ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2006
Αρ. Πρωτ.:361

Προς:
Συλλόγους – Μέλη
της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Συνάδελφοι,

Σας γνωρίζουμε ότι στο Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Α' – ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 57/15-3-2006 δημοσιεύθηκε ο Ν. 3448/2006 “Για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημοσίου τομέα και τη ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης” , αντίγραφο του οποίου σας στέλνουμε.

Με τις διατάξεις του ανωτέρω Νόμου ρυθμίζονται και θέματα προσωπικού Ο.Τ.Α. Α' βαθμού και συγκεκριμένα:

1.  Με το άρθρο 16 του ανωτέρω Νόμου προβλέπονται τα θέματα των αποσπάσεων και μετατάξεων του προσωπικού των Κ.Ε.Π. Επίσης όταν προκηρύσσονται θέσεις μόνιμου προσωπικού για τα Κ.Ε.Π., οι υποψήφιοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδειξης της γνώσης χειρισμού Η/Υ, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) μήνες απασχόλησης στα Κ.Ε.Π., καθώς και οι περιορισμοί που τίθενται από την παρ. 2 του άρθρου 2, του Ν. 3320/2005 δεν ισχύουν για προκήρυξη πλήρωση θέσεων των Κ.Ε.Π.

2.  Με το άρθρο 18 του ιδίου Νόμου, αντικαθίστανται οι διατάξεις του άρθρου 5, του Ν. 2839/2000, για πρόσληψη στο Δημόσιο τομέα συγγενούς αποβιώσαντος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση υπηρεσιακού καθήκοντος.

3.  Με την παρ. 3 του άρθρου 21 προστέθηκε εδάφιο στο τέλος του άρθρου 10 του Ν. 3320/2005 με το οποίο ορίζεται ότι ειδικά για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. Α' βαθμού και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών που υπηρετούν σε προβληματική περιοχή θα πρέπει η κατοικία που αγοράζουν ή ανεγείρουν να βρίσκεται στην περιοχή της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου ή της Κοινότητας ή του Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α. όπου υπηρετούν.

4.  Με το άρθρο 29 προβλέπεται σύσταση επιτροπής στο Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του προληπτικού ελέγχου. Η Ομοσπονδία μας, παρότι απαίτησε και πίεσε να μετέχει και εκπρόσωπος της, στην επιτροπή αυτή, εν τούτοις δεν έγινε δεκτό, γι' αυτό ότι προβλήματα, που αφορούν τους εργαζόμενους, ανακύπτουν από τον προληπτικό έλεγχο, να υποβάλλονται στην Ομοσπονδία μας προκειμένου να τα προωθούμε και να τα παρακολουθούμε για την αντιμετώπιση τους.

5.  Με την παρ. 8 του άρθρου 29, ερμηνεύεται η παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν. 3274/2004 για τον μη καταλογισμό δαπανών που έγιναν μέχρι 31-12-2003.

6.  Με την παρ. 1 του άρθρου 30 καταργείται η παρ. 7 του άρθρου 27 του Ν. 3013/2002 που προβλέπει το ποσοστό πρόσληψης γυναικών στην Δημοτική Αστυνομία.

7.  Με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου, ρυθμίζεται το θέμα του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας που είχαν δικαιωθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Το προσωπικό αυτό διορίζεται σε κενές οργανικές θέσεις και αν δεν υπάρχουν σε προσωποπαγείς έως όταν κενωθούν ή συστηθούν αντίστοιχες οργανικές. Ο διορισμός γίνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών.

Σε περίπτωση που ανασυντάχθηκαν οι πίνακες πρόσληψης ένστολου προσωπικού και είχε ως συνέπεια απόλυση ήδη υπηρετούντος υπαλλήλου, ο απολυθείς δημοτικός αστυνόμος αναδιορίζεται, ύστερα από αίτηση του, σε κενή οργανική θέση ή σε προσωποπαγή , έως ότου κενωθεί αντίστοιχη οργανική. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας, τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του Νόμου αυτού (15-3-2006).

Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας που διορίζεται με τις διατάξεις αυτές, μπορεί μετά από αίτηση του να μεταταγεί σε υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας άλλου Δήμου, εφόσον υπάρχει αντίστοιχη κενή οργανική θέση και σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου στον οποίο επιθυμεί να μεταταγεί. Η απόφαση για τη μετάταξη εκδίδεται από το αρμόδιο για το διορισμό όργανο (Δήμαρχο) στον οποίο μετατάσσεται ο υπάλληλος και δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

8.  Με το άρθρο 31 του Νόμου αυτού προστέθηκε άρθρο 203 Α στον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα. Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, προβλέπεται η συγχώνευση Δημοτικών ή Κοινοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, συναφούς σκοπού καθώς και η συγχώνευση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου με Ιδρύματα, εφόσον επιδιώκουν τον ίδιο ή παρεμφερή κοινωφελή σκοπό.

Οι συγχωνεύσεις αυτές γίνονται ύστερα από απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας , που εκδίδεται ύστερα από απόφαση του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου και δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ειδικότερα:

Α. Όταν συγχωνεύονται Ν.Π.Δ.Δ., συναφούς σκοπού, με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου καθορίζονται οι αναγκαίες θέσεις του προσωπικού που υπηρετεί στα Ν.Π.Δ.Δ., οι οποίες μεταφέρονται αυτοδίκαια στο νέο Ν.Π.Δ.Δ. Αν τυχόν πλεονάζουν θέσεις μεταφέρονται με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου στον οικείο Δήμο ή Κοινότητα. Στις θέσεις αυτές με την ίδια απόφαση του οικείου συμβουλίου εντάσσεται αυτοδίκαια το προσωπικό με την ίδια σχέση εργασίας που υπηρετούσε στα συγχωνευόμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Το προσωπικό των συγχωνευθέντων Ν.Π.Δ.Δ. είτε μεταφέρεται στο νέο Ν.Π.Δ.Δ. είτε στον οικείο Δήμο ή Κοινότητα δύναται να διατηρήσει το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς κύριας, επικουρικής ασφάλισης πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης που είχε πριν την μεταφορά του , αφού υποβάλλουν ανέκκλητη δήλωση στον φορέα που μεταφέρθηκαν μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) μηνών από την έκδοση της πράξης μεταφοράς (παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν. 3408/2005) Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Α' – ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 272/4-11-2005).

Β. Όταν συγχωνεύονται Ν.Π.Δ.Δ. με Ιδρύματα, οι θέσεις των απορροφώμενων Ν.Π.Δ.Δ. μεταφέρονται αυτοδίκαια στα Ιδρύματα και εντάσσονται στον Ο.Ε.Υ. του Ιδρύματος.

Η ένταξη γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος στις αντίστοιχες θέσεις που μεταφέρθηκαν με την ίδια σχέση εργασίας, στον ίδιο κλάδο ή ειδικότητα.

Οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν.3408/2005 (Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Α' – ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 272/4-11-2005) εφαρμόζονται και για το ανωτέρω προσωπικό των απορροφημένων Ν.Π.Δ.Δ. και η ανέκκλητη δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) μηνών από την έκδοση της πράξης ένταξης του Διοικητικού Συμβουλίου.

9.  Τέλος με την παρ. 1 του άρθρου 33, τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 20 του Ν. 2190/1994 όπως αυτή είχε συμπληρωθεί με την παρ. 6 του άρθρου 2 του Ν. 2349/1995 και προστίθεται η φράση ότι και σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης λήψης προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων λόγω σοβαρής απειλής της δημόσιας υγείας, και έτσι όταν υπάρχει η άμεση αυτή ανάγκη μπορεί να προσλαμβάνεται προσωπικό με την διαδικασία του άρθρου 20 του Ν. 2190/1994.

Τα ανωτέρω να ενημερώσετε τους ενδιαφερόμενους και να τα κοινοποιήσετε στις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Μπάμπης Βορτελίνος