ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2007
Αρ. Πρωτ.: 880

Προς:
Αναπτυξιακό Σύνδεσμο
Λαυρεωτικής
Λεωφ. Αθηνών – Σουνίου 66
190 01 – Κερατέα

 

 

 

 

Κύριοι,  

Απαντώντας στη με αρ. πρωτ.: 154/30-7-2007 επιστολή σας, εμάς μας προξένησε μεγαλύτερη έκπληξη η δική σας αυτόκλητη, κατ' αρχήν υπεράσπιση της Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. και κατά δεύτερον η χωρίς επιχειρήματα επίθεση σε ένα φορέα που για πολλά χρόνια πέρα από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρεμβαίνει για ζητήματα που αφορούν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.  

Πιθανόν οι συντάκτες του κειμένου, να μην είναι ενημερωμένοι με την δράση, τις θέσεις και την επιστημονική ανάλυση της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. για το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.  

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. άλλωστε ποτέ δεν έγινε αυτόκλητος υπερασπιστής καμίας πολιτικής φορέα της Τ.Α., μιας και είχε πάντοτε τις δικές της θέσεις τις οποίες μέχρι σήμερα υπερασπίζεται.

Το περιεχόμενο της επιστολής σας γίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν ένας συλλογικός φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά από το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να “σταματήσει” τις παρεμβάσεις του γιατί σύμφωνα με το κείμενό σας “… είναι απαράδεκτες και ωμές παρεμβάσεις στις αρμοδιότητες μας” και “επιτέλους αναλάβετε τις ευθύνες σας και μείνετε στην άκρη να μπορέσουν κάποιοι να λύσουν το πρόβλημα των απορριμμάτων”.  

Στη συνέχεια μας ζητάτε να αφήσουμε να προχωρήσει η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ μιας και σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής σας εμπόδιο είναι η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.  

Καταλαβαίνουμε ότι σας είναι πολύ βολικό αντί να αναδείξετε και να καταγγείλετε τους πραγματικούς ενόχους για την τραγική και αδιέξοδη κατάληξη του προβλήματος των απορριμμάτων και για την κατάντια της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή , να κατασκευάζετε ενόχους εκεί που δεν υπάρχουν .

Η δική μας παρέμβαση γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται και δεν θα μένουμε ποτέ στην άκρη όταν κάποιοι με τη δράση τους, τις παραλείψεις τους ή την ανοχή τους οδηγούν τα προβλήματα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε αδιέξοδα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αποκλεισμό με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους.

Γιατί θεωρούμε ότι η ανακύκλωση είναι ένας τομέας, τον οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση αν στηριζόταν οικονομικά από το Κράτος, θα μπορούσε να προωθήσει ουσιαστικά προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών με θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.  

Άλλωστε δεν έχετε παρά να ρωτήσετε τους συναδέλφους σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τους λόγους που αρνούνται να συμβληθούν με την Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. και το κόστος που καλούνται να αναλάβουν εις βάρος των συμφερόντων των δημοτών τους, παρόλο που τα έσοδα της εταιρείας, που προέρχονται από όλο το Λαό, ανέρχονται σε 22 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Το σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισης της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, ιδιαίτερα στην Αττική, δεν είναι πρόβλημα αντιπαράθεσης μεταξύ περιοχών. Αν ήταν έτσι όπως επικαλείστε στην επιστολή σας τότε και ο Δήμος της Αθήνας θα αρνείται να μας δέχεται στα όριά του.

Και βέβαια σύμφωνα με τα λεγόμενα σας, εσείς υπερασπίζεστε τα “δικαιώματα” των πολιτών που εκπροσωπείται αλλά δυστυχώς για πολλά χρόνια με την πολιτική που ασκήθηκε στην περιοχή σας οδηγήσατε σε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα με την ανεξέλεγκτη διαχείριση των απορριμμάτων.

Πολιτική, την οποία και τώρα συνεχίζετε καθώς χαρακτηρίζετε “οικοτρομοκρατία” την τεκμηριωμένη κριτική μας κατά της επικίνδυνης, για την Υγεία και το Περιβάλλον, καύσης.

Επειδή όπως και εσείς πλέον θα διαπιστώσατε η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. έχει επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις είμαστε στη διάθεση σας, εφ' όσον ανακαλέσετε τις απαράδεκτες εκφράσεις σας, να σας ενημερώσουμε διεξοδικά για τα προβλήματα που υπάρχουν σ' όλη την χώρα στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων και ιδιαίτερα:

 

  1. Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων.
  2. Ανακύκλωση Υλικών Συσκευασίας κλπ.
  3. Διαχείριση Τοξικών Αποβλήτων.
  4. Διαχείριση Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων. – Λειτουργία Αποτεφρωτήρα.

 

Θέσεις που αν θέλατε θα είχατε λάβει γνώση τόσο από την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α., Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. αλλά και από την ιστοσελίδα της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. και γι' αυτό μας προξενεί και πάλι εντύπωση η απρόκλητη επίθεσή σας.

 



ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Σπύρος Πολυζώης