ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2006
Αρ. Πρωτ.: 1388

Προς:
Συλλόγους – Μέλη
της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

 

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ


Συνάδελφοι,

Σας γνωρίζουμε ότι στο (Φ.Ε.Κ. - ΤΕΥΧΟΣ Α΄ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 272/21-12-2006) δημοσιεύθηκε ο Ν. 3518/2006 “Αναδιάρθρωση των κλάδων του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) και ρύθμιση άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας”.
Στις διατάξεις του ανωτέρω Νόμου συμπεριλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού.

Συγκεκριμένα:

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 56, ρυθμίστηκε το θέμα που εκκρεμούσε για το εφάπαξ βοήθημα των υπαλλήλων που υπηρετούσαν σε φορείς Κοινωνικής Πρόνοιας οι οποίοι καταργήθηκαν και το προσωπικό μεταφέρθηκε ή μετατάγει σε οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις των υπηρεσιών που αναφέρονται στο Ν. 3106/2003.
Έτσι με την παρ. 1α, οι υπάλληλοι που υπηρετούσαν στον πρώην Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (Ε.Ο.Π.) και στο Κέντρο Βρεφών “Μητέρα” και έχουν μεταφερθεί στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού, θα λαμβάνουν κατά το χρόνο της συνταξιοδότησης τους αναλογία αποζημίωσης για όσα χρόνια υπηρετούσαν στους Οργανισμούς αυτούς, η οποία θα είναι ίση με το εφάπαξ βοήθημα του Ν.103/1975, όπως είχε διαμορφωθεί κατά το χρόνο της μετάταξης τους.
Με την παρ. 1β, οι υπάλληλοι που υπηρετούσαν στα πρώην Ιδρύματα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθηνών (Ι.Β.Σ.Α.), Θεσσαλονίκης (Ι.Β.Σ.Θ.) και Λάρισας ( Ι.Β.Σ.Λ.) και έχουν μεταφερθεί στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού, λαμβάνουν αναλογία αποζημίωσης σύμφωνα με το άρθρο 1 της Σ.Σ.Ε. των εργαζομένων στον Ι.Β.Σ.Α., έτους 1999, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί κατά το χρόνο της μετάταξης τους.
Τα ποσά που αφορούν στην δαπάνη για την καταβολή των ανωτέρω αποζημιώσεων καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Με την παρ. 2 του ανωτέρω άρθρου, οι μόνιμοι υπάλληλοι που υπηρετούσαν στο πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α. και μετατάγησαν ή μεταφέρθηκαν στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού και είχαν καταβάλει εισφορές στο καθεστώς του Ν.103/1975 για εφάπαξ βοήθημα, διατηρούν το δικαίωμα για τη λήψη του βοηθήματος αυτού από το φορέα που υπηρετούν κατά το χρόνο της συνταξιοδότησης τους.
Τα ποσά του βοηθήματος που αναλογούν στις καταβληθείσες εισφορές
στον τηρούμενο από το Π.Ι.Κ.Π.Α. ειδικό λογαριασμό του Ν.103/1975 για το χρόνο υπηρεσίας πριν από τη μετάταξη καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η επί πλέον δαπάνη για την καταβολή των βοηθημάτων αυτών καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών.
Με την παρ. 3, προβλέπεται ότι με κ.υ.α.
των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθορίζεται το ύψος της κατ΄ έτος δαπάνης για το προσωπικό της παρ. 1, ύστερα από οικονομική μελέτη της Διεύθυνσης Αναλογιστικών Μελετών του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στο τέλος κάθε έτους ανάλογα με το αριθμό των αποχωρούντων υπαλλήλων.
Με όμοια απόφαση καθορίζεται ο τρόπος της απόδοσης των παραπάνω ποσών των παρ. 1 και 2, στους οικείους φορείς που υπηρετούν σήμερα οι υπάλληλοι, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Με την παρ. 4, προβλέπεται ότι τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για όσους από τις παραπάνω κατηγορίες υπαλλήλων συνταξιοδοτήθηκαν
μετά την μεταφορά ή τη μετάταξη τους και μέχρι τη δημοσίευση του Νόμου αυτού.
Με την παρ. 5, προβλέπεται ότι οι με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου υπάλληλοι των ανωτέρω περιπτώσεων που έχουν μεταφερθεί και μονιμοποιηθεί και οι οποίοι επέλεξαν το παλαιό ασφαλιστικό καθεστώς, λαμβάνουν για το χρόνο της νέας υπηρεσίας αναλογία αποζημίωσης του άρθρου 55 του Π.Δ. 410/1988.
Οι υπάλληλοι που επιλέγουν το ασφαλιστικό καθεστώς της νέας υπηρεσίας,
ο προηγούμενος χρόνος υπηρεσίας λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη θεμελίωση του δικαιώματος εφάπαξ βοηθήματος.
Τέλος με την παρ. 6, καταργούνται τα εδάφια του άρθρου 8 του Ν. 3106/2003 που αναφέρονται στην αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας, για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.103/1975.

2. Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 58 ρυθμίστηκε η μεταφορά του εξειδικευμένου αποθεματικού που είχε σχηματισθεί από τις κρατήσεις του Ν. 103/1975 που έγιναν στις αποδοχές των υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούσαν πριν την έναρξη ισχύος του Ν. 3274/2004 ως μόνιμοι υπάλληλοι της πρώην επιτροπής Δημοσίων Κήπων και Δενδροστοιχιών, οι οποίοι υπήγοντο στο καθεστώς του Ν. 103/1975 και αυτοδίκαια μετατάχθηκαν στο Δήμο Αθηναίων.

3. Με την παρ. 1 του άρθρου 59 προβλέφθηκε ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι των Ν.Π.Δ.Δ., των Συνδέσμων Ο.Τ.Α. και το προσωπικό των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος που για κύρια σύνταξη υπάγονται στο Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ., με την συνταξιοδότηση τους από το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους παραμένουν στην Υγειονομική περίθαλψη του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ., και εξαιρούνται από την ασφάλιση του κλάδου ασθενείας του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.
Το Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. υποχρεούται να παρακρατεί από το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης, τις εισφορές συνταξιούχου και προστατευόμενων μελών και να τις αποδίδει στο Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.,
μαζί με την βαρύνουσα το ίδρυμα εισφορά συνταξιούχων σε ποσοστό 6% επί του ποσού της καταβαλλόμενης σύνταξης.
Η διάταξη αυτή αρχίζει να εφαρμόζεται την πρώτη του επόμενου μήνα μετά τη δημοσίευση του Νόμου αυτού, δηλαδή από την 1-1-2007.
Με την παρ. 2 ρυθμίζεται η Υγειονομική περίθαλψη των υπαλλήλων κατά το χρόνο της άδειας άνευ αποδοχών που λαμβάνουν για ανατροφή τέκνων με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα. Ο υπάλληλος
κατά την διάρκεια της άδειας αυτής, εφόσον επιλέξει μπορεί να συνεχίσει την ασφάλιση του για Υγειονομική περίθαλψη στον φορέα του (Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.) αφού καταβάλλει ο ίδιος την προβλεπόμενη εισφορά. Η εισφορά του κλάδου ασθενείας υπολογίζεται στις πλήρεις αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν από τη λήψη της άδειας και αποδίδεται από τον υπάλληλο στο Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. στο τέλος κάθε ημερολογιακού τριμήνου.
Οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 59, ισχύουν και για το προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και οι εισφορές που αναλογούν αποδίδονται στο Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ.

Τα ανωτέρω παρακαλούμε να τα γνωστοποιήσετε στα μέλη σας, καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Καταχανάς