ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2006
Αρ. Πρωτ.:742

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. είναι αντίθετο με την απόφαση της κυβέρνησης για αλλαγή του ωραρίου εργασίας των Δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.

Το προτεινόμενο ωράριο για 7.30 - 15.00 και 9.00 - 16.30, δεν απαντά σε καμιά ανάγκη λειτουργίας του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Απεναντίας ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας στο Δημόσιο και οδηγεί στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Παράλληλα θα επιβαρυνθεί το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, ενώ θα δημιουργηθούν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, ιδιαίτερα στις μητέρες, πολύ περισσότερο που στη χώρα μας δεν υπάρχουν οι αναγκαίες κοινωνικές δομές στήριξης της οικογένειας και της εργαζόμενης μητέρας.

Με την τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α . θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα, καθώς δεν θα λάβει υπόψη την ιδιαιτερότητα των παρεχομένων υπηρεσιών (Παιδικοί Σταθμοί, Κ.Α.Π.Η., Νεκροταφεία, Πράσινο, Οδοποιΐα, Καθαριότητα κλπ.) των Ο.Τ.Α. και το γεγονός ότι οι πολίτες στην Περιφέρεια εξυπηρετούνται τις πρωινές ώρες.

Με τις αλλαγές αυτές θα επιβαρυνθεί καταλυτικά το ατμοσφαιρικό περιβάλλον της Αθήνας σύμφωνα με μελέτη του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε . και δεν θα προσφέρει τίποτε στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά να επιλύσει τα προβλήματα των Δημοσίων υπηρεσιών που ταλαιπωρούν τον πολίτη, πρέπει θαρραλέα να προχωρήσει στην πάταξη της γραφειοκρατίας και πολυνομίας, των φαινομένων διαφθοράς και να πάρει μέτρα οικονομικής στήριξης και εκσυγχρονισμού των Δημοσίων υπηρεσιών, κατάργησης των πελατειακών σχέσεων και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. προτείνει τη λειτουργία ενιαίου ωραρίου 7.30 - 15.00 για χειμώνα- καλοκαίρι, ενώ για τις υπηρεσίες που λόγω της φύσης τους, λειτουργούν επί 12ώρου - 24ώρου βάσεως ή όλες τις ημέρες το μήνα, οι ώρες που θα εργάζονται, να αποτελεί προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δημοτικών αρχών και των οικείων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.