ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2003
Αρ. Πρωτ.: 1382


Προς:
Συλλόγους – Μέλη
της Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α.

Συνάδελφοι,

Η Π.Ο.Ε.–Ο.Τ.Α. συνεχίζει τον αγώνα της για την προάσπιση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν θα παραιτηθεί από αυτόν, ζητώντας την κατάργηση του Νόμου 3174/2003 περί «μερικής απασχόλησης και υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα» που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση.

Ένας Νόμος, που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α., αλλά και στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Κι αυτό γιατί, η εφαρμογή του Νόμου :

Φαλκιδεύει το συνταγματικό δικαίωμα της μονιμότητας στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. αφού πάγιες και διαρκείς ανάγκες αντί να καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό παραπέμπονται για κάλυψη από εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Υποβαθμίζει τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων σήμερα στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση δεν θα καλύπτονται από τα Ταμεία των Δ.Υ. με αποτέλεσμα τα Ταμεία να οδηγηθούν σε διάλυση, λόγω μη ύπαρξης νέων πόρων.
Εντείνει τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες. Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση μπορεί να μην υπολογίζονται στους άνεργους και αυτός να είναι ο πραγματικός στόχος, αλλά με τις πενιχρές αποδοχές τους θα αυξήσουν το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ενισχύει τα φαινόμενα των πελατειακών σχέσεων. Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση θα προσλαμβάνονται εκτός Α.Σ.Ε.Π. με διαβλητά κριτήρια και θα αποτελέσουν το βασικό χώρο για την απόκτηση εκλογικής πελατείας και της συνεχούς πολιτικής ομηρίας. Πόσο μάλλον εν όψει και της προεκλογικής περιόδου.
Οδηγεί στην αύξηση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων αφού η παραπάνω κατηγορία μισθωτών θα έχει μειωμένες αποδοχές και μειωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τα κοινωνικά αγαθά που παρέχονται στους πολίτες.
Θα χρησιμοποιείται σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός για να περνά πιο εύκολα η πολιτική της κυβέρνησης.

Συνάδελφοι,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά Δημοτικά Συμβούλια με αποφάσεις τους ζητούν την συμμετοχή τους στα προγράμματα για την πρόσληψη προσωπικού με μερική απασχόληση.

Γι΄ αυτό καλείστε όπως παρεμβαίνετε προς τις Δημοτικές Αρχές για αποτροπή στην πράξη της εφαρμογής του Ν. 3174/2003 που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους στην αύξηση της φτώχειας, στην υποβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών και στην αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς


Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπάμπης Βορτελίνος