ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2006
Αρ. Πρωτ.:47

Προς:
Συλλόγους – Μέλη
της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.


Συνάδελφοι,

Όπως σας είναι γνωστό, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μας συμμετείχαν στην Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών για τη σύνταξη του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.

Οι εκπρόσωποι μας, προσπάθησαν μέσα από τις διατάξεις του ανωτέρω Κώδικα να ρυθμίσουν και ορισμένα θέματα που αφορούσαν το προσωπικό των Ο.Τ.Α.

Πλην όμως παρά την προσπάθεια τους δεν κατάφεραν να συμπεριληφθεί διάταξη: “Ότι οι υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. δεν ευθύνονται για την εκτέλεση των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων και της Δημαρχιακής Επιτροπής εφόσον αυτές δεν έχουν ανασταλεί, ανακληθεί και ότι δεν “θεωρούνται υπόλογοι κατά την έννοια του άρθρου 25 του Π.Δ. 774/1980, όπως ισχύει και σε βάρος τους επιτρέπεται καταλογισμός μόνο για δόλο ή βαριά αμέλεια”, παρά ότι οι ανωτέρω ρυθμίσεις έχουν προβλεφθεί για το Δήμαρχο και Πρόεδρο Κοινότητας.

Η διαφωνία μας έχει καταγραφεί στα πρακτικά .

Πλην όμως ο Πρόεδρος της Επιτροπής – Γενικός Γραμματέας κ. Αθ. Βεζυργιάννης – δήλωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύεται ότι οι ανωτέρω προτάσεις θα συμπεριληφθούν στον Κώδικα Καταστάσεως Προσωπικού Ο.Τ.Α. που σύντομα θα αρχίσουν οι συνεδριάσεις της σχετικής Επιτροπής για τη σύνταξη του.

Ύστερα από τα ανωτέρω και μέχρι να γίνει ρύθμιση και για τους υπαλλήλους σας καλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας και κυρίως αυτούς που εργάζονται στις Οικονομικές υπηρεσίες , ότι όταν θεωρούν πως απόφαση Δημοτικού, Κοινοτικού Συμβουλίου ή Δημαρχιακής Επιτροπής είναι παράνομη, δεν θα πρέπει να την εκτελούν και να διαφωνούν εγγράφως και σε περίπτωση που διαταχθούν εγγράφως να την εκτελέσουν, θα την εκτελέσουν και θα αναφέρουν αρμοδίως.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με την με αρ. πρωτ.: 2543/12–5–2004 εγκύκλιο του (30) προς τις Περιφέρειες του Κράτους , έχει επισημάνει ότι, προκειμένου να αποφεύγεται η δημιουργία σύγχυσης περί την νομιμότητας ή μη των πράξεων των συλλογικών οργάνων των Ο.Τ.Α., οι Περιφέρειες θα πρέπει να εκδίδουν πράξη διαπιστωτικού χαρακτήρα, για όσες από τις ανωτέρω αποφάσεις κρίνεται ότι δεν συντρέχει λόγος παραπομπής τους στην Επιτροπή του άρθρου 177, παρ.2, του Π.Δ. 410/1995 και να κοινοποιείται στον οικείο Ο.Τ.Α.

Μετά τα ανωτέρω οφείλουν οι υπάλληλοι πριν εκτελέσουν αποφάσεις των Συλλογικών οργάνων να ζητούν το “νομίμως ελήφθη” από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.

 

 


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Θ. Μπαλασόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Μπάμπης Βορτελίνος