ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2006
Αρ. Πρωτ.: 1309

Προς:
1. Υπουργό Εσωτερικών,
Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Β. Σοφίας 15
106 74 – Αθήνα
2. Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
κ. Γιώργο Αλογοσκούφη
Νίκης 5-7
101 80 – Αθήνα
3. Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
κ. Σάββα Τσιτουρίδη
Πειραιώς 40
101 82 – Αθήνα

Κοινοποίηση:
1. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Μέγαρο Βουλής
105 63 – Αθήνα
2. Πολιτικά Κόμματα

 

Κύριοι Υπουργοί,

Η κυβέρνηση με το σχέδιο Νόμου “Αναδιάρθρωση των κλάδων του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) και ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας”, ισχυρίζεται ότι επιλύει προβλήματα διαφόρων κλάδων και ασφαλισμένων ενώ με τις ρυθμίσεις αυτές οδηγεί το ασφαλιστικό σύστημα σε πλήρη απορρύθμιση, συνεχίζοντας την αντιασφαλιστική πολιτική της, και προχωρώντας σε χαριστικές ρυθμίσεις, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλοοφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων αφαιρώντας τους τεράστια έσοδα από τα ταμεία και επιβραβεύοντας τους εισφοροδιαφεύγοντες μετατοπίζοντας τα ασφαλιστικά βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων.

Δεν δίνει λύσεις σε μια σειρά προβλήματα όπως είναι:
1. Το χαμηλό ύψος των συντάξεων που χορηγούνται με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να είναι αναγκασμένοι να ζουν με πενιχρές συντάξεις.
2. Η εξεύρεση πόρων και η χρηματοδότηση.
3. Η εισφοροδιαφυγή που κινείται σε επίπεδα ρεκόρ.
Η κυβέρνηση προχωρεί σε χαριστικές ρυθμίσεις στου κακοπληρωτές δίνοντας τους την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε βάθος οκταετίας και να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα καταβάλλοντας μόλις το 3% του ποσού που οφείλουν.
Πρέπει επιτέλους οι κυβερνώντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των ασφαλισμένων και να εγκαταλείψουν την πολιτική των ρυθμίσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των συμφερόντων τους.
Ο τρόπος που διαχειρίζεται η κυβέρνηση την κρίση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δυσπραγία των συνταξιούχων.
4. Η ανασφάλιστη εργασία πρόσφατο παράδειγμα στους Ο.Τ.Α. των σχολικών φυλάκων που εργάζονται χωρίς συνταξιοδοτική και ασφαλιστική κάλυψη.
5. Η αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Ειδικότερα αναφερόμαστε στο εξής:

Άρθρο 59: Ρυθμίσεις φορέων και κλάδων ασθενείας.

1. Σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν. 2683/1999 (Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων) που εφαρμόζεται ανάλογα και στους Ο.Τ.Α. δίδεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών μέχρι και δύο (2) χρόνια για ανατροφή παιδιού μέχρι έξι ετών.
Για το διάστημα αυτό ο ενδιαφερόμενος δεν ασφαλίζεται για υγεία και προτείνεται στο άρθρο 59 του νομοσχεδίου προκειμένου ο ενδιαφερόμενος εφ΄ όσον επιλέξει να έχει υγειονομική περίθαλψη να καταβάλλει ο ίδιος τις εισφορές του.
Προτείνουμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι δίκαιο και επιβεβλημένο, να καλύπτονται οι εισφορές από τον Ο.Τ.Α. στον οποίο εργάζεται ο ενδιαφερόμενος.

Γενικώς θεωρούμε ότι το Νομοσχέδιο δεν επιλύει τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά οδηγεί στην απορρύθμιση του.
Ζητάμε και απαιτούμε την επίλυση των προβλημάτων σύμφωνα με τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.