ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2003
Αρ. Πρωτ.: 1332

Προς:
1. Υπουργό Οικονομίας
και Οικονομικών
κ. Νίκο Χριστοδουλάκη
Νίκης 5
101 80 – Αθήνα
2. Υπουργό Εσωτερικών
Δημ. Διοίκ. & Αποκέντρωσης
κ. Κώστα Σκανδαλίδη
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα

Κοινοποίηση:
1. Υφυπουργό Οικονομίας
και Οικονομικών
κ. Νίκο Φαρμάκη
Πανεπιστημίου 37
101 65 – Αθήνα
2. Υφυπουργό Εσωτερικών
Δημ. Διοίκ. & Αποκέντρωσης
κ. Λάμπρο Παπαδήμα
Σταδίου 27
101 83 – Αθήνα
3. Πρόεδρο και μέλη
του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Γενναδίου 8
106 82 – Αθήνα
4. Συλλόγους - Μέλη
της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Κύριοι Υπουργοί,

Συνέχεια των με αρ.πρωτ.: 805/19-6-2003 και 1253/3-11-2003 εγγράφων μας σχετικά με το σχέδιο Νόμου: «Ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων των εργαζομένων σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες του Δημοσίου», συμπληρωματικά σας γνωρίζουμε επίσης:

Το νέο σχέδιο Νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 10 Νοεμβρίου 2003, αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή του προηγούμενου που είχε δοθεί το καλοκαίρι του 2003 και δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαλόγου τόσο με τις Ομοσπονδίες όσο και με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Με το Νομοσχέδιο που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων .

Ένα θέμα που συζητείται από το 1987 και θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί από τότε, παραπέμπεται για μια ακόμα φορά στο μέλλον με πλαίσιο και προϋποθέσεις που δεν θα οδηγήσουν σε λύση, μια και η υπαγωγή των κλάδων ή ειδικοτήτων στα Β.Α.Ε. παραπέμπεται σε επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει σε διάστημα από 12 έως 18 μήνες από τότε που θα συσταθεί ; – Άρθρο 2

Το σχέδιο Νόμου έχει εισπρακτικό χαρακτήρα, αφού για την ένταξη στα Β.Α.Ε. του ήδη υπηρετούντος προσωπικού, απαιτείται η πληρωμή του επασφάλιστρου αναδρομικά.

Πρόταση της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. είναι:

• Άμεση εφαρμογή του Κ.Β.Α.Ε. του Ι.Κ.Α. στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α.

• Ο συνολικός χρόνος που διανύθηκε στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. πριν την ένταξη να προσμετρηθεί χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

• Να αναγνωριστεί στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α. το Εργατικό Ατύχημα και η Επαγγελματική Ασθένεια.

• Αυστηρή εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια.

• Την χορήγηση προωθημένων μισθολογικών κλιμακίων.

• Προσαύξηση του ποσού της σύνταξης στις περιπτώσεις των εργαζομένων που είναι στις κατηγορίες των επαγγελμάτων και ανήκουν στα Β.Α.Ε. και είναι ασφαλισμένοι, αλλά δεν κάνουν χρήση του μειωμένου ορίου ηλικίας, που προβλέπεται για τα Β.Α.Ε.

• Την συνταξιοδότηση με δεκαπέντε (15) χρόνια ασφάλισης όπως ισχύει στο Ι.Κ.Α. και όχι είκοσι πέντε (25) όπως προβλέπεται από το σχέδιο Νόμου. Με την προϋπόθεση ότι τα ? της υπηρεσίας έχουν διανυθεί σε Β.Α.Ε. και εφαρμογή των αντίστοιχων ορίων ηλικίας που προβλέπει ο Κ.Β.Α.Ε. του Ι.Κ.Α.

• Ειδική πρόβλεψη και ρύθμιση για τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στο Δημόσιο με το Ν. 1476/84 και με την προηγούμενη σχέση εργασίας τους ήταν ενταγμένοι στα Β.Α.Ε. και κατέβαλλαν τις ανάλογες εισφορές.

• Ειδική διαδικασία για τους εργαζόμενους που είναι σε τελικό στάδιο για συνταξιοδότηση και μετά την εφαρμογή του σχεδίου Νόμου θα ενταχθούν στα Β.Α.Ε., αφού η αναγνώριση σημαίνει ψηλά ποσά ως επασφάλιστρο.


Κύριοι Υπουργοί,

Θεωρούμε ότι το σχέδιο Νόμου που προωθείται για ψήφιση μονομερώς και χωρίς κανένα διάλογο δεν θα βοηθήσει στην οριστική επίλυση ενός προβλήματος που επί δέκα πέντε (15) χρόνια και περισσότερο ταλαιπωρεί εργαζόμενους που απασχολούνται σε χώρους επικίνδυνους και ανθυγιεινούς.

Έστω και την τελευταία στιγμή αναλογιζόμενοι και τις μακρόχρονες ευθύνες σας, σας καλούμε για την αποδοχή των προτάσεών μας καθώς λόγοι δικαιοσύνης και ίσης αντιμετώπισης το επιβάλλουν.
Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε παραπέρα διευκρίνιση καθώς και ανάλυση των προτάσεων μας.


Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Θέμης Μπαλασόπουλος

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μπάμπης Βορτελίνος