Αθήνα, 25 Ioυνίου 1992

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

Τα περιφερειακά συμβούλια της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. συνιστώνται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβαθμίων οργανώσεων, μελών της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α., που λειτουργούν μέσα στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Περιφερειακά συμβούλια μπορούν να συσταθούν όσα και οι αντίστοιχες διοικητικές περιφέρειες.
Η έδρα του περιφερειακού συμβουλίου είναι αυτή της περιφέρειας.
Τα περιφερειακά συμβούλια εκφράζουν τις θέσεις της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. στο συγκεκριμένο χώρο. Συντονίζουν τις ενέργειες των συνδικαλιστικών οργανώσεων της περιφέρειας και μπορούν να παρεμβαίνουν σε τοπικού ενδιαφέροντος ζητήματα.

Φροντίζουν για την καλύτερη μεταβίβαση των αποφάσεων της Ομοσπονδίας στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της περιφέρειας και μέσω αυτών στους εργαζόμενους, βοηθώντας στη διακίνηση της πάσης μορφής έντυπου υλικού.

Διοργανώνουν συγκεντρώσεις, συσκέψεις και άλλες πρόσφορες εκδηλώσεις για την ανάπτυξη και προώθηση των θέσεων της Ομοσπονδίας στους εργαζόμενους και στη κοινή γνώμη.
Εκπροσωπούν την Ομοσπονδία, ύστερα από εξουσιοδότηση της, στις διάφορες εκδηλώσεις της περιφέρειας, εκφράζοντας προς τούτο τις θέσεις της.

Παίρνουν θέσεις σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος στα πλαίσια των αποφάσεων της Ομοσπονδίας.
Για κάθε ενέργειά τους ενημερώνουν τη Ομοσπονδία από την οποία και μπορούν να ζητούν κάθε είδους στήριξη για την επίτευξη του σκοπού και των στόχων τους.

Η συνέλευση των αντιπροσώπων του περιφερειακού συμβουλίου είναι το ανώτερο όργανο της περιφέρειας και αποτελείται από όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των αντιστοίχων συλλόγων, μελών του περιφερειακού συμβουλίου.
Στη συνέλευση των περιφερειακών συμβουλίων συμμετέχουν με πλήρη δικαιώματα και οι Γενικοί Σύμβουλοι της Ομοσπονδίας που έχουν εκλεγεί στην εν λόγω περιφέρεια.

Η συνέλευση των αντιπροσώπων του Περιφερειακού συμβουλίου εκλέγει τη διοικούσα επιτροπή της που είναι 5μελής με διετή θητεία.
Η συνέλευση συνέρχεται τακτικά κάθε χρόνο έκτακτα δε αν το αποφασίσει η διοικούσα επιτροπή ή το ζητήσει το ? των μελών της. Η συνέλευση συζητά επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίσταται το μισό συν ένα των αντιπροσώπων, αποφασίζει δε με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.
Στη συνέλευση προεδρεύει ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής.

Η συνέλευση των αντιπροσώπων, μετά από εισήγηση της διοικούσας επιτροπής καθορίζει την οικονομική εισφορά των συλλόγων μελών προς το περιφερειακό συμβούλιο.
Η εκλογή της διοικούσας επιτροπής γίνεται ανά διετία ενώπιον τριμελούς εφορευτικής επιτροπής και με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Η διοικούσα επιτροπή εκλέγει μεταξύ της τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Γραμματέα και τον Υπεύθυνο Οικονομικού.
Ο Πρόεδρος, προεδρεύει της Δ.Ε. και συντονίζει τη δράση της, αναπληρούμενος από τον Αντιπρόεδρο.

Η Δ.Ε. συνεδριάζει μια φορά το δίμηνο και έκτακτα όταν υπάρχει για τούτο λόγος, βρίσκεται δε σε απαρτία όταν παρίσταται το μισό συν ένα των μελών της.
Η Εκτελεστική Επιτροπή μπορεί να καλεί σε συνεδρίαση με απόφαση της τη Δ.Ε. του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Νώντας Λαμπρακάκης