ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 31 Μαϊου 2006
Αρ. Πρωτ.:704

Προς:
Υπουργό Εσωτερικών,
Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα 

Κοινοποίηση:
1.
  Γενικό Γραμματέα
Υπουργείου Εσωτερικών,
Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
κ. Αθανάσιο Βεζυργιάννη
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα 

2.  Πρόεδρο και Μέλη
του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Γ. Γενναδίου 8
106 78 – Αθήνα

 

 

Κύριε Υπουργέ,

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., έχοντας υπόψη της την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, σχετικά με τα θέματα των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, και τη συμφωνία που έγινε στις 14 Απριλίου 2006 για σύσταση τριμερούς επιτροπής από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και την Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., εμμένει στην άποψή της σχετικά με τη σύνθεση και λειτουργία της επιτροπής.

Η άρνησή μας για τη συμμετοχή της Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α. δεν έχει την έννοια αντιδικίας ή διαφοράς απόψεων, ούτε σχετίζεται με τη στάση της κατά τη διάρκεια της απεργιακής μας κινητοποίησης. Σχετίζεται με την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, των συμφωνιών μας και της μη εκπροσώπησης από μέρους της προσωπικού Δημοσίου Δικαίου για το οποίο συζητάμε αλλά και με το γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας σύγχυσης στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το ποιες είναι οι θέσεις της εργατικής πλευράς.

Για τους παραπάνω λόγους και στο βαθμό που εμείνετε στις απόψεις σας, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., καταθέτει γραπτώς τις απόψεις της και είναι ανοιχτή σε τριμερείς (Υπουργείο Εσωτερικών, Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.) συναντήσεις, υπογραμμίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει αποφάσεις της επιτροπής με τη συμμετοχή της Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά η πρότασή μας για τα Β.Α.Ε. έχει ως εξής:

1.  Το μόνιμο προσωπικό των Ο.Τ.Α. Α' βαθμού, το οποίο προσλαμβάνεται ή διορίζεται από 1-1-2006 και απασχολείται:

α. Στην αποκομιδή, συγκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων, σε συνεργεία συντήρησης, επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών, καθώς και οι οδοκαθαριστές, εργάτες αφοδευτηρίων, ταφής – εκταφής νεκρών, καθαριστές οστών και σε οικοδομικές εργασίες που υπάγονται στην συνταξιοδοτική προστασία του Δημοσίου, δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, εφόσον έχουν συμπληρώσει οι μεν άνδρες το 58 ο έτος της ηλικίας τους οι δε γυναίκες το 53 ο έτος και έχουν συμπληρώσει δεκαπέντε (15) συντάξιμα έτη από τα οποία δώδεκα (12) έτη αποκλειστικά στις θέσεις αυτές και εκ των οποίων τρία (3) έτη, τουλάχιστον τα τελευταία δεκατρία (13) έτη πριν την συμπλήρωση του ανωτέρω ορίου ηλικίας.
Οι υπαγόμενοι στο καθεστώς αυτό, από του διορισμού τους ή της μονιμοποίησής τους υπόκειται στην καταβολή πρόσθετης ειδικής εισφοράς που ανέρχεται σε ποσοστό 4,3% επί του βασικού μισθού και του ποσού του επιδόματος ειδικής απασχόλησης (ανθυγιεινό). 

β. Ως οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων, λεωφορείων, πούλμαν, ανατρεπόμενων και βυτιοφόρων, ως χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών και ισοπεδωτικών μηχανημάτων, ως χειριστές αεροσφύρας, ως χειριστές μηχανικών σαρώθρων και γεωργικών ελκυστήρων, ως νυκτοφύλακες, ως μουσικοί πνευστών οργάνων, ως καθαριστές εσωτερικών χώρων, ως υδραυλικοί απασχολούμενοι αποκλειστικά με την εκτέλεση εγκαταστάσεων υγιεινής και θέρμανσης, ως ξυλουργοί, οι απασχολούμενοι στην τοποθέτηση υαλοπινάκων, ως χημικοί στο βιολογικό καθαρισμό, ως ηλεκτροτεχνίτες που οι απασχολούμενοι έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, ως εναερίτες ηλεκτρολόγοι, ως ηλεκτροτεχνίτες αυτοκινήτων, ως μάγειροι, βοηθοί μαγείρων, τραπεζοκόμοι, ως τεχνίτες και εργάτες αποχέτευσης και ύδρευσης, ως εργάτες σφαγείων, ως πλύντες, ως καμαρώτοι – καμαριέρες και ως τρίφτες στα δημοτικά λουτρά, ως καθαριστές – καθαρίστριες στα δημοτικά γυμναστήρια, κολυμβητήρια και γήπεδα, ως θερμαστές και λεβητοκαθαριστές, ως εργάτες καθαριότητας νεκροταφείων, οι απασχολούμενοι στην οδοποιΐα, στα άσφαλτα, ως εργάτες και τεχνίτες στην σήμανση οδών, ως εργάτες και τεχνίτες σωληνώσεων και σιδεροκατασκευών, ως εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο εφόσον έχουν συμπληρώσει οι μεν άνδρες το 60 ο έτος της ηλικίας τους, οι δε γυναίκες το 55 ο έτος και έχουν συμπληρώσει δεκαπέντε (15) συντάξιμα έτη από τα οποία δώδεκα (12) έτη αποκλειστικά στις θέσεις αυτές και εκ των οποίων τρία (3) έτη τουλάχιστον τα τελευταία δεκατρία (13) έτη πριν την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.
Οι υπαγόμενοι στο καθεστώς αυτό, από του διορισμού τους ή τη μονιμοποίησή τους υπόκειται στην καταβολή πρόσθετης ειδικής εισφοράς που ανέρχεται σε ποσοστό 2,2% επί του βασικού μισθού και του ποσού του επιδόματος ειδικής απασχόλησης (ανθυγιεινό). 

2.  Το προσωπικό που υπηρετεί στις ανωτέρω θέσεις από 8-4-1999 (ημερομηνία ισχύος του Ν.2703/1999) ως και την 31-12-2005 υπάγεται στις ανωτέρω διατάξεις και ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 59 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων και την καταβολή της ανωτέρω κατά περίπτωση πρόσθετης εισφοράς από τους ενδιαφερόμενους.

3.  Το προσωπικό που υπηρετεί στις ανωτέρω θέσεις πριν από τις 8-4-1999 υπάγεται στις ρυθμίσεις της παρ. 1 χωρίς την καταβολή της κατά περίπτωση πρόσθετης εισφοράς από τους ενδιαφερόμενους.
Σε περίπτωση που το πιο πάνω προσωπικό έχει αναγνωρίσει το χρόνο αυτόν με τις διατάξεις του Ν. 2703/1999, οι εισφορές που έχουν παρακρατηθεί μέχρι την ισχύ των νέων διατάξεων, επιστρέφονται στον ενδιαφερόμενο μη εφαρμοζόμενου του χρόνου παραγραφής για αξιώσεις από το Δημόσιο.

4.  Το προσωπικό που υπάγεται στις ανωτέρω ρυθμίσεις κατατάσσεται με εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο το 15 ο της κατηγορίας του και πλήρη σύνταξη δικαιούνται με συνολική υπηρεσία τριάντα (30) χρόνια.

5.  Το επίδομα ειδικής απασχόλησης (ανθυγιεινό) που καταβάλλεται στις ανωτέρω ειδικότητες υπολογίζεται στις συντάξιμες αποδοχές.

6.  Το προσωπικό που υπάγεται στις ανωτέρω ρυθμίσεις εφ' όσον δεν συνταξιοδοτείτε με τις πιο πάνω προϋποθέσεις αλλά κάνει χρήση των γενικών διατάξεων συνταξιοδότησης όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων δικαιούται προσαύξηση του ποσού της σύνταξης που ανέρχεται σε 0,35% για κάθε έτος ασφάλισης στο συγκεκριμένο καθεστώς.

7.  Την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων από τους Ο.Τ.Α. και την επιβολή κυρώσεων, όπου υπάρχει άρνηση ή πλημμελής εφαρμογή τους.

8.  Προγραμματισμός προσλήψεων Γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας.

9.  Την κωδικοποίηση των διατάξεων περί Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων.

10.  Βελτίωση των διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα με στόχο την πλήρη κάλυψη των εργαζομένων σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας.
Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας, η αναρρωτική άδεια είναι με αποδοχές, ανεξάρτητα από το χρόνο υπηρεσίας του εργαζόμενου.
Κατά το χρόνο της αναρρωτικής άδειας λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας δεν γίνεται περικοπή του κινήτρου απόδοσης, του επιδόματος ειδικής απασχόλησης καθώς και των μηνιαίων κατ' αποκοπή εξόδων κίνησης.
Επίσης, κατά το χρόνο της ανωτέρω αναρρωτικής άδειας, αν απαιτείται η λήψη φαρμάκων η χορήγησή τους γίνεται χωρίς συμμετοχή του εργαζόμενου.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι φανερό ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δίνεται λύση σ' ένα σοβαρό πρόβλημα που για πολλά χρόνια ταλαιπωρεί μεγάλη κατηγορία εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.
Για είκοσι (20) και πλέον χρόνια συνεχίζεται μια απαράδεκτη διάκριση σε βάρος μας με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή μας, την υγεία μας, το εισόδημά μας, στις Δημόσιες Υπηρεσίες.
Με τις προτάσεις μας δεν επιχειρείται η θεσμοθέτηση κάποιων προνομίων αλλά η εξάλειψη αδικιών και ανισοτήτων που υπάρχουν μέχρι σήμερα.

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

 

Ο Πρόεδρος

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας

Σπύρος Πολυζώης