Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2001

Αρ. Πρωτ.: 1055


Προς:
Υπουργό Εσωτερικών
Δημ.Διοίκ. & Αποκέντρωσης
κ. Κώστα Σκανδαλίδη

Κοινοποίηση:
1. Υφυπουργό Εσωτερικών
Δημ.Διοίκ.& Αποκέντρωσης
κ. Λάμπρο Παπαδήμα
2. Υφυπουργό Εσωτερικών
Δημ.Διοίκ.& Αποκέντρωσης
κ. Σταύρο Μπένο
3. Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
4. Συλλόγους - Μέλη
της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.


Κύριε Υπουργέ,

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στη συνεδρίασή του, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 σε απάντηση σχετικά με την ίδρυση ανεξάρτητης ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ή την ένταξη της στο Ε.Κ.Δ.Δ. αποφάσισε ότι για την καλύτερη επιμόρφωση των εργαζομένων αλλά και των αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει το Υπουργείο σας να ιδρύσει ανεξάρτητη σχολή.

Αναλυτικά οι προτάσεις μας για την ίδρυση ανεξάρτητης σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ως εξής:

"Θεωρούμε την ίδρυση Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης ένα πολύ θετικό βήμα για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων και συγχρόνως ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα για την επίλυση του προβλήματος της μη ύπαρξης εξειδικευμένου προσωπικού σε διαφόρους τομείς της Αυτοδιοίκησης.
Αν και άποψή μας είναι ότι ήδη έχει καθυστερήσει η ίδρυση ενός τέτοιου ιδρύματος, εάν λειτουργήσει με βάση τις αρχές, της επιμόρφωσης, της εξειδίκευσης για την κάλυψη των κενών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρούμε ότι θα έχει να επιτελέσει ένα πολύ σοβαρό θετικό έργο.
Είναι απαραίτητο να υπάρξει επιμόρφωση τόσο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και των αιρετών.
Έρχεται δηλαδή να επιτελέσει ένα μέρος του ρόλου που είχε προγραμματισθεί να παίξει η Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και δυστυχώς δεν έπαιξε ποτέ στην Τ.Α.
Η εκπαίδευση όπως αναφέρεται στο εισηγητικό σημείωμα της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης για την ίδρυση Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει μια ισορροπημένη κατανομή τόσο με την προεισαγωγική εκπαίδευση υπαλλήλων Π.Ε. και Τ.Ε., για εξέλιξη σε υψηλόβαθμες θέσεις όσο και την εκπαίδευση των νεοεισερχομένων υπαλλήλων.
Η συνεχής κατάρτιση των υπαλλήλων είναι ένα αίτημα το οποίο έχει τεθεί από παλαιότερα από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. όσο και η επιμόρφωση - ενημέρωση των αιρετών, πράγματα τα οποία σε άλλες χώρες γίνονται εδώ και χρόνια.
Το μοντέλο της Σχολής που θα επιλεγεί νομίζουμε ότι πρέπει να είναι αυτό της Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως αυτοτελές Ν.Π.Δ.Δ. χωρίς βεβαίως να θεωρούμε ότι απορρίπτεται εκ προοιμίου το μοντέλο της Σχολής Τ.Α.. ως τμήμα, εκπαιδευτική μονάδα του Ε.Κ.Δ.Δ.
Αν και η πρότασή μας έχει το μειονέκτημα της μη ύπαρξης καμιάς υποδομής αυτή τη στιγμή και της απορρόφησης σε πρώτη τουλάχιστον φάση μεγαλυτέρων κονδυλίων παρουσιάζει τα εξής πλεονεκτήματα:
α. Της αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ύπαρξη ενός αυτόνομου κέντρου πολλαπλών επιμορφωτικών δραστηριοτήτων
β. Την απαγκίστρωση από την Σχολή Δημόσιας Διοίκησης η οποία εδώ και χρόνια καρκινοβατεί μη μπορώντας να επιτελέσει το έργο για το οποίο είχε προγραμματισθεί και είναι αντίστοιχο με αυτό της Γαλλικής Σχολής Δ.Δ. Επιπλέον αδυνατεί για χρόνια να απορροφήσει κονδύλια με αποτέλεσμα να δυσλειτουργεί, το δε αντίστοιχο υπάρχον τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην λειτουργεί καθόλου.
Η Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως Ν.Π.Δ.Δ. έχει επιπλέον το πλεονέκτημα της συμμετοχής εκπροσώπων των εργαζομένων στην Διοίκηση , οι οποίοι μαζί με τους εκπροσώπους της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών εκπροσώπων της Ε.Ν.Α.Ε. και των αντίστοιχων εργαζομένων δημιουργεί ένα σχήμα πιο κοντά στα Ευρωπαϊκά πλαίσια λειτουργίας των αντίστοιχων σχολών.
Η χρηματοδότηση να πραγματοποιείται από τους αντίστοιχους προαναφερόμενους φορείς με συμμετοχή σε ποσοστιαία βάση των Δήμων και Νομαρχιών.
Θα πρέπει να λειτουργεί αποκεντρωμένα κατά Περιφέρεια ή Νομαρχία με μόνιμο Διευθυντή σπουδών, και εξελισσόμενα - αναπροσαρμοζόμενο πρόγραμμα.
Εναλλακτικά και επειδή υπάρχει ήδη υποδομή, η Σχολή Δ.Δ. θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο χρόνο χρειάζεται να δημιουργηθεί νέα υποδομή αλλά επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού και επειδή μια τέτοια εξέλιξη εξυπηρετεί την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. (οικονομικά, διοικητικά) εάν υλοποιηθεί θεωρούμε ότι δύσκολα θα αλλάξει.
Αυτές είναι οι απόψεις μας για την Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς να θεωρούμε ότι οποιαδήποτε άλλη άποψη δεν είναι συζητήσιμη ή και ενδιαφέρουσα".

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας
Θέμης Μπαλασόπουλος
Γιάννης Στρατηγός