.Α. σίγουρα δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων, ήταν όμως ικανοποιητικές αν αναλογισθούμε τις οικονομικές συνθήκες που διανύουμε.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αποχή των ανταποκριτών του Ο.Γ.Α. που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία το Μάιο του 2005, που παρ' ότι δεν συμμετείχε το σύνολο δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες.

Συγχρόνως καταθέσαμε και συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση θεσμικών αιτημάτων που ταλανίζουν καθημερινά τους ανταποκριτές του Ο.Γ.Α.

Αναλυτικά οι προτάσεις μας που ο Ο.Γ.Α. έχει δεσμευτεί για την επίλυσή τους είναι:

•  Πλήρης και ουσιαστική αποκέντρωση όλων των υπηρεσιών του Ο.Γ.Α. σε Περιφερειακά Υποκαταστήματα (ένα ανά κάθε Περιφέρεια) πλήρως στελεχωμένα.

•  Αμεση Βελτίωση της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών του Ο.Γ.Α. (Μηχανοργάνωση υπηρεσιών – Τηλεφωνικό κέντρο πληροφοριών – ΙΝΤΕΡΝΕΤ – SITE – CD ενημερωμένο με όλο το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του Ο.Γ.Α. καθώς και όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδείγματα εντύπων).

•  Απλούστευση διαδικασιών εγγραφής αλλοδαπών αγρεργατών στον κλάδο κύριας ασφάλισης με μείωση των δικαιολογητικών.

•  Διατήρηση και μόνο της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη για την απασχόληση του αλλοδαπού αγρεργάτη με μελλοντική θεσμοθέτηση κάρτας εργασίας για όλους τους αλλοδαπούς.

•  Καθιέρωση τρόπου υπολογισμού ημερομισθίων απασχόλησης ανά στρέμμα όλων των καλλιεργειών με στοιχεία που θα ληφθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (έκδοση σχετικής εγκυκλίου).

•  Υποχρεωτική εφαρμογή από τα Κ.Ε.Π. της Κ.Υ.Α. 728/9-6-2003.

•  Καθορισμό προθεσμιών διεκπεραίωσης όλων των υποθέσεων από την Κεντρική Υπηρεσία του Ο.Γ.Α.

•  Επιμορφωτικά σεμινάρια κατά τακτά χρονικά διαστήματα όλων των Ανταποκριτών.

•  Νομική στήριξη των Ανταποκριτών σε περίπτωση εμπλοκής σε δικαστικές διαφορές χωρίς ευθύνη αυτών.

•  Αναλυτική κατάσταση της αποζημίωσης που δικαιούται ο ανταποκριτής και η οποία θα του αποστέλλεται αμέσως μετά την οριστικοποίηση του Μητρώου, καθώς και άμεση πληρωμή μετά το τέλος του διμήνου με κατάργηση της κράτησης υπέρ Μ.Τ.Π.Υ.

•  Κατάργηση του πλαφόν της αποζημίωσης.

•  Ο ορισμός ανταποκριτών από τον εκάστοτε Δήμαρχο να γίνεται αυστηρά από εν ενεργεία υπαλλήλους του Δήμου ή Κοινότητας διότι δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους ασφαλισμένους οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα.

Ανάλογες ήταν και οι παρεμβάσεις μας για τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α.

•  Καταργήθηκε ο διαχωρισμός κύριων και επίκουρων Ανταποκριτών.

•  Ορίστηκαν τα καθήκοντα του ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α.

•  Καθορίστηκαν με σαφήνεια οι διαδικασίες για την αντικατάσταση των ανταποκριτών του ΕΛ.Γ.Α.

•  Διαμορφώθηκε συγκεκριμένη διαδικασία για την αναπροσαρμογή των αποζημιώσεων του ΕΛ.Γ.Α. καθώς και τον τρόπο καταβολής.

•  Ενώ υπάρχει και καταβολή λειτουργικών εξόδων στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α.

 

Ρ΄ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΙΣΟΤΗΤΑ:

Ξεκίνησε μετά την καταστατική της θεσμοθέτηση η λειτουργία της Γραμματείας Γυναικών, που σε συνεργασία και με τη Γραμματεία Γυναικών της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα επιδιώξει με συγκροτημένη σταθερή λειτουργία και παρέμβαση να διαμορφώσει ένα νέο, συνεκτικό και πλήρες διεκδικητικό πλαίσιο.

Με σημαντικές ετήσιες παρεμβάσεις (Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας) ημερίδες αλλά και αγωνιστικές πρωτοβουλίες (ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα κλπ.) καθώς και ο προγραμματισμός για την ενεργή παρουσία στα νέα κινήματα και την Ευρώπη θα αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο στο ευρύτερο δίκτυο φορέων και πρωτοβουλιών για την ισότητα.

Θα πρέπει μέσα από τις συνεχείς παρεμβάσεις μας να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τη συνέχεια και τον προσανατολισμό των διεκδικήσεών μας.

 

Σ΄ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ:

Προχωρήσαμε στην ανασυγκρότηση της Επιτροπής Αθλητισμού που προχώρησε στην οργάνωση για τη συμμετοχή της Ομάδας Ποδοσφαίρου της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. στο Λεκανοπέδιο της Αττικής στο πρωτάθλημα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί με την απασχόληση των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. και σε άλλα αθλήματα (μπάσκετ κλπ.) καθώς και σε Δήμους εκτός της Αττικής.

Θέση μας είναι η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. να ανταποκρίνεται μονίμως στις προκλήσεις για δημιουργία, πρωτοβουλίες και δράσεις.

 

Συνάδελφοι,

Σήμερα χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ενωμένο και αποτελεσματικό συνδικαλιστικό κίνημα σε κλαδικό και δημοσιοϋπαλληλικό επίπεδο.

Ένα συνδικαλιστικό κίνημα που να είναι αξιόπιστο και ελκυστικό για τους συναδέλφους, που να παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες και προστασία στους εργαζόμενους του κλάδου μας.

Μόνο ο συνδικαλισμός με ευαισθησία, ρεαλισμό, όραμα και υπευθυνότητα, ο συνδικαλισμός που είναι παρών για να προωθεί λύσεις άμεσες, αξιόπιστες, εφικτές για τα μεγάλα προβλήματα της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αλλά και για τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων, μπορεί να έχει θέση, παρέμβαση και αποτέλεσμα.

Αυτό προϋποθέτει τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου των δυνάμεων της εργασίας σε κάθε χώρο, πέρα από παρατάξεις και πελατειακές σκοπιμότητες, αλλά και την αρραγή συνεργασία και τη συντονισμένη δράση της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. με τους συλλόγους – μέλη της σε όλα τα επίπεδα.

Προϋποθέτει ακόμα αποτελεσματική παρουσία, συντονισμό και ενιαία έκφραση του συνδικαλιστικού κινήματος σε κάθε χώρο του κλάδου.

Ο μεγάλος αυτός στόχος των προηγούμενων συνεδρίων μας παραμένει επίκαιρος, κορυφαίος και κομβικός εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μια Ομοσπονδία αντάξια της ιστορίας, της φήμης και των αγώνων της, εάν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα στους στόχους και στις στρατηγικές μας επιλογές.

 

Συνάδελφοι,

Η δράση μας και αυτή την τριετία κινήθηκε και στο πλαίσιο προώθησης των γενικότερων προβλημάτων του συνόλου των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Συμμετείχαμε καθοριστικά και συμβάλαμε με όλες τις δυνάμεις μας στη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. που για άλλη μια φορά ανταποκρίθηκε με συνέπεια αλλά και αγωνιστικότητα σ' όλα τα σοβαρά προβλήματα των Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το συνημμένο παράρτημα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Οι δικές μας διεκδικήσεις κινήθηκαν στο πλαίσιο των αποφάσεων του 32 ου Τακτικού και 34 ου Ενδιάμεσου συνεδρίου και πολλές φορές προσαρμόστηκε, όπου κρίθηκε αναγκαίο μετά από συνεχή διάλογο και διαβούλευση με τους πρωτοβάθμιους συλλόγους.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των ζητημάτων που απασχόλησαν τον κλάδο υπήρχε σύγκλιση απόψεων. Άλλωστε χωρίς αυτή, δεν θα μπορούσε να υπάρξει και καμία απόφαση.

Η Ομοσπονδία προσπάθησε τα τρία (3) τελευταία χρόνια μέσα από την δράση της να δώσει λύση στα μεγάλα και μικρά προβλήματα του κλάδου.

Με αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας σας παρουσιάζουμε σήμερα τον απολογισμό δράσης της Ομοσπονδίας μας.

Πιστεύουμε στο διάλογο και αναμένουμε την άσκηση καλοπροαίρετης κριτικής για να μπορέσουμε με μεγαλύτερες δυνάμεις να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Γιατί το επόμενο χρονικό διάστημα είναι σίγουρο ότι η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα θα κλιμακωθεί και έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να τα υπερασπίσουμε αλλά και να τα διευρύνουμε.

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. πρωτοπόρο κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος των Δημοσίων Υπαλλήλων έχει και πρέπει να ανταποκριθεί στο καθήκον της, την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και σε αυτό πρέπει να δώσουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας.

 

Συνάδελφοι,

Κλείνοντας και καταθέτοντας τον ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ όλων μας σας καλώ να τον υπερψηφίσετε μια και ήταν αποτέλεσμα κοινής και συντονισμένης προσπάθειάς. Σε αντίθετη περίπτωση είναι σαν να απαρνιόμαστε τον ίδιο τον εαυτό μας.

 

 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 

  1. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003
    24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΙΤΗΜΑΤΑ Δ.Υ.
  2. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. – ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003
    4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Β.Α.Ε. – ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 
  3. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. – ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2003
    24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΚΛΑΔΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
  4. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. – ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2003
    48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΚΛΑΔΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
  5. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. – 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 & 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2003
    ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΚΛΑΔΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
  6. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΤΡΙΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2003
    24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΙΤΗΜΑΤΑ Δ.Υ.
  7. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΠΕΜΠΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2003
    24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ Δ.Υ.
  8. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΠΕΜΠΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2003
    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  9. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. – ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2003
    ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  10. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2004
    ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ – ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  11. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. – ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004
    24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  12. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004
    ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ – ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  13. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004
    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ Β.Α.Ε.
  14. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΠΕΜΠΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004
    24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΚΛΑΔΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
  15. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. – ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004
    48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΚΛΑΔΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
  16. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004
    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΨΗΦΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  17. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΠΕΜΠΤΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005
    4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
  18. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005
    ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ – ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ
  19. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΪΟΥ 2005
    24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  20. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. – ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΪΟΥ 2005
    ΑΠΟΧΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ Ο.Γ.Α.
  21. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2005
    24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΙΤΗΜΑΤΑ Δ.Υ.
  22. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΠΕΜΠΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005
    3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
  23. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005
    3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  24. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. – ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005
    24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΚΛΑΔΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
  25. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005
    4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ
  26. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005
    ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ – ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  27. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005
    24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
  28. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005
    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
  29. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΠΕΜΠΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005
    24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΙΤΗΜΑΤΑ Δ.Υ.
  30. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005
    24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
  31. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006
    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  32. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. – ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006
    24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΚΛΑΔΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
  33. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006
    ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ – ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ
  34. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. – ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006
    24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.
  35. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. – 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ΚΑΙ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006
    10ΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΚΛΑΔΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ