ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2006
Αρ. Πρωτ.:1368

Προς:
Συλλόγους – Μέλη
της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

 

Συνάδελφοι,

Σας γνωρίζουμε ότι στο Φ.Ε.Κ. – ΤΕΥΧΟΣ Α’ – ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 265/5-12-2006, δημοσιεύθηκε ο Νόμος 3513/2006 «Τροποποίηση και συμπλήρωση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με το άρθρο 4 αυτού, οι διατάξεις των άρθρων 1-4 εφαρμόζονται αναλόγως και για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α.

Ειδικότερα θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα κατωτέρω:
1. Με την παρ.6 του άρθρου 3 αυτού ορίζεται ότι θεωρείται ως συντάξιμος χρόνος πραγματικής υπηρεσίας ο χρόνος άδειας των διατάξεων των παρ. 1 των άρθρων 51 και 53 του Ν. 2683/1999, με την προϋπόθεση της καταβολής από τον υπάλληλο των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών.
2. Με την παρ. 13 του άρθρου 4 αυτού, ρυθμίστηκε πάγια, χωρίς να υπόκεινται στην παραγραφή, οι εισφορές για κύρια σύνταξη, που παρακρατήθηκαν εσφαλμένα υπέρ του Δημοσίου, μεταφέρονται και αποδίδονται στον ασφαλιστικό φορέα για τον οποίο έπρεπε να έχουν παρακρατηθεί και ο χρόνος των υπηρεσιών αυτών θεωρείται ότι διανύθηκε υπό το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του φορέα αυτού.
Τυχόν διαφορά, μεταξύ των εισφορών που παρακρατήθηκαν και αυτών που έπρεπε να παρακρατηθούν, υπολογίζεται από τον εκκαθαριστή αποδοχών και αποδίδεται στον οικείο φορέα.
3. Με την παρ. 17 του άρθρου 4 αυτού, αντικαταστάθηκαν οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν. 3408/2005.
Οι αντικαθιστάμενες διατάξεις προέβλεπαν την διατήρηση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος που είχε το προσωπικό πριν από την υποχρεωτική μετάταξη ή μεταφορά του.
Με τις νέες διατάξεις πλέον δεν υπάρχει το υποχρεωτικό και έτσι το προσωπικό που μετατάσσεται ή μεταφέρεται σε θέσεις υπηρεσιών ή φορέων που διέπονται από διαφορετικό ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς δύναται να διατηρήσει το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς που είχε πριν την μετάταξή του ή μεταφορά του.
Οι νέες αυτές διατάξεις ισχύουν και για όσους έχουν μεταταγεί ή μεταφερθεί από την 1η Ιανουαρίου 2003 και μετά.
Τα ανωτέρω παρακαλούμε να τα γνωστοποιήσετε στα μέλη σας και στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. της αρμοδιότητάς σας.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Καταχανάς