ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2006
Αρ. Πρωτ.:851

Προς:
Συλλόγους - Μέλη της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.

 

 

 

Συνάδελφοι,

Αμέσως μετά το 35 ο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α., που έγινε όπως είναι γνωστό το Μάιο του 2006 και ενώ είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια επίλυσης σημαντικών προβλημάτων που τέθηκαν και από την τελευταία μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, όπως τα Β.Α.Ε., οι κλαδικές αυξήσεις και η επέκταση της Σ.Σ.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και στους εργαζόμενους των Δημοτικών Επιχειρήσεων, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδίας προβλήματα και δυσλειτουργίες στην εκπλήρωση του θεσμοθετημένου έργου της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, η ηγεσία της συνδικαλιστικής παράταξης Δ.Α.Σ. - Ο.Τ.Α.,
δήλωσε ότι με όποια απόφαση των οργάνων της Ομοσπονδίας διαφωνεί, δεν θα την υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας από την οποία προέρχεται.
Παράλληλα, η Δ.Α.Κ.Ε. - Ο.Τ.Α., μέλος της οποίας αποτελεί ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, δήλωσε ότι θα λειτουργεί με βάση το καταστατικό και θα υπογράφει μόνο στην περίπτωση που απουσιάζει ο Γενικός Γραμματέας.
Η κατάσταση αυτή όπως είναι φανερό οδήγησε στο μπλοκάρισμα των αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής , με αποτέλεσμα να τεθεί στη διάθεση της, η παραίτηση των μελών της Π.Α.Σ.Κ.Ε. - Ο.Τ.Α. που συμμετέχουν στο Προεδρείο (Πρόεδρος, Ταμίας, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων).

Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση στη διοίκηση της Ομοσπονδίας
και να υπάρξει σεβασμός στις διατάξεις του καταστατικού, έγιναν συναντήσεις και επανειλημμένες διαβουλεύσεις μεταξύ του Προεδρείου της, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό στις 12 Ιουλίου 2006 συνεδρίασε εκτάκτως το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.
Το Γενικό Συμβούλιο εκτίμησε ότι η παράταση της κρίσης υπονομεύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της Ομοσπονδίας απέναντι στην κυβέρνηση , η οποία την εκμεταλλεύεται, σε μια κρίσιμη μάλιστα φάση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της απέναντι στο κλάδο.
Κάλεσε όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν απέναντι στις δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. όλης της χώρας.
Τόνισε ότι είναι ψευδή και ανυπόστατα τα δημοσιεύματα που γράφτηκαν σε πρωινή εφημερίδα, περί προσπάθειας "εκπαραθύρωσης του Γενικού Γραμματέα συνδικαλιστή του Π.Α.Μ.Ε. από την Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α., κ.λ.π.", ότι είναι προϊόντα φαντασίας αυτών που τα αναγράφουν και μύχιες προθέσεις όσων θέλουν τη διάσπαση της ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τέλος, το Γενικό Συμβούλιο έδωσε εντολή στην Εκτελεστική Επιτροπή να μην προχωρήσει στη λήψη άμεσα κάποιων καταστατικών μέτρων , δίνοντας το περιθώριο , μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του το Σεπτέμβριο, στην ηγεσία της συγκεκριμένης παράταξης να διευκολύνει τη λειτουργία των οργάνων της Ομοσπονδίας, όπως παρά τις διαφορές, γίνονταν μέχρι σήμερα.

Συνάδελφοι,

Όπως σας είναι γνωστό το Προεδρείο τόσο του Γενικού Συμβουλίου όσο της Εκτελεστικής Επιτροπής έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο του αντιπροσωπευτικού-αναλογικού, σύμφωνα με την εκλογική δύναμη της κάθε συνδικαλιστικής παράταξης.
Η συμμετοχή στο αντιπροσωπευτικό-αναλογικό προεδρείο δεν συνεπάγεται ότι υπάρχει προγραμματική συμφωνία αλλά η λήψη αποφάσεων και λειτουργία της Ομοσπονδίας γίνεται με βάση την αρχή της δημοκρατικής πλειοψηφίας και των διατάξεων του καταστατικού.

Το προεδρείο εκτός από δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις και μέσα σε αυτές είναι η εφαρμογή και προώθηση των αποφάσεων των οργάνων της Ομοσπονδίας .
Άλλωστε η εφαρμογή των αποφάσεων και η υπογραφή των σχετικών εγγράφων δεν συνεπάγεται ότι έχει και τη σύμφωνη γνώμη αυτών που υπογράφουν.
Έχουν όλοι το δικαίωμα να εκφράσουν τις διαφωνίες και αντιρρήσεις τους είτε δηλώνοντας το στις διαδικασίες των οργάνων της Ομοσπονδίας ή ενημερώνοντας με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α.

Αποτελεί αναφαίρετο Δημοκρατικό δικαίωμα η πολιτικοσυνδικαλιστική αντιπαράθεση και η διατύπωση των απόψεων όλων των δυνάμεων της Ομοσπονδίας, για να γίνονται γνωστές πέρα από τις αποφάσεις των Οργάνων και οι απόψεις των παρατάξεων .
Για το σκοπό αυτό εκτός από τη χρήση των τεχνικών μέσων που διαθέτει η Ομοσπονδία, οι παρατάξεις έχουν βήμα και στην ιστοσελίδα της.
Είναι θεμιτό επίσης η κάθε δύναμη να αγωνίζεται για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε όφελος της.

Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα, με τις ενέργειες του, να οδηγεί σε διάσπαση τους εργαζόμενους και για το λόγο αυτό το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. πιστεύει ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα παραταξιακής τοποθέτησης, θα αντιταχθούν σε τέτοιου είδους οργανωτικές μεθοδεύσεις, που σε τελευταία ανάλυση διευκολύνουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας και είναι σε βάρος των συμφερόντων του κλάδου και των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.