ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003

Αρ. Πρωτ.: 893

Προς:
Συλλόγους – Μέλη
της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

 

4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου.
ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΛΕΝΕ:
- ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.
- ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Β.Α.Ε. ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α.
- ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ Ο.Τ.Α.
- ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ.
- ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Συνάδελφοι,

Η Εκτελεστική Επιτροπή σε συνεδρίασή της την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2003 σε υλοποίηση απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας με αφορμή τα Σχέδια - Νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση για:
1. Την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α.
2. Τη “Διοίκηση μέσων στόχων και μέτρηση αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας στο Δημόσιο Τομέα”.
3. Τη “Ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα του Δημοσίου και άλλες διατάξεις”.
Αλλά και ένα μπαράζ απολύσεων που παρατηρείται σε μια σειρά Δήμους, κυρίως εργαζομένων όπου μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων και με διάφορες συμβάσεις εργάζονται για χρόνια σε υπηρεσίες των Δήμων.
Τη συνεχιζόμενη και διογκούμενη εφαρμογή προσλήψεων έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών στους Ο.Τ.Α.
και μετά από συζήτηση κατέληξε στα εξής:
Ζητάει την απόσυρση των σχεδίων Νόμου που προωθεί η κυβέρνηση.

1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

- Η κυβέρνηση με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας, που αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας προωθεί τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο και κυρίως στους Ο.Τ.Α.
- Ο αντεργατικός θεσμός της μερικής απασχόλησης που αποτελεί την πιο βάρβαρη επίθεση στις εργασιακές σχέσεις εισάγεται στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. κατά τρόπο απαράδεκτο, που θυμίζει εργασιακό μεσαίωνα, αφού οι εργαζόμενοι δεν θα προσλαμβάνονται από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, αλλά από ιδιώτες και θα “ενοικιάζονται” στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.
- Η εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. αποσκοπεί στην εικονική μείωση της ανεργίας. Θα οδηγήσει όμως στην αύξηση της φτώχειας, στην υποβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών, στην αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.
- Οι επιπτώσεις από την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. θα είναι αρνητικές για τις υπηρεσίες, τους πολίτες, αλλά και τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα:
• Θα φαλκιδεύσει το συνταγματικό δικαίωμα της μονιμότητας στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. αφού πάγιες και διαρκείς ανάγκες αντί να καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό παραπέμπονται για κάλυψη από εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
• Θα υποβαθμίσει τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων σήμερα στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση δεν θα καλύπτονται από τα ταμεία των Δ.Υ. με αποτέλεσμα τα ταμεία να οδηγηθούν σε διάλυση, λόγω μη ύπαρξης νέων πόρων.
• Θα εντείνει τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες. Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση μπορεί να μην υπολογίζονται στους άνεργους και αυτός να είναι ο πραγματικός στόχος, αλλά με τις πενιχρές αποδοχές τους θα αυξήσουν το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
• Θα ενισχύσει τα φαινόμενα των πελατειακών σχέσεων. Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση θα προσλαμβάνονται εκτός Α.Σ.Ε.Π. με διαβλητά κριτήρια και θα αποτελέσουν το βασικό χώρο για την απόκτηση εκλογικής πελατείας.
Πόσο μάλλον εν όψει και της προεκλογικής περιόδου.
• Θα οδηγήσει στην αύξηση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων αφού η παραπάνω κατηγορία μισθωτών θα έχει μειωμένες αποδοχές. Και μειωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινωνικά αγαθά που παρέχονται στους πολίτες.

2. ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Το Σχέδιο Νόμου δεν αποτελεί τη βάση για συζήτηση, μια και δεν παρέχει τις αναγκαίες αποσαφηνίσεις, διευκρινήσεις αλλά και δεσμεύσεις που έχουν να κάνουν με τα πιο κάτω σοβαρά ζητήματα:
α. Δεν αναφέρεται στους Ο.Τ.Α.
β. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι αυτών των ρυθμίσεων (Επαγγέλματα – Χώροι).
γ. Ποιες οι προϋποθέσεις ένταξης.
δ. Τα ωφελήματα.
Η εισαγωγή νέων ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα παραπέμπεται σε Επιτροπή που θα συσταθεί, στην οποία η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. διεκδικεί την συμμετοχή της, λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου και του κλάδου μας.

Θέση της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. είναι:
- Άμεση εφαρμογή του Κ.Β.Α.Ε. του Ι.Κ.Α. στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α.
- Ο συνολικός χρόνος που διανύθηκε στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. πριν την ένταξη να προσμετρηθεί χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
- Ενώ τα ωφελήματα από την ένταξη στα Β.Α.Ε. πρέπει να είναι:
• Συνταξιοδοτικά: πέντε (5) χρόνια λιγότερα για πλήρη σύνταξη σε Άνδρες και Γυναίκες. Αυξημένη Σύνταξη.
• Οικονομικά: Χορήγηση Ανθυγιεινού και Επικίνδυνου Επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. ή την χορήγηση προωθημένων μισθολογικών κλιμακίων.
• Μειωμένο ωράριο εργασίας – Αυξημένη ετήσια κανονική άδεια.
• Αυστηρή Εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια.
• Αναγνώριση και στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. του Επαγγελματικού Ατυχήματος και της Επαγγελματικής Ασθένειας.

Να μην αποτελέσει η πρόταση της κυβέρνησης για τα Β.Α.Ε. εισπρακτικό μηχανισμό από το Δημόσιο, για τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν και θα ζητούν την αναδρομική αναγνώριση προϋπηρεσίας.

3. ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στοχεύει για άλλη μια φορά στον εντυπωσιασμό αλλά και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην κατάσταση των Δημοσίων Υπηρεσιών και στην υποταγή και εξάρτηση των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Συνεχίζοντας την πολιτική της υποβάθμισης, ιδιωτικοποίησης των Δημοσίων Υπηρεσιών και τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους, οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για αξιοκρατία, διαφάνεια και εξυπηρέτηση του πολίτη αποτελούν καθαρή πρόκληση.
Η καταγραφή της αποδοτικότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Ο.Τ.Α., η διαδικασία καθορισμού των στόχων, η παρακολούθηση της υλοποίησης των στόχων, οι δείκτες μέτρησης είναι ένα εγχείρημα που δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί, μια και οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες, Ο.Τ.Α. κλπ. δεν είναι μετρήσιμες και ούτε μπορούν να καθορισθούν με Νόμους και διατάγματα. Επίσης, δεν θα είναι δυνατή η καταγραφή της αποδοτικότητας ορισμένων εργαζομένων λόγω των συνθηκών εργασίας τους.
Οι “στόχοι” που τίθενται για τις Δημόσιες Υπηρεσίες, οι δείκτες που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των στόχων περιορίζουν το όλο θέμα μόνο στο ανθρώπινο δυναμικό και δεν αντιμετωπίζουν κρίσιμα θέματα όπως οι πόροι λειτουργίας κάθε υπηρεσίας, οι νέες υποδομές, οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κλπ.
Ενώ, για άλλη μια φορά επιχειρείται αλλαγή στην βαθμολογική κλίμακα των υπαλλήλων, ομολογώντας η κυβέρνηση την αποτυχία των μέχρι σήμερα παρεμβάσεών της.
Λες και παίζουν κανένα ρόλο οι βαθμοί.
Με τους νέους βαθμούς που θεσμοθετούνται στόχος είναι η σύνδεση μισθού – βαθμού και η μισθολογική καθήλωση των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Εισάγεται ο θεσμός του Γενικού Διευθυντή που μπορεί να επιλέγεται και από τον Ιδιωτικό Τομέα, τη στιγμή που τα στελέχη στο Δημόσιο και αρκετά άλλα είναι ικανά.
Δεν διασφαλίζεται η αντικειμενική κρίση του οργάνου επιλογής.
Οι υπάλληλοι καριέρας θα υποβάλλονται συνεχώς σε διαγωνισμούς για να κριθούν ως Διευθυντές ή Γενικοί Διευθυντές, δηλαδή θα ασχολούνται με το πως θα πετύχουν σ’ ένα διαγωνισμό, παρά με το αντικείμενο πρόσληψή τους.
Το Σχέδιο Νόμου δεν προβλέπει τίποτα για τους ήδη υπηρετούντες (Διευθυντές – Γενικοί Διευθυντές).
Οι μετατάξεις που προβλέπονται από το Νομοσχέδιο δεν συνδέονται με τις ανάγκες των υπηρεσιών αλλά και ούτε διαπιστώνονται απ’ αυτές. Προβλέπονται μετατάξεις όλων των κατηγοριών, ανεξάρτητα από τις ανάγκες των υπηρεσιών και με μόνο κριτήριο τις ανάγκες των υποψηφίων.
Οι ρυθμίσεις αυτές, μπροστά μάλιστα και στην πρόθεση της Κυβέρνησης για σύνδεση της αμοιβής με την αποδοτικότητα αλλά και την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, θα έχουν τραγικές επιπτώσεις σ’ όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες.
Με τις διατάξεις για τις μετατάξεις από υπηρεσία σε υπηρεσία, προβλήματα θα δημιουργηθούν παρά θα λυθούν, μια και το ασφαλιστικό καθεστώς δεν είναι για όλους τους φορείς ίδιο.
Προβλέπεται ότι οι Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού μπορούν να δέχονται προσωπικό με μετάταξη από άλλες υπηρεσίες, χωρίς να ισχύει το αντίθετο.
Η εφαρμογή αυτή της διάταξης θα μπορούσε να γίνεται μόνο για το πλεονάζον προσωπικό.
Στο σχέδιο Νόμου δεν υπάρχει μεταβατική διάταξη για τους υπηρετούντες υπαλλήλους και πως θα γίνει η κατάταξη τους στο νέο ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ.
Ενώ οι διατάξεις που αναφέρονται για πολλοστή φορά στην πάταξη της γραφειοκρατίας, στον χρόνο εξυπηρέτησης του πολίτη κλπ. αποτελούν επανάληψη νομοθετημένων διακηρύξεων, που ουσιαστικά δεν εφαρμόζονται με ευθύνη της κυβέρνησης.

Συνάδελφοι,

Οι ρυθμίσεις με τα σχέδια Νόμου που η κυβέρνηση θέλει να φέρει στη Βουλή για ψήφιση, για άλλη μια φορά την θερινή περίοδο, δείχνει τις προθέσεις της για τον τρόπο αντιμετώπισης των Δημοσίων Υπηρεσιών αλλά και των εργαζομένων σ’ αυτές μια και καταφεύγει στο ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις και αδιαφορεί για τις Δημόσιες Υπηρεσίες και την καλύτερη λειτουργία τους προς όφελος του πολίτη.
Γι’ αυτό, όλοι μαζί πρέπει να αντιδράσουμε προκειμένου για να μην περάσει αυτή η πολιτική που για άλλη μια φορά καταστρατηγεί τα δικαιώματά μας και οδηγεί τις Δημόσιες Υπηρεσίες σε διάλυση.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας καλεί τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. σε αγωνιστική εγρήγορση προκειμένου να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για την απασχόληση, τις εργασιακές μας σχέσεις, αλλά και την άμεση εφαρμογή του Κ.Β.Α.Ε., την ψήφιση ενός ΝΕΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ με ουσιαστικές αυξήσεις και να σταματήσουν οι απολύσεις εργαζομένων που για χρόνια εργάζονται στις υπηρεσίες των Δήμων, μέσω διαφόρων συμβάσεων και να γίνει ρύθμιση τώρα για την οριστική τακτοποίηση τους με βάση τις προτάσεις της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
Να καταργηθεί ο θεσμός των εκτάκτων για κάλυψη πάγιων αναγκών των Ο.Τ.Α. και η πανσπερμία των εργασιακών σχέσεων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τους Ο.Ε.Υ.
Η Εκτελεστική Επιτροπή για την όσο μεγαλύτερη κινητοποίηση των εργαζομένων αλλά και την ενημέρωση της κοινής γνώμης αποφάσισε:
1. Την έκδοση ανακοίνωσης.
2. Την εκτύπωση αφίσας.
3. Την έκδοση Δελτίου Τύπου.
4. Την πραγματοποίηση την ΤΡΙΤΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003 στις 9.30 το πρωί στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24 – Πλ. Καραϊσκάκη – Αθήνα – 3ος Όροφος) Πανελλαδικής Σύσκεψης Προέδρων για ενημέρωση αλλά και συντονισμό της αντίδρασής μας.
5. Την προκήρυξη την ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003 4ωρης ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 το μεσημέρι στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (Σταδίου 27 – Αθήνα).

Στο μεταξύ, το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινάει με το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ο διάλογος για τα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Τ.Α. (Ο Κώδικας των Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας).

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Θ. Μπαλασόπουλος

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπάμπης Βορτελίνος