ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2004

Αρ. Πρωτ.: 728


Προς:
Υπουργό Εσωτερικών
Δημ. Διοίκ. & Αποκέντρωσης
κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Βασ. Σοφίας 15
106 74 – Αθήνα

Κοινοποίηση:
1. Υφυπουργό Εσωτερικών
Δημ. Διοίκ. & Αποκέντρωσης
κ. Αθανάσιο Νάκο
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα

2. Γενικό Γραμματέα
Υπουργείου Εσωτερικών
Δημ. Διοίκ. & Αποκέντρωσης
κ. Αθανάσιο Βεζυργιάννη
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα

3. Πρόεδρο και Μέλη
του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Γ. Γενναδίου 8
106 78 – Αθήνα

4. Υπουργείο Εσωτερικών
Δημ. Διοίκ. & Αποκέντρωσης
Δ/νση Οργ. & Λειτουργίας Ο.Τ.Α.
Τμήμα Προσωπικού Ο.Τ.Α.
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα

5. Συλλόγους – Μέλη
της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

 

Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στο θέμα, το οποίο γραπτά με υπομνήματά μας αλλά και προφορικά σας έχουμε εκθέσει, σχετικά με την εκπαίδευση του ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σας έχουμε εκφράσει την έντονη αντίθεσή μας και θα επιμείνουμε μέχρι να σας πείσουμε, στην επιλογή της «στρατιωτικοποίησης» της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία επιχειρείται με το Π.Δ. 23/2002 (άρθρο 16).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ., η εκπαίδευση και επιμόρφωση του ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας γίνεται με ευθύνη, αποκλειστική αρμοδιότητα των Σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας (άρθρο 16, παρ. 2) ή των Σχολών Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος (άρθρο 16, παρ. 4).

Επιπρόσθετα, ο χώρος που επιλέχθηκε για την εκπαίδευση του ήδη υπηρετούντος προσωπικού, στις Σχολές Εκπαίδευσης της Δημοτικής Αστυνομίας στην Κόνιτσα και στο Τσοτύλι, και για χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών, δημιουργεί σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά αλλά και θεσμικά προβλήματα.

Οικονομικά διότι η εκπαίδευση επιβαρύνει τους Ο.Τ.Α. και είναι γνωστή η οικονομική τους κατάσταση. Κοινωνικά διότι η απόσταση και η απομάκρυνση για σημαντικό χρονικό διάστημα από την υπηρεσία, ιδιαίτερα αυτών που υπηρετούν για αρκετά χρόνια, θα δημιουργήσει σημαντικά και ποικίλα οικογενειακά και υπηρεσιακά προβλήματα.

Θεσμικά διότι η εκπαίδευση του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας πρέπει να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και όχι ευθύνη των Σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το αυτοδιοικητικό πνεύμα και το αυτόνομο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θα πρέπει να αφήνει καμία «κερκόπορτα» για την παραβίαση του και μάλιστα στον ευαίσθητο αυτό χώρο της Δημοτικής Αστυνομίας που από τη φύση του βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον πολίτη και διαμορφώνει ή επηρεάζει σοβαρά την εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της σχέσης της με τον πολίτη.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αρνούνται τη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, αλλά η ευθύνη για την εκπαίδευση του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας δεν πρέπει να ανήκει στην Αστυνομία. Θεσμικός φορέας πρέπει να είναι “φύση και θέση” η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με το Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

Εμείς πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση και συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού είναι η καλύτερη επένδυση για την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα μας.

Οι συνθήκες και οι όροι αυτής της εκπαίδευσης δεν πρέπει να αγνοούν την πραγματικότητα, τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των εργαζομένων.

Αναφερόμαστε στο ιδιαίτερο πρόβλημα του ήδη υπηρετούντος προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας, πριν την έκδοση του Π.Δ. 23/2002, που με πρόσφατο έγγραφο του Υπουργείου σας καλείτε για προγραμματισμό εκπαίδευσης στις σχολές Τσοτυλίου του Ν. Κοζάνης και Κόνιτσας του Ν. Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, το ήδη υπηρετούν προσωπικό με την πλούσια εμπειρία και το αυτοδιοικητικό πνεύμα (υπηρετούν από 10-20 χρόνια) σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπισθούν με τους ίδιους όρους του νεοπροσλαμβανόμενου ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η Ομοσπονδία μας εξετάζει προς το παρόν και ενδεχόμενα ζητήματα νομιμότητας μιας εκπαίδευσης που οργανώνεται με ευθύνη άλλου φορέα, εκτός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έξω από το αυτοδιοικητικό πνεύμα και μάλιστα να υποχρεώνει αναδρομικά το υπηρετούν προσωπικό προ 10ετίας ή 20ετίας να εκπαιδευτεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από το χώρο της υπηρεσίας του. Δημιουργούνται από τα πράγματα για αυτό το προσωπικό έντονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Ακόμα, πέρα από αυτά τα προβλήματα, επί της ουσίας της παρεχόμενης εκπαίδευσης δεν έχουν να ωφεληθούν σημαντικά πράγματα ούτε οι ίδιοι ούτε η υπηρεσία τους. Ενδεχόμενα μια ταχύρυθμη εκπαίδευση 1 έως 2 μήνες σε δύο κύκλους θα μπορούσε με ευθύνη του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. να οργανωθεί σε επίπεδο Περιφέρειας σε όφελος και του προσωπικού και της υπηρεσίας.

Η Ομοσπονδία μας σας έχει εκφράσει και το αίτημα για μετάταξη αυτού του προσωπικού στις διοικητικές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. που υπηρετούν.

Κύριε Υπουργέ,

Πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα στο “αυτοδιοικητικό” πνεύμα της Δημοτικής Αστυνομίας ή στη “στρατιωτικοποίηση” της εκπαίδευσης και νοοτροπίας αυτού του ειδικού ένστολου προσωπικού.

Επίσης να προχωρήσετε στη νομοθετική ρύθμιση για μετάταξη των ήδη υπηρετούντων στη Δημοτική Αστυνομία πριν την έκδοση του Π.Δ. 23/2002 ή με νέο έγγραφο σας να προγραμματιστεί ταχύρυθμη επιμόρφωση αυτού του προσωπικού διάρκειας 1-2 μήνες κατά Περιφέρεια με ευθύνη του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

Σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και στα πλαίσια ενός ουσιαστικού διαλόγου μπορούμε από κοινού να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οι αγωνιστικές μας παρεμβάσεις θα είναι μονόδρομος.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Θέμης Μπαλασόπουλος
Μπάμπης Βορτελίνος