ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 15 Iouvίου 2007
Αρ. Πρωτ.: 679

Προς:
Συλλόγους-Μέλη
της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
του Νομού Αττικής

 

 

 

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΘΕΜΑ: "Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης."

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) τις επόμενες ημέρες δημιουργούνται συνθήκες έκτακτης ανάγκης, με αύξηση της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας, διαμορφώνοντας συνθήκες καύσωνα με κίνδυνο άμεσο για σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζομένων.

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα ισχύουν σχετικές διατάξεις του Ν. 1568/1985 και οι εγκύκλιοι 140120/24-7-1989 και 130427/26-6-1990 του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Με επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης καλούμε τους συλλόγους-μέλη μας και τους εργαζόμενους:

Από σήμερα και όσο διαρκούν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα οι εργαζόμενοι να σχολάσουν από την εργασία τους στις 11.00 το μεσημέρι χωρίς καμιά περικοπή στις αποδοχές τους.
1.Το μέτρο να ισχύσει για όσους απασχολούνται σε ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ εργασίες (καθαριότητα, κήπους, οικοδομικές εργασίες και χώρους γενικά επιβαρυμένους).
2.Δημιουργία συχνών διαλειμμάτων παροχής δωρεάν στους εργαζόμενους καθαρού πόσιμου νερού θερμοκρασίας 10ο -15ο C.
3.Εφαρμογή για όλους χωρίς εξαίρεση τους εργαζόμενους περιορισμού της εργασίας κατά 75% με ανάπαυση 25% ανά ώρα όταν το θερμόμετρο φτάσει στους 37ο C.
4.Να ληφθούν άμεσα μέτρα για εξαερισμό και κλιματισμό όλων των εσωτερικών χώρων εργασίας.

Περισσότερες οδηγίες για την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων κατά το θέρος υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (http://www.poeota.gr) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-ΓΕΝΙΚΕΣ-ΔΙΑΦΟΡΕΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.