ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2006
Αρ. Πρωτ.: 1005

Προς:
Συλλόγους - Μέλη της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006

 

Συνάδελφοι,

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. που συνεδρίασε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2006 με θέμα την πορεία των αιτημάτων του κλάδου, εκτίμησε ότι η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική πλήττει ιδιαίτερα τα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα, με το κύμα ακρίβειας σ΄ όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τις αυξήσεις στα τιμολόγια των πρώην Δ.Ε.Κ.Ο., την άμεση και έμμεση φορολογία κλπ.

Η κυβέρνηση στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, συνεχίζει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία, ακόμη και κερδοφόρων επιχειρήσεων, όπως ο Ο.Τ.Ε., η Εμπορική Τράπεζα κλπ. Στους Ο.Τ.Α., με το νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα, που ψήφισε στις αρχές του καλοκαιριού, εισάγονται οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ),μέσω των οποίων θέλουν να εκχωρήσουν υπηρεσίες σε ιδιώτες,διευρύνονται οι δυνατότητες μετατροπής πολλών Δημοτικών-Δημοσίων Υπηρεσιών σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με αρνητικές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις, το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις μετά τις εκλογές του προσωπικού τους και στον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση, για την ικανοποίηση της εκλογικής της πελατείας και την εξυπηρέτηση της ανάλογης πελατείας των Δημοτικών Αρχών,ιδιαίτερα των φιλικά προσκείμενων σ’ αυτή, ενέκρινε την πρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων, με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και ιδιαίτερα έργου, που είναι έξω απ’ τις διαδικασίες του Α.Σ.Ε.Π.,δημιουργώντας νέα στρατιά συμβασιούχων και επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των Ο.Τ.Α., οι οποίοι είναι σε οικονομική κατάρρευση και για να λειτουργήσουν μετά τις εκλογές θα επιβάλλουν νέες υπέρογκες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τους τέλη και στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων.

Η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τις τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων οι οποίες δικαιώνουν εργαζόμενουςπου προσφεύγουν για τη μετατροπή των εργασιακών τους σχέσεων σε Αορίστου Χρόνου. Έτσι, έχουμε εργαζόμενους που δουλεύουν και δεν πληρώνονται,με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά και εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. Ενώ είχε δεσμευτεί για την επέκταση του θεσμού των Β.Α.Ε., πέρασαν πέντε (5) μήνες από τη λήξη της μεγάλης απεργίας του Απρίλη και δεν έκανε τίποτα,ενώ φοβούμενη νέες κινητοποιήσεις την ίδια μέρα που συνεδρίαζε το Γενικό Συμβούλιο έστειλε έγγραφο, όπου αφήνει απ΄ έξω πολλές ειδικότητες και δεν απαντά στους όρους και τη διαδικασία ένταξης του προσωπικού, στον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών κλπ, ζητήματα που είναι κομβικά για την Ομοσπονδία μας.

Η κυβέρνηση επικαλείταιτην επιχειρηματολογία της προηγούμενης και αρνείται να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα για την καταβολή των αναδρομικών του πριμ παραγωγικότητας στους εργαζόμενους των Ν.Π.Δ.Δ., που την περίοδο 1990 – 1996, υπηρετούσαν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και σήμερα υπηρετούν στους Ο.Τ.Α. μετά από την υποχρεωτική μεταφορά τους, ενώ χρησιμοποίησε εκβιαστικές μεθόδους, παρακάπτοντας τις νομικές προβλέψεις, για να αποτρέψει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.

Το Γενικό Συμβούλιο έχοντας υπόψη τα παραπάνω και το γεγονός ότι βρισκόμαστε λιγότερο από ένα μήνα από τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, αποφάσισε.

1. Την προκήρυξη Πανελλαδικής στάσης εργασίας για την ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006 από τις 11.30 πρωί έως τη λήξη του ωραρίου και τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που γίνονται τη ίδια μέρα, από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, , με αίτημα τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, τη μη τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος κλπ.
Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι καλούνται στις 12.00 το μεσημέρι σε προσυγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών(Σταδίου 27 – Αθήνα), όπου θα επιδιωχθεί και συνάντηση με την πολιτική του ηγεσία για τα αιτήματά μας.

2. Την εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για προκήρυξη στάσεων εργασίας, 24ωρης απεργίας και αποχής από τις εκλογικές εργασίες, ανάλογα με τις εξελίξεις.

3. Λόγω τις άρνησης του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου να συναντήσει το Προεδρείο της Ομοσπονδίας, το Γενικό Συμβούλιο καλεί όλους τους συλλόγους να οργανώνουν τη «θερμή του υποδοχή», σ’ όποια περιφέρεια και αν εμφανίζεται.

4. Τη σύγκληση αρχές Νοεμβρίου του Γενικού Συμβουλίου, όπου θα συζητήσει το πρόγραμμα διεκδικήσεων του κλάδου.Την ίδια περίοδο η Εκτελεστική Επιτροπή θα επιδιώξει συναντήσεις με την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., με στόχο τον περιορισμό και την κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων, την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού τους με την ένταξή τους στους Δήμους, τη δυνατότητα μετάταξή τους σε άλλους Δήμους καθώς και την επέκταση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

 

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.