Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2005

κ. Αθανάσιο Βεζυργιάννη
•  Υπουργείο Εσωτερικών,
Γεν. Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Δ/νση Οργάν. & Λειτουργίας Ο.Τ.Α.
Τμήμα Νομικών Προσώπων

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια των με αρ. πρωτ.: 610/6-6-2005 και 790/17-8-2005 εγγράφων μας αλλά και της προφορικής σας δέσμευσης για τη συμμετοχή και εκπροσώπου μας στην Ο.Δ.Ε. με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, τη βελτίωση των όρων λειτουργίας και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων παροχής ποιοτικών υπηρεσιών των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών προς τους πολίτες, ενημερωθήκαμε από την αρμόδια υπηρεσία για την υλοποίηση της δέσμευσής σας.
Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που συμμετείχαν οι εκπρόσωποί μας διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι:
•  Στην Ο.Δ.Ε. συμμετείχε και εκπρόσωπος της Π.Ο.Π. - Ο.Τ.Α., η οποία δεν εκπροσωπεί κανένα εργαζόμενο στους Παιδικούς Σταθμούς. Με την ευκαιρία όμως αυτή θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι αποτελεί πρόκληση η συμμετοχή εκπροσώπων της πιο πάνω Ομοσπονδίας σε επιτροπές, πρακτική που σαφώς παραβιάζει το δικαίωμα της εκπροσώπησης σε συλλογικά όργανα από την αντιπροσωπευτικότερη συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου, που είναι η Ομοσπονδία μας. Εκτός και αν το Υπουργείο σας το αμφισβητεί.
Η δε συνεχής παραβίαση της εκπροσώπησης θεωρείται καθαρή επέμβαση στην εσωτερική λειτουργία του σ.κ. και "αβαντάρισμα" από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Ομοσπονδίας, που εκπροσωπεί περιορισμένο αριθμό εργαζομένων και που λειτουργεί διασπαστικά χωρίς να εκφράζει τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στην Τ.Α.
Γι' αυτό σας καλούμε να ανακαλέσετε τον ορισμό του εκπροσώπου της πιο πάνω Ομοσπονδίας από την Ο.Δ.Ε. για τους Παιδικούς Σταθμούς, σε αντίθετη περίπτωση η Ομοσπονδίας θα εξετάσει τη συμμετοχή της σε επιτροπές που συμμετέχει και εκπρόσωπος της Π.Ο.Π. - Ο.Τ.Α.

•  Στα θέματα ημερήσιας διάταξης υπήρχε και η συζήτηση για την πρόταση της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. για την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας που ουσιαστικά το μόνο που κάνει είναι η κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων (Άδειες, Δικαιώματα, Ωράριο, Παροχές κλπ.) χωρίς να δίνει λύσεις στα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Παιδικοί Σταθμοί.
Εδώ σας υπενθυμίζουμε τη σαφή δέσμευση σας στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου το Δεκέμβριο του 2004 ότι το Υπουργείο σας δεν συζητάει καμία αλλαγή στον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, κατόπιν τούτου θα πρέπει οι υπηρεσίες σας να απορρίψουν το σχέδιο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και αν υπάρχουν ελλείψεις στη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Αναλυτικά οι θέσεις μας για το σχέδιο του Κανονισμού της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. αναφέρονται στο με αρ. πρωτ.: 850/13-9-2005 έγγραφό μας το οποίο και σας κοινοποιούμε.

Κύριε Υπουργέ,

Τυχόν υιοθέτηση των προτάσεων της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. για τροποποίηση του Κανονισμού θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των Παιδικών Σταθμών και η ευθύνη γι' αυτό θα ανήκει αποκλειστικά στην Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. αλλά και στο Υπουργείο σας.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ο Πρόεδρος