ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2007
Αρ. Πρωτ.: 336

Προς:
1.Υπουργό Εσωτερικών,
Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης
κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα
2.Υπουργό Εθνικής Παιδείας
και Θρησκευμάτων
κα Μαριέττα Γιαννάκου
Μητροπόλεως 15
101 85 – Αθήνα

Κοινοποίηση:
Πρόεδρο και Μέλη
του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Γ. Γενναδίου 8
106 78 – Αθήνα

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Κύριε Υπουργοί,

Μετά την ψήφιση του Ν. 3518/2006 άρθρο 73 παρ. 1, περ. α, όπου είναι υποχρεωτική η φοίτηση των παιδιών που συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών, στα Νηπιαγωγεία αρμοδιότητας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε για τη δημιουργία σειράς προβλημάτων στους Παιδικούς Σταθμούς, αρμοδιότητας Ο.Τ.Α. και κυρίως στο Παιδαγωγικό – Εκπαιδευτικό προσωπικό (Νηπιαγωγοί, Νηπιοβρεφοκόμοι κ.λ.π.) όπου σε ορισμένους απ’ αυτούς καταργούνται μέρος των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους και του γνωστικού αντικειμένου των σπουδών τους ως προς την νηπιακή ηλικία.

Το τελευταίο όμως διάστημα πληθώρα δημοσιευμάτων αλλά και υπό σύνταξη τροπολογία που κυκλοφόρησε αναφέρουν ότι θα δοθεί μεταβατική περίοδος εφαρμογής του Ν. 3518/2006 για το σχολικό έτος 2007 – 2008, για την λειτουργία νηπιακών τμημάτων στο χώρο των Παιδικών Σταθμών με όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας και στελέχωσης διαφορετικούς από αυτούς που ισχύουν μέχρι σήμερα στους Ο.Τ.Α.

Αυτόματα δηλαδή στους Παιδικούς Σταθμούς των Ο.Τ.Α. καταστρατηγείται ο Πρότυπος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας τους και εμπλέκεται το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όσον αφορά τις αργίες, την έναρξη και λήξη του σχολικού έτους, το πρόγραμμα κ.λ.π.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται διαφορετικό καθεστώς για τα παιδιά έως πέντε (5) χρονών και διαφορετικό για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών (τροφεία, σίτιση, ώρες παραμονής κ.λ.π.).

Όπως επίσης διαφορετικό καθεστώς εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού που στελεχώνουν επί σειρά ετών τους Παιδικούς Σταθμούς (ώρες εργασίας, ημέρες διακοπών, ιεραρχία προσωπικού, όξυνση των κλαδικών αντιθέσεων κ.λ.π.).

Όλα τα παραπάνω θα δημιουργήσουν οξύτατο πρόβλημα σε παιδιά, γονείς και εργαζόμενους γι’ αυτό άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να αποσυρθεί η ψήφιση της μεταβατικής αυτής διάταξης αφού όχι μόνο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στους Παιδικούς Σταθμούς, αρμοδιότητας των Ο.Τ.Α. με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Υπουργείου Παιδείας αφού μεθοδεύει την περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την εύρυθμη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών δημιουργώντας ανισότητες, διαφοροποιήσεις και συγκρούσεις που τελικά θα αποβούν σε βάρος των φιλοξενούμενων παιδιών.

Σε διαφορετική περίπτωση εάν και εφόσον ισχύσει η μεταβατική αυτή περίοδος για το σχολικό έτος 2007 – 2008 και για τους Παιδικούς Σταθμούς των Ο.Τ.Α. θα πρέπει να ισχύσει με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που λειτουργούν οι Παιδικοί Σταθμοί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους, όπως εξάλλου προβλέπεται και στην εισηγητική έκθεση και για τους Παιδικούς Σταθμούς της Βουλής.

Επί πλέον θα πρέπει να καλυφθεί το κόστος από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και η απόφαση που προβλέπεται να εκδοθεί θα πρέπει να υπογράφεται και από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι η τροπολογία αυτή έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα που υπάρχει στο χώρο της προσχολικής αγωγής λόγω της ύπαρξης σχολών με επικάλυψη στο γνωστικό αντικείμενο της νηπιακής ηλικίας και πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η καθιέρωση της Ενιαίας Εκπαίδευσης των Παιδαγωγών Προσχολικής ηλικίας με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων τους.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Καταχανάς